Walstreet.lv
Emocionālās svārstības (3)
11.04.2005

Emocionālās svārstības

Līdzdalība akciju tirgū rada emocionālas svārstības, kuras te pēkšņi paceļ cerību un satraukumu augstumos, te atkal iemet skumjajā sarūgtinājumu un vilšanās dzelmē. Piemēram, ja Jūs cerat uztaisīt milzīgu peļņu, Jūs varat novērot, kā Jūsu akcijas aug, bet jau dažas minūtes vēlāk tās sagrūst. Tas nepriecē. Tas var nodarīt lielas sāpes. Eksistē dabīga cilvēciska tendence pieņemt pareizus lēmumus un izvairīties no zaudējumiem, tāpēc lielais vairums treideru smagi pārdzīvo cenu kritumus. Rodas acumirklīga reakcija aizvērt darījumu, bet tas izraisa emocionālas sāpes. Daži treideri zina, kad vajag pastāvēt malā, līdz atgriezīsies pašsavaldīšanās. Savukārt citi nespēj palikt tālu no tirgus. Akcija ar rikošetu ātri atlec atpakaļ, viņi pārāk ātri atgriežas pozīcijā, bet viņa atkal krīt. Viņi atkal pārdod, un tad, kad saprot, kad atkal ir pārdevuši pie kustību minimuma, viņi to pārdzīvo vēl vairāk. Šajā brīdī viņi vairs nesaprot ko darīt. Šīs ir emocionālās svārstības, kad viņi ir pilnībā apjukuši un nepārliecināti. Ekstremālos un graujošos pirkšanas ciklos, kad tiek pirkts pie maksimuma un pārdots pie minimuma, emocionālus treiderus pārņem naida, apjukuma, vilšanās, bezpalīdzības un izmisuma jūtu maisījums. Tādu iespēju, ka Jūs varat sadurties ar emocionālām svārstībām, obligāti vajag paredzēt, tāpēc veiciet pasākumus, lai minimizētu tās ietekmi.

Bez tā, ka emocionālas svārstības rada samezglotas emociju kombinācijas, tās noved pie pilnīgas tirdzniecības disciplīnas kraha. Ik reizi, kad mēs ieejam tirdzniecībā, mēs gaidām, ka tirgus virzīsies uz mūsu pusi. Tomēr mums vienmēr ir jāparedz, ka tas tā var arī nenotikt, un mums ir jābūt gataviem tādam variantam. Emocionāla robeža tiek sasniegta tad, kad treideri nepieturas pie strikta tirdzniecības plāna. Viņi darījumā ieiet bez jebkāda mērķa nopelnīt, bez iepriekšējas riska novērtēšanas un noteiktas iziešanas stratēģijas. Viņi bez precīza plāna atļaujas uzvesties emocionāli, nevis loģiski. Piemēram, viņi var ieiet darījumā bez īpašiem iemesliem cenu kustībai. Viņu lēmums iziet var tikt pamatots tikai ar nenoteiktiem instinktiem. Problēma, kas rodas tad, kad kā pirkšanas signāls tiek izmantota tikai intuīcija ir tāda, ka Jūs tiecaties savu ego un pašcieņas sajūtu novietot vienā rindā ar savu naudu. Ikviens grib, lai viņam būtu taisnība un apslēpti tic, ka: „Ja šis darījums cietīs neveiksmi, tad tas pierāda, ka es nepārzinu to, ar ko nodarbojos”. Tāpēc, ko jūt treideri, ja darījums iet pretviņu? Ārkārtīgi lielu nomāktību un izmisumu, jo šeit ir gan personiski, gan psiholoģiski komponenti, bet apjukuma un vilšanās sajūtas ir īpaši izteiktas. Tomēr treidingam ir jābūt daudz mazāk emocionālam. Tieši pretēji, paskatieties uz cilvēku, kurš izmanto daudz objektīvāku pieeju. Piemēram, ja par tirdzniecības plāna pamatu tiek izmantots tehniskais indikators, un pastāv arī izpratne par tā ierobežojumiem, tad ego atkāpsies. Reizēm indikators darbojas, bet reizēm nē. Viņam nav nekāda sakara ar Jums vai ar Jūsu pašcieņu un vai tas konkrētajā darījumā nostrādās, ir tikai veiksmes jautājums. Tādējādi nav nekādu iemeslu par sevi slikti domāt, ja darījums iet ne uz turieni. Jums darījumu vajag tikai mehāniski izpildīt, bet kad viņš iet pret Jums, to aizvērt. Nav nekāda nepieciešamība ļaut pašcieņai un emocijām iejaukties tirdzniecības plānā.

Ļaut savām emocijām ietekmēt tirdzniecības lēmumus ir viens no visdrošākajiem ceļiem uz zaudējumiem. Ir vitāli svarīgi izvairīties no kaitīgā emocionālā sērfinga. Ir ļoti prātīgi atdzīt emocionālās svārstības. Pārliecinieties, ka Jūs darījumā ieejat ar precīzi noteiktu plānu un nepieslēgušies nekādām emocijām. Iegājuši darījumā, izvietojiet aizsardzības stopu, bet, ja tas nostrādā, neizsmejiet sevi, bet, lai atgrieztos pašsavaldīšanās, meklējiet jaunu iespēju. Tas ir līdzīgi skaitīšanai no viena līdz desmit, kad Jūs dusmojaties. Iespējams, ka pēc kāda laika Jūs savus tirgošanās noteikumus spēsiet pārskatīt jau citā gaismā. Laiks, kurš ir iztērēts ārpus tirgus dod Jums iespēju apvaldīt savas emocijas. Ar precīzas plānošanas palīdzību Jūs varat savas emocijas turēt grožos un tirgoties objektīvi un loģiski.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 3 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV