Walstreet.lv
Van K. Tharp, Ph.D: Pašaizsardzība tirgos (5)
17.10.2005

Pašaizsardzība tirgos

Van K. Tharp, Ph.D.

Nesen es sastapu cilvēku, kurš bija visai tuvu pašnāvībai. Vēl trīs nedēļas atpakaļ viņa norēķinu kontā bija 1.3 miljoni dolāru. Diemžēl katastrofai, kura notika NASDAQ mini tehnoloģiju sektorā, viņa konts nopietni „novājēja”, un mūsu tikšanās brīdī tajā bija vairs tikai 400 000 $. Viņš vēroja kā akcija no 200 $ par akciju nokritās līdz 50 $, līdz beidzot pieņēma lēmumu no tās iziet. Patiesības labad gan ir jāsaka, ka pirms tam tā auga sākot apmēram no 60 $. Pie tam viņš vēl visu laiku šaubījās vai vajag iziet, jo viņa konsultants turpināja rekomendēt šo akciju. Šī bija viena no daudzajām epizodēm, kura pazudināja viņa kontu.

Šis investors bija ļoti sarūgtināts, jo nespēja izsargāties no zaudējumiem. Tomēr es viņam norādīju uz to, ka viņš patiesībā bija pazaudējis tikai to peļņu, ko bija uztaisījis pēdējos 12 mēnešos. Bet viss varēja būt daudz sliktāk. Patiesībā viņam šobrīd vēl ir palikusi iespēja pamācīties no savām kļūdām un nodrošināties pret tām nākotnē.

Ko pēc Jūsu domām es izdarīju?

Bet pirms es Jums atbildēšu, apskatīsim šībrīža situāciju tirgū, bet pēc tam Jūs paši izlemsiet vai notikušo ar šo investoru var uzskatīt par ārkārtēju gadījumu.

Mēs neapskatīsim grūtos laikus, kuri turpinās šajā tirgū. Šī nav nākotnes paredzēšana, bet gan tā fakta apzināšanās, ka tas, kas notika pagātnē, droši vien atkārtosies arī nākotnē. Pat nenozīmīgs krītošs tirgus – teiksim, korekcija par 30 % - var novest pie miljoniem atsevišķu investoru katastrofām.

1. Vairums investoru tirgus bumā piedalās caur savstarpējiem fondiem. Tagad savstarpējo fondu ir vairāk, nekā akciju Ņujorkas fondu biržā (NYSE). Tas nozīmē, ka miljoni ASV investoru pašlaik ir atdevuši lielu daļu savas naudas aptuveni 6,000 profesionālu kapitāla pārvaldnieku rokās. Vairums šo pārvaldnieku ir ļoti jauni. Barron’s nesen norādīja, ka mazāk kā 10 % šo menedžeru ir redzējuši īstus krītošos tirgus, kā tas, piemēram, bija septiņdesmitajos gados. Vai Jūs saprotat, ko tas nozīmē? Kad sitīs lāču tirgus laiks, un agrāk vai vēlāk tas notiks, ļoti nedaudzi no šiem profesionāļiem būs tam gatavi.

Vairums kapitāla pārvaldnieku nespēj apspēlēt tirgus indeksus. Tas nozīmē, ka īstā lāču tirgū vairums no viņiem cietīs lielus zaudējumus. 1996 viens no fonda top-menedžeriem rakstīja, ka viņa fonds neizturēja salīdzināšanu ar tirgus indeksiem tāpēc, ka viņš paredzēja tirgus krišanu un rīkojās fonda aizsardzības interesēs. Esiet gatavi!

2. Vairums investoru pieslēdzas akcijai, kad tā izskatās karsta un aiziet, kad tā, kā viņiem šķiet, atdziest. Tā ir gandrīz vai garantija tam, ka viņi zaudēs naudu. Džeks Švagers savās Manged Futures izdara secinājumu, ka vidējais investors, kurš uztic savu naudu profesionālim, pat labākajam no tiem, tirgū to zaudēs. Kāpēc? Viņi investē, tad, kad menedžera rādītāji ir vislabākie, un savāc naudu, kā tikko menedžeris uzrāda kaut kādu nebūt kritumu. Parasti tas nozīmē to, ka viņi iegulda naudu tad, kad menedžeris ir sasniedz savu rādītāju jaunu virsotni, bet to savāc pēc būtiskas pazemināšanās tieši pirms jauna trenda starta virsotnes virzienā. Tāpat šī tendence attiecas arī uz tirgus investoriem un tāpēc daudzi no tiem naudu zaudē pat labos laikos.

Šī iemesla dēļ mums ir miljoniem investoru, kas investē ar tirgus profesionāļu starpniecību, kuru vairums nav spējīgi apspēlēt tirgus indeksus. Tomēr vairums šo investoru nostrādās daudz sliktāk kā profesionāļi, tāpēc, ka viņi cenšas iekārtoties pie karsta menedžera un vairās no auksta.

3. Ja investori nesadarbojas ar profesionāļiem, tad tie iet pēc padoma pie kāda cita – parasti ar nāvējošiem rezultātiem. Vairums konsultantu nav tik labi. Tomēr, investori griežas pie konsultantiem vispirms jau tāpēc, lai uzzinātu, kur un kad investēt. Šie divi punkti ir visai mazā mērā attiecināmi uz peļņas noslēpumiem tirgos. Peļņas noslēpumi ir šādi:

·        Zināt kad iziet no pozīcijas, lai iecerēto saglabātu tik lielu (tas ir, cik lielu daudzumu Jūs varat cerēt iegūt vidējā darījumā uz vienu dolāru), cik vien tās ir iespējamas.

·        Zināt to, kāds pozīcijas lielums atbilst Jūsu mērķiem. Vairumam cilvēku nav reālu mērķu, bet vēl mazāks ir to cilvēku skaits, kuriem vispār ir kaut kāds nebūt kapitāla vadīšanas plāns.

·        Būt disciplinētam, lai ievērotu pirmos divus.

[Izvairīties no nākotnes nelaimēm

Es domāju, ka ikvienam treiderim vēl līdz ieiešanai kādā nebūt no tirgiem, ir jāizlasa brīdinājumi. Brīdinājumi nedrīkst būt naivi, kā, piemēram, šis: „Iepriekšējie sasniegumi var neatspoguļot nākotnes tirdzniecības rezultātus”. Brīdinājumam ir jābūt daudz spēcīgākam.

[Brīdinājums! Jūs esat bioloģiski un kulturāli ieprogrammēti visu savu dzīvi savu naudu atdot tirgum. Lai gan daži, veicot pareizas darbības, kā, piemēram, psiholoģiskas vai sistemātiskas, var pretoties šai postu nesošajai realitātei, tomēr vairums no cilvēkiem nav spējīgi veltīt uzmanību šim brīdinājumam!

Tas pilnīgi droši ir arī attiecināms uz fjučersu un opcionu tirgiem, kur vairums cilvēku katru dienu zaudē naudu. Bet tas tāpat ir attiecināms arī uz akciju tirgu. Es nezinu kad tirgus sāks iet uz leju, bet ir visai droši, ka tirgus 20 – 50 %, vai pat lielākā, korekcijā ieies tuvākajos dažos gados, vai pat nākamajos 12 mēnešos. Labos laikos tik daudz cilvēku iesaistās spēlē, ka korekcija var viņus novest pie absolūta kraha.

Un kā sekas tam, es Jūsu aizsardzībai gribu piedāvāt trīs noteikumus:

·        Tad, kad Jūs ieejat pozīcijā, lai saglabātu savu kapitālu, vienmēr ziniet kad no tās iziet. Labs noteikums ir – nekad vienā atsevišķā darījumā neriskēt vairāk, kā ar 3 % no Jūsu kapitāla. Tas nebūt nenozīmē, ka Jums savs kapitāls ir jāsadala 33 daļās, kur katra no tām ir 3 % liela, lai būtu gatavi to pazaudēt. Tas nozīmē maksimālo kritumu skaitu, kuru Jūs varat pieļaut vienā atsevišķā pozīcijā līdz tās slēgšanai. Pieņemsim, ka Jūs nopirkāt noteiktas kompānijas 200 akcijas pa 150 $ par akciju. Jūsu konts ir 100 000 $ un Jūs savus zaudējumus gribat ierobežot ar 3 %, vai 3 000 $. Tad, ja Jūsu akcija nokritīsies par 15 $ un zaudējumi sasniegs 3 000 $, Jums, lai aizsargātu savu kapitālu, nekavējoties ir nepieciešams aizvērt pozīciju.

Ziniet kad iziet no pozīcijas, lai saglabātu peļņu. Šeit var eksistēt vairāki noteikumi. Pirmkārt, par cik Jūsu vidējais zaudējums ir 3 000 $, tad ir iespējams, ka Jūs gribēsiet, lai Jūsu vidējais ienākums būtu, kā minimums, 9 000 $. Tāpēc Jūsu noteikums varētu būt tāds, lai stop-loss izliktu uz 3 %, bet teik-profit uz 9 %. Iespējams, ka tajā brīdī, kad Jūs būsiet sasnieguši šos 9 % peļņas, Jūs nevēlēsieties iziet, lai peļņa augtu tālāk. Šeit Jums ir nepieciešams nofiksēt peļņu, ja tai negadīsies 30 % kritums atpakaļ. Tikko Jūs esat uztaisījuši 9 000 $, Jums ir jābūt gataviem atdot 30 % - 2 700 $ - bet ne vairāk. Šajā mirklī Jūs aizvērsiet pozīciju, lai aizsargātu peļņu.

Apskatīsimies kā šo piemēru varētu piemērot mūsu investoram, kad viņam bija 3 000 akcijas pa 200 $. Piemēram, viņš nopirka akcijas pa 50 $. Tādā veidā šobrīd viņa peļņa uz akcijām ir 450 000 $. Saskaņā ar mūsu noteikumu, viņš no šī ienākuma var atdot 30 %, lai varētu ļaut tai augt tālāk. Tas nozīmē, ka viņam ir jāatsakās no 135 000 $, vai apmēram 10 % sava 1,3 miljonus dolāru lielā kapitāla. Savukārt, ja akcija nokrīt līdz 45 $, tad viņam nekavējoties ir jāiziet. Šis specifiskais noteikums mūsu investoram saglabātu apmēram 700 000 $.

Noteikumi, ar kuriem es Jūs iepazīstināju, ir tikai modeļi. Mans uzdevums nav Jums iedot noteiktus noteikumus, bet panākt to, lai Jums būtu daži iziešanas noteikumi. Piemēram, tad, kad Jūs sasniedzat peļņas mērķi, Jūs varat pārdot lielu savu akciju daļu. Tad, kad Jūs būsiet sasnieguši savu peļņas mērķi, Jūs, lai izietu, varat noteikt sava summārā kapitāla samazināšanas procentu – iespējams no 5 % - 10 %.

Labi ir jebkuri noteikumi, ar kuriem Jums ir ērti. Tomēr pārliecinieties par to, ka Jums ir arī daži noteikumi peļņas aizsardzībai.

Esiet tik disciplinēti, lai ievērotu noteikumus 1 un 2. plānojiet visu, kas var notikt un to, kā Jūs reaģēsiet jebkurā no situācijām. Tādā gadījumā Jums nenāksies domāt ko darīt, jo domās Jūs to jau būsiet izmēģinājuši.

Katras dienas beigās Jums ir jāizanalizē savas darbības. Uzdodiet sev šādus jautājumus: Vai es sekoju saviem noteikumiem? Ja jā, tad, pat tādā gadījumā, ja Jūs naudu pazaudējāt, uzslavējiet sevi. Ja nē, tad domās vēlreiz izspēlējiet situāciju, lai būtu pārliecināts par to, ka Jūs nepieļausiet šāda scenārija atkārtošanos.

Ja Jūs pielietojat šos trīs noteikumus, Jūs varēsiet palikt tirgū. Šis ir ikviena spekulāciju treidera minimālais komplekts. Ja Jūs to nepraktizējat, tad Jūs vienkārši izmetat savu naudu.

 Neklausīties padomos

Vairums cilvēku, kuri šo lasa, nav spējīgi izpildīt šos padomus. Atcerieties manu sākotnējo komentāru par to, ka vairums cilvēku ir ieprogrammēti naudas zaudēšanai.

Cilvēki vēlas, lai ikviens darījums vai investīcija nestu peļņu.

Vai Jūs negribat taisīt naudu ik reizi, kad izejat tirgū? Protams, ka gribat. Kāpēc kādam gribētos zaudēt? Bet ja Jums ir tik ļoti svarīgi, lai ikvienā darījumā Jums būtu taisnība, tad Jūs noteikti zaudēsiet.

Nav svarīgi vai Jūs skolā gājāt pirms 9 vai 20 gadim, bet Jūs noteikti iemācījāties to, ka līderim taisnībai ir jābūt 94 % gadījumu vai vairāk, bet neveiksminieki kļūdās vismaz 70 % gadījumu. Patiesībā dzīvē vairumā situācijās tas nedarbojas. Un viennozīmīgi, ka tas nedarbojas arī tirgū. Tomēr vairums no mums ir ieciklējušies uz taisnības svarīgumu.

Bet tagad par to, kas var atgadīties tirgū. Piemēram, Jūs ieejat darījumā, bet tā sāk zaudēt naudu. Jūsu noteikumi saka, ka ir jāiet ārā no pozīcijas, bet Jūs negribat samierināties ar naudas zaudējumu un tāpēc paliekat. Bet darījums turpina iet uz leju. Drīz Jūs jau zaudējat daudz naudas. Kas notika? Un, lūk, Jūs jau vairs neesat treideris, Jūs esat ilgtermiņa investors. Ja Jūs neizmantojat smaržu tad, kad maržin-koll Jūs varēja izsist, Jūs darījumu varat turēt gadiem ilgi.

Padomājiet par patreizējo situāciju. Cik reizes Jūs esat pakarinājuši nerentablu darījumu un nolēmuši pagaidām nepārdot? Cik lielu zaudējumu šobrīd ir Jūsu rēķinā? Ja vairāk par vienu, tad problēma „man ir jābūt taisnībai” noteikti ir Jūsējā.

Kādas ir tās sekas? Pirmkārt, Jūsu nauda atrodas zaudētāja situācijā ,kura, iespējams, nekad neizmainīsies. Otrkārt, Jūs neesat spējīgi izmantot tās priekšrocības, kuras sniedz rentablie darījumi. Un pats galvenais, gadījumā, pat ja Jums vairumā darījumos ir taisnība, Jūsu nerentablais darījums var izrādīties daudz lielāks, nekā visi rentablie kopā.

Rezultātā Jums var izrādīties taisnība 70 % gadījumos, vai pat biežāk, bet Jūs vienalga zaudēsiet naudu. Piemēram, Jūs veicāt 100 darījumus un 95 no viņiem guvāt peļņu pa 100 $, bet pārējos 5 zaudējāt pa 10 000 $.

Mums ir nepārvarama tieksme izvairīties no ieklausīšanās vērtīgos padomos, jo mēs domājam, ka tie uz mums neattiecas. [/color] Daudzi no mums aizdomājas par šo padomu īstenošanu. Bet, tiklīdz Jūs būsiet beiguši lasīt, Jūs aizmirsīsiet visu to, ko izlēmāt izdarīt.

Daudzi domā, ka: „Tas ir pareizi vairumam cilvēku, bet tikai ne man. Man patīk Vorrena Baffeta (Vorren Baffet) investēšanas stils, tāpēc es investēju uz ilgu termiņu.” Tā var izrādīties patiesība, bet kas notiksies tad, kad Jūsu konts samazināsies par 75 %? Vairums cilvēku parasti krīt panikā un iziet tieši pirms tirgus paša zemākā punkta. Pie tam viņi cieš vislielākos zaudējumus. Bet reālais tik lielu zaudējumu iemesls slēpjas tanī apstāklī, ka viņi neplānoja izeju, lai aizsargātu kapitālu.

Un ko tad izdarīja mūsu investors, kurš divu nedēļu laikā pazaudēja 800 000 $.

Es pamatā viņam devu tieši tādus pašus padomus, kā Jums. Es arī piedāvāju dot dažus konkrētus padomus par iziešanas stratēģijām un viņam ieteicu pakonsultēties attiecībā par psiholoģiskajām problēmām, kuras viņu noveda pie zaudējumiem. Jūs domājiet, ka viņš paklausīja padomam! Tā vietā viņš atrada jaunu tirgus īpatnību un sāka visiem stāstīt to, cik daudz naudas viņš ir uztaisījis tajā vai citā darījumā.

Dažs labs tā arī nekad neko neiemācīsies.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 5 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV