Walstreet.lv

ASV fondu tirgus mistiskais mēnesis - septembris
16.09.2004

Mark Hulbert

Septembris fondu tirgū vienmēr ir bijis šausmīgs mēnesis. Tomēr neviens nevar saprast kāpēc. Rodas iespaids, ka kaut kāda organizēta neliešu grupa īsteno kaut kādu izstrādātu plānu. Neskatoties uz to, ka šo grupu meklē daudzi analītiķi un pētnieki, tās biedriem tomēr izdodas saglabāt anonimitāti un izvairīties no soda.

Katru gadu investori ir spiesti uzdot vienu un to pašu jautājumu: „Vai šis septembris būs tikpat briesmīgs kā parasti, vai tomēr šis gads būs izņēmums”.

Pamēģināsim tikt skaidrībā ar „septembra mistiku”. No sākuma vērsīsimies pie statistikas datiem.

Es apstrādāju datus par Dow Jones Industrials Averagе no 1896. gada, tas ir, par pēdējiem 108 gadiem. Saskaņā ar šiem datiem septembris tradicionāli ir fondu tirgus gada sliktākais mēnesis.

Septembra atskaišu periodā indekss vidēji samazinās par 1,2 %, pie tam pēdējos 108 gados mēneša vidējais indeksa pieaugums bija 0,61 %. Tas norāda, ka 108 gadu laikā atšķirība starp vasaras perioda un septembra mēnešu vidējiem statistiskajiem rādītājiem ir 1,86 %.

Septembra dekādes „Reitings” (viens labākais mēnesis, 12 sliktākie).

1901-1910 12
1911-1920 2
1921-1930 12
1931-1940 10
1941-1950 8
1951-1960 12
1961-1970 9
1971-1980 12
1981-1990 12
1991-2000 12

Kā redzams tabulā, tikai laika periodā no 1911. – 1920. gados septembris bija viens no labākajiem gada mēnešiem. Vadoties no ticamības teorijas, pie vienādām iespējām, tas nav iespējams.

Tomēr es jums neieteiktu savu stratēģiju veidot vadoties no šīs informācijas.

Kāpēc?

Neviens nespēj izskaidrot notiekošo. Bet bez loģiska izskaidrojuma iegūtais rezultāts ir tikai un vienīgi sagadīšanās.

Statistikas dati var būt visai nosacīti. Tā, piemēram, dažus gadus atpakaļ Codexa Corp. izpilddirektors Deivids Linvebers izanalizēja lielu masu visu ANO valstu ekonomikas datus ar mērķi atrast ekonomisko indikatoru, kurš vislabāk korelētu ar SP 500 indeksu. Rezultāts pētniekus ļoti pārsteidza. Izrādījās, ka tas ir Bangladešas eļļas ražošanas indekss.

No šī piemēra ir redzams, ka neskatoties uz to, ka statistika var dot iespaidīgus rezultātus, tos izmantot praksē bez citām analīzes metodēm vienkārši būtu muļķīgi. Ar vienu vienīgu statistiku nepietiek, lai izskaidrotu „septembra mistiku”. Mums ir jāmēģina atbildēt uz jautājumu kāpēc tieši šis mēnesis fondu tirgū ir pats nelaimīgākais. Citiem vārdiem sakot, mums ir jāatrod „ļaundaris”. Tomēr pagaidām to izdarīt nespēj neviens.

Tika izvirzīti visdažādākie skaidrojumi. Tomēr neviens no viņiem nav pārliecinošs. Daži domā, ka vecāki pārdod vērtspapīrus, lai apmaksātu savu bērnu izglītības gada maksu, kura pēdējos gados pieaug ļoti ātri. Bet kā izskaidrot to, ka septembris fondu tirgū ir bijis sliktākais mēnesis ne tikai dažus pēdējos gadus, bet tāds ir bijis visas vēstures laikā.

Citi norādīja uz to, ka septembris ir visas sezonas maksimuma punkts sākot no 1. maija līdz „Visu Svēto dienai”, kad daudzi investori pieturas pie tradīcijas un mēģina savus vērtspapīrus konvertēt skaidrā naudā. Šis sešu mēnešu cikls ir saistīts ar tirgū pazīstamo frāzi: „Pārdod maijā un aizej no tirgus”.

Tomēr arī šī versija neizskaidro to, kāpēc tieši septembris, nevis maijs vai novembris, ir pats „nelaimīgākais” mēnesis. Vēl kāda analītiķu grupa apgalvo, ka tas ir saistīts ar apjoma samazināšanos sakarā ar to, ka investori un brokeri dodas atvaļinājumā. Tomēr viņi visi no atvaļinājuma atgriežas līdz „Darba Dienai”. Pie tam augusts, kad vairums investoru patiešām ir atvaļinājumā, ir viens no veiksmīgākajiem mēnešiem pēdējos simts gados.

„Septembra mistikas” iemesli joprojām nav atklāti. Iespējams, ka skolotājiem atradīsies savi izskaidrojumi. Vai arī šis septembris kļūs par „briesmīgo” tāpat kā vairums no līdzšinējiem? To rādīs laiks.

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV