Walstreet.lv
Impulsivitātes kontroles stratēģija
14.10.2005

Impulsivitātes kontroles stratēģija

Vissmagākā no treideru iesācēju nopietnākajām slimībām ir disciplīnas trūkums. Tā vietā, lai sekotu darījumu plānam, daudzi iesācēji zaudē kontroli. Viņi impulsīvi atsakās no sava plāna un tāpēc viņi plūc augļus nepastāvīgas peļņas veidā, bet biežāk tomēr nopietnu zaudējumu veidā. Psihologi pret disciplīnu izturas kā pret „impulsivitātes kontroli”. Eksistē virkne klasisku pētījumu, kuri ilustrē to, kā cilvēki var pastiprināt savu spēju vadīt impulsus. Jums, kā treiderim, šīs pašsavaldīšanās līmeņa paaugstināšanas stratēģijas var likties interesantas.

Doktors Valters Mišels (Walter Mischel) kopā ar saviem kolēģiem oriģinālajā impulsivitātes kontroles pētījumā izpētīja bērnu spēju atlikt apbalvojumu. Līdzīgi, kā daudzi citi bērni, dalībnieki arī bija nedaudz izsalkuši, un viņiem tika piedāvāts uzēst barankas. Lai iegūtu baranku bija nepieciešams tikai nospiest skaņas pogu un laborants atnesīs pasūtījumu. Tomēr pastāvēja arī kāda intriga – ja viņi pagaidītu un nepakļautos kārdinājumam pazvanīt, tad viņi varētu saņemt veselu virteni baranku, kas ir atlikta, tomēr daudz vēlamāka balva. Šajā pētījumā interesanti ir tie situatīvie un psiholoģiskie faktori, cik ilgi bērns var aizturēt apbalvojuma saņemšanu. Pirmais faktors – balvas redzamība, vai tā atradās tieši bērnu priekšā, vai tā bija noslēpta. Kā jau tas tika gaidīts, ir ļoti grūti atlikt atalgojumu, ja baranka atrodas Jūsu priekšā. Bērni nevarēja gaidīt. Kad ēdiens atradās tieši viņiem priekšā, viņi deva priekšroku tam, lai apēstu vienu baranku, nekā gaidīt, lai vēlāk saņemtu veselu virteni. Šis secinājums īpaši ir pielietojams attiecībā uz treidingu. Treidingā tiek uzskatīts, ka nav īpaši prātīgi nepārtraukti kontrolēt darījuma gaitu lūkojoties ekrānā. Daži treideri stāsta, ka tas daudzējādā ziņā ir līdzīgs spēļu automātam. Tas vienkārši Jūs pavedina uzspēlēt tad, kad Jums vienkārši vajadzētu gaidīt iziešanas signālu. Tad, ja Jums ir problēmas ar impulsīvuma kontroli, Jums vajadzētu izvairīties hipnotizēt ekrānu tad, kad nepastāv neatliekami iemesli, lai kontrolētu darījumu. Lai cīnītos ar impulsīviem kārdinājumiem Jūsu tirdzniecības platformā ir iespējams izmantot automātiskās pavēles. Neatkarīgi no tā, kā Jūs rīkosieties, ir lietderīgi atcerēties par tendenci, ka cilvēkam piemīt dabīga vēlme nekavējoties aizvērt peļņu nesošu darījumu, lai izvairītos no riska, tā vietā, lai pacietīgi gaidītu signālu un izietu saskaņā ar Jūsu tirdzniecības plānu.

Lai pastiprinātu impulsīvuma kontroli tāpat var izmantot arī domāšanas stratēģijas. Piemēram, doktors Mišels atklāja, ka bērni var atturēties no vēlmes apēst baranku, ja viņi par tām nomainīs savu viedokli. Ja viņi par barankām domāja kā par ēdienu, tad viņi gribēja ēst. Bet ja viņi barankas iztēlojās kā no koka vai plastmasas izgatavotus aplīšus, tad viņiem bija daudz vieglāk atturēties. Tieši tāpat, ja viņi izlikās, ka barankai apkārt eksistē rāmis, un viņi sevi pārliecināja, ka viņi vienkārši redz uzzīmētu baranku, viņiem bija vieglāk atlikt apbalvojumu. Arī šis atklājums ļoti labi noder tirdzniecībai. Viens no galvenajiem iemesliem, kas treideriem iesācējiem liek atteikties no tirdzniecības plāna ir tāds, ka viņi darījumā ieguldīto kapitālu uztver kā reālu naudu. Viņi domā par to, ko tieši viņi varētu nopirkt par šo naudu un cik patīkami būtu bijis to tērēt. Protams, ieguldīta tiešām ir reāla nauda, tomēr nevajag to uztvert no šī skatu punkta. Pret kapitālu ir lietderīgi attiekties tik abstrakti, cik vien tas ir iespējams. Labāk tajā ir saskatīt procentus vai vienkārši tikai ciparus, kuri nekādi neattiecas uz kaut ko nebūt materiālu. Tā būs vieglāk saglabāt disciplīnu. Treideri, tāpat kā bērni, kad tie barankās nesaskata ēdienu un var atturēties no balvas, arī var izvairīties no baiļu un alkatības ietekmē veicamām darbībām tad, ja neredz kapitālā apslēptu automobili, māju vai greznuma priekšmetu. Šis var izrādīties vingrinājums prātam, bet tas darbojas. Jo spēcīgāk Jūs abstrahēsieties no naudas, kura ieguldīta konkrētajā darījumā, jo loģiskāk un bezkaislīgāk Jūs spēsiet darboties.

Ja impulsīvuma kontrole priekš Jums ir problēma, tad vienalga nezaudējiet cerības. Eksistē stratēģijas, kuras Jūs varat izmantot, lai paaugstinātu Jūsu spējas saglabāt disciplīnu. Izvairieties no pārāk biežas skatīšanās ekrānā un maksimāli abstrahējieties no darījuma. Nekad neaizmirstiet sekot precīzam darījuma plānam. Neatstājiet bez norādījumiem nevienu notikumu attīstības iespēju, vai arī Jūs tiksiet pakļauti kārdinājumam atteikties no plāna. Jūs varēsiet daudz stabilāk un ienesīgāk tirgoties, un sasniegsiet uzvaroša treidera ilgtermiņa panākumus.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV