Walstreet.lv
Tirgus personificēšanas briesmas
04.10.2004

Tirgus personificēšanas briesmas

Neļaujiet žurnālistiem vai analītiķiem ar pārspīlētu iztēli radināt Jūs pie domas par tirgu, kā par maratonistu: „Jebkurš buļļu tirgus laiku pa laikam atvelk elpu pirms sprinta turpināšanas”. Vai par zvēru: „Šie lāču tirgus nagi saplosīja pēdējās pretestības paliekas – kad sāk vārīties viņa asinis, nekas nespēj viņu apturēt!” Pārāk bieži autori, it īpaši finansu, izmanto poētiskas metaforas, cenšoties savu stāstījumu padarīt lasītājam interesantāku. Tā vietā, lai vienkārši pateiktu: „Šodien tirgus ir izgājis 50 punktus”, viņi centīsies piešķirt mistisku nokrāsu. „Šodien tirgus rada iespēju vājināt pretestību un aiztraucās pa veseliem 50 punktiem”. Tirgum nav ne acu, ne kāju. Un asiņu, kas vārītos, arī viņam nav. Viņš nevar „redzēt”, „aprīt” vai „saplosīt”. Tas atgādina maitu, kas mētājas uz ceļa, kamēr taksidermists-amatieris to nesavāc sev līdzi uz mājām.

Ja Jūs sāksiet „Tirgus kungam” piedēvēt cilvēciskas vai pārcilvēciskas rakstura īpašības, tas graujoši ietekmēs Jūsu spēju pieņemt saprātīgus lēmumus. Jūs sākat mainīt savas domas par tirgu, Jūs tirgojaties ar to, kā ar dzīvu būtni. Jūs sev jautājat: „Ko man darīt, ja tirgus sadursies ar smago auto, kas pārpildīts sliktiem jaunumiem? Ja es tāpat būtu cīnījies ar lāču spiedienu, man būtu bijis nepieciešams pārtraukums, tāpēc nākamās pāris dienas tirgošos kā sānu tirgū. Lūdzu, iegaumējiet, tirgus nekad nenogurst. Tas nepakļaujas spiedienam.

Cik reižu Jūs esat dzirdējis muļķīgas, pretenciozas sarunas par tirgu, piemēram : „Dow pārliecinošais izskats saka, ka viņš grib pacelties augstāk”. „Neatkarīgi no Jūsu rīcības, Nasdaq noteikti atgriezīsies pie 1650 līmeņa!” Atcerieties – Dow nevēlas „pacelties augstāk”, bet Nasdaq nav noskaņots kaut kur doties. Viņi tieši tāpat runā par to, kur tie atradīsies katrā pašreizējajā dienā, kā lavīna par to, kad tā sāksies un kur apstāsies.

Kas virza tirgu? Tie ir – treideri un investori, kas pieņem lēmumus atkarībā no savas informētības. Lai pieņemtu lēmumu: pirkt, pārdot, vai pastāvēt maliņā, viņi izmanto ejošākās tehniskās sistēmas, sarežģītas fundamentālās pieejas, uzvedinājumus, irningus, pieņēmumus, nedrošu informāciju un pat astroloģijas aspektus. Visi izglītotie un neizglītotie lēmumi tiek mesti bedrē, bet tirgus, lai pēc tam noslēgtos augstāk vai zemāk tiek nospiests vai izstiepts. Tas nozīmē, ka tirgus nereaģēs uz dienas rezultātiem. Tieši tāpēc Jums nav tie jāiedvesmo. Pieņemiet tos kā datus, kā datu bāzi. Tirgus ir noskaņots sakustēties, bet kādā virzienā, uz cik ilgu laiku un ar kādu ātrumu – to mēs nezinām. Tāpēc mēs to pieņemam tādu, kāds tas ir, izvairoties piedēvēt viņam cilvēciskas vai maģiskas īpašības.

www.innerworth.com

Seller of Smiles piebilde: parakstos par 100 %. šādas tieksmes piemīt grafomāniem, kāds ir arī jūsu padevīgais kalps. :)

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV