Walstreet.lv
10 pamatnoteikumi Jūsu „portfeļa” pārvaldīšanai no yahoo.com (6)
31.03.2005

10 pamatnoteikumi Jūsu „portfeļa” pārvaldīšanai

Portfeļa pārvaldīšana daudzējādā ziņā ir līdzīga skolas basketbola komandas vadīšanai.

[Tīri amerikāniska pieeja: Seller Of Smiles :) ]

Jūs meklējat spēlētājus savai komandai un izvēlaties labākos no tiem, kas ir. Kādā brīdī Jums ir jāizvēlas spēles dalībnieki. Tāpat Jums ir jāizlemj cik ilgi spēlēs starta sastāvs, kā arī tas, ko no komandas būs jāpadzen. Laika gaitā Jums ir jānoskaidro kurš no spēlētājiem attīstās visātrāk, kas apstiprinās Jūsu izvēles pareizību.

Tad, kad runa iet par akcijām, viss ir atkarīgs no lēmuma ko izvēlēties un kā vadīt savākto komandu, lai maksimizētu peļņu.

1. Ierobežojiet sava portfeļa diversifikāciju.

Sakoncentrējiet savu naudu dažās akcijās, kurās apvienojas vislabākie fundamentālie un tehniskie faktori. Stratēģiskajos punktos palieliniet akciju uzvarētāju daudzumu, nevis viduvējās, vai kas vēl sliktāk, neveiksminieces. Cik akciju ir vajadzīgs? Tas ir atkarīgs no tā, cik liels ir Jūsu portfelis:

Portfeļa izmērs

Akciju daudzums

$ 5.000 vai mazāk

1 vai 2

No $ 5.000 līdz $ 10.000

2 vai 3

No $ 10.000 līdz $ 25.000

3 vai 4

No $ 25.000 līdz $ 50.000

4 vai 5

No $ 50.000 un vairāk

5 vai 6

 

2. Sekojiet nepatikšanu agrīnajām pazīmēm.

Ja akcija jaunas virzības sākumā uzvedas neizlēmīgi, tad tas bieži nozīmē to, ka to ir nepieciešams pārdot.

Pārdodiet jebkuru akciju, kura no pirkšanas cenas ir nokritusies par 7 % vai 8 %. Ja tas tā ir noticis, tad visdrīzāk ar to kaut kas nav kārtībā.

Vājš cenas pieaugums vai spēcīga apjoma samazināšanās uz reiz pēc tam, kad notika izrāviens uz jauniem cenas maksimumiem, arī ir jārada satraukumu.

3. Tiekat vaļā no liekā smaguma.

Ikviens portfelis sevī ietver arī kādu „Melno avi” – akciju (un varbūt pat nevienu vien), kura samazina kopējo atdevi un visu portfeli velk uz leju. Pārdodiet to. Savu naudu sakoncentrējiet uz spēcīga tirgus vadošajām akcijām. Galveno peļņu veido dažas Jūsu portfeļa labākās akcijas. Bez nožēlas pārdodiet jebkuru akciju, kas rada problēmas.

4. Atvēliet laiku pieaugumam.

Ikvienu akciju, kura jauna pieauguma pirmajās 2 – 3 nedēļās ir pieaugusi par 20 %, ir nepieciešams paturēt vismaz vēl astoņas nedēļas. Pētījumi parāda, ka akcijas, kuras ir parādījušas šādu pieaugumu, vēlāk ir nokļuvušas spēcīgāko akciju sarakstā.

5. Izmantojiet piramīdingu.

Ir labi pozīcijā ieiet trīs etapos. Jūs sākat ar to, ka nopērkat pusi no tā daudzuma, kuru plānojat investēt akcijās. Ja tās cena paceļas uz augšu par 2 % vai 3 % un pagaidām viss izskatās labi, nopērciet vēl vienu ceturtdaļu no plānotajām investīcijām. Un tiklīdz akcija ir pacēlusies līdz 5 % no jūsu pirkuma cenas, pievienojiet arī atlikušo ceturtdaļu.

6. Meklējiet citas iespējas, lai papildinātu akcijas.

Līderakcija var nokļūt tādā situācijā, kad Jums var rasties vēlēšanās nopirkt vēl papildus akcijas. Akcijas cenas noteiktas darbības var liecināt par to, ka institucionāļi atbalsta šo kompāniju.

Apskatiet iespēju papildināt akcijas tad, kad cena atsitas pēc kritiena līdz savai 50 dienu vai 10 dienu vidējai.

Tāpat var papildināt arī tad, kad akcija tiek aizvērta ar nelielām cenas izmaiņām pēc kārtas trīs un vairāk nedēļu laikā.

7. Ik dienas sekojiet tirgus darbībām kopumā.

Iespējams, ka Jums vajag pārdot akcijas tiklīdz tirgus sāk izrādīt vājuma pazīmes. Īpaši sekojiet dienām, kad Dow, Nasdaq vai S&P 500 uz lieliem apjomiem aizveras zemāk vai ar nelielu pieaugumu, nekā tas bija iepriekšējā sesijā. Īpaši slikti ir tad, kad indekss aizveras zemāk uz apjomu virs vidējā. To saucas par izplatīšanos (distribution), un šādu dienu sērija vairāku nedēļu ilgā laika posmā signalizē, kā minimums, par akciju cenu pagaidu samazināšanos. Bez tam izplatīšanās liecina arī par briesmām, kad tirgus mēnešiem gāja uz augšu.

8. Pārbaudiet savu sarakstu, lai novērotu un meklētu jaunas iespējas.

Akcijām, kuras Jūs esat atzīmējuši kā iespējamās nopērkamās, kaut kad sāksies cenu kustības. Ja tas ir noticis ar vienu no akcijām, kas ir Jūsu sarakstā, nešauboties ne mirkli to nopērciet. Ja Jums priekš tā ir nepieciešams portfelī atbrīvot vietu, tad pārdodiet to akciju, kura Jūs neapmierina. Spēcīgā tirgū jaunas iespējas uzrodas praktiski katru dienu.

9. Maržu lietojiet prātīgi.

Akciju ar plecu pirkšana var būtiski palielināt Jūsu atdevi. Tomēr, ja Jūsu akcijas ies ne uz turieni, arī zaudējumi palielināsies. Labākais laiks smaržas izmantošanai ir buļļu tirgus pirmie divi gadi. Bet tiklīdz spiediena rezultātā sāksies kritums (skat. punktu 7.), no smaržas nekavējoties atbrīvojaties.

10. Izvirziet mērķa cenas.

Jums ir jāzina kad Jūs grasāties ņemt peļņu. Tam pats vieglākais ceļš ir noteikt pārdošanas cenu par 25 % lielāku par to cenu, par kādu Jūs tās pirkāt. Veiksmīgās akcijas bieži pirms tās sasniedz savu plato, cenā pieaug par 20 % - 30 %. Sarežģītāks veids mērķa cenas noteikšanai ir price – earning savstarpējo attiecību izmantošana. Tas tiek darīt šādi:

(1) akcijas pirkšanas laikā atrodiet attiecību P/E

(2) sareiziniet to ar 2.3

(3) rezultātu sareiziniet ar gaidāmo ienākumu par akciju par nākamo finansu gadu

(4) iegūtais rezultāts būs mērķa cena

Portfeļa vadīšana daudzējādā ziņā ir reaģēšana uz akciju kustību. Nākamajā ilustrācijā Jūs varat redzēt, kā tika pielietoti daži no šiem principiem.

Yahoo! pirkšanas punktu sasniedza 2003. gada martā (punkts 1). Investors nolēma, ka visa pozīcija sastāvēs no 500 akcijām, bet tas nozīmē, ka viņa pirmais pirkums būs 250 akcijas pa 20.95 par katru. Saskaņā ar piramīdas noteikumu (skat. punktu 5) papikdus 125 akcijas tika nopirktas pa 21.45, bet vēl 125, kad cena bija sasniegusi 22 (punkti 2 un 3). Akcija deva iespēju papildināties , kad tā pēc kārtas četru nedēļu ilgā laika posmā aizvērās ar nelielām cenas izmaiņām (punkts 4). Ņemot vidējo skaitli no trim sākotnējiem pirkumiem – 21.47, Jūs guvāt 25 % peļņu (skat. punktu 10) tad, kad cena sasniedza 26.84. atkārtotajā pirkšanā punktā 4, pārdošanas punkts (punkts 5) pienāca tad, kad akcija sasniedza 32.80 .

Bet kā ar samazināšanos starp punktiem 4 un 5? Yahoo akcijas dažu dienu laikā atkrita par vairāk nekā 2 punktiem un, pietam, bieži lielos apjomos. Tas lika sasprindzināt uzmanību, tomēr cena noturējās virs savas 50 dienu vidējās.

© Yahoo! Inc

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 6 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV