Walstreet.lv
Analizēšanas spēju paralīze
01.08.2004

Analizēšanas spēju paralīze

Džons visu dienu pilnveidoja savus tirgošanās noteikumus. Neskatoties uz to, ka daudzie no indikatoriem rādīja vienu un to pašu, viņš gurdeni pielietoja tos vienu pēc otra. Meklējumi turpinājās. Džons neprātīgi ticēja, ka viņš kaut ko ir palaidis garām, bet nezina tieši ko. Viņš netaisījās ieguldīt naudu, kamēr nebūs absolūti pārliecināts, ka viņa tirdzniecības plāns ir pasargāts no kļūdām. Viņš domā: „man ir jāzina katrs iespējamais faktors, kurš varētu patraucēt darījumam, jo citādi es zaudēšu naudu, bet tas būtu fatāls trieciens”. Džonu pārņēma analizēšanas spēju paralīze. Viņš ir svārstīgs, nobijies un nespēj pieņemt lēmumu.

Ļaudis atšķiras pēc tā, kādā mērā tos pārņem analizēšanas spēju paralīze. Vieniem tā paiet nosacīti maigi, kā lēmuma pieņemšanas adaptīvais periods un viņi var pat strādāt, bet citiem „analizēšanas spēju paralīze” ir dziļi iesakņojusies psiholoģiska problēma.

Normāla analizēšanas spēju paralīzes norise.

Laba pazīme pareiza lēmuma pieņemšanai ir visu iespējamo alternatīvu un visu pieņemto lēmumu iespējamo seku uzmanīga analīze. Ir svarīgi izvairīties no impulsīviem lēmumiem, kuri rada nevajadzīgu risku. Piemēram, jūs negribētu nopirkt pārāk dārgu māju vai auto, kas neiekļaujas jūsu budžetā. Jūs acīmredzot zināt, ka esat ietaupījis pietiekoši daudz naudas, lai atvērtu tirdzniecības kontu, un jums ir liela vēlēšanās tās finansu zināšanas, kuras jūs ieguvāt dzīvē, pielietot profesionālajā tirdzniecībā. Kad jūs uzsākat tirdzniecību ir ļoti svarīgi, lai jums būtu skaidri noteikts tirdzniecības plāns. Pārliecinieties, lai viens vienīgs neveiksmīgs darījums nespētu iznīcināt jūsu tirdzniecības kontu. Bez tam skaidri nosakiet pazīmes un signālus, kuri norādītu, ka jūsu darījums nenorit pēc plāna un ka jums ir jāpārtrauc tirdzniecība, lai aizsargātu kapitālu. Pirms lēmuma pieņemšanas ir lietderīgi veikt pilnīgu analīzi, tomēr nebūtu lietderīgi, ja šī analīze jūs paralizētu.

Patoloģiskie varianti.

Analizēšanas spēju paralīzes patoloģiskie varianti lielā mērā atšķiras no normālas lēmumu pieņemšanas. Ar to sirgstošajiem tirgotājiem ir alkatīga nepieciešamība atrast pārliecību un drošību. Pārliecības trūkums viņiem ir tas pats, kas nedrošums. Tas nav vienkārši pesimistisks viedoklis par notikumiem. Naudu viņi pielīdzina psiholoģiskai drošībai. Zaudēta nauda viņiem ir ne tikai finansiālās drošības pazaudēšana, bet arī emocionālās drošības un labas pašsajūtas pazaudēšana.

Kā attīstās šāda slimība? Daudzos tā radās jau agrā bērnībā. Bieži vecāki bērniem izvirzīja noteikumus un bērnus sodīja tad, kad noteikumi tika pārkāpti. Bērns centās noskaidrot kādi noteikumi ir jāievēro, lai izvairītos no soda un tām nepatīkamajām izjūtām, kas ar to bija saistītas. Pieaugot mēs paši sev izveidojam personīgos noteikumus un pieņemam lēmumus vai šos noteikumus ievērot, vai neievērot. Mēs vairs, kā bērni, nemeklējam „pareizos” noteikumus, lai izvairītos no soda. Turpretī cilvēki ar analizēšanas spēju paralīzi tiecas meklēt „pareizos noteikumus”. Viņi nepārtraukti meklē noteikumus, bet kad precīzi noteikumi neatrodas, viņi tos vienkārši izveido. Tas notiek tā, it kā viņu vecāki būtu sekojoši viņiem līdzi viņu pieaugušo dzīvē. Tie it kā vienmēr ir viņiem līdzās, burkšķ un draud ar sodu, ja „pareizie noteikumi” nav izvirzīti un netiek strikti ievēroti. Tirgotājiem ar analizēšanas spēju paralīzi šāds bērnības konflikts izpaužas kā „pareizā” indikatora vai „pareizo” tirdzniecības plānu meklēšana. Viņiem ir stipra nepieciešamība, lai viss būtu ideāli, jo ja tas tā nav, tad viņi ir pārliecināti, ka tam neizbēgami sekos kaut kāda veida sods.

Jums ir analizēšanas spēju paralīze? Ja tā, tad ir vitāli nepieciešams identificēt šo saslimšanu un izvēlēties stratēģiju cīņai ar to.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV