Walstreet.lv
Bailes no neveiksmes
18.07.2004

Mūsu pieeja treidingā parasti tiek noteikta ar to, kādus mērķus sev uzstādam un ko sagaidām no tirgus. Ja esam pārāk sabaidīti – atsakamies uzņemties jebkādus riskus, galējos gadījumos varam pat atteikties vispār atvērt pozīciju. Mūsu apziņa, tas ko saigādām no tirgus milzu apmērā ietekmē treidinga rezultātus.

Trederi saduras ar daudzām raksturīgām bailēm, bet katrām no šīm bailēm pamatā ir kāda no treidera personiskajām pārliecībām vai pieņēmumiem, kurus ir jāprot atrast un apgāzt, vai par tiem ir jāzaizmirst. Savā grāmatā “Trading into zone” Marks Duglass izdala tādas bailes, kas ir jau kļuvušas par daudzu treideru kļūdu iemesliem: izrādīties ka viņiem nav taisnība, pazaudēt visu naudu, iziet no spēles, atstāt naudu uz galda. Daudzas no šī bailēm, ir baiļu no neveiksmes pamatā. Alberts Elliss, pazīstams fiziologs, apgalvoja, ka aiz visām emocijām, piemēram bailēm, guļ vesels komplekts pieņēmumu un pārliecību. Bieži vien šīs pārliecības ir neadekvātas, un ļoti bieži ierobežo mūsu darbības. Un tā vietā lai paskatītos problēmai acīs, mēs cenšamies no tās aizbēgt pārliecinot sevi, ka problēmas kā tādas nav. Tomer bieži vien pietiek atrast mūsu melīgās pārliecības, un izmainīt tās.

Galvenais pieņēmums, kurš guļ baiļu no neveiksmes pamatā ir ticība, ka ir jābūt absolūti kompetentam, adekvātam un veiksmīgam. Elliss apgalvo, ka tāda pārliėcība rada bailes un šaubas, kas treideriem bieži vien rada šaubas un baiļu sajūtu. Šādas pārliecības rašanās iemesls ir skaidrs. Laika periodā kad mēs augam, mājās, skolā un pēc tam vēlāk arī darbā mēs bieži vien sastopamies ar nepietiekamas kompetences nelabvēlīgajām sekām, un sākam domāt ka mums jābūt absolūti kompetentam, adekvātam un veiksmīgam vienmēr un visur. Tomēr mēs maksājam dārgu maksu par šo ticību. Ja mēs domājam, ka mums vienmēr ir jābūt taisnībai, mēs vienkārši izniekojam savu psiholoģisko enerģiju uz neveiksmes radīto seku pārvarēšanu, tā vietā, lai koncentrētos uz to, ko mēs daram tagad un šeit, uz savas tirdzniecības stratēģīju. Treideri, kas ir pārliecināti ka viņiem jābūt absolūti kompetentiem iztērē visu savu laiku rūpēs par to, ko gan viņi ir izdarījuši nepareizi, domājot par to kas var notikt ne tā, un ko darīt neveiksmes rezultātā. Šīs domas novirza no būtības, aizšķērso prātam jaunu ideju pieplūdi un nedod treiderim iespēju skaidri analizēt tirgu.

Neļaujiet bailēm no nevieksmes prestatīties jūsu treidinga veiksmei. Jums nav jābūt perfektam. Kā jums pateiks jebkurš norūdīts treideris, katram ir lemts periodiski pieļaut kļūdas, un ja jums būs problēmas ar to pārvarēšanu, jūs būsiet tik nobijušies un sanervozējušies, ka uztaisīsiet vēl vairāk kļūdu. Tāpēc apgāziet iekšējo pārliecību, kas baiļu no neveiksmes pamatā: jums nav jābūt vienmēr pareiziem, perfektiem un kompetentiem. Neviens treideris nevar atbilst šim standartam, un visi mēģinājumi par tādu būt (kāda ironija!), novedīs pie neveiksmes!.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV