Walstreet.lv
Richard Jenkins: Sākam investēt no 100 $ (5)
17.07.2005

Investēt nav tik grūti un dārgi, kā to domā vairums no cilvēkiem. Vairums no mums to vienkārši nemāk labi darīt. Ko mēs darām ne tā un kā to sākt darīt pareizi – un tikai ar 100 $.

 Richard Jenkins

Es Jums atklāšu nelielu investēšanas noslēpumu – tas nemaz nav tik grūti, kā Jūs to domājat. Un tam ir nepieciešams daudz mazāk naudas, nekā Jūs spējat iedomāties.

Tomēr, tāpēc, ka vairums no cilvēkiem to dara vienkārši briesmīgi, prātīgs cilvēks var nodomāt, ka veikt investīcijas ir ārkārtīgi grūti.

Cik tad slikti vairums no mums strādā? Bostonas investīciju firma Dalbar Inc veica pētījumus un noskaidroja, ka no 1984. gada līdz 2002. gadam, kad S$P 500 indekss gadā pieauga par 12.2 %, savstarpējo fondu aktīvu privātie investori vidēji guva tikai 2.6 % lielu atdevi. Un tas bija vēl neņemot vērā nodokļus.

Bēdīga aina.

Tāpēc es šajā rakstā grasos Jums parādīt portfeļa uzsākšanas un vadīšanas metodi, kurai ir nepieciešama pavisam neliela naudas summa (tikai 100 $), vēl mazāk pūļu un minimāli nodokļu un operacionālie tēriņi, bet kura ar lielu ticamības pakāpi var pārspēt lielu skaitu savstarpējo fondu.

Tik daudz investoru un tik maza peļņa.

No sākuma apskatīsim lielākā vairuma investoru tik švakos sasniegumus. Šeit iemeslu ir daudz. Nu, kaut vai, piemēram, paņemsim fondu top-menedžeru super lielās algas, taču es šeit pieminēšu pašus galvenos:

  • Tirgus taimings. Daudzi investori domā, ka kapitāla ieguldīšanai akcijās ir pareizs laiks un, ka ir arī nepareizs laiks, un, ka vairums no mums var paredzēt kad kāds laiks ir pienācis. Saskaņā ar Nobela prēmijas ekonomikā laureāta un plaši izplatītās statistiskās riska minimizācijas un investīciju atdeves maksimizācijas Mūsdienu Portfeļu teorijas dibinātāja, Viljama F. Šarpa klasisko pētījumu, tas ir absolūti nepareizi. Pētījums parādīja, ka cilvēkam, kurš mēģina uzminēt ieejas tirgū laiku, lai atbilstu investora „pērc un turi” sasniegumiem, ir nepieciešams uzminēt apmēram trīs reizes no četrām. Ņemot vērā to, ka pārsvarā tirgus galvenās kustības cenšas izdarīt atbildot uz negaidītiem notikumiem, tad, spriežot pēc privāto investoru steitmentu drūmajiem skaitļiem, šāda 75 % liela precizitāte praktiski nav sasniedzama.
  • Pirkšana uz augšu un pārdošana uz leju. Tās ir nepareizas ieiešanas tirgū laika izvēles sekas, kas ir raksturīgi investoriem, kuri dzenājas pēc paša „karstākā” fonda. Investīcijas ar vislielāko peļņu tāpat bieži pārdzīvos arī biedējošus zaudējumus, kas novedīs pie panikas un lēmuma pārdot pašā zemākajā punktā. Portfeļa tendenci dramatiskā veidā augt un krist sauc par volatīlumu, un tas ir tas, no kā patiesi ir jāizvairās tiem, kuri naktīs grib gulēt.
  • Nepareiza diferenciācija. Ļoti bieži portfelī uzkrājas kaudze ar līdzīgu sektoru kompāniju akcijām, kas arī atspoguļo dažāda tipa aktīvu tirgu un to uzvedības attiecībā vienam pret otru slikto izpratni. Diversifikācija un aktīvu stratēģiskā sadalīšana – tā ir volatīluma samazināšanas, un tādējādi arī veselīga miega, atslēga pie maksimālas atdeves.

Kas tad tā tāda par dīvaino maģiju ir šī „aktīvu sadalīšana”? Tā ir Jūsu investīciju naudas sadalīšanas metode pa atšķirīgiem investīciju tipiem. Aktīvu sadalīšana – tā ir Mūsdienu Portfeļa Teorijas sirds.

Un kamēr vēl Jūs neesat aizmiguši lasot šo rakstu, atļaujiet man parādīt cik tas labi strādā. Rodžers K. Džibsons, darba „Aktīvu dalīšana: Finansu Riska Līdzsvarošana” autors, tikko ir atjauninājis savu 30 gadus ilgo daudzo diversifikācijas portfeļu darba rezultātu pētījumu. No tiem visvienkāršākais, demonstrēšanai paredzētais, sastāv par 25 % no katra no četriem galvenajiem aktīvu tipiem:

  • Indeksa S&P 500 pārstāvētās ASV akcijas
  • Aizrobežu akcijas, kuras pārstāv EAFE indekss (Eiropa, Austrālija, Tālie austrumi)
  • Nekustamie īpašumi, kuru pārstāv National Association of Real Estate Investment Trusts Equity indekss
  • Patēriņa priekšmeti, kurus pārstāv Goldman Sachs Commodity indekss



Diagramma parāda to, par ko 1998 un 2002 gados būtu pārvērties 1 $, kurš 1972. gadā būtu investēts katrā no šīm klasēm, salīdzinājumā ar kombinēto portfeli (labai malējais stabiņš), kurš katru gadu tiktu pārskatīts, lai katram akciju tipam atjaunotu vienādas proporcijas.

Lāča pieradināšana

Tad, kad 1999. gadā neilgi pirms 16 gadus ilgā buļļa tirgus beigām klajā nāca Džibsona grāmatas trešais izdevums, vienādo daļu portfeļa lielums „skrēja cieši blakus karstajam un šņācošajam” S&P 500. tomēr kopš tā laika sāka parādīties ievērojamas rezultātu atšķirības. Tieši lāču tirgus laikā aktīvu sadalīšana izpaužas visā tā krāšņumā.

Veiksmes atslēga slēpjas mākā atrast aktīvu veidus, kuri atšķirīgos veidos reaģē uz ekonomikas pacēlumiem un kritieniem. Piemēram, 1973 un 1974 gados, kad gan iekšējās, gan arī ārzemju akcijas, kā arī nekustamie īpašumi, jutās briesmīgi, tad pacēlumu piedzīvoja patēriņa priekšmeti. Toties nākamajos divos gados patēriņa priekšmeti piedzīvoja kritumu, bet tajā pat laikā akcijas un nekustamie īpašumi nesa jūtamu labumu.

Tomēr ko darīt, ja Jūs tikai tikko sākat un Jums ir tikai daži simti, vai tūkstoši, vai labākajā gadījumā daži desmiti tūkstošu, lai sāktu iekarot kapitāla tirgus? Nav jābaidās! Jums pieejamo lēto savstarpējo fondu un citu instrumentu klāsts pēdējos gados ir ļoti paplašinājies un es gribētu Jums piešķirt ceļvedi kā soli pa solim uzbūvēt spēcīgu, drošu un pienācīgi diversificētu portfeli. Šī stratēģija palīdz veidot portfeli sākot ar jebkuru naudas summu, un tāpēc tā lieliski der tiem, kuri sāk ar mazumiņu.

Smalka pieeja

Investoram ar nelielu naudu viens no labākajiem veidiem iesākumam būs pirkt akcijas, kuras tiek tirgotas fondu biržā vai ETF (exchange-traded funds). Tas ir instruments, kurš tiek tirgots līdzīgi akcijām un tas atdarina dažāda tipa akciju (akcijas, bondi, nekustamais īpašums un patēriņa priekšmeti) vai indeksu (S&P 500, Dow Jones Industrials ($INDU), Russell 2000 ($RUT.X)) uzvedību.

Iedomāsimies, ka Jūs esat ieguvuši nodokļu atmaksu 100 $ apmērā un gribat sākt investēt. Es zinu tikai vienu brokeri, kuram nav minimāla izmēra konts un komisija ir tikai 4 $ par katru nopirkto papīru. Tas ir Sharebuilder.com. Tādējādi mūsu izdevumi, lai investētu tik nelielas summas, būs diezgan mazi.

(Ja Jums investīcijām ir 10 000 $ vai vairāk, tad labāk ir pirkt savstarpējos fondus (mutual funds), kuri apseko tos pašus indeksus, kā jau iepriekš minētie ETF. Daudzi brokeri vispār nemaz neņem komisiju par fonda daļas pirkšanu un pārdošanu. Fondi investoriem ar mazām summām neder darījuma minimālā izmēra dēļ, kas parasti ir 2 500 $ vai vairāk, lai gan pensiju kontos (IRA) šī minimālā summa mēdz būt arī daudz mazāka.)

Pēc konta atvēršanas izvietojiet savus pirmos 100 $ dažādos ETF, kuri pilnībā pārstāv visu akciju tirgu. Piemēram, Vanguard Total Stock Market VIPER. Pēc tam katru mēnesi turpiniet investēt vēl tik daudz, cik varat atļauties. Katra mēneša ieguldījumus 100 % apmērā ieguldiet vienā no nākamajiem ETF, kur katrs no tiem aktīvus plaši investē vienā no piecām klasēm:

  • Vanguard Total Stock Market VIPER (VTI), kurš apseko Wilshire 5000, indekss ir aptuveni 6 500 Amerikas akciju. Faktiski tas ir līdzīgi, kā nopirkt visu akciju tirgu.
  • iShares MSCI-EAFE (EFA), kurš atbilst Morgan Stanley akciju indeksam, kuras tiek tirgotas Eiropā, Austrālijā un Tālajos austrumos.
  • iShares Lehman Aggregate Bond (AGG), kurš cenšas izsekot visa Amerikas obligāciju tirgus cenām un ienākumiem.
  • iShares Dow Jones US Real Estate (IYR), kurš sevī ietver grozu ar 75 nekustamo īpašumu investīcijas trestiem (REIT), kuri pārstāv šo Amerikas ekonomikas sektoru.
  • iShares Dow Jones US Basic Materials (IYM), kurš sevī ietver enerģijas, pamatmateriālu un dārgmetāla sektora akcijas.*

(*Tiklīdz Jūsu portfeļa lielums sasniedz kaut vai 25 000 $ lielumu – un tas noteikti notiks! – tad būtu mērķtiecīgāk Jūsu tirdzniecības daļu pārslēgt uz PIMCO Commodity Real Return Strategy (PCRDX), kurš precīzāk, nekā akciju piemeklēšana, aptver preču tirgus fjučersu atdevi. Fonds pieprasa minimālo investīciju 2 500 $ apmērā, kas nav pieņemams nelieliem kontiem).

Vienlaikus ar to, kad Jūs mēnesi pēc mēneša investējat , sadaliet savus ieguldījumus starp šiem pieciem ETF, kamēr nesasniegsiet katram vajadzīgo procentu. Vienā ETF pirkšana vienā mēnesī minimizēs Jūsu komisijas izdevumus.

Vieglais, patiešām vispasaules, portfelis.

Šis patiešām ir vispasaules portfelis, jo atšķirībā no piemēra ar vienāda svara aktīviem, šeit nedaudz vairāk tiek ieguldīts Amerikas un ārzemju akcijās. Visdrīzāk, ka tieši uz šo daļu attieksies lielākā Jūsu pieauguma daļa. Tāpat šeit klāt nāk arī fiksētā ienākuma aktīvu un bondu klase, kas Jūsu portfelim piešķir papildus stabilitāti.

Pēc apmēram gada Jūs jau investējat 1 200 $, bet Jūsu portfelis izskatīsies apmēram šādi:


Apsveicu! Jūs esat izveidojuši portfeli, kurš labāk par daudziem citiem izturēs tirgus kāpumus un kritumus.

Tomēr praksē Jūs atklāsiet, ka dažas jūsu investīcijas ir pieaugušas cenā tajā pat laikā, kad citas pazaudēja naudu vai palika tajā pat līmenī. Bez tam apmēram 4 % no Jūsu investīcijām aizies komisijas apmaksai.

Lai būtu uzskatāmāk redzams, iedomāsimies, ka Jūsu Amerikas akcijas cenā ir pieaugušas par 50 %, bet tajā pat laikā ārzemju akcijas nokritušas par 30 %. Mēs tāpat brīnumainā kārtībā esam iznīcinājuši komisijas vērtību. Tad mums peļņa iznāk 100 $ apmērā! Tagad Jūsu portfelis maksā 1 300 $ un izskatās šādi:

Bet tagad Jums pārāk daudz naudas ir Amerikas akcijās un nepietiekami daudz ārzemju akcijās. Lai portfeli novestu līdz viņa mērķa procentiem, Jums nāksies vairāk ieguldīt aktīvos, kuri ir slikti atstrādājuši. (Tas nav tik muļķīgi, kā tas šķiet pirmajā acumirklī: Tas Jums liek vairāk pirkt, kad klases aktīva cena nosacīti ir maza.)

Portfeli nolīdzsvarojiet ar jaunu naudu

Galvenā ideja – portfelī aktīvu daļas saglabājiet tuvu tā mērķiem pievienojot jaunu naudu, nevis pārdodot veiksmīgos fondus, kas dotu peļņu, par kuru būs jāmaksā nodokļi. Tā saucas rebalansēšana un tā, lai Jūsu portfeli savestu kārtībā atbilstoši sadalījuma prasībām, ir jāveic vismaz vienu reizi gadā


Pats vieglākais rebalansēšanas paņēmiens ir ik mēnesi pievienot simts dolārus lielus ieguldījumus tajā aktīvu klasē, kura visvairāk atpaliek no sava mērķa. Ja viss iet gludi, tad, kā jau tas tika darīts no sākuma, vienmērīgi ieguldiet visās pēc kārtas.

Tiklīdz Jūs esat sasnieguši vajadzīgo procentuālo attiecību, tad stingri pieturieties pie tās. Ja Jūs padosieties kārdinājumam un pieņemsiet, ka nākamā veiksmīgā aktīvu klase būs tā vai cita, tad Jūs garantēti saņemsiet caurlaidi uz viduvējo investoru sabiedrību. Šeit veiksmes atslēga ir – disciplīna!


 

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 5 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV