Walstreet.lv
Disciplīna un paškontrole
28.10.2004

Disciplīna un paškontrole

Vārdus: „Disciplīna ir veiksmīgas tirdzniecības faktors”, jūs droši vien esat dzirdējuši daudzas reizes. Disciplīna tiek pieminēta gandrīz vai ikvienā no grāmatām par treidingu un daudzās no tām tas pat ir ietverts jau nosaukumā.

Kāpēc disciplīna ir tik svarīga? Treidings – tas zināmā mērā ir jautājums par peļņas iegūšanu no iespējamības. Pieņemsim, ka šī tirdzniecības stratēģija iepriekš deva 85% no peļņu nesošiem darījumiem. Tad joprojām pastāv ticamības iespēja, ka šī stratēģija tādu pašu rezultātu dos arī nākotnē. Bet iespējams, ka nē? Iepriekš neparedzamie faktori, tādi, kā, piemēram, iepriekš neparedzamas tirgus izmaiņas, var kaitēt stratēģijai un samazināt tās peļņas rādītājus.

Nepietiekama disciplīna situāciju var samaitāt vēl vairāk. Tad, kad stratēģijai piemīt ļoti liela nākotnes veiksmes ticamība, vienīgā iespēja izmantot „lielo skaitļu” likuma priekšrocības ir tāda, ka ir nepieciešams darījumus pabeigt tik nevainojami, ja vien tas vispār ir iespējams, cik to nosaka tirdzniecības principu plāni. 

Disciplinēts treideris pietiekami uzticas stratēģijai un tirdzniecības plānam un dod saprātīgas iespējas gūt peļņu no ticamības.

Turpretī, nedisciplinēts treideris, šaubās. Viņš nevienmēr pieturas pie tirdzniecības plāna un laiku pa laikam atkāpjas no stratēģijas, vai arī vispār to nomaina. Disciplīna patiešām ir galvenais veiksmes elements, tomēr ne katram piemīt pietiekami augsta pašdisciplīna. Ir vērts noteikt, kur atrodaties Jūs, un, ja Jūs atklāsiet kaut kādus disciplīnas un paškontroles trūkumus, tad ir vērts pamēģināt šos trūkumus novērst.

Disciplīna un paškontrole ir labi izpētītas rakstura īpašības. Daži cilvēki ir ļoti pašdisciplinēti un sevi kontrolē ļoti labi. Viņi skrupulozi ievēro noteikumus un uzmanīgi kontrolē savas tieksmes. Jūs šī tipa cilvēkus noteikti pazīstat. Tie katru mēnesi pārbauda savas kredītkartes, nekad nenokavē tikšanos un rūpīgi saplāno ikvienu sīkumu. Kaut arī šīs īpašības varētu kļūt par ideālām treidinga speciālistu īpašībām, tomēr tām piemīt arī kādas trūkums. Šiem cilvēkiem risku pārvarēšanas laikā rodas problēmas. Viņi dod priekšroku pārliecībai, bet treidinga rezultātus reti var nosaukt par pārliecinošiem. Treideri dzīvo kaut kādā gadījumu pasaulē. Viņi sevi var neapdomīgi pakļaut riskam, tomēr viņi pret to neiebilst. Patiesību sakot viņiem pietrūkst disciplīnas un paškontroles. Iespējams tāpēc eksistē tiks daudz grāmatu par tridinga, bet „meistari” tomēr uzskata par pienākumu sludināt paškontroles vērtības.

Kāda ir Jūsu disciplīna un paškontrole? Jums ir grūti pieturēties pie sava tirdzniecības plāna? Vai, kad runa iet par treidingu, ir nepieciešams vēlēties, lai būtu vairāk disciplīnas? Ja eksistē problēmas ar disciplīnu, tad var mēģināt pielietot stimulēšanas vingrinājumus. Novērtējiet savu paškontroles līmeni ikdienas dzīvē un pamēģiniet to palielināt. Jūs nokavējat tikšanos? Jūs mēnesī tērējat vairāk naudas, nekā to ļauj budžets? Jūs bieži neturat solījumus? Disciplinētie treideri visās dzīves jomās nevienmēr ir pedantiski, tomēr tas palīdz.

Dzīves stratēģijas, kuras tiek pielietotas ikdienas dzīvē, var iefiltrēties arī treideru dzīvē. Ja Jūs bieži mētājaties ar naudu, pārēdaties, vai arī nespējat apvaldīt tieksmi uz baudām, var gadīties, ka Jums treidingā uzturēt disciplīnu būs grūtāk, nekā citiem.

Tāpēc pamēģiniet pielietot šādu vingrinājumu: vairākas nedēļas, cik vien tas ir iespējams, mēģiniet kontrolēt savu dzīvi. Izvēlieties kādu jomu, kurā Jūs spējat izrādīt vislielāko paškontroli. Kontrolējiet to resursu, naudas un laika izlietošanu, kas ir izmantots brīvajiem brīžiem. Drīzumā Jūs atklāsiet, ka arvien retāk ir nepieciešams apturēt emociju brāzmas un arvien biežāk viss notiek daudz labāk. Bet savukārt tas var labvēlīgi ietekmēt Jūsu spējas pieturēties tirdzniecības plāniem. To ir vērts pamēģināt!

Disciplīna ir veiksmīgas tirdzniecības atslēga un ir vitāli nepieciešams, lai mēs izdarītu visu to, kas varētu nostiprināt disciplīnu.

www.innerworth.com
Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV