Walstreet.lv
Alan S. Farley: Pieci apjoma patterni
07.02.2005

Pieci apjoma patterni


Alan Farley


Apjoma paternus ir daudz grūtāk interpretēt, nekā cenas paternus. Grūtības slēpjas tajā apstāklī, ka mums nav zināma lielā tirgus spēlētāju stratēģijas. Viņiem taču ir tieksme lēnām pārvietoties viņu izvēlētajā virzienā un savas darbības slēpt visā to kustību lielajā daudzveidībā, kas dienas laikā notiek tirgū.

Cena jau pati par sevi sniedz milzīgi daudz informācijas, bet apjomam, ja tas nav piesaistīta cenai, praktiski nav nekādas nozīmes. Tomēr nedrīkst neņemt vērā apjoma izpētes jautājumus. Tie cenu kustības prognozēm, ar noteikumu, ja tos pareizi izmanto, piedod lielāku ticamību.

Apjoma lieluma svarīgums tiek noteikts atbilstoši kopējai situācijai tirgū. Piemēram, liels apjoms trenda līnijas caursišanas punktā liecina par jauna trenda sākumu, bet tajā pat laikā, tāda pat veida kustība pēc ilgstoša pieauguma vai krituma brīdina par apgriezienu. Šī kontrintuitīvā loģika mulsina treiderus un neļauj viņos attīstīties spējai atšifrēt galvenos apjoma kustības sūtījumus.

Tālāk būs parādīti pieci apjoma patterni, kuri diezgan precīzi prognozē kustību tirgū, bet ar noteikumu, ka tie tiks pareizi interpretēti. Tad kad Jūs apskatāt savus grafikus pamēģiniet tajos saskatīt šos modeļus un Jūs sapratīsiet, ka apjoms spēj paredzēt turpmāko tirgus kustību vēl ilgi pirms to reālas parādīšanās grafikos.

Atmoda no snaudas


Pēc vertikāla pieauguma akciju cena diezgan bieži svārstās kaut kādā diapazonā. Jēga slēpjas mākā savlaicīgi noreaģēt uz kustībām tad, kad viņas parādīsies. Petroleum Development (PETD) akcijas pieauga vairāk nekā par 500% tad, kad tirgū valdīja brāzmainais buļļa trends, kuru pagājušā gada martā nomainīja sāniskais trends. Pēc tam, kad maijā noformējās akciju cenas ar dubultdibenu, tika novērots periodisks apjoma pieaugums ar intervālu 2 - 4 nedēļas.

Apjoma izveidotie konsolidācijas modeļi pēc tam, kad cena sasniedz redzamu minimumu, bieži liecina par pirkšanas intereses atjaunošanos, kura bija pirms caursišanas. Cena uz divām nedēļām apstājās pirms pretestības līmeņa, pēc tam to caursita un tad sākās jauns augšupejošs trends. 

 Virzīšanās lejup pa spirāli



Tonijs Plumers (Tony Plummer) savā klasiskajā grāmatā „Tehniskās analīzes psiholoģija” apskata cenas spirālveida izmaiņas. Viņš raksta, ka negaidīts notikums tirgū var izraisīt strauju kustību, kura notiks pa spirāli. Multimedija Games (MGAM) cenu kritumu pagājušajā vasarā pilnīgi droši var nodēvēt kā kustību par spirāli.

Apskatīsim modeli A-B-C, kurā kustības A un C notiek virzienā uz caursišanu, bet B – pretējā virzienā. Tāpat arī atzīmēsim, ka viļņiem A un C bieži ir vienāds garums, kas dod iespēju izskaitļot viļņa garumu kopumā. Un tas noved pie akciju cenas nozīmīgas pazemināšanās.

Virzīšanās pa spirāli uz augšu


Spirālveida kustība var tikt novērota jebkurā virzienā. Grafikā mēs redzam strauju MedImmune (MEDI) akciju apjoma pieaugumu, kad Chiron (CHIR) bija spiests pārtraukt sava pretgripas preparāta piegādes. Pievērsiet uzmanību tam, ka apjoma smaile veicināja cenas pieaugumu augstāk par pretestības līmeni. Arī šo kustību var sadalīt A-B-C viļņos, un pie tam vilnis C caursit maija maksimumu un veicina cenas pieaugumu virzienā uz atzīmi 30 $. 

Vai pastāv kāda atšķirība starp šo konkrēto modeli un tipisko caursišanas modeli? Protams. Nozīmīgs apjoma pieaugums tad, kad cena paiet garām pretestības līmenim, paredz, ka cenas kustība paliks nemainīga uz ilgu laiku, uz mēnešiem, vai pat gadiem. Vienkāršas caursišanas gadījumā apgriešanās iespējamība ir daudz lielāka.

Kulminācijas moments


Kulminācijas notikumi ir pieskaitāmi pie kontrintuitīvajiem notikumiem, jo viņi vēsta par trenda pārtraukšanu tieši tajā momentā, kad notiek akciju masveida uzpirkšana. Paskatieties kā Cree (CREE) akcijas pieaug lēni, bet stabili. Pieaugums paātrinās tad, kad palielinās apjoms. Grafikā labajā pusē mēs redzam, ka vairāku sesiju laikā cena kāpj vertikāli uz augšu, un pie tam ir novērojams nozīmīgs apjoma palielinājums, kura rādītājs veido jaunu maksimumu. 

Bet tiklīdz pazūd vēlēšanās akcijas pirkt, tā viņu cena nekavējoties krīt. Sāk darboties pievilkšanas likums un cena kustās uz leju. Tirgojoties vertikālajā tirgū, lai savlaicīgi ieraudzītu, kad tirgus ir paguris, sekojiet apjomam. Tik straujas kustības tirgū var ļoti ātri Jūs no akciju īpašnieka pataisīt par zaudētāju ar ubaga tarbu.

OBV - On Balance Volume indikators



XM Satellite Radio (XMSR) grafikā mēs varam ieraudzīt caursitienu 32 $ līmenī. Tomēr šeit ir kāds „bet”. Līdzsvara apjoma indikators - OBV ir ļoti vājš. Šī konkrētā lāču diverģence pilnīgi droši liecina par nepieciešamību turēties tālāk no tirgus, jo labāl, ka šajā viltus caursitienā zaudē citi. Tāpat no šī varam secināt, ka var rasties laba iespēja pēc trenda apgrieziena un viņa kustības sākuma uz leju atvērt īsās pozīcijas.

Līdzsvara apjoma indikators ir ļoti spēcīgs analītisks instruments, tomēr to pielietot vajadzētu ļoti uzmanīgi. Viņš visefektīvākais ir tad, kad notiek cenas mēģinājumi notestēt daudz agrākus maksimuma un minimuma līmeņus. Tomēr tad, kad cena maldās konsolidācijas paternu džungļos, ir labāk šo indikatoru neņemt vērā, jo tad, kad tirgus virzās uz „nekurieni”, ir daudz grūtāk atšifrēt uzkrāšanas/sadales indikatora rādījumus.

 

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV