Walstreet.lv
10 treidera pakāpes
08.09.2004

Treidera 10 pakāpes

Lorijs Spensers

Es vēlētos pastāstīt par 10 pakāpēm, kuras ir jānoiet treiderim, lai gūtu panākumus fjūčeru tirgū.

(„No sevis piebildīšu, ka ne tikai fjūčeru tirgū, bet arī jebkurā citā tirgū”)

Mēs sekosim Markam viņa ceļojumā. Jūs varēsiet mēģināt noteikt kādā pakāpē viņš patreiz atrodas.

Pakāpe Nr. 1.

Marks, kurš absolūti neinteresējās par fjūčeru pasauli, pievērsa uzmanību kustībām, kuras veica pork bellies.

Pakāpe Nr. 2.

Marks pēta fjūčeru pasauli no publikāciju virknes, kuras viņš nopirka par 49,95 baksiem. Viņu ieinteresēja publikācijas un viņš par tādā veidā izklāstītiem „noslēpumiem” samaksāja. Pēc naudas zaudēšanas, pielietojot „noslēpumus”, viņš pērkot vairāk avīzes, ziņas, seminārus un programmas pamet pakāpi Nr. 2. un pāriet uz pakāpi Nr. 3.

Pakāpe Nr. 3.

Tagad Markam šķiet, ka visi cilvēki, kuri pārdod „noslēpumus”, ir blēži. Tad viņš nolemj tirgoties paļaujoties pats uz savu intuīciju. Viņš pērk un pārdod izmantojot minējumu kombinācijas, padomus, baumas, novērojumus, utt., un sāk izjust kaut kādu sava uzņēmuma veiksmi. Viņš jūtas labi un tikko viņš tirgū sāk palielināt savu klātbūtni, dažu lielu tirgus triecienu rezultātā viņš visu zaudē .

Pakāpe Nr. 4.

Šoreiz, pēc vairāku gadu ilgas brūču dziedēšanas, viņš cenšas pielietot tehniskos indikatorus. Viņam šķiet, ka ekspertiem un profiem ir jāmāk pareģot tirgu. Jo citādi kā viņi var būt veiksminieki?

Viņš cenšas sekot profiem visās viņu darbībās. Viņš cenšas sekot Fibonačči metožu kompleksam, Elliota viļņiem un noteikšanas ciklam, kas nosaka cik augstu vai zemu ies tirgus. Tomēr pagaidām tas nestrādā un viņš turpina zaudēt naudu.

Šobrīd viņu baida ikviens treids. Vai viņš atkal visu pazaudēs? Bailes padara labāko no tā, ko tās var padarīt. Tās viņu paralizē. Trešās pakāpes mācība izrādījās sāpīga.

Pakāpe Nr. 5.

Pagaidām viņš vēl joprojām atrodas indikatoru valdzinājumu varā. Ir jāpastāv indikatoru kopumam, kas pareģo un izjūt tirgus kustības. Ir jābūt kādam indikatoram, kas nodrošinātu ienesīgus darījumus.

Šobrīd visi viņa lēmumi bāzējas uz indikatoriem. Kaut trenda līnija norāda uz augšu, viņš negrib pirkt, ja ADX ir zemāks par 16 un Stohastiks ir pārpirkts vai zemāks par 10. Tad viņš izvēlas 20 minūšu laika logu, lai pārbaudītu šos kritērijus.

Viņš vēl joprojām nespēj taisīt naudu un saprot, ka ir nepieciešams kaut kas vairāk, nekā tikai vienkāršs indikators.

Pakāpe Nr. 6.

Tad Marks kapitāla aizsardzībai treidiem pievienoja stopus. „Kaut nu tikai varētu noturēties spēlē līdz nākošajam treidam! Es zinu, ka es to varu izdarīt.” Saka sev Marks.

Tomēr viņš vēl joprojām turpina zaudēt naudu. Tomēr mazāk, nekā agrāk, un nedaudz to uztaisa laimestos. Rēķins, nevēloties pieaugt, svārstās starp plusu un mīnusu.

Pakāpe Nr. 7.

Tad pār Marku nāk atklāsme: „Ja es varu vienkārši palikt malā no choppy market, es iegūšu lielo ķērienu.” Viņš atgriežas pie tirgus pareģošanas. Tā viņš atgriežas pie saviem patiesajiem indikatoriem un kad tie saka: „Choppy”, viņš, gaidot tikai lielu kustību, paliek ārpus tirgus

Tirgus, izsitot no viņa ceturto daļu rēķina, viņu nosoda. Marks bar sevi par to, ko dara, bet ir jau par vēlu.

Kad viņš seko savai sistēmai un iziet ar mērķi piefiksēt profītu, tirgus turpina kustību, un Marks bar sevi par to, ka viņš nepalika tirgū. Kaut arī viņš tomēr nesaprot, ka tas nav galvenais. Vajadzētu visu atstāt kā ir, taču viņš nevar. Viņam šķiet, ka tā atkal ir neveiksme, jo varēja taču noņemt visas tirgus kustības. Nabaga Marks.

Viņam nav gatavu risinājumu visiem dzīves gadījumiem un reizēm viņš pielieto subjektīvu spriedumu un tirgus viņu atalgo. Tā notiek tikmēr, kamēr viņam šķiet, ka viņš saprot notiekošo. Pēc tam tirgus paņem visu nopelnīto un, lai rēķins būtu apaļāks, vēl mazliet vairāk.

Marks baidās tirgoties. Viņš ir gudrs cilvēks, tomēr nesaprot, kāpēc tas ko viņš dara nedarbojas. Kāpēc viņš nevar izdarīt to, ko dara profi. Kur ir noslēpums?

Vairums cilvēku šajā punktā apstāsies un reizēm atgriežoties pakāpē Nr. 2 atkārtos visu ciklu.

Pakāpe Nr. 8.

Nokļuvis šajā līmenī Marks uzzināja, kāds ir labums no tirgus pareģošanas, no jaunumiem un ilūzijām un, ka pastāv arī kāds īpašs tirgus noslēpums.

Viņš lossus treidingā pieņem kā nepieciešamību un atkāpjas no 80 procentu sava laika izmantošanas indikatoru analīzei par labu šo 80 procentu laika izmantošanai money management.

Viņa indikatori vairāku gadu laikā parādīja koeficentu 50/50 un arī par to pašu viņš jau bija laimīgs.

Viņš zina, ka veiksmes atslēga nav peļņas gūšana 80 procentos no veiksmīgajiem darījumiem, bet gan nelielu lossu pieņemšanā, tad, kad viņam nav taisnība, un lielu laimestu gūšanā, kad viņam ir taisnība pozīcijas noturēšanā. Viņš nekad neļauj pozīcijai izslīdēt no rokām. Ja viņš saņem sliktu ordera izpildi, viņš iziet no tirgus. Lai noņemtu peļņu, viņš izmanto tikai objektīvu trailing stop. Visu pārējo viņš uzskata par eļļas sviestu.

Markam tāpat ir noteikumu kopums trenda ieiešanas un iziešanas kritēriju noteikšanai. Viņš zina, ka tā nav lielas peļņas atslēga, tomēr tā izskaidro iespējamos pieņēmumus.

Ja sistēma ir notestēta atbilstoši vēsturiskajiem parametriem un, ja sekojot noteikumiem, kvalitatīvi darbojas bez nepieciešamības atbildēt uz papildus jautājumiem, viņš var domāt, ka tirgus pieaug, tomēr ja šajā momentā sistēma teiks „pārdod”, viņš pārdos nešauboties. Situācijas, kuras neiekļaujas viņa sistēmas rāmjos, nepastāv un viņš sekojot instrukcijām visu dara kā kompjūters. Sistēma viņu nekad neatstāj divējādas izvēles priekšā.

Šobrīd viņš zina, ka treidings ir daudz, daudz lielāks, nekā vienkārši indikators visiem dzīves gadījumiem.

Pakāpe Nr. 9.

Marks pieturās pie savas sistēmas. Katrs loss, kuru viņš uzņemas, tiek nosegts ar sekojošiem profitiem un tagad Marks tirgojas bez emocijām.

Nekas nevar piespiest viņu atkāpties no paša noteikumiem. Vēl vairāk, kad tirgus uzvedas neprātīgi, viņš vēl stingrāk pieturas saviem noteikumiem. Viņš var uzņemties lossus, taču tie nav lieli.

Šobrīd viņš attīsta savu money management techniques, lai pēc virknes viens otram sekojošu lossu objektīvi palielinātu pozīcijas. Viņš veic sistēmas bek testing un zina sekojošo lossu maksimumu, kurus viņš var gūt. Viņš palielina savu klātbūtni dažādos tirgos, tomēr viņš nekad nepieļauj kapitāla izkliedēšanu. Labāk ir visas olas ielikt vienā grozā un šo grozu cītīgi uzraudzīt. Viņš zina, ka viņa sistēma var piedāvāt atvērt pozīciju un viņam negribētos, ka tajā brīdī viņam nebūtu pietiekams liekais kapitāls.

Treidings viņam ir kļuvis par vieglu nodarbošanos. Viņš zina kā darbojas tirgus, ies tas uz augšu vai leju. Viņu tas neuztrauc. Viņš nezina cik viņš nopelnīs nākošajā dienā, tomēr viņš var nosaukt dažus procentus, kurus nopelna mēnesī vai gadā.

Pakāpe Nr. 10.

Marks ir savu iespēju augstumos un viņš paliek modrs, lai nekļūtu bezrūpīgs un nezaudētu sasniegto.

Viņš tirgojas ar daudziem kontraktiem, bet ar mazu risku un kapitālu. Nekas viņu nevar izstumt no spēles. Viņš savu pozīciju palielina vienmēr ar mazākiem tempiem, nekā pieaug viņa rēķins. Viņš iegulda tik daudz naudas, lai jebkurā gadījumā viņam paliktu pietiekoši liels kapitāls un varētu atgriezties tirgū. Viņš ieguldījumus diferencē starp dažādiem tirgiem un vienmēr lielu daļu naudas glabā valsts vērtspapīros. Valsts vērtspapīri ļauj būt pārliecinātam, ka tikmēr, kamēr viņa uz sistēmu balstītā tirdzniecība norit neefektīvi, nekas viņa rēķinam nevarēs nodarīt kaitējumu.

Kādreiz viņam liegtā iespēju pasaule nu ir pieejama. Tomēr Marks attieksmē pret nežēlīgo tirgu vienmēr paliek kautrīgs un no tā paņem tikai to, ko tas atļauj paņemt.

Tagad atbildiet paši sev:

  1. Kādā pakāpē Jūs atrodaties?
  2. Kādā pakāpē Jūs vēlētos atrasties?
  3. Kas Jums liedz izkustēties no vietas?
Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV