Walstreet.lv
Slīcinošā cena
28.07.2004

Jūs ieguldījāt 25 % no sava kapitāla akcijā, kurai jūsuanalīze paredzēja kāpumu. Jūsu prognozes diemžēl nepiepildījās. Cena nepārtraukti krīt. Jūs domājat “Es veicu tādu precīzu un detalizētu analīzi. Es pazaudēju tik daudz laika šīs kompānijas fundamentālās informācijas analīzei. Es neticu, ka cena krīt.” Šajā momentā jūs cerat, ka pozīcija apgriezīsies, un jūs atsakāties to aiztaisīt. Labāk turēt atvērtu pozīciju, nekā pieļaut ka esat kļūdījušies un pieņemt zaudējumus. To sauc par slīcinošās cenas efektu: cilvēks palielina parādu uz zaudētas pozīcijas, tikai tāpēc ka ir zaudējis daudz laika, un/vai naudas.

Visacīmredzamākais un labākais piemērs cenas slīcinājuma efektam ir – kad mēs ieguldam lielu procentu sava kapitāla zaudētā pozīcijā un nevaram pieļaut, ka varam zaudēt to, ko esam ieguldījuši. Tomēr ir arī citi, daudz smalkāki slīcinošā efekta izpausmes veidi. Lielākā daļa cilvēku tos neredz, bet tie var ietekmēt investīciju lēmumus.

 Vecs sakāmvārds “laiks ir nauda” ilustrē, ka ir citi ceļi, kā var zaudēt naudu, tikai tērējot laiku un spēkus investīcijām. Piemēram, jūs rūpīgi analizējat konkrētu kompāniju. Jūs lasāt ziņojumus par tās fundamentālajiem rādītājiem, un katru dienu sekojat akcijas cenai, atzīmējot cenas izmaiņas, kuras atbilst kompānijas paziņojumiem un svarīgiem notikumiem industrijā. Jo vairāk jūs pieliekat pūles un analīzi, jo lielāks būs slīcinošās cenas efekts. Citādi, kāpēc tērēt tik daudz laika un pūļu uz šo kompāniju, ja nevēlamies tur investēt kapitālu? Ir spēcīga vēlme attaisnot laiku un pūles ko ieguldijāt šai kompānijas analīzē. Un šī vēlme var grauzt jūs tik stipri, ka jūs pie jebkuras iespējas centīsieties ieguldīt (longā vai šortā) šo kapitālu kompānija, pat ar prātu saprotot, ka labāk tagad stāvēt malā. Ir jāvar redzēt šo smalko robežu. Pajautājiet sev – vai tiešām es redzu unikālas iespējas šajā kompānijā, vai es vienkārši cenšos pamatot laiku, ko esmu pazaudējis šo kompāniju pētot? Svarīgi ir saprast, ka šī zemapziņā radusies spēcīgā vēlme var jūs novest pie kļūdām.

Pārvarēt šo vēlmi ir grūti. Labi ir rūpīgi pētīt kompānijas un gūt peļņu no radušām iespējām, tikai nepārcentieties. Atcerieties, pārāk daudz pūļu rada zemapziņas presingu. Mēģiniet to pārvarēt. Atgādiniet sev, ka jums nevajag ieguldīt kapitālu. Jūsu analīze un gatavošanās kaut kad vienmēr jums dos iespēju, pagaidām mācieties gaidīt.

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV