Walstreet.lv
Nesamazinet ticamību
24.09.2004

Nesamaziniet ticamību

„Cik daudzi treideri iesācēji gūst panākumus?” tā potenciālais treideris jautā rūdītai ekspertu grupai. „No tiem 40 %, kuri izdzīvos ilgāk par gadu, tikai viens vai divi procenti iemācīsies nepārtraukti gūt peļņu.” tā atbildēja viens no lielo brokeru kompāniju vadītājiem. „Pēc maniem novērojumiem apmēram pieci no simts”, piebilst liela hedž fonda treideris. Mēs Innerworth atklājām, ka mazāk par 25 % noturas mazāk par sešiem mēnešiem. Izskatās, ka tam daudzi piekrīt. Ja Jūs plānojat nodarboties tikai un vienīgi ar treidingu, ticamība ir pret Jums. Lūk, dažas metodes, kuras izmantojot jaunie treideri var izvairīties no kļūdām un pakļaut sev ticamību.

Pašpaļāvības kontrole:

Ir jābūt optimistam. Pesimists nekad nepieņems veiksmes iespēju. Tomēr optimisms ir jāizmanto efektīgi. Nedomājiet, ka Jūs zināt kā tirgoties, kamēr Jūs neiegūsiet nepieciešamās iemaņas. Analizējiet, praktizējiet un mācieties. Izvirziet sev mērķi iemācīties, nevis gūt atdevi. Citiem vārdiem sakot sākumā apgūstiet metodes, bet pēc tam variet izvirzīt mērķi gūt peļņu.

Atzīstiet, ka Jūs spēlējat uz naudu un ierobežojiet risku. Brokeri un citi investīciju sabiedrības locekļi domā, ka tie treiderus nosaucot par „spēlmaņiem”, tos apvaino, tomēr pieredzējuši treideri vienkārši atzīst, ka: „Mēs spēlējam uz naudu!”. Jā, protams, šeit pastāv risks un ir labāk to atzīt. Treideri cīnās par lielu peļņu un viņi ir gatavi uzņemties atbildību. Un tomēr atšķirības starp profesionāļiem un amatieriem pastāv, vai tas būtu treidingā vai azarta spēlēs, tas izpaužas risku vadīšanā. Tā kā Jūs cenšaties iegūt peļņu balstoties uz laimesta ticamību, Jūsu izdzīvošanai ir vitāli nepieciešams gaidīt virkni darījumu, kas nesīs zaudējumus. Tas nozīmē pirms darījuma sākuma apskatīt riska/peļņas attiecības, pārliecināties, ka Jums ir pietiekoši liels konts, lai riskētu, bet ja tas tā nav, tad pastāviet malā un pagaidiet darījumu, kuru Jūs varēsiet paņemt. Risku pārvaldīšana ir treidera slepenais ierocis.

Izmantojiet drošas tirdzniecības stratēģijas un ziniet, kad tās ir jāmaina. To ir vieglāk pateikt, nekā izdarīt. Ir acīm redzami, ka Jūs nevarat gaidīt peļņu, ja Jūsu stratēģija nav kārtībā. Tomēr ir skaidri jāzina, vai tā vispār ir vāja, vai tā vienkārši nedarbojas tikai šai stratēģijai nepietiekoši optimāla tirgus dēļ. Visas treidinga grāmatas un eksperti brīdina: „Neatsakieties priekšlaicīgi no tirdzniecības stratēģijas”. Ir neprātīgi svaidīties no stratēģijas uz stratēģiju. Bet kas tad ir „priekšlaicīgi”? Balstoties uz ticamības teoriju pat laimējoša stratēģija var dot virkni zaudējumus un nopietnu iegrimumu, jo pārāk ilga stratēģijas ekspluatācija, tad kad tā nestrādā, iznīcinās Jūsu kontu. Vislabāk Jūs rīkosieties tad, ja noteiksiet, kādu kapitāla daļu Jūs atvēlēsiet pamatstratēģijas riskam. Izziniet tirgus stāvokli, kas ir nepieciešams stratēģijas darbam un pārliecinieties, ka šāds tirgus stāvoklis tiešām pastāv. Tomēr nekas nespēs aizstāt tirdzniecības pieredzi tad, kad ir jāpieņem lēmums cik ilgi pieturēties pie stratēģijas pirms no tās atteikties.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV