Walstreet.lv
Larry Connors: Kas nedarbojas uz Wallstreet?
07.09.2004

Kas nedarbojas uz Wallstreet?

Larry Connors

Pastāv sistēmas un sistēmas

Es vienmēr esmu bijis par to, ka par tirdzniecības stratēģijām ir jāizmanto mehāniskās ieejas un vairākas mehāniskās izejas. Kā jau es vairākkārt esmu teicis, man patīk zināt to, ko es daru. Man ir nepieciešams statistiskais apstiprinājums, ka tas strādā, un es gribu tirdzniecībā izmantot stratēģijas, kurām ir jēga. Tām ir jābūt tādām stratēģijām, kuras darbojas tirgum piemītošajos apstākļos, un lai būtu pārliecināts, ka tās darbosies arī turpmākajos gados (pilnīgas garantijas, protams, nav, bet pēc manām domām tas ir labākais tirgošanās veids).

Tirdzniecības pasaulē daudziem treideriem zināšanas kļūst par realitāti. Diemžēl zināšanas parasti neizšķir visu. Tagad kopā apskatīsim dažus piemērus:

Klubs, kurā negribas iestāties!

Pērciet tirgu, kad tas pārsniedz savu dienas vidējo X uz augšu. Pārdodiet uz īso, kad tas noslīd zemāk par vidējo:

Tam ir jēga, vai ne? Mēs visu laiku lasām, kā kaut kas šķērso augstāk/zemāk savu vidējo, un tāpēc mums vajag darījumos ieiet/iziet. Pareizi? Labi, tagad apskatīsim S&P 500 par pēdējiem 30 gadiem un novērtēsim rezultātus. Cik liels procents no darījumiem deva peļņu? Un tātad, ja Jūs nopirkāt tirgu, kad tas šķērsoja uz augšu savu 50 dienu vidējo un to uz īso pārdevāt, kad tas to šķērsoja uz leju, Jums bija taisnība 22% gadījumu. Pāriesim pie 100 dienu MA? Jums ir taisnība 19% gadījumu. Paskatīsimies uz Svēto Grālu – 200 dienu MA? Jūs atkal zaudējat. Jums taisnības bija vēl mazāk – 17% gadījumos. 100 dienu MA zaudēja naudu, bet 200 dienu mazliet pat uztaisīja, tomēr Jūs būtu daudz vairāk vinnējuši, ja nopirktu un paturētu. Lūk, kas darbojas, kad eksistē buļļa noskaņojums, kā tas lielākoties ir bijis pēdējos 30 gadus.

Vairāk zināšanu? Paskatīsimies uz pārpārpērkamības – pārpārdodamības indikatoru. Izmantosim RSI 14 periodu indikatoru, noklusēšanas parametrus, kas ir iekļauti visās analīzes programmās (citiem vārdiem sakot pievienosimies treideru pēc parametriem pēc noklusēšanas klubam). Pie RSI 70 (pārpārpērkamība, saskaņā ar kluba noteikumiem) mēs pārdosim tirgu, bet iesim uz garo, kad mēs ieraudzīsim pārpārdodamību – indikatoru ar vērtību 30. Tam ir jēga, vai ne? To visu mēs visi uzzinājām pašā sākumā, kluba izveidošanas dienā. Padomāsim par to. Pirkt tad, kad tirgus ir pārpārdots, pārdot tad, kad tas ir pārpirkts? Patiešām ģeniāli. Tirgojoties ar šādiem noteikumiem, Jums jau ir laiks pirkt personīgo salu! Un iedomājieties, ka Jums biežāk izrādījās taisnība, nekā Jūs kļūdījāties. Kopš 1973. gada Jums bija taisnība 55% gadījumu. Vienīgā problēma ir tā, ka Jūs pazaudējāt naudu. Jūs 30 gados pazaudējāt S&P 77 punktus. Pārpārpirktais tirgus daudzas reizes kļuva vēl vairāk pārpārpirkts.

Tagad apskatīsim izrāvienus. Pirkt vajag tad, kad tirgus veido jaunus 20 dienu maksimumus, un pārdot jaunajos 20 dienu minimumos. Es Jums teikšu, ka šīs metodes variants strādā fjūčeru tirgos. „Bruņurupuči” un citi fondi, kuri seko trendam, to ir pierādījuši. Tie pārdzīvo lielus pagrimumus, bet pēc kaut kāda laika tie gūst panākumus. Tomēr akciju tirgū tas nestrādā. Gigantiskajām kustībām uz augšu pēdējo 30 gadu laikā bija Jums jādod šī trenda pieklājīgu daļu. Tomēr šeit 2 no 3 darījumiem Jūs zaudējāt naudu, tas ir Jūs to zaudējāt 16 gados no 31!

Trīs metodes, kuras iekaroja Wallstreet un trīs metodes, kuras, kā tas ir pierādīts iepriekš, nu nemaz nav pievilcīgas, kad Jūs uz tām paskatāties no statistikas viedokļa.

Turpināsim tālāk.

Dažas domas par iepriekš izklāstīto.

1.      Tas nenozīmē, ka vidējie, RSI vai izrāvieni nedarbojas. Es tirgoju akcijas virzienā uz vidējiem, tā kā, vismaz pēc manām domām, tajās ir jēga. Bet kur nav jēgas, tad tas ir faktā, ka atskatoties atpakaļ, Jūs nākotnē taisīsit naudu, jo šajā dienā tās šķērsoja „maģisko līniju”.

2.      Jūs varat iepriekš minētos skaitļus „optimizēt” un piespiest kaut kā darboties. Mans viedoklis ir tāds, ka tas ilgi nedarbosies.

3.      Ja Jūs zināšanas nevarēsiet statistiski pamatot, tad tās arī paliks tikai zināšanas. Un pat tad nav nekādas garantijas, ka tas nākotnē darbosies.

4.      Vairums testu naudu uztaisīja uz iepirkumiem (un zaudēja īsajos darījumos). Var sevi maldināt, noticot tiem, ieiet tikai garajā pusē un ignorēt pārdošanu.

Vai Jūs turpmāk tirdzniecībā izmantosiet kādu no iepriekšminētajām metodēm? Es ceru, ka nē.

Kas darbojas?

Daudzas, daudzas metodes. Un es Jums sniegšu kādu vienkāršu, kuru iepriekš Jūs nekad nebūsiet redzējuši. Lūk, noteikumi, bet pēc tam es sniegšu paskaidrojumus.

Iepirkšanai (pārdošanai – pretēji):

1.      Šodien VIX aizvērās 5% augstāk par 10 periodu vidējo.

2.      VIX šodienas minimumam ir jābūt ZEMĀKAM par 10 periodu vidējo, bez tam mēs neņemsim vērā nekādus pārdošanas signālus, ja VIX būs augstāks par savu 100 dienu vidējo.

3.      S&P pērkam slēgšanas brīdī.

4.      No S&P izejam slēgšanas brīdī, kad VIX šķērsos savu 10 periodu vidējo.

Kāpēc:

1. Tas, ka VIX aizvērās 5% augstāk par savu 10 periodu vidējo, mums vēsta par to, ka tirgus visticamākais kļūst pārpārdots (es esmu uzrakstījis kursu par to un ja Jums vajag vairāk informācijas, tad to Jūs varat atrast TradersGalleria.com).

2. un 3. VIX šodienas minimums atrodas zemāk par savu 10 periodu MA – tirgus atrodas sava veida augšupejošā trendā, bet šodien mēs novērojam atplūdi.

Kāpēc mēs pārdošanai ieviesām 100 dienu noteikumu (Jūs varat iegūt gandrīz tieši tādus pašus rezultātus, ja Jūs nepārdosiet, kad VIX ir vairāk par 40)? 100 dienu noteikums (vai mazāk iecienīts VIX 40 noteikums) tiek pielietots, lai atvairītu faktu, ka mēs gatavojamies atgriezties ārkārtējā pārpārdošanas stāvoklī (atcerieties 2002. gada jūliju, padomājiet par tam sekojošo 9/11, utt.), kad bieži radīsies īslaicīga pārpārpirkšana, tad patiesībā priekšā vēl ir ilgs ceļš. Vienkārši teiksim, ka pārpārdots akciju tirgus lielāko tiesu laika tirgojas pavisam ne tā, kā pārpārpirkts tirgus.

4. Pāreja uz vidējā pretējo pusi mums vēsta par atplūdi un tam sekojošo ralliju (vai kritumu).

Patiešām vienkārši. Šeit ir atspoguļoti galvenie tirgus fakti, kuri bija pirms jebkura no mums un droši vien būs arī pēc tam.

Pavērosim VIX dienas iekšējos rezultātus kopš 1993. gada:

1.      Šī metode taisīja naudu katru gadu pēdējās desmitgades laikā (tas ir ļoti labi).

2.      69% signālu bija patiesi, bet Peļņas faktors – 2,68 (arī ir ļoti, ļoti labi).

3.      Neskatoties uz tirgus spēcīgajiem buļļa noskaņojumiem šī metode bija peļņu nesoša arī no īsās puses (ļoti svarīgi ir, lai Jums būtu metode, kura taisītu naudu tirgus abos virzienos, it īpaši pēdējās desmitgades laikā).

4.      Darījumi tika slēgti apmēram vienu reizi mēnesī. Jūs būtu bijuši tirgū mazāk par 25% laika un tas Jums būtu devis vairāk par 960 S&P punktiem (viss ir ļoti labi).

Noslēguma domas

Lai arī cik svarīgi ir tas, lai Jums būtu jauna tirdzniecībai derīga sistēma, tomēr svarīgāk ir, lai Jūs akli neuzticētos zināšanām ... Jums uz lietām ir jāskatās daudz dziļāk un ja tas ir iespējams, tās statistiski jāpierāda.

Nākamreiz, kad kāds Jums paziņos, ka akcija ir pārsniegusi savu 100 dienu vidējo un tāpēc to ir vērts nopirkt, tad ziniet, ka tas droši vien ir Treideru Pēc Parametru Noklusēšanas  kluba biedrs!

Larry Connors

Seller of Smiles piezīme. Šis raksts savā ziņā ir labs, ja lasat to nobriedušā treidera prātā, t.i tāpat kā bērnam nedrīkst dot Mein Kampf. Es neesmu Larry Connors advokāts, bet raksta nolūks NAV noliegt MA labumus, vai to ka breakoutu nav un tie visi ir falsi. Raksts vēršas pret tradiconālajām MA crossover sistēmām, un to aklu popularizēšanu. Tik patr labi es varētu Larry Connors k-gam pierādīt, ka arī viņa VIX, šajā beztrendā dos daudz losu. Tāpēc - lūdzu - neuztvert visu burtiski :).

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV