Walstreet.lv
Risks/pelņa
15.08.2004

Riska/peļņas attiecības

Vairākums treideru ignorē riska/peļņas attiecības, cerot, uz to, ka sākoties neveiksmīgam periodam, viņus paglābs Fortūna.

Visdrīzāk, tieši tas ir par iemeslu tam, ka daudziem no viņiem ir lemts piedzīvot fiasko. Iedziļinoties riska/peļņas attiecībās, ir jāsecina, ka tas ir vieglākais veids kā iegūt priekšrocības tirgū. Riska/peļņas izlīdzināšana pasargā jūsu atvērtās pozīcijas. Tā ir paredzēta tam, lai Jūs zinātu, cik varat iegūt vai zaudēt katrā darījumā. Otrreizējs tās mērķis ir attālināt emocijas un pastiprināt koncentrēšanos uz aukstiem, konkrētiem skaitļiem.

Izskatīsim 15 ceļus, kā ar riska/peļņas attiecībām var uzlabot Jūsu tirdzniecības rezultātus.

1.      Katrā setapā ir paredzēts varbūtējais virziens, kuru atspoguļo noteikts modelis. Veidojiet pozīcijas pašas augstākās varbūtības virzienā. Kad cena vairs neatbilst tam, uz ko bijāt cerējis, pārtrauciet darījumu.

2.      Katram setapam ir savs cenu līmenis, kuru sasniedzot modelis izjūk. Slēdziet tikai tādus darījumus, kuros attālums no kārtējās cenas līdz šim „riska mērķim” ir neliels. Paskatieties uz citu pusi un atrodiet „peļņas mērķi” nākamajā atbalsta vai pretestības līmenī. Pozīcijas tirgojiet ar pašu lielāko peļņas un riska mērķa starpību.

3.      Tirgus kustība ir viļņveidīga – uz trendu un pret to. Daudzi treideri, sākoties prettrenda kustībai, padodas panikai un atstāj labas pozīcijas. Pēc katra trenda gājiena jūsu virzienā izlemiet, cik Jūs esat gatavs atdot atpakaļ, ja cena kļūs Jums neizdevīga.

4.      Skatoties atpakaļ atrodiet bijušos maksimumus un minimumus, ar kuriem, lai sasniegtu peļņas mērķi, Jums būs jāsaskaras Jūsu darījumā. Katrs tāds līmenis var kļūt par šķērsli, kuru vajadzēs pārvarēt.

5.      Laiks ietekmēs risku/peļņu ne mazāk efektīvi kā cena. Izvēlieties atrašanās periodu pozīcijā, balstoties uz attālumu no Jūsu stāšanās pozīcijā līdz peļņas mērķim. Pēc tam izmantojiet cenu un laiku lai pārvaldītu stop – lossu. Kā arī izmantojiet laiku lai pārtrauktu darījumu, pat ja nebija sasniegtas cenu virsotnes.

6.      Atturieties no pārāk riskantām pozīcijām, pagaidiet labākas iespējas. Sagatavojieties piedzīvot ilgstošus garlaicības periodus starp saspringtas koncentrēšanās uzplūdiem. Esiet gatavs stāvēt maliņā un stundām gaidīt, ja tirgum nav ko Jums piedāvāt.

7.      Labiem setapiem var būt dažādas nianses. Analizējiet pretrunīgo informāciju un, kad situācija ir pietiekami labvēlīga Jums, rīkojieties enerģiski. Labāk jau iepriekš aprēķināt cik Jūs zaudēsiet, ja kļūdīsieties, un tikai tad ko uzsākt.

8.      Kvalitatīva akciju atlase risku pārvalda labāk par jebkuru stop – lossa sistēmu. Atcerieties, ka iespēju pastāvēt maliņā ir jāapdomā tikpat rūpīgi, kā darījumu uzsākšanu vai pārtraukšanu un tāda iespēja jāizvērtē katrā setapā.

9.      Treideri ir ar dažādu iecietību pret risku. Sekojiet savām dabiskajām tieksmēm un nedzenieties pēc pūļa. Ja Jūs nevarat naktīs gulēt, Jums ir pārāk saspringts tirgošanās stils, ir jāsamazina risks.

10.  Nekad nestājieties pozīcijā, nezinot, kur no viņas izkļūsiet. Treidings nav „nopērc un turi”. Izstāšanās cenu nosakiet iepriekš un, kad akcija būs līdz tai tikusi, turieties pie šī lēmuma.

11.    Informācija nelīdzinās peļņai. Grafiki lēni virzās no viena setapa uz otru. Starplaikos tie ģenerē troksni, kurā riska un peļņas elementi konfliktē viens ar otru.

12.      Neļaujiet sevi piemuļķot ar iesācēja veiksmi. Ilgtermiņa treidings prasa stingru pašdisciplīnu. Ir viegli gūt peļņu īsā laikā. Tirgus paņems atpakaļ katru centu, kamēr Jūs neizstrādāsiet stingru plānu kā pārvaldīt riskus.

13.      Stājieties pozīcijās ar zemu riska pakāpi un izstājieties, kad tā ir augsta. Tas bieži sasaucas ar pieturētu pirkumu un neizdevīgu pārdevumu, bet var arī tikt izmantots drošas un trāpīgas impulsīvas tirdzniecības gadījumā.

14.      Nestabilā laikā meklējiet iespēju izstāties, lai palielinātu peļņu. Sagaidiet cenas kāpumu un, kad cena būs augsta riska zonā, izbarojiet savu pozīciju izsalkušu treideru pūlim.

15.      Pārvaldiet risku no abām darījuma pusēm. Koncentrējieties uz optimālu ieeju un izeju, specializējieties uz atsevišķu cenu virzienu viļniem. Atcerieties, ka ieeja ar zemu risku sliktās pozīcijās ļauj būt elastīgākam nekā ieeja labā pozīcijā, bet ar augstu risku.

---
© 2004 Brooke Publishers

Citas publikācijas
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV