Walstreet.lv
Pielaut savu nekomeptenci
30.07.2004

Pieļaut savu nekompetenci

Lai kļūtu par pirmklasīgu treideri jums precīzi jāsaprot savi personīgie ierobežojumi. Bet vairākums treideru-jauniņo to nezina. Piemēram ekonomists Dr. Terence Odean ir atklājis, ka internet investori cenšas tirgoties aiz savu iespēju robežām. Viņiem acu priekšā nav precīzas bildes, ko viņi var darīt, un ko nevar. Tāda izkropļota iespēju uztvere ir rakturīga ne tikai treideriem. Tas ir plaši sastopams sindroms. Pētījumi rāda, ka tad kad jūs cenšaties novērtēt savas treidera spējas, tad labāk intuīcijai neticēt.

Dr. David Dunning, ar kolēģiem nesenajā rakstā „Current Directions in Psychological Science” pierāda, ka lielākā daļa cilvēku, „svētlaimīgi neapzinās savu nekompetenci”. Šī tieksme pārspīlēt savas iespējas ir atzīmēta vairākos pētījumos. Kad cilvēkiem piedāvā iziet testu uz spējām, kādu loģiskās domāšanas vai gramatikas, tad viņi vienmēr domā, ka ka to rezultāts ir augstāks par vidējo līmeni, t.i 60 % un augstāk, kad īstenībā viņi nepārsniedz 25 %. Tāda pārspīlēšana neaprobežojas ar testiem. Cilvēki tiecas pārspīlēt savu darbu visdažādākajās jomās. Mednieki domā, ka zina par šaujamieročiem vairāk, nekā ir īstenībā, ārsti pārspīlē savas diagnostikas spējas u.t.t. Testi rāda, ka pat tad, kad cilvēkiem piedāvā naudu par viņu precīzu spēju noteikšanu pat tad rodas problēmas.

Doktors Dunning uzskata, ka slikti izpildītāji tiek sodīti divkārši.Viņi ne tikai slikti strādā, bet arī vēl jūtas psiholoģiski smagi, ka nevar pieļaut sev šo faktu. Tad kas viņus atšķir no labiem izpildītājiem? Slikti izpildītāji sāk ar ticību ka ir labi izpildītāji, un nesteidzas sākt  izstrādāt savas darbības optimālu novērtēšanas sistēmu. Labi darbinieki, savukārt cenšas izstrādāt optimālu sevis novērtēšanas sistēmu, un necenšas domāt, cik labi viņi ir. Tiešām, pētījumi rāda, ka viņi faktiski nenovērtē savu darbu. Kad viņi redz svešus rezultātus, viņus izbrīna, ka viņi ir tik labi tikuši paši galā.

Tomēr, labās ziņas ir tās, ka sliktie darbinieki nav nolemti palikt bešā. Savos eksperimentos Dunning pierādīja, ka tad, kad sliktiem izpildītājiem parādīja, ka viņi slikti strādā, un deva instrukcijas kā darbu uzlabot, viņu rezultāti uzlabojas.

Šie pētījumi parāda ceļu, kā treideris jauniņais var uzlabot savas darbības rādītājus. Pirmkārt vajag zināt, ka intuitīvie pašnovērtējumi bieži vien ir pārvērtēti, un ir jāpieņem mēri lai to novērstu. Otrkārt ir jārada jūsu treidinga rezultātu objektīvs novērtējums, kāda treidera dienasgrāmata, lai jūs precīzi zinātu, cik labi jūs to darat. Treškārt, palieliniet savu zināšanu līmeni. Laikā, kad augs jūsu pieredze, jūsu darbības vērtējums kļūs tiešāks.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV