Walstreet.lv
Plūsmas noteikšana
25.10.2004

Plūsmas noteikšana

Treidingā un sportā tas saucas „būt zonā”. Fiziologs Mihaly Csikszentmihalyi pieredzes virsotni sauc par „plūsmu”. Cilvēki jūt „plūsmu” kad nodarbojas ar patīkamām lietām, apvienojot patīkamo ar lietderīgo. Ikkatrs paveic darbu pārsniedzot jebkuras cerības, kad atrodas plūsmā. Plūsma – Dzeņ sajūta. Tā ir līdzīga pārdomām vai intensīvai koncentrācijai. Šajā stāvoklī jūs darbojaties automātiski. Jūs pamanāt, ka, tirgojot plūsmā, jūsu rezultāti sasniedz augstāko līmeni.

Doktors Csikszentmihalyi zinātniski izmeklēja daudzus cilvēkus, kas veica dažādas darbības. Viņa mērķis bija aprakstīt plūsmas un definīcijas komponentus, to, kā indivīds nonāk plūsmā. Viņš atklāja, ka vienas darbības biežāk noved pie plūsmas, nekā citas. Risinot interesantas problēmas, kā arī nodarbojoties ar vaļasprieku vai mājas darbiem, piemēram, ēdiena pagatavošanu, šūšanu, fotografēšanu vai dziedāšanu, plūsma ir biežāk jūtama. Arī sporta sacensības ļoti veicina plūsmu. Kas kopīgs šīm nodarbēm? Sākumā ir nepieciešams sakoncentrēt apziņu. Katram, nepieļaujot uzmanības novēršanu ir pilnībā jākoncentrējas uz uzdevumu. Klintīs kāpēji, iespējams, zina tādu uzmanības koncentrēšanas tipu. Klintīs kāpējam ir jākoncentrē visa uzmanība augšup kāpšanai, tas nedrīkst domāt par to, cik augstu viņš jau ir uzkāpis, jeb par krišanu. Otrkārt, šīs darbības apvieno vienādu iemaņu un problēmu daudzumu. Ja problēmas ir vairāk nekā iemaņas, tas izraisa satraukumu un novērš apziņu. No otras puses, ja uzdevums ir pārāk viegls, tas var izraisīt sapīkumu vai garlaicību.

Kā iekļauties treidinga plūsmā? Pārliecinieties, ka esat tādā stāvoklī, kad treidings ir patīkama nodarbe. Treidings, protams, ir sarežģīts uzdevums. Daži treideri no tā bīstas, bet tas plūsmu neveicina. Vēlams atrast zelta vidusceļu, tādas tirdzniecības stratēģijas, kas met izaicinājumu Jūsu pieredzei, bet nepārsniedz to. Plūsmas nebūs, ja mēģināsiet noslēgt lielu darījumu vai izmantosiet stratēģiju un metodes, kuras neizprotat. Šajās situācijās treideri pārņem satraukums un raizes. Viņš nespēj sakoncentrēties darījumu vadīšanai. Tātad, ja Jūs vēlaties sajust plūsmu un strādāt ar maksimālu atdevi, ir jānosaka atbilstoši mērķi. Kontrolējiet savu risku. Izstrādājiet precīzu tirdzniecības plānu, kas balstīts uz Jūsu tirgus izpratni. Neveiciet darījumus, kas ir sarežģītāki par tiem, kurus spējat izprast tepat un tūlīt. Tirgojieties savu spēju robežās. Jūs sajutīsiet gandarījumu treidingā, ja tirgosiet saskaņā ar savām spējām, pamazām gūstot pieredzi. Ar tādu pat noskaņu, kāda ir atlētam sacensību laikā, balerīnai dejojot vai māksliniekam radot šedevru, Jūs varēsiet sakoncentrēties uz ļoti ievērojamu tirdzniecību. Drīz vien Jūsu pieredze attīstīsies vēl spēcīgāk un Jūs varēsiet sev uzstādīt vairāk stimulējošus mērķus. Krājot pieredzi, Jūs treidingā gūsiet arvien lielāku gandarījumu, sajutīsiet augstus plūsmas līmeņus un turpināsiet asināt savas tirdzniecības iemaņas. Plūsma – tas ir treidera optimālais stāvoklis. To ir vērts izbaudīt.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV