Walstreet.lv
Alan Farley: Pārpērkamība un pārpārdodamība
26.05.2005

Pārpērkamība un pārpārdodamība

Alan Farley

Analītiķiem, svinīgi paziņojot, ka tirgus atrodas pārpirkuma vai pārpārdošanas stāvoklī, patīk uzticīgajiem investoriem pūst miglu acīs. Par nelaimi maz ir tādu, kas patiesībā saprot ko nozīmē šīs parādības un ko šādā momentā, kad mēs esam uzzinājuši, ka tirgus ir pārpārdots vai pārpirkts, vajag darīt.

Ko tad ir nepieciešams darīt šādā momentā? Un kā vispār mēs varam paredzēt kad tas notiks?

Mēs, izpētot pieprasījumu un piedāvājumu tirgū, esam spējīgi noteikt pārpirkšanas un pārpārdošanas stāvokli. Noteiktā momentā kaut kāds pircēju un pārdevēju daudzums pieņem lēmumu ko darīt ar to vai citu akciju. Šī pūļa tirdzniecības aktivitātei vienmēr ir kaut kādas robežas.

Tomēr līdzsvara zudums piespiež vienu no grupām rīkoties, un pie tam reizēm šīs rīcības ir priekšlaicīgas. Tas noved pie tā, ka cenu mehānisms sāk strādāt par labu vienai no grupām.

Bollindžera metodika mums sniedz labu iespēju noteikt tirgus pārpirkšanas un pārpārdošanas stāvokli. Pievērsiet uzmanību kā Nvidia apgriežas ik reizi, kad bāri iet caur Bollindžera 20 dienu joslu. Tādā veidā Bollindžera josla sving-treideriem palīdz uzminēt kad notiks apgrieziens vēl līdz tam mirklim, kad tas ir redzams cenu diagrammā. Tas viņiem dod iespēju gūt peļņu tajā pašā momentā, kad pūlis tiek pārsteigts nesagatavots.

Ir svarīgi uzsvērt to, ka pats pārpārdošanas un pārpirkšanas jēdziens ir saistīts ar to laika intervālu, kuru mēs izmantojam analīzei. Iepriekš attēlotajā diagrammā daži apgriezieni ir vienkāršas kustības pret trendu, savukārt citas patiesībā norāda uz trenda izmaiņām. Ja Jūs vēlaties izmantot cenu svingus, tad vispirms nosakiet savu vērtspapīru pārvaldīšanas periodu.


Stohastiks ir klasisks oscillātors tirgus pārpirkuma un pārpārdošanas stāvokļa noteikšanai. Interesanti ir tas, ka daudzi treideri nezina kā var izmantot datus, kurus var iegūt ar stohastiskā oscilatora palīdzību. Pats sliktākais ko Jūs varat izdarīt – ir pamest kuģi tajā momentā, kad stohastiks atrodas maksimumā vai minimumā. Vairums sving-treideru peļņu gūst pārpirkšanas un pārpārdošanas etapa pašā sākumā. Protams, šeit ir arī savs risks.

Mēs jums ieteiktu izmantot dubultās pamatnes un dubultās virsotnes figūras, lai precīzi noteiktu tos apgriezienus, kurus izraisa tirgus pārpirkšana vai pārpārdošana. Pats labākais signāls būs stohastika zemākā virsotne (vai augstākā pamatne) pēc kuras tas sāk kustēties pretējā virzienā. Šī figūra vienmēr ir redzama pirms apgrieziena un tās rašanās momentā Jūs ar pārliecību varat pieņemt lēmumus negaidot to, kas notiks pēc tam.


Viens bārs var strauji izmainīt situāciju. Akcijas parasti iet noteiktā hai-lou diapazonā. Gadījumā, ja šis diapazons tiek strauji pārrauts, tad tas ir pārpirkšanas vai pārpārdošanas signāls.

Ko tas nozīmē? Pirmkārt, tad, kad bārs caursit izveidojušos līmeņus, tad tas vēl nav apgrieziena sākums. Bet tad, kad akcija pāriet no viena līmeņa uz citu, bet pēc tam parādās garais bārs, esiet gatavi pēkšņām scenārija izmaiņām.

Treideriem ir jāspēlē nosacīti pārpirktos un pārpārdotos tirgos. Vaildera nosacītā spēka indekss (RSI) mūs par to pārliecina. Indekss ļauj noķert tirgus kustības un var norādīt uz pārpārdošanas un pārpirkšanas stāvokli ilgā laika posmā.

Noturiet pozīcijas līdz RSI Jums neļaus ieraudzīt trenda izmaiņu pazīmes. Tas parasti notiek tajā momentā, kad indikators iet caur līniju. Tomēr pat šajā gadījumā mēs Jums ieteiktu pamēģināt atrast apgrieziena figūru, lai noteiktu vai šis patiešām ir apgrieziens, vai vienkārša atkāpšanās.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV