Walstreet.lv
Rīcības finanses: lielas uzticēšanās joma
07.08.2004

Rīcības finanses: lielas uzticēšanās joma

Mēs bieži stāstām par pētījumiem rīcības finansu jomā. Atšķirībā no tradicionālajām finansēm un ekonomikas, kas veicot tiešas ekonomiskās prognozes, ņem vērā tikai konkrētus indikatorus. rīcības ekonomisti uzskata, ka šīs prognozes ir neprecīzas. Prognozes veic cilvēki, bet cilvēkam ir raksturīgi kļūdīties. Tajā viņi ir „iracionāli”, viņi nebalsta savus lēmumus uz visas pieejamās informācijas loģisku analīzi. Tā vietā viņi izmanto „lielā pirksta likumu”, kas bieži noved pie neprecīzām prognozēm.

Te jāpiekrīt rīcības ekonomistiem, jo tieši tāpēc, ka cilvēki vadās no tā „ko grib kreisā kāja”, akciju cenas lielākā mērā atspoguļo „investora psiholoģiju”, nekā tradicionāli fundamentālie indikatori. Daniela Kahnemana (Daniel Kahneman) darbi ietekmēja daudzus rīcības ekonomistus. Ar daudziem spilgtiem eksperimentiem Kahnemans un viņa kolēģis Amos Tverskis (Amos Tversky) nodemonstrēja to, ka cilvēki ir visai neefektīvi informācijas pārstrādātāji. Ātrus un nemākulīgus lēmumus tie pieņem ātrāk nekā tādus, kas balstīti uz saprātīgu loģiku. Daži no jaunatklātajiem priekšnosacījumiem, kas ir saistīti ar tirgu, balstīti uz piemērotību (ticība tam, ka akcijai, vai sektoram augs cena, jo labi atceramies tamlīdzīgus gadījumus) un reprezentativitāti (ja akcijai ir īpašības, kas raksturīgas augošām akcijām, tad tā augs).

No fiziologa redzes viedokļa nav nekāds brīnums, ka ekonomistiem ir grūti izdarīt precīzas tirgus prognozes: ir grūti paredzēt investoru rīcību. Tādi fiziologi kā Clark Hull ir neveiksmīgi mēģinājuši paredzēt rīcību jau 40 – ajos gados. No tā laika viņi zina, ka ir grūti paredzēt pūļa rīcību, tātad, arī finansu tirgu. Bet ko cenšas paveikt ekonomisti? Tā vien šķiet, ka ekonomisti turpina neveiksmīgi izstrādāt sarežģītus matemātiskus modeļus tirgus prognozēšanai. Vairums cilvēku uzskata, ka tādu modeli ir iespējams radīt, un tajā pat laikā investēšanas psiholoģiju izskata kā kaut ko otršķirīgu, mazsvarīgu. Ja arī jūs tā uzskatāt, tad padomājiet par to, ka pagājušajā nedēļā fiziologs Daniels Kahnemans saņēma Nobela prēmiju ekonomikā. Iespējams, ka dažus, kas uzskata, ka psiholoģija ir kaut kas nesvarīgs, šādas prēmijas saņemšana nepārliecinās par pretējo. Un Nobela prēmija nepierāda teorijas pareizību. Tomēr varbūt, ka arvien vairāk cilvēku nopietnāk attieksies pret investīciju psiholoģijas un rīcības finansu rezultātiem. Mēs uz to ceram.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV