Walstreet.lv
Abe Cofnas: Foreksa mūzika (6)
23.01.2006

Foreksa mūzika

 

Tomas Oberlehners (Thomas Oberlechner) savā nesen iznākušajā grāmatā „Foreksa tirgus psiholoģija” nopublicēja pētījuma par to, kā profesionāli treideri redz tirgus, rezultātus. Septītajā nodaļā profesors Oberlehners visu uzmanību sakoncentrē uz to, ar kādām metaforām tiek raksturots foreks. Metaforas ir visai labs līdzeklis, lai saprastu to, kā cilvēki organizē informāciju, kā arī iespēja noskaidrot to, ko tad viņi no tirgus gaida. Profesors Oberlehners piemin forekstreideru visbiežāk izmantotās metaforas. Foreks līdzinās: skaļam tirgus placim, mašīnai, dzīvai būtnei, azartiskai spēlei, sporta sacensībai, karam un okeānam. Droši vien, ka lielākā daļa no mums ir izmantojuši vismaz vienu, vai pat vairākus, no šiem izteicieniem, lai noraksturotu foreksa tirgu. Un šie salīdzinājumi nav nejauši. Cilvēkiem ir nepieciešams noorganizēt sarežģītas parādības, bet metaforas ir domāšanas instruments. Kā galvenā vadlīnija visu šo pētījumu caurvij doma, ka attieksmi pret tirgu nosaka treidinga stils un efektivitāte. Cilvēks, kurš pret foreksu izturas kā pret sportu, kā galveno mērķi izvirza panākumu gūšanu ikvienā darījumā un var krist izmisumā, ja viņu piemeklēs virkne zaudējumu. Tas, kurš tirgū saskata okeānu, spēj labāk izjust tirgus ilgtermiņa kustības. Daudzi foreksu iztēlojas kā cīņu un tā rezultātā var būvēt tādas tirdzniecības atratēģijas, kuras pipsus sagūsta kā ienaidniekus. Pat tad, ja Jūs neesat lasījuši šo grāmatu, būs lietderīgi sev pajautāt ar kādu metaforu Jūs asociējat tirgu un kāpēc.

Bez tam treideri tirdzniecībā ienes savus uzskatus, kurus tie balsta uz viņu pašu darba un dzīves pieredzi. Tāpat visā tajā var izpausties kā spēks, tā arī vājums. Inženieri, kuri pēta foreksu, bieži cenšas tirgu modelēt un projektēt valūtas kustības virzienus balstoties tieši uz vienādojumiem. Bet ārsti, tieši pretēji, foreksam pieiet ar medicīnisko domāšanu, ar cenas uzvedības diagnosticēšanu. Tomēr, ja mediķu darbs ir raksturojams ar lielu cieņu no pacientu puses, tad foreks nebūt neizrāda tādu pietāti. Tirgus nav pacients, kurš kāri uztver ikvienu daktera teikto vārdu. Tie treideri, kuri iepriekš ir bijuši saistīti ar sportu vai armiju, tirgū ierodas ar disciplinētu prātu un spējām valdīt pār emocijām. Tomēr tieši emocijas reizēm var dot vērtīgu izpratni par darījuma vadīšanas izpratni, bet pārāk spēcīga kontrole pār emocijām var izrādīties kontrproduktīva. Izrādās, ka forekstreidings ir varens profesiju nonivelētājs, kurš vairumam no cilvēkiem meistarību liek apgūt no jauna. Tomēr, ja arī eksistē profesija, kura spētu dot labu foreksa tirgus izpratni, tad tā būs mūzikas joma, jo eksistē cenu kustības un tirgus ritma harmonija.

Pilnīgākā angļu valodas vārdnīca Vebsters vārdu harmonija izskaidro kā daļu pakāpenisku, sakārtotu vai patīkamu saskaņojumu, apvienojumu. Un pats interesantākais ir tas, ka nav nepieciešamas padziļinātas zināšanas mūzikā, lai saprastu to, vai Jūs dzirdat skaņu harmonisko sakopojumu, vai tieši pretēji, Jūs tur saklausāt nepatīkamu troksni. Pieredzējušākie forekstreideri ir mazāk norūpējušies par to, lai pielietotu lielu skaitu dažādu indikatoru, jo viņi sāk saklausīt tirgum piemītošo ritmu. Bet tie, kuri ir slikti pazīstami ar foreksu, sāk tērēt ļoti daudz spēkus mēģinot nodalīt trokšņus no cenu kustībām un tur atrast apslēptu patternu vai harmoniju. Visa tehniskā analīze tika izstrādāta tam, lai iedotu instrumentus patternu analīzei un datu nonivelēšanai. Cilvēks, kurš ar tirdzniecību foreksā ir visai slikti pazīstams, apgūstot Tehnisko Analīzi tiek pamatīgi pārsteigts ar milzīgo indikatoru skaitu un nepārtraukto, cauru diennakti nenorimstošo, informācijas plūsmu. Kas ir svarīgs, bet ko var noignorēt? No kurienes forekstreideris dabū zināt kam pievērst uzmanību? Daļēji atbildes pienāk, ja cenu kustību foreksā apskata kā harmonijas formu. Tāpēc tagad parunāsim par to.

Darījumu meklējumos daudziem treideriem ir savs mīļākais laika intervāls. Tas var būt vai nu dienas, vai arī stundu grafiks, bet pēc tam viņi pielieto dažnedažādas analītiskās metodes un veido darījumu. Un, lai arī tā varbūt ir saprotama tirgus novērtēšanas procedūru secība, tomēr efektīvāk būtu bijis ļaut laika intervālam izvēlēties Jūs! Lai noskaidrotu, ko tad mēs ar to gribējām teikt, apskatīsim automobiļa ikdienas vadīšanas pieredzi un mēģinājumus atrast tādu radiostaciju, kuru Jūs vēlētos klausīties. Pogas nospiešana Jums ļauj katru radiostaciju paklausīties vairākas sekundes ilgi, līdz netiks atrasta piemērota melodija. Vadītājam nav iepriekš jāzina visas dziesmas, kuras atskaņos katra radiostacija. Vienīgais, kas ir nepieciešams, ir izdzirdēt dziesmu, kura skan šobrīd. Tieši tāpat arī foreksā patternu kaleidoskops nepārtraukti mainās. Eksistē liels daudzums potenciālo darījumu. Apskatot, kā šobrīd uzvedas (skan) cena, arī tiek atrasts piemērots patterns.

Piemēram, Jūs varat redzēt sānu patternu (parādīts nākamajā grafikā) gandrīz vai jebkurā laika intervālā. Ja Jūs pamanīsiet, ka patterns parāda cenas atkārtojošās kustības uz augšu un uz leju, tad tas nozīmē, ka tas demonstrē iekšējo harmoniju. Inženieris atzītu, ka šajā patternā saskata vienkāršas harmonisku kustību, kura attiecībā pret laiku ir sinusoīda ar vienu vienīgu rezonanses frekvenci. Viņš varētu pat krist kārdinājumā, lai uzprojektētu tās trajektoriju.



Bet cilvēkam, kurš ir lietpratējs mūzikā, nav vajadzīgi vienādojumi, lai tas izjustu melodisku patternu ar regulāri atkārtojošos toni. Nav svarīgi, vai melodijas avots ir vijoles stīgas vibrācijas, vai enerģijas, kuru rada valūtu pāra tirgotāju un pārdevēju sadursme, rezultāts – tas, viennozīmīgi, nav nejaušs savdabīgs cikls. Un beigu beigās jautājumā par cenu kustības struktūru treideri, neskatoties uz atšķirīgu sākotnējo bāzi, var nonākt pie tāda pat secinājuma.

Tālākajā foreksa cenu un tā, kā tās kustās, izpratnē mēs nevaram ignorēt visur klātesošās Fibonačči attiecības. Nešaubīgi, ka profesionālie treideri pārzina un, lai atklātu patternus, izmanto Fibonačči attiecības. Viens no galvenajiem pamatpunktiem, lai foreksā īstenotu pārdomātu tirdzniecību, ir nepieciešamība treiderim sevī attīstīt izpratni par to, kā atklāt un izmantot Fibonačči attiecības, lai tās izmantotu darījuma izveidošanai. Tas ir svarīgi, jo valūtu pāri bieži kustās starp atbalstu un pretestību, kas izveidojušās pie Fibonačči sinkopēm. Pēc kaut kādas pamatpieredzes uzkrāšanas praktiski jebkurā grafikā Fibonačči līmeņos ir iespējams ieraudzīt restreismentu patternus. Nākamajā grafikā ir parādīta šādu augšupejošu un lejupejošu kustību, kuru Fibonačči līmeņos pavada restreismenti, secība. Mēs varam novērot, ka no sākuma pāris izdarīja kustību no minimuma uz maksimumu, bet pēc tam, atkritis par 38.2 % uz leju (punkts 1), atjaunojās un no jauna sāka iet uz augšu. Ar šo gājienu tika radīts jauns maksimums, bet pēc tam aizsākās kustība uz leju līdz minimumam (punkts 2). Pēc tam cena sāka iet uz augšu un apstājās pie 50 % (punkts 3). Šī ir secība, kura līdzīgi, kā mūzika, rada tirgus kustību pamattēmu.



Fibonačči skaitļu pielietošana ir universāla parādība, jo mūzikas pētnieki tos ir atraduši daudzu komponistu, tādu, kā Debisī, Bartoks un citu, darbos. Faktiski Fibonačči skaitļus var atrast arī pašos mūzikas instrumentos. Piemēram, klavierēm katrā oktāvā ir 13 taustiņi, no kuriem 8 ir balti un 5 melni. Treideris šajā 13/8 attiecībā atpazīs Fibonačči attiecību. Grafikā izmantojot vidējos šķērsojumus pamēģiniet periodus 13 un 8.

Ko tas viss priekš forekstreideriem nozīmē? Saprotot to, ka valūtu cenas kustās nevis lineāri, bet gan atspoguļo cilvēku emocijas un to uzvedību, treideris sāk atkāpties no lineārās pieejas tirdzniecībai. Treideris, pievēršot savu uzmanību tirgus pamattoņiem, var ievērot patternu apslēptās detaļas, un tas nozīmē, ka arī jaunas tirdzniecības iespējas. Un beigu beigās vēl gribētu atgādināt to, ko teica kāds no treideriem: „Visi vienu un to pašu informāciju saņem vienā un tajā pašā laikā, tāpēc Jums ir jāatrod veids kā iegūt priekšrocības pār saviem konkurentiem” („Foreksa tirgus psiholoģija” lpp. 201). Spēja treidingā iegūt priekšrocības lielā mērā var būt atkarīga no tā, kā Jūs vispār skatāties uz pašu treidingu. Būtu visai prātīgi meklēt patternus un „klausīties tirgu”. Viņš Jus var nospēlēt Fibonačči, vai arī kādu citu, peļņu nesošu melodiju.

Abe Cofnas


 

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 6 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV