Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/ASV tirgi/Dažādas treidinga iespējas pasaules akciju tirgos.
 
trakais
Pievienots: 24.12.2010
Ziņojumi: 332
Dažādas treidinga iespējas pasaules akciju tirgos.
04.06.2011 19:07
Šajā tēmā ir iespēja paziņot interesantas un īstermiņā vai ilgtermiņā daudzsološas iespējas akciju tirgū.

Jāpiezīmē, ka uz šo periodu esmu visai skeptiski noskaņots, ka bez īpašām insaideru zināšanām grūti nopelnīt akciju tirgos, jo 2009 gada sākumā aizsācies bullmarkets tagad atvelk elpu un notiek korekcija vai sāņus kustība. Tā tas varētu turpināties visu 2011 gadu. Tāpēc vienigo iespēju kur nopelnīt es saskatu kompānijās, kuras cietušas no sliktām ziņām un pārspīlējumiem. Vārdu sakot tās kuras ir absolūti iedzītas grīdā ka tālāk nav kur krist. Vienlaicīgi šādai kompānijai jābūt iespējai šīs problēmas atrisināt. Ja izpildās šis otrais nosacījums tad šādu akciju es uzskatu par daudzsološu. Iespējas paverās tad kad notiek pārspīlējums. Ja pārspīlējums notiek augšanas (burbuļa) veidā tad tas rada iespēju pārdot, ja pārspīlējums notiek krišanas virzienā tad rodas pirkšanas iespējas. Pareizi un anticikliski rīkojoties investors var nopelnīt.

Moto longiem, ko esmu ieguvis pieredzes ceļā, ir šāds

1) Pirkt tikai pašās apakšās. Bieži vien tas ir "all time lows", kura vērtību var uzzināt atiecīgās biržas mājas lapās.

2) Kompānijai tas ir vājuma brīdis un ir paredzams, ka tas varētu tikt atrisināts.

3) Ja atrodamies recesijas periodā iespējas ir vislielākās, jo fundamentāli spēcīgu kompāniju tirgus vērtība ir ļoti kritusies, un loģiski, ka izejot no recesijas tā vērtība strauji pieaugs. Piemēram 2008-2009 gad recesija bija vienreizējs iespēju laiks tiem kas ieguldīja ilgtermiņā.

4)  bullmarketa vidū kā tas bija piemēram pirms gada, jāiegulda pie katras tirgus korekcijas (tas varētu būt 10% krituma lielajos indeksos).

5) Tā kā akciju tirgus jau ir pamatīgi audzis - piemēram nasdaq ir jau sasniedzis 2007 augstumus, tad vienīgā iespēja'nopelnīt ir ievērojot 1) un 2) punktu. Citādi ir pārāk liels risks, ka Tu naudu pazaudēsi. Kritiena varbūtība augšgalā ir 100 reiz lielāka par to, kas jau  atrodas apakšā un sasniedzis grīdu

6) Kā atpazīt kad akcija sasniegusi apakšu šādos īstermiņa vājuma brīzos? Vājuma brīži parasti izpaužas kad rodas problēma un vajadzīga papildus nauda. Visi metas pārdot, jo baidās no stock dilution (jaunu akciju izlaišanas lielā skaitā kas palielina tirgus kapitalizāciju bet vienlaicīgi samazina akcijas vērtību). Tātad momentu atpazīt var salīdzinot  kompānijas tirgus kapitalizāciju ar cash līmeni vai citiem fundamentālajiem rādītājiem - kā piem. pierādītie izejvielu resursi vai progresa līmenis - tas ir, cik tālu tā ir no ražošanas, cik naudas ir jau lietderīgi investētas projektos, vai ir projektu līdzdalībnieki (JV), vai gaidāms līdzfinansējums, pašizmaksas rādītāji  u.t.t. Lai šādu salīdzinājumu veiktu ir vajadzīga pieredze. To nevar iemācīties tikai no grāmatām.

7) Var būt diva tipa akcijas vērtības kritieni - straujš vai lēni dilstoš. Vai ātra nāve un lēna nāve. Ātrs kritiens ir vērojams, tad kad kompānija paziņo par problēmu (piem. dotajā kvartālā ļoti negatīvs cash flow, vai kreditoram pēķšņi jāatdod nauda u.c.). Ziņojumā tā vienmēr centīsies parādīt optimistisko pusi, bet tirgus dalībnieku piemānīt neizdosies. Atpazīt problēmu priekšvakaru var dažreiz sekojot insaideru (jo īpaši firmas direktoru) ieguldījumu pārdošanas vēsturei. Loģiskā ceļā gaidāmo problēmu atklāt dažkārt ir neiespējami, jo direktori to slēpj līdz pēdējam brīdim. Skatieties ko viņi dara bet neklausieties ko viņi stāsta. Piem. cash sadedzināšanas ātrumu vai citus fundamentālus progresa rādītājus noslēpt nevar, bet slēptu problēmu no šiem rādītājiem arī izspriest nevar. Par piemēru es varētu minēt Noventa no LON biržas, kuras kritiens aizvakar bija 75%.

Savukārt lēnā nāve ir tad kad kompānija līdz šim aktīvi strādāja, izlaižot ziņu plūsmu, bet tad iestājas tukšāks periods, kad ziņu tik daudz nav un treideri pamazām pamet kuģi. Tad vēlams nogaidīt mēnešus vai pusgadu līdz kurs stabilizējas. Parasti tas stabilizējas atbilstoši fundamentālajiem rādītājiem (kā piem. jau pieminētais cash līmenis). Grīdas noteikšanā čārt tehnika jums palīdzēs reti, bet ir gadījumi kad tas ir iespējams.  Gaidāmais alumīnija ražotājs (ap 2013) - Bauxite resources austrālijas biržā kotējas ar cash līmeni (cash = market capitalization) neņemot vērā resursus kas ir zem zemes, infrastruktūru, jau ieguldīto naudu, JV un nelielo tuvumu ražošanas uzsākumam, kā arī augstās alumīnija cenas un high grades. Šī akcija ir tipisks piemērs lēnajai dilšanai uz līdzsvaru. Ja Jūs esat ieguldījis kompānijā, kura ražo attiecīgo izejvielu, tad tās svārstības var arī ietekmēt šīs izejvielas cenu svārstības un kopējais tirgus noskaņojums. Ja Jūs gribat nodarboties ar trenda treidingu, tad tas arī būtu jāņem vērā. Bet ja jūs esat uzminējis apakšu, tad akcijas kurs nav vairs tik jūtīgs atiecībā pret izejvielas cenu.

Es vēl varētu minēt daudzus citus punktus, bet nepieblīvēšu ar pārāk daudz informāciju. Katram jāmācas no savām kļūdām un jānolej nauda ar pašu muļķību. Jāpiezīmē, ka es neesmu day treidinga piekritējs jo uzskatu, ka ar to var nopelnīt tikai retais. Un nevajag mānīt sevi.
trakais
Pievienots: 24.12.2010
Ziņojumi: 332
Re: Dažādas treidinga iespējas pasaules akciju tirgos.
04.06.2011 19:41
Sākšu ar pirmo piemēru, kas ierindojas kategorijā ātrā nāve, jeb straujais kritiens 75% apmērā vienas dienas laikā. Izvērtējot plusus un mīnusus un riska pakāpi 2. jūnijā nopirku Noventa akcijas par 0.45 mārciņām.

No Noventas mājas lapas:

Strategy is to be the world's largest, low cost industrial scale supplier of tantalum concentrate, a rare speciality metal widely used in the consumer electronics industry.  There is currently a shortage of tantalum supply and stock levels in the industry are being run down. Noventa is in a unique position to expand production to meet the industries needs.

Tad kad akcijas vērtība bija 0.45 tirgus kapitalizācija bija vienāda ar cash līmeni (17milj $). Kritiena iemesls bija tas, ka Noventai ir jāpaplašina ražošanas apjomi un tam vajadzīga papildus nauda.

Noventa Ltd: * Will need to raise approximately US$25 million * Funding is required to bring the new plant

Tā kā naudas sadabūšana un līdzarto iespējamās akciju atšķaidīšanas drauds karāsies virs galvām līdz jūlijam, tad iespējams ka kurs var nokrist atpakaļ uz 0.45 GBP vai vēl zemāk. Ja tas notiek parasti lietoju taktiku average down. Piepērku klāt ja kurs nokrīt vēl uz pusi vai pa trešdaļu. Līdz šim ir izrādījies ka tuvu grīdai tas ir efektīvs zaudējumu atgūšanas veids. Tādēļ nedrīgst visu naudu izlietot pirmajā piegājienā.
trakais
Pievienots: 24.12.2010
Ziņojumi: 332
Re: Dažādas treidinga iespējas pasaules akciju tirgos.
04.06.2011 19:50
Ir vēl viens padoms nosakot pirkšanas limitu. Ja Jūs uzskatat, ka grīda ir sasniegta un vēlaties akciju pirkt, tad efektīvs var izrādīties uzstādījums vai moto- pirkšanas cenu liec 30  % zemāk par to ko tu uzskati par pašu apakšu, tad varbūt uzminēsi: 6+3 = 6-2+5

Aizmirsu pirmajā ziņojumā piebilst, ka taktika, jeb rīcības uzsvari ir jāpielāgo atkarībā no kompānijas lieluma. Piemēram, es vairāk ņemos ar kompānijām, kurām ir neliela tirgus kapitalizācija (2m$ līdz 50M$). Lai gan šādas akcijas ir volatīlas, tās dod lielāku atdevi ja esat piesardzīgs un nepērkat burbulī. Lielās kompānijas ir mazāk volatīlas, ja vien nenotiek katastrofa, kas paver iespējas. (atceramies British petroleum vai Jāpānas nelaimes). Ņaftas pleķis okeānā un BP akciju kritums bija pārspīlējums un iespēja, kuru varēja izmantot balstoties uz punktu 1) un 2)

 
trakais
Pievienots: 24.12.2010
Ziņojumi: 332
Re: Dažādas treidinga iespējas pasaules akciju tirgos.
04.06.2011 20:42
Un visbeidzot - vēl viens svarīgs punkts apakšu noteikšanā strauja kritiena gadījumā ir sekot līdzi volumei (pārdotajam akciju skaitam). Ja tā ir ļoti liela - tuvu vēsturiski maksimālajam, tad tā ir zīme, ka vārguļi PANIKĀ iet ārā un stiprās rokas akumulē. Pēc tam volume sāk samazināties un akcija vēl var kādu laiku krist bet jau ar mazāku volumi. Un otrādi. Pārdodiet ja volume ir maksimālā jo tad stiprās rokas pārdod un vārguļi iepērkas. Vēl jo vairāk, ja volume maksimumā turas augstu vairākas dienas.

Par piemēru paskatieties BP (british petroleum) akciju volumi 2010 gada 11. jūnijā tā ir maksimālā. Tad tā sāk samazināties, bet akcija turpina krist līdz 25 jūnijam.
trakais
Pievienots: 24.12.2010
Ziņojumi: 332
Re: Dažādas treidinga iespējas pasaules akciju tirgos.
04.06.2011 20:53
Pielabošu - volume liela minimuma punktā - strong buy

Volume liela maksimuma punktā - strong sell.
 
Forumu saraksts/ASV tirgi/Dažādas treidinga iespējas pasaules akciju tirgos.
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV