Walstreet.lv
BMS: Valūtas tirgus apskats 16.05.2005 - 20.05.2005
22. maijs, 2005 gads.

Pirmdiena

Pēc pagājušās nedēļas krituma līdz atzīmei 1.2581 (pērnā gada 21 oktobra minimuma), kurss eur/usd pirmdien pieauga apmēram par 70 punktiem, sasniedzot 1.2650 līmeni. Analītiķi to izskaidro ar investoru dolāra garo pozīciju aizvēršanu, fiksējot peļņu pēc pāris dienu kāpuma, kā arī gaidot svarīgu indikatoru iznākšanu.      

Vēlāk dolāra vērtības samazināšanos sekmēja iznākušais, negaidīti zemais, Ņujorkas ražošanas indekss un investoru intereses kritums pēc ASV aktīviem. Savukārt dolāra pretestību pret eiro atbalsta Amerikas fondu tirgus indeksi, gbp/usd kursa kritums, usd/cad kursa kāpums un naftas cenu samazināšanās.         

Ņujorkas Federālās rezervju bankas ražošanas indekss (NY Fed Empire State manufacturing index) maijā sastādīja -11.1 (prognoze bija 12.0, bet iepriekšējais rādītājs labots no 3.1 uz 2.0). Rādītājs iznāca daudz sliktāks nekā gaidīts un sasniedza savu minimumu kopš 2003 gada aprīļa. Indeksa vērtības samazināšanās novēta jau 2 mēnešus pēc kārtas.


Investoru iepirkto ASV aktīvu apjoms martā bija 45.7 miljard. usd (prognoze bija 70 miljard. Usd, iepriekšējais rādītājs pārskatīts no 84.5 uz 84.1 miljard. usd). Atkal rādītājs iznācis sliktāks nekā prognozēts un sasniedzis mazāko līmeni kopš 2003. gada.  

usd/cad pirmdien pieauga vairāk kā par 80 punktiem, no līmeņa 1.2646 līdz līmenim 1.2730, maksimālo kopš pērna gada 5 oktobra. Šodien cenas uz naftu Ņujorkā samazinājās par 1.07 usd līdz 47.60 usd par barelu, kas ir zemākais 3 mēnešu rādītājs.

Šveicē pirmdiena bija izejamā diena (Whit Monday), kā rezultātā finansu tirgus šajā valstī bija aizvērti.

Otrdiena 

Pēc tam kad kurss eur/usd bija nostabilizējies rajonā 1.2603 un 1.2648 Amerikas sesijas laikā tas samazinājās līdz 1.2593 atzīmei. Analītiķi uzskata, ka no vienas puses, dolāram atbalstu sniedz otrdienas dati, kas liecina par rūpniecības cenu pieaugumu ASV un augsto investoru aktivitāti nekustamā īpašuma sektorā.

 

Tāpat  dolāram palīdz Amerikas fondu indeksu kāpums. Toties var pamanīt arī spiedienu uz dolāru, kas izpaužas kā ražošanas apjomu samazināšanas ASV.


Rūpniecības cenu indekss (PPI) ASV aprīlī sastādījis +0.6% (progn. bija +0.5%, iepriekšējais rādītājs +0.7%). Tas pats indeks, tikai neskaitot pārtikas produktus un energoresursus (PPI excluding food and energy) bija (progn. bija +0.2%, iepriekšējais rādītājs +0.1%). Rādītāji pārsniedza gaidāmos līmeņus un liecina par inflācijas pieauguma tendences turpināšanos.

Jauno ēku celtniecība (Housing starts) ASV aprīlī bija 2.038 milj. (progn. bija 1.990 milj., iepr. Rādītājs pārskatīts no  1.837 uz 1.836 milj.). Atļaujas uz jaunu ēku celtniecību (Building permits)  ASV aprīlī sasniedza 2.129 milj. (progn. bija 2.045 milj., iepr. rādītājs 2.023 milj.). Šie nekustamā īpašuma dati sniedz nenoliedzamu atbalstu dolāram, kas no tehniskās analīzes viedokļa ir iedzinis kursus sānu kustībā.

Rūpniecības ražošanas indeks (Industrial production) ASV aprīlī sastādīja - 0.2% (progn. bija +0.2%, iepr. Rādītājs pārskatīts no +0.3% uz+0.1). rādītājs iznācis manāmi sliktāks par prognozi un gaidītā pieauguma vietā tirgus saņēma negatīvu rādītāju. Ražošanas apjomu samazināšanās tiek novērota pirmo reizi kopš ši gada janvāra. Indeksa vērtība ir sasniegusi iepriekšējā gada septembra minimumu.

ASV ekonomikas potenciāla izmantošanas ASV rādītājs (Capacity utilization) aprīlī ir  79.2 (prong. 79.5, iepr. rādītājs 79.4). īpašas izmaiņas šinī procesā netiek uzrādītas, tādēļ ietekmi uz valūtas kursiem tas neradīja.

Trešdiena

Dolāra kurss krita attiecībā pret pārējām valūtām. Eur/usd kurss uzkāpa par 80 punktiem līdz 1.2687 līmenim. Gbp/usd kurss uzlēca par 100 punktiem līdz 1.8409 atzīmei. Usd/jpy uzkāpa līdz 106.72 atzīmei. Negatīvo ietekmi uz dolāra vērtību radīja iznākušie ASV fundamentālie dati.

Patērētāju cenu indeks (CPI) aprīlī sastādīja +0.5% (progn. bija +0.4%, bet iepriekšējais bija +0.6%). Tas pats indekss neskaitot cenas uz pārtikas produktiem un energoresursiem   

(СPI excluding food and energy) par aprīli bija 0.0%. (progn. +0.2%. iepr. – 0.4%). Tieši šis rādītājs radīja lielāko ietekmi uz treiderim, jo inflācijas tempa samazināšanās samazinās procentu likmju paaugstinājuma tempus.

Ceturdiena

Eur/usd kurss saglabājās stabili 1.2605 – 1.2688 robežās. Dīleri teic, ka no vienas puses atbalstu usd dod tas, ka kurss nespēja pārvarēt spēcīgo pretestības līmeni pie 1.2700, bet no otras puses nelielu negat;ivu ietekmi uz dolāru rada ceturtdien iznākušie ne pārāk optimistiskie ASV tirgus dati.

 
Pieprasījuma pēc bezdarbnieku pabalstiem (Jobless claims) pieaugums ASV sastādīja 321K (progn. 328K, iepriekšējais rādītājs pārskatīts no 340K uz 341K). Vadošo indikatoru (Leading indicators) indekss par aprīli bija -0,2% (progn -0.2%, iepr. r. -0.6%). Filadelfijas Federālās bankas noskaņojuma indekss (Philadelphia Fed index) maijā iznāca +7.3 līmenī(progn.  +17.0, iepr. r.  +25.3). kā redzam visi indikatori, it īpaši pēdējais iznākuši sliktāki par savām prognozēm, metot tumšu ēnu pār Amerikas valūtu.

Gbp/usd kurss nostabilizējies 1.8320-1.8370 robežās. Dīleri ziņo, ka treideri gaidīja rītdienas (piektdienas) Grīnspana uzstāšanos.

Usd/jpy kurss izaudzis līdz 107,54 atzīmei. Jenas vērtības samazinājumam palīdzēja jaunā ASV finansu ministra pārstāvja runa Ķīnā, kurā tas izteicās, ka nepieprasīs no Ķīnas valdības juaņa revalvācijas precīza datuma nospraušanu.

Piekdiena

Dolāra kurs turpināja pieaugt attiecība pret pārējām valūtām Amerikas sesijas laikā. Eur/usd kurss krita līdz 1,2534 atzīmei (zemākais kopš pērnā gada oktobra). Usd/jpy kurss uzkāpa līdz 108,27 atzīmei (augstākais šī mēneša laikā). Gbp/usd krita līdz 1,8232 līmenim.

Piektdienas kursa kustības tikai radītas daudzu tehnisku faktoru iespaidā. Tā kā negatīvie ASV ekonomikas dati nespēja radīt spēcīgu ietekmi uz Amerikas valūtu, daudzi treideri pieņēma lēmumu par tālāku $ garo pozīciju atvēršanu. Naftas cenu samazinājums arī sniedza atbalstu dolāram.
FRS  priekšsēdētājs Grīnspans (Greenspan) piektdien paziņoja, ka ķīnas valdība saskaras ar spēcīgu spiedienu no nacionālās finansu sistēmas. Šis spiediens ir virzīts uz juaņa revalvāciju, toties Grīnspans atzīmēja, ka Ķīnas valūtas kāpums nebūs iemesls ASV tirdzniecības deficīta samazinājuma. Tā pat vinš minēja, ka naftas krājumi ASV, iespējams, mazliet pieaugs, jo augsto cenu rezultātā pēc tās pieprasījums ir samazinājies.

Resume

Ka redzam visi šie fundamentālie un tehniskie faktori galvenos valūtas kursus mētāja turpu šurpu nevisai lielā diapazonā, kas apgrūtina izteikt kaut kādas prognozes, kur tie ies nākamnedēļ. Ir izveidojušies daudzi spēcīgi pretestības un atbalsta līmeņi, kuru cauršinas rezultātā varam atvērt pozīcijas vienā vai otrā virzienā. Pēc fundamentālo faktoru analīzes lieku lielāku likmi uz dolāra kāpuma tupinājumu, kas pierādās ar pārliecinošu pretestības līmeņa caursišanu piektdienas otrajā pusē un nespēju radīt spēcīgu ietekmi ne pārāk labajiem ASV ekonomikas tirgus datiem uz dolāru.

 




BMS

Laipni sagatavots no:

Citi apskati
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV