Walstreet.lv
Leigh Stevens: Armsa indekss (TRIN) un tā pielietošana treidingā (1)
18.01.2005

Armsa indekss (TRIN) un tā pielietošana treidingā

Leigh Stevens

Armsa indeksu bieži dēvē par „TRIN” – Trading Index (tirdzniecības indekss), kaut gan patiesībā savu oriģinālo nosaukumu indekss ieguva no tehniskā analītiķa Ričarda Armsa vārda, kurš to arī ieviesa apritē. Indeksa formulā ietilpst gan cenas, gan apjoma rādītāji, kas tiek likti pretī datiem par akciju kritumu vai pieaugumu.

„$TRIN” – Armsa indeksa tikers priekš NYSE un „$TRINQ” (reizēm „NASTRIN”) – priekš Nasdaq.Armsa indeksu vai TRIN bieži lieto treideri, kuri nodarbojas ar opcijām un akcijām. Kaut arī eksistē ne mazums investoru, kuriem nav nekādas saprašanas par to, kas tad tas vispār ir par indeksu. Armsa indekss pierādīja savu lietderīgumu tajos gadījumos, kad ir jānosaka ekstremālie līmeņi, kurus tirgus sasniedz īslaicīgajos trendos.

Kā jau es minēju, tad pastāv divi indeksa varianti – viens priekš NYSE, otrs priekš Nasdaq. Patreiz indeksa rādītājus var atrast diezgan viegli un it īpaši viegli tos var atrast informācijas avotos, kuri sniedz reālos datus vai datus par nesenu pagātni.

Ja kādā konkrētā dienā lielākā apjoma daļa tika veidota uz akciju rēķina, kuru cena kustējās uz leju, tad Armsa indeksa rādītājs būs augstāk par 1.00, un otrādi, ja lielāko apjomu veidoja akcijas, kuru cena pieauga, tad indekss uz slēgšanas brīdi būs mazāks par 1.00. Kā piemērs tālāk ir apskatāmi grafiki.

1.00 – ir atskaites punkts. Lielākajā daļā no „normālajām” tirdzniecības dienām Armsa indekss svārstās robežās starp 0.75 – 1.25. Indekss ārpus šīm robežām liecina par to, ka prevalē vai nu pirkšana, vai pārdošana. Dažās atsevišķās dienās var novērot indeksa pazemināšanos līdz 0.19, vai arī pieaugumu līdz 10.00. Tas ir iespējams, ja ir acīmredzama buļļa tendences prevalēšana tirgū, vai arī tad, ja biržā valda panika.



Armsa indeksu pamatā aprēķina pēc slēgšanas līmeņiem, jo tie ir visinteresantākie, un līdz arto tie būs visas dienas rādītāji. Kaut gan man ir gadījies redzēt arī stundu grafikus (60 min.), kuri ir veidoti ar bāru palīdzību ar slēgšanas minimuma-maksimuma līmeņa norādi.

Starp Armsa indeksu un tendencēm tirgū pastāv atgriezeniskā saite. Tas nozīmē, ka tad, kad viena rādītājs būs sasniedzis maksimumu, būs novērojams otra minimums. Piemēram, palielinoties procentu likmēm, obligāciju cena kritīsies, vai arī otrādi. Augsts Armsa indeksa rādītājs (augstāk par 1.00) liecina par lielu pārdošanas apjomu tirgū un par cenu pazemināšanos.

Ja Armsa indekss tiek slēgts augstāk par 1.00, bet priekš NYSE vēl labāk ir, ja tas ir 1.50 (priekš Nasdaq augstāk par 2.00 – 2.50), un ja tāda situācija saglabājas vairākas dienas, tad pastāv liela varbūtība, ka tirgus ir pārpārdots un tas atrodas sava pamatnes tiešā tuvumā un tas nozīmē, ka visdrīzākajā laikā var sekot pagrieziens. Šajā gadījumā indekss kalpo kā pretstatītas tendences indikators.
Pretstatījumu teorijas pamatā atrodas ideja, ka, piemēram, ja visi pārdod, tad, iespējams, iestāsies laiks pirkt. Tas ir atkarīgs no apstākļiem. Bet jebkurā gadījumā, ja prevalē pirkšanas vai pārdošanas procesi, tad tirgū eksistē stāvoklis „pār”, un to mēs saucam par pārpārpirkšanu vai pārpārdošanu.

Ja Armsa indeksa rādītājs gan priekš NYSE, gan priekš Nasdaq, ir mazāks par 1.00 līmeni apmēram divu nedēļu ilgu laika posmu, tad mēs varam teikt, ka tas būs indeksa rādītāja lielāka par 1.50 pretstats, kas asociējas ar pamatni. Es pamanīju, ka 10 dienu vidējā rajonā ap 0.95 atbilst tirgus virsotnei un tas ir pagrieziena uz leju priekšvēstnesis. Bet tas nebūt nenozīmē, ka pagrieziena iespējamība ir tik pat liela, kā pie indeksa augstāk par 1.50. Lai labāk tiktu skaidrībā ar šo situāciju un spētu prognozēt tirgus tendences pietiekoši tālā perspektīvie, ir ieteicams pielietot Armsa dienas indeksa vidējo slīdošo. Parasti izvēlas 5 un 10 dienu periodu.



Armsa indekss nosaka kādas akcijas no visām tirgū esošajām veido apjoma lielāko daļu – pieaugošās vai krītošās.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, ja slīdošā vidējā vismaz vienu dienu atradās augstāk par atzīmi 1.50 (NYSE TRIN), tad bieži pēc tam tika novērots pietiekami liels pieaugums, kurš ilga vismaz 3 – 4 nedēļas. Bet tā kā patreiz tirgus atrodas lāča fāzē, tad tas vairs nenotiek.



Priekš Nasdaq, lai pareģotu augšupejošu trendu, Armsa indeksam ir jāpaceļas augstāk par 2.00 (piemēram, līdz 2.1). Kā jau mēs runājām, tad ilgstošu prognozi visprecīzāk sniedz 10 dienu slīdošā vidējā, un tāpēc tieši tā investoros izraisa vislielāko interesi. Lai Jūs iegūtu precīzāku prognozi, es Jums piedāvāju paeksperimentēt ar vidējo.

Kā vēl var izmantot indeksu

Sākotnēji Ričards Arms indeksu pielietoja, lai prognozētu trenda izmaiņas dienas ietvaros. Šāda pielietošana ir iespējam arī patreiz, jo ir ļoti svarīgi zināt cenu kustības virziena maiņu.

Buļļa indekss, ja tas ir zemāks par 1.00 un ja tas sāk pamazām augt, mums vēsta par to, ka pieaugums sevi ir izsmēlis – TRIN vai TRINQ bieži vēsta par pagriezienu. Tieši tāpat indeksa pāriešana no lāča zonas (augstāk par 1.00 – 1.50) uz buļļa zonu (zemāk par 1.00), bieži mums vēsta par iespējamo kustību atpakaļ.

Un vēl, ja dienas ietvaros indekss pietuvojas līmenim 2.50 – 3.00 priekš NYSE vai 5.00 – 6.00 priekš Nasdaq, tad tas mūs brīdina par to, ka pārpārdošana ir nonākusi līdz maksimāli iespējamajam līmenim.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 1 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV