Walstreet.lv
Pašpārliecinātība
08.08.2004

Pašpārliecinātība: Grūti pārvarēt vecus ieradumus

Pašpārliecinātība – viena no visizplatītākajām treideru psiholoģiskajām problēmām. Nosliece uz pašpārliecinātību ir visiem cilvēkiem, bet dažiem tā var izpausties dziļos psiholoģiskos konfliktos. Dažreiz tomēr pašpārliecinātība ir tikai veco ieradumu pārvarēšanas jautājums. Pat ja tirdzniecības noteikumi nav diez cik korekti, gadās, ka tās stratēģiju mēs veicam „pārāk automātiski”. Dažreiz ir nepieciešams iemācīties uzvesties savādāk, vai „pārkvalificēties” treidingam.

Ir ļoti svarīgi jūsu iemaņas treidingā pilnveidot līdz tādam līmenim, lai jūs varētu slēgt darījumus brīvi un intuitīvi. Domāšana ir ierobežota, bet ar prakses palīdzību vienlaicīgi var paveikt vairākus uzdevumus un „paplašināt” domāšanas rāmjus. Labākais automātiskas uzdevuma izpildes piemērs – braukšana ar auto. Kad Jūs sākāt mācīties braukt, viss notika lēni: Jūs koncentrēti spiedāt bremzes, kad gaidījāt potenciālas briesmas un koncentrējāt uzmanību uz gāzes pedāli, kad viss izdevās labi. Iegūstot pieredzi daudz kas Jūsu braukšanā kļuva „automātisks” un Jums vairs nevajadzēja pievērst uzmanību rutīnai. Tagad, kā jau pieredzējis autovadītājs, Jūs braucot varat veikt daudzus uzdevumus: noregulēt radio, vērot spoguļus, sekot braukšanas ātrumam spidometrā.

Iegūstot pieredzi, tamlīdzīgs psiholoģisks process notiek arī treidingā: Jums vairāk nevajag rūpīgi izvērtēt vienu vai otru iespēju. Jūs tagad varat rīkoties „intuitīvi” un vairumā gadījumu izrādīsieties, ka Jums bija taisnība. Tāda automātiska darba forma ļauj Jums efektīvi tirgoties. Ar mazāku psiholoģiskās enerģijas atdevi jūs varat paveikt vairāk.

Bet kas notiek, kad tirdzniecība „autopilotā” vairs nedarbojas? Tirgus stāvoklis nepārtraukti mainās, un tā stratēģija, kas izcili darbojās pagājušajā nedēļā šodien vairs nav derīga. Kad tas notiek, Jums ir jāapgūst jaunu stratēģiju. Tomēr tas var izrādīties grūtāk nekā ir šķitis sākumā.

Jūs kaut reizi esat mēģinājuši mainīt pieeju tad, kad ir jau labi apgūtas iemaņas? Jūs mēģinājāt uzlabot atvēzienu ar golfa nūju vai pielietot jaunu metodi kādas lietas izmantošanā, kas jau gadiem tāpat tikusi veiksmīgi izmantota. Dažreiz tas ir grūtāk, nekā sākt visu no jauna. Jums jāapgūst konkurējošā metode un jāmēģina pārstāt izmantot iepriekšējo. Piemēram, pavērojiet cilvēku, kurš mācās braukt ar auto, kas aprīkots ar mehānisko ātrumu pārslēgšanas kārbu, lai gan pirms tam, jau vairākus gadus, tas braucis ar automātisko. Daudzējādā ziņā tas atgādina mācīšanos braukt no jauna. Ir jānospiež sajūga pedāli, nenoņemot kāju no bremzes pedāļa, jāieslēdz pirmo ātrumu un uzmanīgi jāatlaiž sajūga pedāli, ņemot vērā satiksmes plūsmu. Bet tas ir gluži citādi nekā tad, kad jūs mācījāties braukt pirmo reizi: ir pagājuši gadi, un spēcīga ir tieksme aizmirst par koncentrēšanos uz jaunajām iemaņām darot visu pa vecam. Tas nozīmē, ka jūs varat piemirst izspiest sajūgu kad bremzējat, vai mēģināsiet pārslēgt ātrumus neizspiežot sajūgu. Tā ir „pašpārliecinātības” forma. Visi aizmirst to, ka viņi nezina kā vadīt auto ar mehānisko ātrumu kārbu un atgriežas pie „vecā”, tātad – automātiskās. Tas pats var notikt, kad Jūs mēģināsiet apgūt jauno pieeju treidingam. Ja aizmirsīsiet par piesardzību, Jūs varat atkal sākt tirgoties „automātiski”. Apgūstot jaunās iemaņas ir jākoncentrējas un jādara visu nesteidzīgi. Kamēr jums nav izdevies nomainīt veco metodi pret jauno, koncentrējiet uzmanību katrai darbībai. Atcerieties, ka vecus ieradumus ir grūti mainīt, bet ja koncentrēsieties un praktizēsiet, Jūs spēsiet nomainīt veco pieeju pret jaunu.
Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV