Walstreet.lv
DeeMan: Lasām speciālistu (28)
07.08.2005

Lasām speciālistu

DeeMan

Man radās vēlēšanās padalīties ar dažām atziņām, kuras nāk no manas pieredzes, un arī ar to, kā tās var pielietot NYSE deitreidingā. Šis raksts ir paredzēts tam, lai dažiem treideriem iesācējiem, kuriem ir grūti sameklēt informāciju par lentas lasīšanu un speciālistiem, sniegtu informāciju. Es ar pateicību pieņemšu jebkura ar pieredzējušāka treidera komentārus, kurš varētu palabot manas kļūdas un papildināt to, ko es esmu palaidis garām.

Kas liek akcijām kustēties uz augšu un leju? Protams, ka piedāvājums un pieprasījums. Mēs visi zinām, ka tad, ja mēs tikai spētu noteikt, kad viens ir augstāks par otro, mēs būtu veiksmīgi treideri. No kurienes tad rodas šis pieprasījums un piedāvājums? Tie nāk no daudziem dažādiem avotiem, bet bez šaubām, ka visbūtiskākās ir iestādes. Ja Jūs esat pavisam „jauns” treideris, tad neņemiet pie sirds kāda nebūt izteicienus, kā, piemēram, „Man patīk naudu atņemt zaļiem iesācējiem”. Tas, kas tā runā, patiesībā pats nemaz kopumā neizprot tirgus mehānismu būtību. Ik reizi, kad Jūs pērkat vai pārdodat kādu akciju, ir pilnīgi iespējams, ka darījuma otrā pusē atrodas nevis kāds cits treideris, bet gan kāda iestāde. Tomēr šī iemesla dēļ nav vērts satraukties, jo iestādes pieņem visa veida formas un izmērus, un tās arī kļūdās tikpat bieži, kā mēs. Un, tātad, lai mēs uztaisītu naudu, mums ir jānoskaidro kad parādās laba izmēra institucionālais orderis pirkšanai vai pārdošanai. Mums ir divi instrumenti, lai to saprastu: Lenta (kas mums parāda pagātni – kas tika tirgots) un speciālists (mainīgais šībrīža tirgus – kurš mums parāda patreizējo situāciju). Kas ir svarīgāks? Pēc manām domām tā ir lenta. Lenta nemelo. Speciālisti – tie gan var. Tomēr nevajag speciālistu novērtēt par zemu, jo tieši viņš noteiks Jūsu ieeju un izeju punktus.

I. Domāt tāpat, kā iestāde

Mēs dzīvē vienmēr tiecamies lietas saredzēt paši ar savām acīm un mēs, izmantojot paši savus motīvus, arī cenšamies tās izskaidrot. Treidings, izmantojot šādu pieeju, var kļūt par ļoti dārgu kļūdu. Ja tirgus ir okeāns, tad mēs esam mazas zivtiņas, un visticamākais, ka mēs pārtiekam no tām atliekām, kas paliek pāri pēc lielo zivju maltītes, nevis saduramies ar citām zivīm. Bet no kā tad vadās iestādes? Acīmredzot no vēlmes taisīt naudu, bet ne jau tā, kā mēs. Iestāde nepērk ANN akcijas par 1 000 000, lai tās pārdotu atpakaļ par 0.25 centiem dārgāk. Vairums no viņu lēmumiem pirkt/pārdot bāzējas uz fundamentālu analīzi. Šobrīd eksistē diezgan daudz hedžu fondu, kuri, es zinu, bāzējas uz tehnisko analīzi, bet arī viņi meklē vismaz dažus punktus lielu peļņu. Galvenais moments ir: cik reizes Jūs pirkāt akciju pēc tam, kad atklājāt nozīmīgu pircēju un uzreiz pārdevāt to ar 25 centu lielu peļņu, kad tikko sajutāt kaut visnelielāko pretestību, un pēc tam novērojāt, kā akcija dienas laikā pieauga par dolāru vai pat vairāk? Tas var pamatīgi izsist no sliedēm. Jums ir jāsaprot tas, ka tas, kas Jums ir svarīgi, var būt svarīgi arī institucionālajam treiderim. Jā, Jūs pārdzīvojat par šiem 10 centiem. Uz 1 000 akcijām tas ir 100 $. Bet institucionālajam treiderim, kuram ir jānopērk 1 000 000 šādas akcijas, tas nav svarīgi. Ko? Runa iet par 100 000 $! Bet kā lai es nopērku 1 000 000 akcijas par vienu cenu? Nekādi, ja vien es par to neesmu vienojies pašā augšā. Bet ja man būtu iespēja izvēlēties – nopirkt 10 000 ANN par 31.50 $, 25 000 pa 31.70 $ vai 50 000 par 32 $? Ko es būtu izvēlējies? Ja man būtu vajadzīgs nopirkt 1 000 000 akcijas, tad es ar pavisam vieglu roku izvēlētos 50 000 pa 32 $. Kāpēc? Institucionālās tirdzniecības paša svarīgākā aspekta, iespējas vērtības, dēļ. Saglabājis dažus centus, bet paņēmis mazāk akciju, es tikko pazaudēju naudu (un tas nozīmē, ka arī klientu). Institucionālajam treiderim svarīgāk ir izpildīt orderi, nekā iegūt labāku cenu. Tas skan neticami, bet tā ir patiesība. Atcerieties, ka izņemot tikai dažus hedžu fondus, kapitālu pārvaldnieki savu naudu taisa no samaksas par vadīšanu un komisijas naudām, bet nevis ar kvalitatīvu darbu. Protams, ja Jūsu sasniegumi patiešām ir slikti, tad Jūs varat pazaudēt dažus klientus, bet spriežot pēc tā, ko es redzēju, tikai fonda sliktam darbam, bez citiem aspektiem, šķiet, nebūs nekādas būtiskas sekas.

Mans mīļākais teiciens ir: „Tirgojiet to, ko Jūs redzat, nevis to, ko Jūs domājat”. Lūk, Jūs redzat ideālu setapu – tirgus uz augšu, sektors uz augšu, tiks ir pozitīvs un pat saules zaķītis uz Jūsu pirkšanas ordera pogas staro, un pēc visa tā jūs novērojat, kā akcija spēcīga iespaida rezultātā nepārtraukti krīt? Kāds kaut ko tādu zina, vai ne? Ļaujiet man pastāstīt kādu nelielu stāstu. Kādu rītu es, kā jau parasti, atnācu uz plānošanu, fjūčeri bija stipri, bet viena svarīga akcija spēcīgi apspēlēja tirgu. Viena no mūsu pozīcijām bija daudz mazākā kompānijā, bet tajā pat sektorā, kurā arī šī lielā akcija. Viens no maniem bosiem izsauca CEO, lai ar sekretāru apspriestu dienas jaunumu nianses un vakardienas sagatavošanos. Pēc stundas es saņēmu instrukciju pārdot visas mūsu 1.2 miljonus akcijas. dienas beigās sektora indekss bija par 4 % augstāks, toties akcija bija nokritusies par 2 $ (aptuveni 7 5). Tikai tagad es varu izjust nabaga deitreidera sāpes, kurš nekādi nevarēja saprast – kāpēc. Kāpēc – nav svarīgi. Man krājumā vēl ir daudz tādu līdzīgu stāstu. Ja Jūs tikai zinātu kaut daļu no tiem iemesliem, kāpēc es pirku/pārdevu tūkstošiem akciju. Lai novērtētu ainu ir pietiekoši paskatīties uz Lielo Štainu, mūsu pārvaldnieku, kad viņš grib saņemt savu pīrāgu ar šķiņķi un sieru. Tas, bez šaubām, bija interesants manas dzīves periods.

Uz kā es stāvu? Tad, kad pastāv spēcīgs pircēju spiediens, Jums ir jāpērk, bet tad, kad tirgu spēcīgi spiež pārdevēji, Jums ir jāpārdod. Manā pēdējā firmā mēs vadījām aktīvus kopumā apmēram par 2.2 miljardiem dolāru. Vidēji dienā es tirgojos ar apmēram 1.5 – 2 miljoniem akciju. Pastāv desmitiem tūkstoši citu iestāžu, kuri dienā pārdod un pērk daudz vairāk, nekā mēs, un tādu iemeslu dēļ, kuri Jums pat prātā neienāks. Es nekad neskatījos uz grafiku teikdams: „Hei, bet ANN ir zemāks par savu 50 dienu vidējo, domāju, ka vajag to pirkt.” Tad mana galva būtu karājusies pie ziņojumu dēļa par biedu visiem tiem, kuri uzdrošinās iet pret Lielo Štainu. Es godīgi varu pateikt, ka lielākoties es gāju uz mājām nezinot vai tirgus ir aizvēries augstāk vai zemāk. Tas nekad netika ņemts vērā. Nozīme bija tikai ārkārtējām dienām – ja Dow krita par 200 un vairāk punktiem, tad pirkšanas orderiem uzmanību varēja nepievērst. Patiesībā tas viss ir ļoti ikdienišķi. Lai pārbaudītu tirgu, mums bija paradums izsaukt uz pārrunām citus treiderus un jautāt: „Ātri – kas notiek tirgū?” gandrīz vienmēr sekoja gara pauze, kuru piepildīja daudznozīmīgi hm-m-m, un tikai pēc tam, kad viņi paskatījās savā monitorā, mēs saņēmām atbildi. Noteiktam treiderim paši svarīgākie ir skaitļi ir high un low akcijas, kā arī apaļās dolāru cenas (32 $, 33 $ utt.), kuras darbojās kā atbalsta/pretestības „iedomātas” barjeras. Tas, kāpēc es mīlu tehnisko analīzi un ticu tai, ir tas, ka tā ir – investora/treidera sentimenta izmērīšanas instruments. Ilgā laika posmā droši vien tas strādā labi, bet viņš nekad nespēs parādīt institucionālo pārdevēju un pircēju šodienas nodomus. Šādas informācijas iegūšanai mums ir speciālists un lenta.

II. Speciālists

Kas virza speciālistu? Vairums no mums speciālistu redz kā ļaunu puisi, kurš sēž uz 10 000 akciju pārdošanas ordera un gaida, lai mēs nopirktu dažus simtus akciju tā, lai viņš mūs varētu „aizliet” un nekavējoties caursist akciju par puspunktu uz leju. Lai arī laiku pa laikam tas tā arī varētu izskatīties, tomēr viņa primārais mērķis nav mūs nogremdēt. Viņa sākotnējais mērķis ir uzturēt taisnīgumu un organizēt tirgu. Tas ir viņa darbs. Un ja viņš vēl pietam uztaisīs arī naudu, tad tas tikai viņam par labu. speciālists, lai tirgu uzturētu godīgu, cik tas vispār ir iespējams, speciālists rūpīgi, dažādu iemeslu dēļ, strādās ar lieliem institucionāliem orderiem. Pirmkārt, jau tāpēc, ka lielie orderi diktē to, kādā virzienā kustēsies akcija. Otrkārt, sakarā ar attiecībām uz grīdas. Ja es grasos pārdot 1 000 000 ANN akcijas, tad man vajag pa telefonu sazināties ar savu brokeri, kurš atrodas uz grīdas, un attiecīgi visu šo laiku viņam ir darīšanas ar speciālistu. Vai speciālists dažu centu dēļ krāmēsies ar manām 5 000 akcijām riskējot samaitāt attiecības ar puišiem uz grīdas, kuri būs spiesti saviem klientiem paziņot sliktus jaunumus? (Patiesībā daži no viņiem jau to ir izdarījuši iepriekš, kaut gan tā nav parasta parādība) Speciālists vienmēr pacentīsies no brokera, kurš atrodas uz grīdas, uzzināt vai uz šo akciju vēl ir orderi. Jo vairāk viņš zina, jo labāk viņš nostrādās un jo lielāku peļņu uz to viņš varēs iegūt. Viņš saprot, ka iestāde saieza veidā ir pavisam reāls spēks. Viņam nav izdevīgi aizpildīt manu orderi par 5 000 akcijām, ja viņam nāksies atstāt neizpildītu orderi par 25 000 akcijām – mēģinot uztaisīt dolāru, viņš var pazaudēt daudz lielāku naudu. Beigu beigās šāda uzvedība speciālistam nenesīs nekādu labumu.

Speciālists naudu taisa divos veidos: kad treideri pērk un pārdod spredu, kuru viņš ir izveidojis akcijai, un pērkot un pārdodot personīgos aktīvus, kad izveidojas situācija, kad viņš ir gandrīz pārliecināts, ka viņš uztaisīs naudu. Spēlēt spredā ir viegli. Speciālists var tirgoties limit-ordera priekšā tādējādi pārsvarā katru dienu viņam ir iespēja visu dienu regulēt savu spredu. Parasti tas tā tiek darīts tad, kad akcijai ir neliela aktivitāte (tāda kā nāves zona) un nav institucionālo pircēju/pārdevēju.

Speciālistam cita iespēja tikt pie naudas ir akciju pirkt vai pārdot noteiktā laikā tā, lai gūtu peļņu no kustības: ļoti līdzīgi mums, tikai ar daudz lielāku pārliecību. Lūk, piemērs tam, cik bīstama ir neinformētība. Tad, kad cilvēki iepazīstas ar priekšmetu, viņi sāk domāt, ka speciālists ir ikviena pietiekami liela izmēra darījuma sastāvdaļa. Pēc tam viņi domā, ka speciālists ir ikviena darījuma atvēršanas dalībnieks. Tas vienkārši tā nav. Speciālists neuzņemas risku. Tas ir nepieņemami. Ja akcijas atvēršana ir bezprecedenta, tad piedalīties tajā nav nekādas nepieciešamības. Viņš nezina kādā virzienā tirgus grasās doties un tad kāpēc riskēt? Mēdz būt dažādi apstākļi, kad akcija tiks pakļauta dažādu noteiktu apstākļu ietekmei un notiks heps vai nu uz augšu, vai leju, kurā tad var būt iesaistīts arī Speciālists. Un arī pat tad nav nekādas garantijas, ka Speciālists akciju ir nopircis šajā hepā uz leju. Atcerieties, ka Speciālists visu šīs akcijas ordera plūsmu, tajā skaitā arī atceltos pārdošanas orderus, kad cena kļūst pārāk zema, un atceltos pirkšanas orderus, kad atvēršanas cena būs pārāk augsta, redzēja šodien no rīta. Savukārt mēs redzam tikai vienu atvēršanas cenu. Mēs nezinām cik iestādes ir „pārbaudījušas” Speciālistu. Brokeri, kuri atrodas uz grīdas, viņu nepārtraukti pārbaudīs un ziņojot saviem klientiem par atvēršanas pazīmēm, kuras beigās tiks parādītas jaunumu serverī (diemžēl novēloti un neprecīzi), mainīs savus orderus. Speciālists saņem diezgan pārdomātus signālus par to kur var ieiet pircēji un kur sāks izkrauties pārdevēji, un tāpēc viņš ir pārliecināts par to vai viņš uz to spēs vai nespēs gūt peļņu.

Nobeidzot par atvēršanām vēl tikai pāris vārdus par to, ka tad, kad iestāde pērk vai pārdod akcijas, treideris Speciālistam nedod visu atvēršanas orderi. Ja man būtu jāpārdod 300 000 ANN akcijas, tad atkarībā no tā, cik liels tirgus atveras, es iedotu tikai 25 000 – 50 00 akcijas, lai „pārbaudītu ūdeni”. Pēc tam es paskatīšos kā akcija uzvedīsies un attiecīgi arī rīkošos. Neviens negrasās atklāt savus trumpjus un ļoti reti notiek tā, ka jau atvēršanā iestāde izsniegtu uzreiz visu pārdošanas vai pirkšanas orderi. Speciālisti to ļoti labi zina un tieši tāpēc viņi nevienmēr piedalās lielos papīros, kuri vēlāk dienā pieaug. Ja es nepārtraukti Speciālistam „izbaroju” pa 25 000 ANN akcijām, viņam nesakot savu izmēru, tad Jūs domājat, ka viņš riskēs un kaut kad dienas laikā iepirks lielu daudzumu akciju tikai tāpēc, ka tās pagaidām vēl ir lejā? Nē. Viņš turpinās izjautāt brokeri, kurš atrodas uz grīdas un kurš turpina viņam izsniegt orderus, vai aiz tā ir vēl kaut cik nebūt? Var būt nepieciešamas vairākas dienas. Tomēr tad, kad orderis beigsies, vairums treideru nepacentīsies Speciālistam to paziņot, un tad viņš piedalīsies tajā, kas ir.

Un kā mums visu šo pielietot Speciālista „lasīšanai”? sakoncentrēsimies uz to, ka mēs patiesībā gribam zināt to, kā tad Speciālists apietas ar lieliem orderiem, nevis to, kā Speciālists taisa naudu sev. Speciālists vienmēr taisīs naudu un mēs diemžēl nekad šādas metodes nevarēsim izmantot savās interesēs. Tie, kuri nupat padomāja par „Atvērtās grāmatas” (Open Book) iespējām NYSE, par to labāk aizmirstiet. Vai Jūs patiešām domājiet, ka noturēšana Speciālistam dotu orderi uz 200 000 akciju pārdošanu, ja visa pasaule viņu spētu ieraudzīt? Vai arī kaut vai par 50 000 akcijām? Nē. Orderi tikai kļūtu mazāki, un tas arī viss.

Patiesībā mēs jau neprasām pārāk daudz, mums tikai ir vajadzīgs tipisks partneris, kurš parāda, ka Speciālists apstrādei ir paņēmis lielu orderi. Teiksim, Speciālists saņem orderi tirgū iepirkt 50 000 ANN akcijas, bet viņam nav gatava pārdevēja. Kādas tad būs viņa parastās darbības? Ir labi, ja Jūs jau iepriekš zinājāt, ka viņam ir šis orderis un pēc tam vienkārši novērojāt kas notiek, tad Jums ir vieglāk visu ieraudzīt, bet diemžēl realitāte ir tāda, ka Jums vajadzēs pamēģināt lietas izprast jau ar atpakaļejošu datumu, ka, protams, prasīs daudz lielāku laiku. Kā viss sākas? Parasti viņš sāk izgaismot pieklājīgu piedāvājumu, kura lielums ir aptuveni 5 000 akcijas. Tas ir spēcīgs bids, tomēr ne tik liels, lai kādu aizbiedētu. Viņš varētu uzlikt arī vairāk un parādīt 10 000 akcijas. Mēs to ieraudzījuši, kā jau treideri, iedvesmosimies, tomēr mums ir jādomā līdzīgi kā iestādēm. Ja es būtu ANN institucionālais pārdevējs, tad es drīzāk noreaģētu uz reālu, nevis niecīgu, piedāvājumu. Lūk, ko Speciālists meklē. Bet, ja viņam tā arī nevienu neizdosies iekārdināt, tad viņam nāksies iet tālāk, kas nozīmē pirkšanu ar offeriem (Atradīsies nevisai daudz mazu orderu, kuri vēlēsies pārdot pa 500 akcijām pie tik spēcīga bida). Tādējādi akcija tajā laikā, kad tiek pieņemti dažādi offeri, nedaudz pavirzās, tomēr kā ar to rīkosies Speciālists? Ja viņš jau ir iekrājis 5 000 akcijas, vai tad viņš cieši sēž uz 5 000 akcijām ar iepriekšējā līmeņa bidu? Viņā bidu nomaina uz augstāku, bet gan tikai 2 000 akcijām? Vai viņš, lai radītu priekšstatu, ka vispār nenotiks nekāda pārdošana, bidu noņem vispār? Jūs varat akciju vērot pēdējās stundas laikā, taču vai visi treideri spēs to pamanīt? Tā ir parasta stratēģija, ka akcijas piespiež izskatīties vājākas nekā tās ir patiesībā. Tā vietā, lai nolaistu bidu, patiesībā reizēm ir efektīvāk parādīt vāju bidu, teiksim, simts vai divsimt akcijām, un pie tam par centu augstāks bids liek domāt, ka akcija ir gatava krist. Tas ir labs pircēju pievilināšanas veids. Vai speciālists ar Jūsu akciju tā darīja? Cik reizes? Kas notika tad, kad pārdevēji pieņēma vāju bidu? Kur bija nākamais? Kur bija darījums? Vai tā bija par 5 centus zemāk par vājo bidu? Par 10 centiem? Daži speciālisti katru reizi izmantos vienu un to pašu daudzumu. Un, ja akcija tikko ir stipri pieaugusi, viņš neļaus tai pārāk nokrist, jo viņš atceras, ka viņa primārais mērķis ir aizpildīt orderi, nevis dot labu izpildīšanas cenu. Viņš vēl joprojām saņem daudz orderus akcijas iepirkšanai, tāpēc viņš no Jums paņems visus panikot sākušos pārdošanas orderus un tos izpildīs par vienu cenu. Beigu galā, kad vairs nebūs piedāvājuma, akcija pavirzīsies uz augšu. Un vai tagad Speciālists uz pārējām 5 000 akcijām izmatos jau augstāku bidu? Vai tas nav pārāk  acīmredzami? Kā būtu ar 3 400 akcijām – kas vairāk līdzinās orderim bez balvas. Bet tad šeit ir piepirktas nākamās 10 000 akcijas un ir pienācis laiks atkal pielietot veco triku ar „vājo bidu”. Lūk Jums arī atbalsta punkts. Par galveno kļūst novērošana un es gribu pievērst uzmanību tam, ka Jūs, rūpīgi novērojot, varēsiet izprast Speciālista uzvedību, kad viņam ir liels pircējs un nav pārdevēju (vai otrādi). Tas var aizņemt ārkārtīgi lielu laiku, bet tas ir to vērts.

 

Un nobeigumā gribu piebilst, ka daži Speciālisti tirgojas vairāk, nekā ar vienu akciju (ar ne pārāk lielām), un laiku pa laikam viņu uzmanība var pārslēgties uz citām situācijām. Citreiz viņu nemaz nav uz vietas (slimība vai pusdienlaiks). Reizēm institucionālais treideris viņiem precīzi pateiks kas tiem ir nepieciešams, kāds būs viņu bids/offers, un tāpēc mums nebūs jēgas novērot akciju. Tā gadās un mēs neko nespējam padarīt, lai to mainītu. Pacentieties iegaumēt to, kas notiek parast, nevis to, kas notika pēdējais.

 

III. Lentas lasīšana

 

Lentas interpretācija sākumā var likties ļoti grūta un biedējoša, bet ar pieredzi tā kļūs daudz vieglāka. Nevajag censties interpretēt katru darījumu. Labāk ir meklēt un identificēt situācijas, kuras norāda uz lielu vai agresīvu pircēju/pārdevēju. Mums nav nepieciešams zināt par mazajiem orderiem, kuri visu dienu staigā uz priekšu un atpakaļ – tam var būt visdažādākie iemesli un tas uz mums neattiecas. Bet ko tad mēs meklējam?

Impulsu. Vai akcija kustās uz augšu vai leju? Ja kustība ir uz augšu, tad es esmu gatavs saderēt, ka tiek slēgti offeru darījumi. Ja tā krītas, tad darījumi aiziet uz bidu cenām. Šis ir galvenais un svarīgākais lentas lasīšanas noteikums. Vai Jūs bieži esat redzējuši, ka bids ir paņemts, bet pēc tam tas atkal parādās jau augstākā līmenī? Šeit jēgas nav daudz. Tad, kad bidi tiek izmantoti, tie iet uz leju. Lai izmērītu impulsu mums ir jāskatās uz darījumiem uz lentas un uz akcijas kursu, nevis uz speciālistu. Ko darīt, ja ANN tirgus mums uz 10 000 akcijām parāda bidu par 31.60 $ un offeru 1 000 par 31.70 $. Uz kurieni ir vērsts šeit atrodošais impulss. Ja neko netirgo, tad nav arī impulsa. Tomēr, ja trīs darījumi pa 1 000 akcijām katrs ir aizgājis pa 31.60 $, tad ir īslaicīgs impulss uz leju pat tad, ja bidu skaits ir lielāks par offeru skaitu. Vai mums ir pietiekami ar šo informāciju, lai pieņemtu pamatotu lēmumu šortot šo akciju? Protams, ka nav, jo tas ir tikai sākums. Mums tiek teikts, ka šobrīd pārdevēji vairāk steidzina, nekā pircēji. Es zinu, ka tas izskatās ļoti viegli, bet patiesībā tā ir atslēga, lai iegūtu peļņu no akcijas (no NYSE vai NASDAQ) impulsa.

 

Tiklīdz Jūs esat ieraudzījuši impulsu uz leju, Jūs esat gatavi meklēt institucionālos pārdevējus/pircējus. Pirmais un pats vieglākais – noteikt lielu saizu uz bida, ofera pieņemšana un bida solis uz augšu. Tas mums, tāpat, kā arī tirgus orderis, skaidri norāda uz agresīvu pircēju. Jums būs jārīkojas ātri kaut vai tāpēc, ka arī pārējie redz tieši to pašu, ko Jūs, un tad, kad impulss sāk pierimt un parādās bids līdz dažiem tūkstošiem akciju, tad būs ātra atplūde atpakaļ. Cik tālu un cik drīz ir atkarīgs no tā, cik ātra un nopietna ir pacēlusies akcija. Ir acīmredzami, ka tas uz leju strādā tāpat kā uz augšu, bet, lai uz tā gūtu peļņu, Jums ir jābūt ātrākam par lodi, jo citādi Jūs nesagaidīsiet tiku uz augšu, lai nostātos īsajā.

 

Nākošais – kad lielais offers, kurš kādu laiku sēdēja uz vienas cenas, ir paņemts (jo lielāks, jo labāk). Tas norāda uz to, ka pircēji ir nobrieduši virzīties uz augšu. Tāpat tas caursit arī iedomāto „barjeru” un pircēji sāk apjaust to, ka viņiem var nepietikt piedāvājumu, un viņi grābj ciet visu, ko vien var atsniegt un tādā veidā akcija tiek pabīdīta. Un beigu beigās tā pārceļas uz citu līmeni, kurā atnāk piedāvājums un process atkārtojas atkal un atkal. Par cik šī tehnika zināmā mērā jau ir zināma, tad Jums acīmredzot nāksies uzņemties nedaudz vairāk riska un pagaidīt, kamēr būs atlikuši tikai daži offeri tikai par dažiem tūkstošiem akciju, un pēc tam tad arī nopirkt Jūsu akciju. Ja Jūs sāksiet pirms signāla, tad Jūs riskējat ar to, ka var rasties cits piedāvājums, kuru apstiprinās cits liels piedāvājums, tomēr tas garantē to, ka Jūs nepalaidīsiet garām gājienu, ja akcija izšaus. Tāpat tas arī strādā uz kritumiem.

 

Bez tam ir vērts pameklēt dubultos darījumus (mani mīļākie). Tas var izrādīties ļoti lietderīgs instruments. Divi pircēji, katrs pa 10 000 akcijām, ir daudz stiprāki, nekā viens 20 000 akciju pircējs. Nedrošība, kas rodas tad, kad parādās cits pircējs, kura saizs un nodomi Jums nav zināmi, noteikti Jūs stimulēs nopirkt ātrāk un ar mazākām rūpēm par izpildījumu.

 

Nākamais, uz ko ir vērts sakoncentrēties, ir lielie darījumi. Tad, kad akcija NYSE veic noteikta kustību noteiktā virzienā, un, kad kustības beigās parādās liels darījums, tad visbiežāk tas signalizē par pagriezienu (vismaz par īslaicīgu). Kāpēc? Ja es gribu pārdot 100 000 ANN akcijas, bet jau pēc pirmajiem pārdotajiem 35 000 tā nokrītas par 50 centiem, man vajag atlikušās pārdot jau par zemāku cenu, ja es to varu izdarīt. Beigu beigās akcija atradīs līmeni, kurā par to radīsies kaut kāda veida interese to pirkt. Ja es esmu pircējs, tad es sēžu vadītāja vietā, jo es varu uztaisīt lētākus bidus. Ja es esmu pārdevējs, tad es visdrīzāk padošos un savu akciju atlikušo daļu es pārdošu par vienu cenu. Un, tātad, ja es varu pārdot 65 000 akcijas par 30 centiem zemāk, tad es to izdarīšu. Bet tagad mans orderis ir pabeigts (vismaz uz laiku – institucionālie treideri pēc tam, kad pamatdaļa ir notirgojusies, lai „atļautu nosēsties putekļiem”, ņem taimautu), bet akcija – tajā līmenī, radās interese par pirkšanu. Darījumi iet uz augšu, spreds paplašinās un vēl pirms Jūs uzzināsiet kas tas ir bijis, piedāvājums sāk augt, jo rodas bailes pazaudēt „zelta” iespēju. Ja Jūs esat pietiekami ātrs, Jūs varat gūt peļņu uz īstermiņa panisko kustību. Patiesībā pats galvenais notiek pēc tam. Pēc tam, kad akcija būs nedaudz atjaunojusies, kad kārtējais lielais offers neiet prom, tad, lūk, tieši šeit Jūs aizverat garo pozīciju un nostājieties īsajā. Pārdevējs ir atgriezies un no lentas Jūs zināt, ka viņš ir pārdevis par zemāku cenu. Viņam nebūs problēmas to izdarīt atkal. Ja tas Jums šķiet kaut kas jauns, tad labāk nepadodieties iespaidiem – Jūs to noteikti jau esat redzējis iepriekš. Kur? Jebkurā dienas grafikā. Akcija veic ievērojamu kustību vienā virzienā, bet pēc tam atjaunojas (Jums mācīja šajā punktā pirkt/pārdot), bet savukārt pēc tam atkal turpina kustību iepriekšējā virzienā. Šeit ir tieši tas pats, tikai šoreiz informācija atnāk nevis grafika, bet gan lentas veidā.

 

Gribu piebilst tikai vienu – esiet uzmanīgi spēlējot pie pirmās kustības, kad liels darījums notiek akcijas maksimumā. Jā, tas ieži darbojas pietiekami labi, tomēr nevienmēr tā, kā lejā. Iemesls tam ir, lūk, kāds – pircēji ir stiprāki par pārdevējiem. Pircējs vienmēr varēs aiziet, bet pārdevējs tajā pat laikā to nevar. Tieši tāpēc akcijas krītas daudz ātrāk un spēcīgāk, nekā tās pieaug. Tieši tāpēc lielie vienošanās darījumi tiek veikti ar atlaidi, nevis ar prēmiju. Vairums pircēju, ja viņu orderis ar to arī beigsies, nesāks maksāt prēmiju par lielu darījumu. Tomēr viņi piemaksās, lai paņemtu nedaudz vairāk akciju (neaizmirstiet domāt kā iestāde) gadījumos, ja akcijas virzīsies vēl augstāk. Tiklīdz beidzas tā saucamais „augstais” darījums, tā speciālists, lai nesamulsinātu pircējus, parasti neļauj cenai nokrist pārāk daudz un pārāk ātri, un ticiet man, pircējs būs morāli sagrauts, ja viņš savam bosam pateiks, ka nopirka 50 000 akcijas par 31.90 $, bet jau vienu minūti vēlāk tās nokrita līdz 31.50 $.

 

Ir vēl kaut kas, ko var izlasīt lentā, bet to vieglāk ieraudzīt var virtuālajā grafikā. Tā ir konsolidācija. Lentā var notikt cīņa starp pircējiem un pārdevējiem vai arī būt pilnīga bezdarbība. Ja Jūs novērojat lentu, Jūs tādos momentos sākat pamanīt galvenos atbalsta un pretestības līmeņus. Beigu beigās vai nu pircējs vai pārdevējs aizver orderi un iestājas piedāvājuma vai pieprasījuma deficīts. Galvenie līmeņi tiks caursisti un šeit ir Jūsu iznāciens, lai iekāptu vilcienā. Varbūt novērot ir garlaicīgi, tomēr vērojot lentu un novērtējot saizus Jums, atšķirībā no pretējā, no cenu vērošanas (grafiskā metode), būs labākas izredzes reālo izrāvienu noteikšanā.

 

Ir vēl kaut kas, par ko es jau teicu – tirgus orderi. Tirgus orderi ir ļoti svarīgi akcijas kustībai noteiktā virzienā. Liels limitorderis Jūs var noturēt tādā gadījumā, ja akcija nekustas, bet nepalīdzēs Jums uztaisīt naudu. Izņemot acīmredzamo lielo offeru, kurš virzās augstāk, Jūs neko nevarat zināt pietiekami pārliecinoši. Bet tad, kad es, būdams institucionālais treideris, izmantoju limitus, tad tie vienmēr izvietojās nozīmīgos cenu līmeņos – 32 $, 31.75 $, 31.50 $, utt. Es nenoliktu orderi 25 000 ANN akciju pēc haja pirkšanai par 31.46 $. Tas nozīmē, ka Jūs, tad, kad redzat lielu bidu/offeru par veco cenu, tad ir acīmredzams, ka aiz tā kaut kas slēpjas.

 

Ko tad vēl var pameklēt? Kas notiek tad, kad Jūs redzat apmēram šāda veida spriedu – 3 000 bids pa 31.50 $ un 1 000 offers pa 31.60 $, bet daži darījumi pa 1 000 akcijām aiziet pa 31.59 $. Vai tad tiem nevajadzēja aiziet pa 31.60 $? Kas notika? Te var būt vairāki iemesli. Pirmais – Speciālists palēcās pirms limitordera, lai pārdotu pats savas akcijas, jo viņš zina, ka uzreiz augšā ir liels piedāvājums. Vai arī – Speciālists varēja saņemt lielu orderi uz pārdošanu ar apakšējo limitu (vai tirgus orderi), tomēr viņš negrib, lai nostrādātu piedāvājums. Vai var arī būt tā, ka orderis par 3 000 akciju pārdošanu atnāca ar 31.59 $ limitu tieši tajā mirklī (jā, es zinu, bet tas tā varēja notikt). Tam, kas tieši no tā visa ir noticis, nav nekādas nozīmes, jo visi ir lāča, nevis buļļa, iemesli. Jums ir pirkšanas impulss, tomēr ir arī pārāk liels piedāvājums un, ja es būtu nonācis šādā situācijā, tad būtu pats īstākais laiks pievērst pamatīgu uzmanību tam, ka pirkšana apstājas un impulss mainās.

 

Tad, kad Jūs sāksiet tirgoties ar lieliem saiziem, Jūs Speciālistu varēsiet arī „pārbaudīt”. Tad, kad piedāvājums beidzas, Speciālists bieži mēģinās virs akcijām noturēt jumtu piedāvājot offeru par dažiem simtiem akciju dažu centu attālumā no bida. Ja Jūs gribat uzzināt vai šīs pārdevējs ir īsts, Jūs varat nopirkt, teiksim, tikai simts akcijas. Ja asks izmainījās, teiksim, no 400 akcijām uz 300, tad tas visticamākais ir īsts pārdevējs. Bet, ja tas bija Speciālists, tad Jūs saņemsiet savas 100 akcijas par šo cenu, bet pārējā piedāvājuma daļa vienkārši pazudīs. Jūs tāpat varat pamēģināt arī citu pieeju – Jūs varat viņam pievienoties ar offeru par 100 akcijām. Ja Jūs redzat offeru par 400 akcijām par 31.80 $ un, ja Jūs izvietojat pārdošanas orderi par 100 akcijām par tādu pat cenu, un tagad pārdodamo akciju skaits ir 500, tad tas visdrīzākais nozīmē to, ka pārdevējs ir īsts. Bet, ja tas ir Speciālists, tad uz sekundes daļu Jūs redzēsiet 500 akcijas, bet pēc tam Jūs ar savām 100 akcijām par 31.80 $ paliksiet pilnīgā vienatnē. Ātri to atceliet un Jūs gūsiet priekšstatu par reālo tirgu.

 

Es patiešām uzskatu, ka vislabākais veids, lai praktizētos lentas lasīšanā, ir izvēlēties mazu vai vidēja lieluma akcijas, kuras dienā tiek tirgotas no 200 000 līdz 400 000 lielā apjomā, un novērot to vienu nedēļu ilgi. Jā, tas ir garlaicīgi, tomēr turiet savā priekšā papīra lapu un izdariet piezīmes. Pierakstiet ne tikai informāciju par tirdzniecību, bet pierakstiet arī savus pārdzīvojumus, izjūtas, idejas un jautājumus par akcijām, par tirgu kopumā, un arī par tā ietekmi uz akcijām. Jūs uz saviem jautājumiem atbildes saņemsiet vēlākajos novērojumos, kad akcijas tiks tirgotas. Pirmajā dienā Jums droši vien gribēsies pirkt ik reizi, kad bids ir lielāks par asku (vai otrādi), tomēr izmaksājuši spriedu, Jūs beigās atklāsiet, ka būtu pazaudējuši naudu. Tad, kad Jūs sāksiet iegūt iemaņas par impulsiem, Jūsu trāpījumu procents palielināsies, jo Jūs iemācīsities atfiltrēt lieko troksni. Pēc tam sākiet tirgoties ar 100 akcijām, jo izstrādāt izpildīšanas iemaņas var tikai reālā tirdzniecībā. Ir daudz brīnišķīgu ideju, kuras darbotos, ja rēķinus nevajadzētu apmaksāt. Jo lielāks ir saizs, ar kuru Jūs tirgojaties, jo grūtāk būs taisīt naudu skalpingā, tāpēc es uzskatu, ka labāk ir sākt ar 100 akcijām.

 

Tas, ko es te esmu uzrakstījis, nekādā gadījumā nav nekāda „slepenā” formula, kas palīdzēs kļūt bagātam. Es tikai Jums nedaudz pateicu priekšā kā sākt kustēties pareizajā virzienā tādā gadījumā, ja jums nepalaimēsies sastapties ar kādu, kurš būs ar mieru padalīties savās domās par šo tēmu. Es nepārtraukti, katru dienu, uzzinu kaut ko jaunu un vienmēr cenšos mācīties vēl no kāda, kurš man varētu pateikt priekšā kā rīkoties vai ieteiktu jaunas metodes.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 28 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV