Walstreet.lv
Kontrolējamās bailes (2)
29.01.2005

Kontrolējamās bailes

Tirgu uz priekšu virza bailes un alkatība. Baidīties tad, kad nauda tiek pakļauta riskam un to var pazaudēt, ir dabiski. Tad, kad masas redz kādu pazīmi, ka patreizējās cenu izmaiņas notiek neatbilstoši viņu tirdzniecības plānam, parādās liela vēlme ātri aizbēgt. Tomēr pieredzējušie treideri reti kad darbojas baiļu ietekmē. Kopā ar pieredzi atnāk arī māka tās vadīt. Un arī Jūs, ja pieliksiet pūles un pastrādāsiet šajā virzienā, ja tā Jums ir problēma, arī varēsiet kontrolēt savas bailes.

Kas tās bailes tādas vispār ir? Bailes ir emocijas, kuras brīdina par tuvojošos bojāeju. Tad, kad cilvēka dvēsele sajūt draudus, tiek mobilizētas psiholoģiskās un fiziskās rezerves. Tendencei izjust bailes ir bioloģisks un ģenētisks pamats. Bailes ir ļoti adaptīvas izdzīvošanai un tas ir saistīts ar jautājumu – cīnīties vai aizbēgt. Tā ir pamatizvēle, kuru izdara dzīvnieki, lai izdzīvotu mežonīgajā apkārtējā vidē, un to vada visai primitīvas smadzeņu daļas. Tad, kad tiek sajustas briesmas, savvaļas dzīvniekam ir ļoti ātri jāmobilizē resursi un jāpieņem lēmums – vai nu cīnīties ar pretinieku, vai nu aizbēgt uz drošu vietu. Visa enerģija tiek nofokusēta uz draudiem. Bailes ir gandrīz vai instinktīvas un ja tās tiek atstātas bez uzmanības, tad tās var izjaukt pat ļoti labu tirdzniecība plānu.

Tam, kurš ir nobiedēts, sakoncentrēties ir ļoti grūti. Visa uzmanība ir mobilizēta un sakoncentrēta uz draudošajām briesmām. Nobijušais gandrīz nemaz nevar sakoncentrēties uz to, lai izskatītu darījuma visus iespējamos attīstības variantus. Tieši tāpēc ir vitāli svarīgi bailes pakļaut kontrolei un nepieļaut, lai tās izjauc labi izstrādātu plānu. Par laimi pastāv vairākas galvenās stratēģijas, ar kuru palīdzību bailes var efektīgi kontrolēt.

Vadiet savus riskus. Tad, kad lietā ir ieguldīta liela nauda, bailes kontrolēt ir ļoti grūti. Tieši tāpēc lielākā daļa treideru katrā atsevišķā darījumā cenšas riskēt ar nosacīti nelielām naudas summām. Bez tam viņi izmanto arī aizsardzības stopus un ļoti precīzas ieejas stratēģijas. Efektīvs līdzeklis, kas samazina bailes no zaudējuma, ir mazāka naudas daudzuma ieguldīšana atsevišķā darījumā. Tieši tāpat ir svarīgi tirgoties tikai ar to naudu, kuru Jūs varat atļauties pazaudēt. Ja Jūs tirdzniecībā izmantojiet to naudu, kura Jums ir atlikta ikdienas dzīves izdevumu apmaksai, tad Jums būs ļoti nopietns iemesls baidīties no zaudējuma. Sevi apmānīt ir grūti, tā kā pat nemēģiniet to darīt. Ja Jūs nevarat atļauties pazaudēt darījumā ieguldīto, tad atejiet malā un audzējiet savu kontu tik ilgi, kamēr varēsiet mierīgi veikt ieguldījumus nedomājot par iespējamo zaudējumu briesmīgajām sekām.

Atzīstiet savas bailes. Daži, tāpat kā bērni, izliekoties, ka bēdu priekšā bija drosmīgi, mēģina savas bailes apslēpt. Tomēr tas, kurš mēģina bailes apslēpt, tās padara slikti kontrolējamas. Labāk ir atzīt, ka Jums ir bail, ka patiesībā pastāv iespēja naudu Jūsu darījumos pazaudēt. Un tiklīdz atklāsiet, ka esat pieņēmuši, ka zaudējumi Jūsu darījumos ir iespējami, Jūs sajutīsities daudz labāk, un bailes vadīt kļūs daudz vieglāk. Doktors Ari Kievs savā grāmatā „Trading to Win” piedāvāja ātru un visai efektīvu veidu kā vadīt bailes. „Atzīstiet, ka Jūs baidāties, un šīs sajūtas pāries. Atsakieties atzīt bailes un tās saglabāsies uz visiem laikiem. Pieļaujiet, ka Jums ir bail, un bailes pazudīs.”

Izziniet savu individualitāti. Cilvēki atšķiras pēc spējām vadīt izvēli „cīnīties vai bēgt”. Vienus ir viegli nobaidīt. Viņu nervu sistēma ātri uzbudinās un ir grūti nomierināma. Savukārt citi ir bezbailīgi. Viņi visdažādākajās situācijās, pat tajās, kurās vairums cilvēku būtu nobijušies, paliks mierīgi. Un, lai viņu nervu sistēmu uzbudinātu, būs nepieciešams ļoti daudz. Ir svarīgi zināt to vietu, kurā Jūs atrodaties uz šīs tolerances pret bailēm skalas. Ja Jūsu iecietība pret bailēm ir zema, tad Jums pārvaldīt bailes būs grūtāk, nekā citiem, un Jūs sev izdarīsiet sliktu pakalpojumu, ja darbosieties tā, it kā problēmas nemaz nebūtu. Jums obligāti ir jābūt plānam kā vadīt bailes. Cilvēkiem ar zemu iecietību pret bīstamām situācijām tikmēr, kamēr viņi netiks galā ar savām bailēm, būs nepieciešama tirdzniecība uz papīra. Citi var sameklēt profesionāli, kurš palīdzēs izpētīt tādas strukturālās metodes, kā, piemēram, sistemātiskā desensibilizācija. Iespējams kādam būs nepieciešams pieregulēt tirdzniecības stratēģiju. Kāds var būt tik stipri pakļauts bailēm, ka viņam atliks tikai nodarboties ar ilgtermiņa investīcijām, kur lēmumu ātrai pieņemšanai ir maza nozīme. Neskatoties uz to ir vitāli svarīgi izmērīt Jūsu toleranci uz bailēm un veikt atbilstošus soļus, lai to kompensētu.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 2 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV