Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/Nekustamais īpašums/Hipotekārais kredīts
Lapas:previous1234
elbruss
elbruss
Pievienots: 31.01.2009
Ziņojumi: 209
Re: Hipotekārais kredīts
27.01.2010 12:37
Sveiki finanšu guru! smile

Varbūt varat dot kādu padomu sakarā ar bankām un % likmēm?
Situācija:
Pirms 4.5 gadiem paņēmu kredītu mājas būvniecībai. Kredīts ar fiksēto likmi 5.1% uz 90K EUR. Viss kārtībā, māja uzbūvēta, kredītu maksāju bez jebkādiem kavējumiem, kontā katru mēnesi apgrozījums 1-2KLs, zelta kklients, utml. smile Tad vienu dienu zvana banka un saka, ka laiks pacelt procentu likmi, jo tā fiksētā likme ir tāda nosacīta, tā tik un tā tiek mainīta ik pēc 5 gadi pēc bankas ieskatiem (lai arī man atmaksas grafiku viņi pirms tam sūtīja uz visiem 20 gadiem). Nu ir līgumā tāds punkts, zināju par to jau parakstot...  Bet ne par to stāsts. Mani banka(SWED) pēdējo gadu reāli neapmierina ar savu attieksmi un ir doma ka varētu to nomainīt. Bet uz kuru?
Neziniet kur ir sakarīgi nosacījumi kredītiem un laba attieksme? Ja kaut kur varētu dabūt zem 3% bankas pievienoto likmi + euribor, tad es apsvērtu arī iespēju pāriet uz mainīgo likmi.

Kā vispār būtu vērts runāt ar citām bankām? Nu protams, sagatavotu pārskatu par savu kontu apgrozījumiem par pēdējiem gadiem, par izmantotajām kredītkartēm, u.c. izmantotajiem banku pakalpojumiem. Bet ar ko runāt? Vienkārši iet uz filiāli un runāt ar tur sēdošo "kredītspeciālistu"? Nu neiedos viņš man nekādas labākas % limes, neesmu jau miljonārs. Vai varbūt varu kaut kur elektroniski aizsūtīt visu info un lai banka izvērtē, vai viņi grib mani par klientu? Manā skatījumā es diezgan aktīvi tomēr izmantoju bankas pakalpojumus un ienesu bankai labu $$$.
ilmars2000
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 1071
Re: Hipotekārais kredīts
27.01.2010 12:48
Viedoklis:
1. E-pastus ar stāvokļa aprakstu un vēlmēm noteikti nevajag sūtīt. Noteikti vajag tikties klātienē. Nevajag iet no ielas iekšā bankā, bet sazvanīties un norunāt tikšanos ar bankas darbinieku - ja banka mazāka, tad kredītnodaļas vadītāju, ja no lielajām - finanšu konsultantu, privātbaņķieri.
2. Jēga iet runāt ir ar Dnb Nord un Nordea, varbūt vēl kādu no mazajām, kas strādā ar peļņu un ir ar labu attieksmi pret klientiem.
3. Vai vajag meklēt vai citur ir labāk? Noteikti vajag! Zaudēt neko nezaudēsi, bet vismaz būsi mēģinājis samazināt savus izdevumus.
Veiksmi!
makslinieks
Pievienots: 03.10.2005
Ziņojumi: 10
Re: Hipotekārais kredīts
28.01.2010 09:07
Arī es ieteiktu iet uz DnbNord. Man hipotekārajam kredītam tur mainīgā EUR likme uz 1 gadu šobrīd ir 1,68%.
Divu gadu laikā - nekādu pekstiņu.
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: Hipotekārais kredīts
28.01.2010 09:54
Manuprāt, sākotnēji vajadzētu pacīnīties par to, lai šis pats līgums paliek spēkā (parunāt ar labiem juristiem, patērētāju aizsardzības iestādi utml.). Jo tāpēc jau fiksētās likmes sauc par fiksētajām, ka tās ir nemainīgas uz visu termiņu. Tas, ka bankai tas šobrīd nav izdevīgi, nav tava problēma.
Runāot par citām bankām, būdams jauns klients visticamāk neko īpaši zemākas likmes šobrīd vairs nedabūsi. Jo pašiem gadiem Latvija kā valsts ir kļuvusi riskantāka un attiecīgi likmes vidēji ir augstākas.
pmlks
Pievienots: 07.03.2006
Ziņojumi: 41
Re: Hipotekārais kredīts
28.01.2010 14:25
elbrus, man šai sakarā ir vispirms dažas filosofiska rakstura pārdomas - pirmkārt, laikam tikai Latvijā mainīgo likmi ar garāku maiņas periodu, banku marketinga speciālisti ir iedrošinājušies nosaukt par "fiksēto" confused, otrkārt, nāk prātā kāda Grinspensa intervija, kurā intervētājs šim uzdeva jautājumu kādas likmes pats izvēlējies savam hipo kredītam. uz šo jautājumu Grinspens atbildēja, ka viņš nevar atļauties savu personīgo dzīvi pakļaut tik lielam riskam kāds saistīts ar  mainīgo likmi, tāpēc paņēmis fiksētu kredītam uz 20 gadiem. tātad par nepieļaujamu risku runā cilvēks, kurš pats lielā mērā noteica $ likmes. Vai nav vērts aizdomāties.

par hanzeni viss ir skaidrs! confused viņi ir šķidros mēslos līdz acīm un priekš viņiem tu patiešām esi "zelta klients", jo tevi var noslaukt "5 dažādos veidos". viņiem šī ir win/win situācija. Pirmkārt, izskatās, ka nekas viņus nespēs sagruzīt tev % likmi kā vien vēlas, ja vien tajos līgumos kāds labs jurists neatrod pie kā pieķerties. otrkārt, pat ja tu aizej prom, viņi ir ieguvēji 2x, jo no jaunā kredītdevēja saņem skaidru naudu tava kredīta apmērā, kas pie pašreizējām viņu problēmām ir "vairāk nekā zelts".

Bet mēģināts nav zaudēts! Lai tev veicas!
elbruss
elbruss
Pievienots: 31.01.2009
Ziņojumi: 209
Re: Hipotekārais kredīts
28.01.2010 14:52
Nu jā, par to, ka fiksētā likme mūsu bankām nemaz nav fiksētā, es labi uzķēros. Pirms tiem 4 gadiem vēl dumjš biju. It kā jau pretojos pret to punktu par likmes grozīšanu, bet bankas darbinieks teica, ka tur nu es neko nevaru darīt, tāds punkts būs un viss. Turklāt, tas it kā būšot manis paša labā, jo pēc 5.gadiem uz šī punkta pamata (un par cītīgiem kredīta maksājumiem šajā laikā) banka man varēs samazināt procentu likmi. Es naivais noticēju, bet nu nebija jau tad variantu daudz.... ja gribēji kaut kur dzīvot tad bija jāņem ko dod, nevis tielēties. Tagad cīnīties pret līgumu, kuru pats parakstīju nav vairs jēgas, vai nu jāpieņem kāds ir vai jāmeklē citi varianti un tas jālauž.
Nekas traģisks, jau nav... cīnos par dažiem procentiem it kā, bet vienalga nepatīkami, ka jāpatērē savs laiks un nervi lai cīnītos ar baku, nevis lai abpusēji izdevīgi ar to sadarbotos.

Paldies, par ieteikumiem apmeklēt DnB Nord. To noteikti izdarīšu.
Mario
Pievienots: 13.10.2004
Ziņojumi: 3487
Re: Hipotekārais kredīts
28.01.2010 21:41
Elbruss, ņemot hipotēku ar fiksēto % likmi, Tu taču maksāji tajā laikā lielākus procentus, nekā ar mainīgo.
Tas nozīmē, ka Tevi banka ir apčakarējusi, līdz ar to vari mēģināt griezties pie patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas.
pmlks
Pievienots: 07.03.2006
Ziņojumi: 41
Re: Hipotekārais kredīts
01.02.2010 14:13
Mario, nu gan tu laid! shocked

Tajā laikā banka piedāvāja fiksēto augstāku tāpēc, ka fiksētā likme ietver arī maksu par risku, ka eirobor vai rigibor var uzkāpt stipri virs fiksētās likmes. Tātad šai aspektā no bankas gan nav nekāda krāpšanās it īpaši tāpēc, kakredītņēmējam gan jau tika piedāvāts izvēlēties starp mainīgo un stipri augstāko fiksēto. Te viss ir godīgi.

Metiens sākas tai brīdī, kad fiksētais bankas izpratnē ir tas pats mainīgais tikai ar garāku maiņas periodu. Bet pat tas vēl nebūtu tas ļaunākais! Vissliktākais ir tas, ka līgumā gan jau, ka nav nekādi atrunāti nosacījumi, kuri veido fiksētās likmes apmēru. Piemēram, ja pirms 4 gadiem eirobors bija 3%, un banka iedeva fiksēto 6%, tad loģiski būtu līdzīgi kā līgumiem ar mainīgo likmi tagad, kad eiribors ir zem 1%, jauno fiksēto uz nākamajiem 5 gadiem noteikt pēc formulas eiribors + 3%, bet droši vien banka tā viss nerīkosies! confused

Tagad banka pateiks, ka nauda starpbanku tirgū maksā dārgāk, lai gan eribors rāda, ka gluži pretēji, un klientam mierīgi iegruzīs "fiksēto" likmi 12% confused  A, kur šis liksies, nu gluži vai kā tai klasiskajā filmā par Šurika piedzīvojumiem: "nu čto? Vļip očkarik!"  blansh
elbruss
elbruss
Pievienots: 31.01.2009
Ziņojumi: 209
Re: Hipotekārais kredīts
01.02.2010 16:39
pmlks, trāpīja desmitniekā!
Galvenā problēma rodas apstāklī, ka fiksētajai likmei nebija atrunāts izmaiņu mehānisms. Mainīgajai likmei tas ir atrunāts un skaidrs uz visu līguma termiņu, bet fiksētās gadījumā banka drīkst vienkārši pacelt pirktu pret debesīm un pateikt "tev būs maksāt procentu X". Tas viss rezultējas tajā, ka ņemt kredītu (kas garāks par 5 gadiem) ar mūsu banku "fiksēto" likmi ir pilnīgs neprāts.

Es jau būtu laimīgs, ja formula būtu tāda, kā tu teici t.i. atņemam no fiksētās likmes tā brīža euribor, pieskaitam uz doto brīdi esošo euribor un iegūstam likmi nākamajiem 5 gadiem. Būtu kāds piekasīgs jurists, tas varbūt celtu prasību PTAC un FKTK, lai tie nosaka kaut kādu samērīgu formulu pēc kā bankas drīkst mainīt likmes esošajiem līgumiem.
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: Hipotekārais kredīts
01.02.2010 19:24
pmlks, elbrus
Fiksēta likme ir fiksēta likme, to vairs nekādi eirobori neietekmē. Normālos apstākļos tas nozīmētu to, ka banka aizņemas no klientiem (depozītu veidā) vai starpbanku tirgū uz ilgāku termiņu un tad (pieliekot savu maržu) aizdod šo naudu tālāk. Taču problēma ir tajā, ka daži gudrinieki (ne tikai šeit, bet arī citur pasaulē) izdomāja, ka var aizņemties īstermiņā par zemām likmēm un izdot ilgtermiņā par augstākām likmēm. Un tādējādi labi pelnīt, vismaz īstermiņā. Un tagad, kad Latvijas bankas vairs tik lēti un viegli nevar aizņemties, šie ilgtermiņa kredīti ar 'fiksētu likmi' vairs nav izdevīgi vai pat vispār rada zaudējumus. Acīmredzot šo momentu banku juristi savulaik apzinājās, tāpēc ielika tādu punktu līgumos. Attīstītajās valstīs advokāti šo problēmu ātri vien atrisinātu par labu klientam, šeit gan ir grūti pateikt vai var kaut ko panākt.
swordfish
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 6390
Re: Hipotekārais kredīts
01.02.2010 19:50
Man vienā bankā draugs - darbinieks savulaik pateica - kāda tev nafig starpība, fiksēto tik un tā periodiski pārskata, neko tu nevinnēsi. Tā man populāri izskaidroja starpību, pareizāk tās iztrūkumu, starp fiksētu un peldošo likmi smile
termoss
Pievienots: 26.08.2004
Ziņojumi: 1706
Re: Hipotekārais kredīts
02.02.2010 18:16
http://www2.la.lv/lat/latvijas_avize/jaunakaja_numura/redakcijas.viesis/?doc=71888

ja piepildīsies šina teiktais tad drīz mums būs "mazcenas" dzīvokļi un mājas t.i pērc par 1Ls bet tikai aizvac to NI no manas bilances un maksā nodokli un komunālos pats
Tedis
Tedis
Pievienots: 12.07.2008
Ziņojumi: 1483
Re: Hipotekārais kredīts
12.02.2010 19:07
Esmu dzirdējis, ka Nordea līgumos fiksētā likme joprojām ir īsta nevis "fiksēta uz 5 gadiem".

Ja ir bažas par Euribor celšanos nākotnē, izdevīgāk ir ņemt līgumu ar mainīgo likmi + papildus pakalpojums "fiksēt likmi uz 5 gadiem".

Starp citu, Rigibor 3M ir 3,06 - pēdējo reizi tik zems tas bija 2005. gada decembrī.
Lauvinsh
Lauvinsh
Pievienots: 15.05.2006
Ziņojumi: 2827
Re: Hipotekārais kredīts
26.01.2012 12:00
Sen nekustināta tēma par hipo kredītiem smile

Mūžīgā dilemma - fiksētā % likme kredītam vai mainīgā...

Pieņemot vistraģiskāko scenāriju Eiropai un Eiro, kas notiek ar mainīgo % likmi, ja ES sabrūk un valstis atgriežas pie savām valūtām? Tā teikt - Eiro krahs. Kā tas ietekmētu EURIBOR 3, EURIBOR 6 vai EURIBOR 12?

Kādam ir kāda nojausma? Un vēl - kādu % likmi šobrīd jūs ietektu izvēlēties EUR valūtai hipo kredītam?
Tedis
Tedis
Pievienots: 12.07.2008
Ziņojumi: 1483
Re: Hipotekārais kredīts
26.01.2012 13:00
Visizdevīgākā šobrīd būtu īsta fiksētā % likme, bet kas tev tādu dos?
5 gadu fiksētā ir sliktākais, kas var būt - likme ir ievērojami augstāka kā tā brīža mainīgā, bet pēc 5 gadiem nomainās un atkal ir augstāka par mainīgo.
Lapas:previous1234
Forumu saraksts/Nekustamais īpašums/Hipotekārais kredīts
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV