Walstreet.lv
Katharine Stalter: Viltus „Tasīte ar osiņu” (3)
14.04.2005

Katharine Stalter: Viltus „Tasīte ar osiņu”


Viena no pašām zināmākajām grafiskajām formācijām ir „Tasīte ar osiņu”. Kaut šo paternu identificēt var viegli, tomēr svarīgi ir zināt, ka reizēm šis paterns var izrādīties neīsts. Tādās reizēs caursitiens bieži var izrādīties neveiksmīgs.

Ja precīzāk, tad tā diezgan bieži gadās tad, kad „osiņa” attiecībā pret „tasīti” izrādās pārāk zemu. „Osiņai” ir jāatrodas „tasītes” iezīmētā diapazona augšējā daļā. Parasti „osiņas” līmenis ir par 5 – 15 % zemāk par „tasītes” maksimumu.

Lai noteiktu to, kur atrodas „osiņa”, ir jāatrod pamatnes pats augstākais punkts – tas ir, vieta, kur pamatne (tasīte) sāk veidoties. Pēc tam atrodiet vajadzīgo tasītes punktu. Nosakiet šo divu skaitļu vidējo aritmētisko lielumu. To pašu izdariet arī ar „osiņas” maksimālo un minimālo skaitļiem.

Kas ir augstāk – vai „osiņas”, vai „tasītes” vidējais rezultāts? Ja „osiņas” vidējais ir augstāks, tad tas nozīmē, ka Jūs esat uz pareizā ceļa. Tas nozīmē, ka cena ir veiksmīgi pārvarējusi potenciālo pārdevēju piedāvāto augšējo līmeni.

Tomēr vēl nedaudz uzgaidiet! Pārliecinieties, ka „osiņa” ir noformējusies virs 200 dienu MA. Ja tā atrodas zemāk par šo līmeni, tad var gadīties tā, ka pieprasījums var izrādīties nepietiekami liels, lai tad, kad vājie spēlētāji aizies no tirgus, cena ietu uz augšu.

Sniegsim piemēru, kad „osiņa” ir izrādījusies zemu attiecībā pret pamatu. Grafikā ir parādītas Kos Pharmaceuticals akciju cenu svārstības.

Pamatnes veidošanās sākās 2004. gada februārī (punkts 1). Augusta sākumā cena, pie atzīmes 28 un pie zema cenu apjoma, sasniedza apakšējo punktu

Seller of Smiles: Vispār KOSP, ir izcili histēriskas dabas akcija, līdzīgi kā OSIP, abi no farmācijas sektora. Ielieciet šiem stokiem daily grafiku uz diviem gadiem, paskatities, cik daudz naudas ir zaudēta, īpaši šort squeeze.Nākošajā dienā pēc minimuma noformēšanās mēs grafikā redzam hepu uz augšu pie liela preču apjoma (punkts 2). Tas aizsāka iezīmēt „tasītes” labo pusi. Cenas pieaugums sekoja labākajiem, nekā bija gaidīts, kompānijas darbības rezultātiem par otro kvartālu un prognožu pieaugumam uz nākamā gada peļņu. Četru nedēļu laikā akcijas cena auga.

„Osiņas” veidošanās aizsākās augusta priekšpēdējā nedēļā (punkts 3). Nākošo 10 nedēļu laikā akcija tika tirgota ar samazinājumu pie neliela preču apjoma. Pārbaudīsim, kur tad atradās „osiņas” maksimums un minimums. Maksimālā cena tika piereģistrēta 26. augustā pie atzīmes 39.41, bet minimālā 26 oktobrī pie atzīmes 33.45. Tādējādi ir redzams, ka „osiņas” nosacītais vidējais lielums atrodas līmenī 36.43.

Bet kur ir „tasītes” vidus. Tas ir daudz augstāk par „osiņas” vidu un atrodas pie līmeņa 43.71. Tas apstāklis, ka „osiņai” ir jābūt augstāk par „tasīti”, netiek ievērots. „Osiņa” arī izveidojās zem 200 dienu MA.

Tālākie notikumi risinājās sekojoši. Pirmajā oktobra nedēļā (punkts 4) notika caursitiens. Akcija pie liela preču apgrozījuma pieauga par 19 %. Tomēr rallijs bija īss. Nākošajā nedēļā akcijas cena pieauga vēl par 4 %, pēc kā sekoja pagrieziens. Šobrīd tās tirgošanas cena ir 32.75, kas ir par 17 % zemāk par pagrieziena punktu.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 3 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV