Walstreet.lv
Pārāk ilgi nedomājiet
29.10.2004

Pārmērīgi nedomājiet

Džeims cenšas izvēlēties kādu no divām stratēģijām, no kurām vienu varētu pielietot tirdzniecībā. Abas piedāvā labu veiksmes ticamību, tomēr Džeims negrib pieņemt pārsteidzīgu lēmumu. Viņš vēlas rūpīgi izanalizēt visus plusus un mīnusus vēl pirms tam, kad viņš pieņems lēmumu. Džeims ir iegrimis pārdomās. Viņš cenšas visas alternatīvas apskatīt loģiski, vispusīgi un bezkaislīgi. Lielie domātāji, tādi kā Bendžamins Franklins, aizstāvēja prātīgu lēmuma pieņemšanas pozīciju, kad ir rūpīgi apsvērsti visi „par” un „pret”. Tieši tāpat arī mūsdienu pētnieki pierāda, ka cilvēki lēmumu pieņemšanā var izvairīties no vienkāršām kļūdām, ja tie visas iespējamās alternatīvas apskatīs bezkaislīgi.

Pētījumi ir pierādījuši, ka, piemēram, ieradums šādi pārdomāt dažiem cilvēkiem palīdz vieglāk uztvert ienākošo informāciju un mazina subjektīvo faktoru ietekmi uz lēmumu pieņemšanu. Tomēr nesenie doktoru Deivida Armora un Šellijas Teilores (Dr. David Armor un Dr. Shelly Taylor) pētījumi liecina, ka svārstīšanās starp divām alternatīvām ne vienmēr ir izdevīga. Dažos gadījumos ir prātīgāk ātri izvēlēties vienu no variantiem un visu uzmanību sakoncentrēt mērķa sasniegšanai.

Rūpīgi sagatavotā eksperimentā tā dalībnieki nejaušā veidā tika sadalīti divās grupās. Pirmajā, apspriešanas variantā, dalībniekiem, pirms stratēģijas pielietošanas, tika piedāvāts mērķa sasniegšanai izvēlēties vienu no divām vienlīdz efektīvām stratēģijām. Otrā variantā dalībniekiem netika piedāvāta izvēles iespēja, tāpēc viņi nekavējoties visu savu enerģiju sakoncentrēja uz to, lai vienīgo viņiem pieejamo stratēģiju pielietotu vēlamā mērķa sasniegšanai. Acīmredzamas priekšrocības deva tas variants, kur dalībnieki nekavējoties sakoncentrējās uz noteikto stratēģiju, nevis otrs variants, kad notika svārstīšanās starp divām izvēlēm. Dalībnieki, kuriem nevajadzēja izvēlēties, vairāk nekā pārējie, izrādīja lielāku noteiktību, obligātumu, ziņkārību un pārliecību. Viņi arī uzdevumu novērtēja kā ne pārāk grūtu un to izpildīja labāk.

Treidings bieži pieprasa, lai lēmumi tiktu pieņemti ātri, tomēr neviens negrib pieņemt neinformētu vai impulsīvu lēmumu. Lēmuma prātīga pieņemšana ir veiksmes pazīme. Tomēr doktori Armors un Teilore paredz, ka var būt arī tādas situācijas, kad pārmērīga apdomība kļūst par šķērsli. Daži tirdzniecības lēmumi var kļūt par šādām situācijām. Jūsu psiholoģiskā enerģija ir ierobežota un, ja Jūs patērēsiet pārāk daudz laika un enerģijas, Jūs varat izsmelt savu ierobežoto psiholoģiskos resursu krājumus un palēnināt darbu. Reizēm ir lietderīgi pārtraukt svārstīšanos un izšķirties par darbībām. Lieciet lietā tirdzniecības stratēģiju un nofokusējaties uz rezultātu. Un Jūs varēsiet pamanīt, ka tā rezultātā Jūsu ienākumi pieaugs.

www.innerworth.com

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV