Walstreet.lv
Es neesmu pesimists, esmu reālists
27.07.2004

Es neesmu pesimists, esmu reālists

- Esmu pārliecināts, ka LASCO cena nākamajā mēnesī stipri pacelsies, - saka Toms savam paziņam Jānim, kafijas pauzes laikā.

-         Kāpēc tad tā?, - skeptiski jautā Jānis.

-         Nākamajā mēnesī viņi plāno iepirkt divus jaunus kuģus, tas nozīmē tie nesīs jaunu peļņu, līdz ar to akcijas cena celsies.

Jānis protestē.

-         Bet tas taču ir tikai viens no faktoriem, vai tu esi apsvēris visus? Cena taču ir atkarīga no daudz un dažādiem faktoriem!

Apvainots, ka draugs šo nav atbalstījis, Toms sāk kliegt:

-         Tu esi tāds pesimists!
Jānis mierīgi atbild:
-         Es neesmu pesimists, esmu reālists, tirdzniecība nav tik vienkārša kā tu domā.

Pesimisms var būt cilvēka lielākais ienaidnieks. Ja jūs jutīsieties pesimistiski par jūsu plāniem, jums var nepietikt morālo spēku tos realizēt. Bet pārliecīgs optimisms var būt vēl lielāks ienaidnieks. Ja jūs pārlieku uzticaties slikti izstrādātam treidinga plānam, jūs varat zaudēt naudu. Ir jēga apstāklī, ka pesimisti dažreiz mēdz būt arī reālisti. Ir vērts apskatit šo postulātu tuvāk, kaut vai filozofiski.

Zinātnieki salīdzināja optimistus un pesimistus pēc tā, kā viņi spēlējot spēles novērtēja savas izredzes vinnēt. Rezultāti bija negaidīti: pesimisti bija vairāk reālistiski, nekā optimisti, savos vērtējumos. Optimisti pārāk augstu vērtēja savas izredzes vinnēt, tajā laikā kad pesimisti bija skrupulozi precīzi.

Šie rezultāti liek aizdomāties. Pesimisti ir reālisti? Gaisma tuneļa galā ir vilciens? Nevaj secināt, ka jābūt pesimistam, lai sasniegtu labus rezultātus biržā. Bet skeptisku skatu uz lietām vajadzētu saglabāt, kā iespējamu priekšrocību. Lielākā daļa cilveku cenšas justies pilnīgi kontrolējoši situāciju, pat nedaudz visvareni. Tomēr ja tas attiecas uz darījumu, tāds domāšanas veids var novest pie nelaimes. Biežāk ir vērts domāt, ka pesimisms faktiski atspoguļo reālismu. Kad jūs domājat, ka jūsu plāns ir perfekti aizsargāts pret kļūdām, griezieties par 180 grādiem apkārt un paskatieties uz to no cita leņķa, apšaubiet to. Vai LASCO, ir tomēr ir tik ļoti labāks par RTFL, Tom? Pajautājiet sev: Vai neesmu pārāk pašpārliecināts? 80 % portfeļa Olainfarm.... Varbūt kaut kas var iet ne tā? Varbūt ir vērts būt mazliet paškritiskam, pirms spiest enter? Citiem vārdiem – ir vērts domāt, ka pesimists īstenībā ir reālists.
Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV