Walstreet.lv
Bailes un cerība
26.08.2004

Bailes un cerība:

Divas emocijas, kas pieņem lēmumus tirgū.

Tehniskās analīzes galvenais priekšnosacījums – tirgus cenu kustību nosaka bailes un alkatība. Šīs emocijas ietekmē tirdzniecības lēmumus par pirkšanu un pārdošanu. Kad investori bīstas no cenu krišanas, tie pārdod. Toties pērk, bez pietiekami dibināta iemesla, kad bīstas palaist garām iespēju gūt peļņu, tā uzskata doktors Martins Prings (Martin Pring). Alkatība, pretēji tam, ir pašpārliecinātības un vēlmes sasniegt ienākumus nesošus rezultātus, visīsākajā laikā, kombinācijas rezultāts. Treideri pērk, ja sajūt ātrus un vieglus ienākumus.

Ievērojamais rīcības finansu pētnieks, doktors Heršs Šefrins (Hersh Shefrin), pierāda, ka finansu tirgu pilnībā nevirza bailes un alkatība.

Bailēm tiešām ir sava loma, bet treideri biežāk izrādās cerīgi, retāk alkatīgi. Kad treideri ir izbijušies, viņi koncentrējas uz nelabvēlīgajiem tirdzniecības aspektiem. Piemēram, peļņu nenesoša darījuma laikā ikviens domā: „Interesanti, cik gan augstu var kāpt man nelabvēlīga cena? Vai var kļūt vēl sliktāk?”. Cerība ir baiļu pretpols. Kad treideriem ir cerība, viņi koncentrējas labvēlīgiem tirdzniecības aspektiem. Viņi domā: „Interesanti, cik daudz naudas es varētu nopelnīt ar šo darījumu?”. Tā vietā, lai uztrauktos par to, cik daudz naudas viņiem nāksies zaudēt, viņi paļaujas uz tās iegūšanu.

Doktors Šefrins uzskata, ka cilvēki tirgo, lai sasniegtu personīgus vai finansiālus mērķus. Kad treideri pieņem lēmumu par darījuma slēgšanu, viņi cer, ka tas palīdzēs sasniegt viņu mērķus. Ja investīcija ir veiksmīga, cerība pārvēršas lepnumā. Bet, ja investīcija ir izrādījusies neveiksmīga, cerība pārvēršas bailēs, bet bailes nožēlā. Tieksme izjust cerību vērtējot investīciju alternatīvas krasi atšķiras no tendences izjust bailes, bet abas tendences pastāv katrā gadījumā. Doktore Lola Lopes domā, ka viena tendence dominē pār otru. Ir individuālas atšķirības. Daži cilvēki tiecas būt cerīgi optimisti, tad kad citi ir nobiedēti pesimisti. Doktore Lopes tic, ka šo atšķirību pamatā ir vajadzība pēc drošības. Daži cilvēki savu vidi nevērtē kā stabilu un drošu. Viņi uzskata, ka to vide var mainīties jebkurā brīdī, tāpēc meklē jebkuras pazīmes, kas norāda uz pārmaiņām, kuras savukārt, var novest pie nestabilitātes un, iespējams, haosa. Šie indivīdi uzskata, ka viņi nedrīkst pieļaut vides nepastāvību, tāpēc no tā izvairās jebkuriem līdzekļiem. Tas tos noved pie zaudējumu meklējumiem. Viņi pastāvīgi baidās, ka var zaudēt naudu. Pretēji indivīdi ir tie, kas uzskata, ka viņu vide ir droša un stabila, un īpaši nesatraucas par potenciālām pārmaiņām vai iespējamu nestabilitāti. Viņi uzskata, ka tiks galā ar jebkurām iespējamajām pārmaiņām. Tas ļauj viņiem brīvi koncentrēties tikai uz potenciāliem darījumu ienākumiem. Viņi ir optimisti un uzskata, ka tiks pie lielas naudas. Optimāli būtu atrasties pa vidu šīm divām galējībām. Emocijas acīm redzami iespaido tirdzniecības lēmumus. Tomēr atceraties, ka tās ir ne tikai bailes un alkatība, bet arī cerība.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV