Walstreet.lv
Pilotēšana caur atbalstu un pretestību
29.01.2005

Pilotēšana caur atbalstu un pretestību

Treidings ir īpaši grūts tiem speciālistiem, kā, piemēram, zinātniekiem un inženieriem, kuri ir pastiprināti mācījušies izprast sarežģītas sistēmas, lai varētu izskaidrot visus nelabvēlīgos notikumus un spētu tos kontrolēt. Un tieši tāpat, cenšoties atrast trendu cenu visu iespējamo prognožu secību, kā arī šo procesu savstarpējo mijiedarbību, viņi izprot arī tirgu. Bet šāda pieeja pārlieku sarežģī tirdzniecību. Daudzi skolotāji un pieredzējušie treideri brīdina par pārlieku sarežģītu pieeju pielietošanu. „Esiet vienkāršāki” – šāda ir viņu mantra un ir lietderīgi sev atgādināt, ka treideri profesionāļi sarežģītas pieejas tirgum vietā tiecas uz vienkāršu pieeju. Lai par to pārliecinātos, paskatieties uz treideriem Čikāgas biržas tirdzniecības zālē. Pajautājiet tiem treideriem, kuri tur ir bijuši. Viņi visi saka, ka CME treideri paskatās tikai uz dažiem galvenajiem informācijas parametriem, piemēram, uz cenu un apjomu, un iziet „bedrē” tirgoties. Viņi ir piesaistīti pie šiem galvenajiem mainīgajiem lielumiem un nesarežģī tirdzniecību vairāk, kā tas ir nepieciešams. Tādējādi, ja Jūs meklējat treidera darbam līdzīgu profesiju, tad ziniet, ka tas nav ne zinātnieka, ne matemātiķa, ne arī inženiera darbs. Šeit vairāk iederētos pilota darbs. Patiesībā daži treidinga instruktori atzīmē, ka bijušie piloti reizēm kļūst par labākajiem treideriem. Lai saprastu kāpēc tas ir tā, paskatīsimies uz dažām līdzībām.

Daudzējādā ziņā tirgošanās ar akcijām un lidošana ar lidmašīnu ir ļoti līdzīgas nodarbošanās. Gan lidojot, gan pārvaldot Jūsu naudu, Jums ir izvēles iespējas. Jūs varat izmantot aviokompāniju pakalpojumus un ļaut sevi profesionālim nogādāt uz vajadzīgo vietu, vai arī varat lidot patstāvīgi pats visu kontrolējot. Tomēr gan vienā, gan arī otrā gadījumā, gan lidojumā, gan arī tirdzniecībā, lai sevi pasargātu no nāvīgajām vētrām, ir vitāli svarīgi apgūt nepieciešamās iemaņas un veikt nepieciešamos piesardzības pasākumus.

Piloti un treideri strādā paļaujoties uz saviem galvenajiem spēkiem (piemēram, atbalsts un pretestība), viņi uzticas saviem instrumentiem un intuīcijai, bet tajā pat laikā viņi novēro objektīvos indikatorus, kuri izmēra svarīgus parametrus. Lidojuma laikā Jūs kontrolējat mērinstrumentu paneli, lai visus galvenās informācijas gabalus, kurus saņemat no spidometra, aukstuma mēra un hirokompasa, rūpīgi saliktu kopā. Šī informācija Jums ir nepieciešama, lai Jūs noturētos uz pareizā kursa. Tāpat arī Jūsu naudas pārvaldīšanas laikā tirdzniecības platforma Jūs apgādā ar svarīgāko informāciju par cenu, apjomu un impulsiem. Šie galvenie faktori Jums palīdz noteikt un uzzīmēt akcijas kursa plānu. Tomēr no otras puses skatoties, ne treideris, ne pilots, nedrīkst visu pārāk sarežģīt. Ir svarīgi sakoncentrēties uz tirdzniecības procesu paredzot potenciālās tirdzniecības klimata izmaiņas un ir jāpieņem izlēmīgas un neatliekamas darbības. Nevienam, lai lidotu ar lidmašīnu, nav jābūt aeirokosmonautikas inženierim, un pat labāk ir tādam nemaz nebūt. Vienkārši ir nepieciešams sakoncentrēties uz pilotāžu, nevis tā vietā novērst savu uzmanību uz teorētiskām problēmām, kā, piemēram, uz kustības likumiem, aeronautiku vai citiem faktoriem, kuri lidmašīnu notur gaisā. Ir svarīgi visu uzmanību sakoncentrēt tikai uz lidmašīnas pilotēšanu. Tāpat treideriem, tā vietā, lai apdomātu līdzīgas nepraktiskas problēmas, kā, piemēram, nejaušas maldīšanās teorijas patiesums, ir jāsakoncentrējas tikai uz tirgošanos. 

Tāpat ir jāpaliek gan loģiski domājošam, gan nesatricināmam. Profesionāļi neļauj jūtām un sakropļotai iztēlei gūt virsroku pār viņiem. Piloti saviem mērinstrumentiem uzticas vairāk, nekā savām izjūtām. Pilnīgi ir iespējams noticēt, ka, piemēram, Tu lido uz augšu, kad patiesībā Tu krīti. Piloti ir iemācīti „uzticēties mērinstrumentiem”. Gan lidojumā, tāpat kā treidingā, ir vitāli svarīgi Jūsu jūtas pakļaut kontrolei. Jūs nevarat atļaut panikai, bailēm vai alkatībai iztraucēt Jūsu vēso un objektīvo tirgus vadību. Jums ir rūpīgi un objektīvi jāizstrādā tirgošanās plāns un ir tam jāuzticas un tas ir skrupulozi jāpilda. Jūs nevarat ļaut emocijām Jūs piespiest tirgoties neracionāli. Tāpat kā pilotēšanā, arī treidingā emociju pārvaldīšana, objektīvs skatiens un izlēmīgas darbības ir izdzīvošanas galvenās sastāvdaļas.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV