Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/Latvijas vērtspapīru tirgus/Latvijas ekonomiskā situācija
Lapas:previous123...646566...157158159next
termoss
Pievienots: 26.08.2004
Ziņojumi: 1706
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
17.06.2009 23:32
un ja jaunais ipašnieks pēc tiem 760k ies uz banku tad 20  datums x2

biržā pārtikas nozares uzņēmumi tirgojas par 30% no bilances nopērc un gaidi nekādu saistību!
Tauriņš
Pievienots: 15.10.2007
Ziņojumi: 220
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 08:22
Tika izspēlēts Kreiča kungslaugh

Tādu savārstījumu man būtu kauns likt pat Delfos. Būtu gan jāklausa sds un Muks, pietiks te diskutēt. Bet tomēr esmu gatavs vēl vienu pagaru tekstu uzrakstīt, apgāžot murgainos Kreiča 7. punktus, katru pēc kārtas. Ko saki Kreici? Tikai brīdinu, tev būs kauns pēc tam.
Kreicis
Pievienots: 23.11.2005
Ziņojumi: 2943
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 09:39
Tautiņ, draudēt nav māksla - māksla ir uzrakstīt kaut ko daudz maz argumentētu un loģisku!smile

Pirms rakstīt kārtējo aforismu pēdiņās - "Pārtika - eksporta stūrakmens!" smiekls - varbūt labāk ir palasīt savu iemīļoto portālu http://www.delfi.lv/news/world/baltics/article.php?id=25237117 un padomāt. Ja mūsu valdība un LB ir tik stulba - nedevalvē latu, tad kapēc mūsu piemēram nacionālās valūtas nedevalvēšana, nodokļu celšana (PVN), algu un pabalstu apcirpšanai seko gan Lietuva, gan Igaunija?taa ev3

Lietuva vispār mūs kopē 1:1!!! Protams izvairoties no mūsu valdības kļūdām - PVN palielināšana grāmatām un medikamentiem! Pat igauņiem izrādās ir problēmas - šamie arī dunduki neparko negrib devalvēt savu kronu, bet cels PVN un samazinās algas? Jocīgi? Mēs esam jocīgi, leiši un igauņi arī ir jocīgi? Pasaule jūk prātā - neviens negrib devalvēt valūtu!!! Tauriņ, kapēc tā notiekās?interesanti

 

 
Tauriņš
Pievienots: 15.10.2007
Ziņojumi: 220
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 10:52
Kreici

Uzskicēšu vispārēju shēmu, kā starp valstīm notiek naudas aprite. Tātad, vai nu mēs paši ražojam sev nepieciešamās preces, vai tās ievedam no ārvalstīm. Ja ievedam no ārvalstīm, nauda par tām aizplūst prom. Lai samaksātu par importētajām precēm (piens, jogurts, āboli, benzīns) mums pretī jādod kaut kāda cita prece, jeb ar eksportu nopelnītā valūta. Valūtu mēs ieguvām, pārdodot valsts īpašumus (kā 90. tajos gados), vai saņemot uz kredīta no zviedriem (kā šajā gadsimtā), un daļu valūtas mēs ieguvām, paši eksportējot. Šobrīd varam droši prognozēt, ka pirmie 2 saskaitāmie drīz vairs nebūs, līdz ar to spēsim nopelnīt valūtu (benzīnam, gāzei, parādu atdošanai), tikai eksportējot. Ja ir redzams, ka devalvējot mēs vairāk spēsim eksportēt un mazāk importēsim (lietas, ko paši varētu un sāksim ražot – liela daļa pārtikas, arī tehnoloģijas, sava biodegviela, vairāk elektroenerģijas u.c.), tad ir redzams, ka Latvijā ienāks vairāk naudas no ārvalstīm, aizplūdīs mazāk naudas, līdz ar lielāku naudas masu uz to pašu iedzīvotāju skaitu dzīves līmenis būtiski uzlabosies un nevarēs rasties problēmas pirkt benzīnu. Šobrīd - kad ražošana un eksports ir nekādi, pilnībā prognozējams, ka pēc SVF kredītu beigām un Latvenergo pārdošanas, nebūs naudas ne benzīnam, ne apkures gāzei.

Tālāk pa punktiem (atbilstoši taviem) eju uz leju.

1.

Nevajag padarīt neesošo par vēlamo un ignorēt skaidri uzrakstīto – man arguments bija, ka Rimševiča lielās parādsaistības eiro, kā arī latu depozīts nostāda viņu interešu konfliktā un nu nekādi nesekmē objektīvu devalvācijas nepieciešamības analīzi.

Kreicis šo visu sagriež ar kājām gaisā un reducē uz to, ka es žēlojoties par IR algu. Varbūt mana ironija nebija saprotama, nu tad lūdzu tev apskaidrība. Bez tam otra ironija – par nekā nedarīšanu, kā tikai jubilejas monētu kalšanu 8 gadu garumā, neko vairāk par 300 Ls IR arī nav pelnījis.

2.

Tāpat nevajag piedēvēt manis teikto (ka lats, ļoti iespējams, tiek turēts arī dēļ konkrētas „zinošas” sabiedrības daļas, kas savulaik paņēma kredītus eiro un noguldīja tos uz latu depozītiem, kamēr „savējie” tur latu) par argumentu par devalvāciju – ar šo es tikai norādīju iespējamos motīvus elites rīcībai. Zinot motīvus, ir vieglāk izdarīt secinājumus.

Un nevajag demagoģēt par kaut kādu cilvēku „sodīšanu” un ignorēt vispārējo ekonomisko stāvokli un apstākli, ka devalvācija ir mazākais iespējamais ļaunums, ko es pierādu pārējā tekstā. Un ar ticību tam nav nekāda sakara, nevaru iedomāties vēl muļķīgāku tekstu šajā brīdī. Tikpat labi, piemēram, var teikt ārstam, kas ar gangrēnu slimam cilvēkam, lai to glābu, grib nogriezt roku – „kā tu vari viņu tā sodīt, rokai tie nagi ir tik smuki nolakoti, viņš tā tos nagus loloja!”.

3.

Atgādināšu, ka, piemēram, brīvvalsts laikos Latvija pelnīja tieši ar pārtiku, un arī šobrīd pārtikas nozare Latvijā ir 2. vietā eksportā aiz kokapstrādes. Pieminēšu, ka vēl pirms gada Krievijā veikalu plauktos bija atrodami Latvijas produkti, bet kopš Krievija devalvēja rubli, bet mēs lepni turamies, mūsu pārtikas tur praktiski vairs nav. Paskaties uz mūsu aizaugušajiem laukiem un izdari secinājumu, ka mums ir potenciāls.

Par dīzeļdegvielu jau rakstīju (pirmkārt, attīstīsies vietējās biodegvielas ražošana), otrkārt, ar par eksportu nopelnīto naudu nevar būt problēmas iegādāties to pašu importa degvielu. Drīzāk pienāks problēma, kad neeksportējot, bet ražojot nelielajam vietējam tirgum (no kura arī tiek spiesti ārā dēļ lētā importa), naudas ne degvielas, ne traktoru iegādei nebūs.

4.

Pilnīgi nesaprotama spītīgā pretošanās pret argumentu, ka nevajadzīgais imports tiks nogriezts, bet eksports pieaugs, un pieaugs ražošana nogrieztā importa nozarēs. Piemēram, tā pati pārtika – poļu āboli, šokolāde u.c. Nu nepirks tos, ja veikalā tie būs dārgāki, kā vietējie. Attīstīsies vairāk biodegviela, kūdras, koksnes apkure, vēja enerģija u.c. nozares, jo lētāk būs saražot, nekā nopirkt no ārzemēm. Šobrīd ir otrādi.

Pārtika, enerģētika ir nozare, kur patēriņš būs, jo tās ir pirmās nepieciešamības preces.

Par darbagaldiem skatīt manu piemēru par naudas apriti valstī un izdarīt secinājumu, ka valstī gan būs nauda, par ko tos darbagaldus nopirkt (ļoti iespējams, ka uzradīsies kāds vietējais ražotājs, kas ir diezgan ticami, jo pēc definīcijas mēs neesam stulbāki par japāņiem, naivi mēs esam tikai attiecībā pret politiķiem), gan iedzīvotājiem būs nauda, par ko pirkt preces, kuru pašizmaksā būs iekļauta minēto darbagaldu cena.

Zinot, ka devalvējot eksports pieaug, līdz ar to ienākumi pieaug, algas un labklājība palielināsies, kad ir labāk, nekā eksportam neražot un ražotam mirstošam vietējam tirgum un beigās bankrotēt un palikt bez algas. Līdz ar to jautājumā par algām pie martena krāsns pierādu, ka devalvējot algas, pirktspējas ziņā būs lielākas.

5.
Imports ir zemē, jo nav naudas – ar eksportu neko daudz nenopelnām, un kredītus dod maz, bet svarīgākais ir, ka imports paliek un paliks ļoti svarīgās nozarēs – pārtika, enerģētika, tie paši apģērbi, apavi. Nokrita televizoru, mašīnu u.c. pēc būtības nevajadzīgu lietu imports, bet pārējais, kaut mazākā apmērā, paliks (arī dēļ tā, ka šīs importētāj valstis ir devalvējušas valūtu) un nauda turpinās aizplūst no valsts, un vietējie ražotāji nespēs izdzīvot.

Par spēju iegādāties benzīnu jau rakstīju piemērā par naudas apriti.

6.
Ir skaidrs, ka deflācija un tās spirāle ekonomikai ir ļoti slikta, un mēs no tās mierīgi varam izvairīties ar devalvāciju, un nekas mums te nepatraucēs.

7.

Nu kā, piemēram, devalvācija par 30% var būt tas pats, kas algu samazinājums skolotājiem par nu jau 60% 9 mēnešu laikā. Pie tam ir gaidāmi vēl vismaz 2 budžeta samazinājumi vismaz tik pat lielā apjomā tuvāko 12-15 mēnešu laikā.

Minēšu, ka ražošanas izmaksas nesastāv tikai no algām, bet arī no nodokļiem, infrastruktūras u.c. izmaksām, līdz ar to algu samazinājums nav tas pats, kas devalvācija. Bez tam, ņemot vērā, ka inflācija ir labāka par devalvāciju, nesaskatu šeit argumentus par labu deflācijai.

Secinājums:

Netiek apskatīta situācija kopumā, bet tiek izrauti atsevišķi elementi no kopējās argumentācijas, un tiek vienpusēji un tendenciozi apskatīti, izdarot nepilnīgus secinājumus. Tiek ignorēti pārējie argumenti (nodokļu atšķirības, kas nenovērtējami ietekmē ekonomikas atlabšanu; ārējā parāda pieaugums – SVF nauda aizplūst par pārtiku uz ārzemēm; nesalīdzināmie krīzes ilguma laika periodi devalvācijas, vai deflācijas gadījumā; pasaules pieredze devalvācijas gadījumos – Argentīna, Krievija u.c. izgāja no krīzes tieši devalvējot; esošo un plānoto samazinājumu lielums, kas nav salīdzināms ar devalvācijas izraisītās pirktspējas kritumu u.c.), acīmredzot dēļ tā, ka to, arī izrautus no kopējās ainas, nevar apgāzt.

Atgādināšu, ka ap 2002. gadu mēs vēl nebijām iestājušies ES, attiecīgi nebija birokrātu armijas, nebija sākusies zviedru kredītu ekspansija, nebija nekāda algu burbuļa, bet joprojām statistika ir tāda, ka eksporta importa bilance iepriekšējos 8 gadus bija bijusi negatīva, bija niecīga ražošana. Līdz ar to ir noraidāmi uz minētajiem faktoriem (algas, birokrāti) balstīti spriedumi par ražošanas kapacitāti un potenciālu valstī. Mēs apskatām, kā naudu valstij nopelnīt (ar ražošanu), nevis kā sadalīt smieklīgi mazās nopelnītās summas (atlaižot birokrātus, kas, protams, ir apsveicami).

Kreicis spītīgi atsakās atzīt, ka ražošana ir valsts ekonomiskās pastāvēšanas galvenais nosacījums un spītīgi turpina atbalstīt importa pārtikas u.c. lietu, ko varētu ražot paši, iegādi. Tā vietā, iespējams, viņš vietējos sauc par mantraušiem, ka tie nespējot saražot lētāk, nekā citur, un ignorē devalvācijas nenoliedzamo ietekmi uz šī balansa mainīšanu.

Pie tam, ir acīmredzams, ka valsts ar šādu nodokļu sistēmu un valūtas kursu nespēs sākt pelnīt, līdz ar to visiem (arī aizdevējiem) ir skaidrs, ka defolts būs (dēļ nespējas atmaksāt parādus) mirklī, kad vairs neienāks SVF kredīti (tas varētu būt pēc 1 -1.5 gadiem), un defolta gadījumā vienīgais zināmais ceļš ir devalvācija. Līdz ar to novilcinot devalvāciju, bet tā vietā veicot nodokļu paaugstināšanu, algu samazinājumus par 60% dažām profesijām (un mēs vēl nezinām, kas notiks ar 2010. gada budžetu), jeb padarot iedzīvotājus vismaz uz pusi nabagākus, un pēc tam vēl veicot bezizvēles devalvāciju (kaut gan to varēja darīt brīvprātīgi jau laikus), tiek izvēlēts maksimāli sliktākais iespējamais ceļš. Kā jau norādīju, ir vairāki redzami iemesli, kāpēc tas tiek iets, un šie iemesli nav nekādi pozitīvie.

Par igauņiem un lietuviešiem – tātad tev liekas, ka nodokļu paaugstināšana ir laba? Atgādināšu, ka mūsu kaimiņvalstīs arī ir ļoti spēcīgi zviedru banku lobiji un arī par viņiem ir gandrīz tas pats stāsts, kas par mums. Tikai ar atšķirību, ka viņiem situācija ir labāka, viņiem nav Parex un viņiem vēl nav jāaizņemas. Un pasaules piemēru lūdzu neminēt – viņi ļoti labprāt devalvē savas valūtas. Japāņi uztraucas par katru mazāko sava kursa svārstību uz augšu, ASV pārmet Ķīnai, ja tās kurss ir par zemu u.t.t.

Kopumā Keiča runas stils liecina par emocionālu pieeju un viņa argumentācija skaidri norāda uz izpratnes un kompetence trūkumu par ekonomikas funkcionēšanas procesiem, kā arī nespēju aptvert un analizēt situāciju kopumā un perspektīvā, skat. piemēru par „latam ticīgo cilvēku sodīšanu”.
Muks
Muks
Pievienots: 19.10.2004
Ziņojumi: 1526
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 11:25
Man vēmiens nāk...smile

Veiksmi!
kokons
Pievienots: 15.02.2006
Ziņojumi: 101
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 11:30
smiekls  labs, viss ir skaidrs - rīkojam tusu, Hermanis ved alu, Tauriņš "zālīti" boss
Hermanis
Pievienots: 27.08.2005
Ziņojumi: 5555
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 11:39
tauriņš, daži jautājumi:

Ko Tu esi mācijies un kur? Ar ko nodarbojies pašlaik, respektīvi, kur strādā ?
Kreicis
Pievienots: 23.11.2005
Ziņojumi: 2943
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 11:51
Tauriņ, šito - savas partijas demagoģiju un populismu - atstāj priekšvēlēšanu laikam! Konkurenti nesnauž, partijai nebūs ko vecām tantiņām stāstīt - citi jau būs izstāstījuši! Drīz tak Saeimas vēlēšanas!laugh

1. Alga vai interešu konflikts NAV arguments! Bet šito droši varat stāstīt priekšvēlēšanu mītiņos - nostrādās, bet atcerieties par konkurentiem!smiekls

2. Pēc tam kad būsiet uzkurinājuši vecos ļaudīs naidu pret LB un ilmāru, pabrīdiniet, ka Jūs devalvēsiet latu (jeb ja lietas sauc īstajā vārdā, tad aplaupīsiet šo veco ļaužu varbūt pat mūža ietaupījumus. Maz viņi ir laupīti!confused varat mēģināt velreiz!! skumjiconfused

3. Latvijas brīīvvalsts pieminēšana noteikti nostrādās uz šo veco ļaužu prātiem. Sviesta, bekona eksports... Jā tad bija laiki, tad pasaule vel nebija mainījusies! Par aizaugušajiem laukiem nestāstiet, varbūt kādai tantiņai mazdēls ir "dīvānu zemnieks", kuram vienīgā rūpe ir nopļaut zāli un saņemt subsīdijas - var nenostrādāt, jo mazdēls varbūt kādu latu atmet arī vecmā'miņai! laugh

4. Poļu āboli un šokolādes arī var nostrādāt uz veco ļaužu prātiem - stāstiet droši! Tikai to nestāstiet cilvēkam, kurš proftehniskajā skolā ir beidzis saīsināto ekonomikas kursu, un saprot, ka sviesta smērēšana margarīna vietā un poļu ābolu izkonkurēšana (devalvācijas rezulltātā - ļoti skaists attaisnojums devalvācijai) mūsu ekonomiku un budžetu 'diemžēl neglābs! Citāts: "Attīstīsies vairāk biodegviela, kūdras, koksnes apkure, vēja enerģija u.c. nozares, jo lētāk būs saražot, nekā nopirkt no ārzemēm. Šobrīd ir otrādi." - šito tantiņām var stāstīt nostrādās!smile Bet proftehskolas audzēknis var nesaprast - varbūt, ka būs dzirdējis cik maksā (valūtā) viens vēja ģenerātors un cik ilgam laikam ir jāpaiet, lai viņš atpelnītos, un atpelnīt bez struktūrfondu un paaugstinātā tarifa to vējtaisi nav iespējams!!!confused Devalvēsim latu, pirksim (par valūtu) ģenerātorus, subsidēsim šos ģenerātorus - elektrību pārdosim vietējā tirgū par devalvētajiem latiem! Yes!!! Fantastika!!!smiekls Diemžēl baidos, ka PTV absolvents nesapratīs partiju!confused

5. šeit neredzu jaunu argumentu, varbūt var mēģināt, bet baidos, ka kāda vecāka kundzīte var nesaprast! Viņa tā jau nespēj samaksāt īres un apkures rēķinu, varbūt pēc devalvācijas viņa šos tēriņus nemaz nejutīs?smiekls

6. nekā jauna, neviena argumenta! Varbūt partija var padomāt par robežu atjaunošanu, par izstāšanos no ES! Lai uz robežām atkal stāv mūsu brašie robežsargi kontrolē pases, rokas personiskajās mantās utt, uc. A varbūt kāda pavecāka kundzīte būs kādreiz braukusi ekskursijās un atceras, šīs kratīšanas uz robežām un salīdzinās ar šobrīd brīvo pārvietošanos?! Mjā, un vīzas vajag atjaunot, lai nebrauc te visādi... valūtas fondi! smiekls Nu, bet galu galā Kubā tak cilvēki dzīvo, vells ne tikai viņi tur dzīvo, bet peld (mūk) ar plostiem un laivām uz USA, jā un pa ceļam slīkst!confused Kubu un Ziemeļkoreju nepieminiet - nenostrādās!

7. Nu šito var mierīgi bliezt! Šitas ies uz urrāāāā!!!smile Bet varbūt kāda kundzīte atcerēsies par inflāciju, kas nemaz tik sen te plosījās! Varbūt atcerēsies par 90. gadu inflāciju? Bet noteikti stāstiet, tikai nelietojiet ciparus pārāk daudz, veci cilvēki kā nekā!smile

Pārējais teksts ir tīri veltīts tikai un vienīgi man! Varbūt Partijai ir vērts padomāt, ka vārdu Kreicis var aizstāt ar vārdiem Valdība, Saeima, Latvijas banka u.c. utt., atkarībā no kontingenta?smiekls

Vēlu veiksmi partijai!smiekls   
Tauriņš
Pievienots: 15.10.2007
Ziņojumi: 220
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 11:58
Kārtējais sviests no tavas puses Kreici. Ar smiešanos tu savu viedokli nepadari ticamāku.

Hermani - nav tava darīsana.
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 12:21
Biedri, jūsu vietā es gan būtu vairāk iedziļinājies Tauriņa teiktajā. Ir jau viegli tagad tekstā likt smaidīgas sejiņas un iet pa straumei (kā zinām, LV tikai 22% ir par D.) , bet ka tik beigās nesanāk ķibele.
Un vēl - lai gūtu pareizu priekšstatu, vienmēr ir svarīgi paskatīties, kas katru konkrēto viedokli izsaka.
Paskatieties, kurš no lielajiem onkuļiem izsakās par D tēmu un kam no šiem onkuļiem jūs ticētu un kam nē, ja pašiem nebūtu lvl depozītu. padomājiet labi. 
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 12:24
Biedri, jūsu vietā es gan būtu vairāk iedziļinājies Tauriņa teiktajā. Ir jau viegli tagad tekstā likt smaidīgas sejiņas un iet pa straumei (kā zinām, LV tikai 22% ir par D.) , bet ka tik beigās nesanāk ķibele.
Un vēl - lai gūtu pareizu priekšstatu, vienmēr ir svarīgi paskatīties, kas katru konkrēto viedokli izsaka.
Paskatieties, kurš no lielajiem onkuļiem izsakās par šo tēmu un kam no viņiem jūs ticētu, kam nē, ja pašiem nebūtu lvl depozītu. padomājiet labi.
Hermanis
Pievienots: 27.08.2005
Ziņojumi: 5555
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 12:47
janiso, šeit vairāk ir diskusija nevis par D, bet gan par viena cilvēka priekšvēlēšanu populistiskās aģitācijas domāsanu. Ja jau šī brīnumnūjiņa D, kā te viens izsakās, pēc pusgada visu savedīs kārtībā, es arī par to stāvētu un kristu. bet piekrīti, janiso, ka nav tas tik viennozīmīgi, ka tā ir vienīgā iespēja. Es labprāt uzklausītu argumentus, un noteikti arī daudziem D piekritējiem arī piekristu, bet atbilstoši reālajam laikam un situācijai, nevis tekstus no priekšvēlēšanu brošūras.
Tauriņš
Pievienots: 15.10.2007
Ziņojumi: 220
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 12:57
Mana viedokļa nosaukšana par priekšvēlēšanu aģitāciju (Hermanis, Kreicis), kaut gan to nekur neesmu apgalvojis (par VL tikai balsoju, biedrs neesmu), Kubas un Ziemeļkorejas piesaukšana pilnīgi nesaprotamu iemeslu dēļ; personīgi apvainojumi (mani nievājoši saucot par proftehskolas audzēkni); smiekli un pat ņirgāšanās; uzspēlētais stiliņš; beigu beigās nepatiess izdomājums, ka es vēršos tieši pret Kreici; neesošā uzdošana par vēlamo – tie visi ir paņēmieni no arsenāla, kurus cilvēks pielieto, ja viņš nespēj aizstāvēt savu viedokli....smile

Veiksmi Kreicismile ...pasaki man, tu esi veiksmīgs treidingā? Pelni?
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 13:07
Hermani, es arī domāju, ka D ir mazāk sāpīgais ceļš. Slikti būs šā vai tā, bet ar D palīdzību mēs ātrāk izkulsimies no šīs jezgas. Tur jau ir tā būtība. Šobrīd ir pagājuši 1.5-2 gadi kopš viss sākās un situācija ir vēl sliktāka nekā visbriesmīgākajās prognozēs. Un visu šo laiku pie teikšanas bija tie paši cilvēki, kas tagad - ja jau viņiem nebija taisnība visu šo laiku, kāpēc man būtu jātic, ka tiem būs taisnība turpmāk?
Runājot par argumentāciju - tās te ir bijis pietiekami daudz, jautājums ir drīzāk vai to grib redzēt vai ne. Ja kāds sēž garā latā, tad, protams, viņš šādus tekstus negrib redzēt un zīmē smaidīgas sejas.
Es arī neredzu nekāda sakaru ar aģitāciju - nedomāju, ka forumā ir kāds, kas redzot pieminam kādu partiju uzreiz ies par to balsot (vai tieši otrādi - sāks to ienīst).
Tauriņš
Pievienots: 15.10.2007
Ziņojumi: 220
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 13:13
ja paskatās vēsturē, devalvācija visus vienmēr ir izvilkusi no purva....bet SVF kredīti nē....mums vēl ir, ko par parādiem atņemt, tāpēc teātris turpinās....nevienam nav vajadzīga sevi pabarojoša Latvija, labāk ir uz kredītiem patērējoša valstiņa...

janiso, situ tev pieci...būtu aliņš, piesolītu, bet tagad nesolu..ja nu nesanāk izpildītsmile
Mario
Pievienots: 13.10.2004
Ziņojumi: 3487
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 13:35
Paldies Hermani,
piekrītu Tavām domām, kādus gadiņus ar biznesu neņemos, tikai ar treidingu, biju piemirsis elemenāras lietas par 20.datumu....
Redzēju arī ciparus (man atsūtīja excel failu), ...mūsdienām pārāk optimistiski, jo katra nākamā prognozētā gada pozitīvie rezultāti automātiski tiek reizināti ar noteiktu koeficientu.

Bišķu jānogaida un pie reizes optimistiskajam scenārijam klāt jāaprēķina pesimistiskais scenārijs, ņemot vērā apgrozījuma kritumu. Katrs no koeficientiem un tie dažādās kombinācijās "jāpapurina" +/- 5%; +/-10%; +/-15% un jāskatās kas galā sanāks.

Treknajos gados projekts varētu arī aiziet, bet ļaunajos laikos jebkurā brīdī var buksēt.
Pazīstamiem puišiem bija doma vēl paplašināties un vēl kādus 2 ļimonus iegāzt .
Ir divi reāli mazāki investori, bet lielais, galvenais investors pēdējā brīdī sāka stiept gumiju....tagad tiek meklēts vēl kāds investors...
Hermanis
Pievienots: 27.08.2005
Ziņojumi: 5555
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 13:56
janiso. Esam totālā purvā tam Tu piekritīsi. Es izeju no purva praktiski neredzu (skumji) Lai gan ir savs viedoklis. Es pat piekrītu, ka D ir iespējamais līdzeklis izkļūšanai no purva. Bet Tu man piekritīsi, ja pašlaik notiek D uz LVL/EUR 1/1, tas neatrisina situāciju, varbūt nedaudz piebremzē, bet es tam neticu. Ar visu D mēs kritīsim lejā. Un ko tālāk, atkal D ? Uzskatu, ka pašlaik maksimāli jākoncentrējas uz vietējo patēriņu, ļaujot cilvēkiem nodarboties ar sīko uzņēmējdarbību bez ierobežojumiem, lai notiktu naudas aprite un cilvēki būtu nodarbināti. Nevienam pasaulē kā eksportētāji mēs neesam vajadzīgi. D nepalielinās procentuāli budžeta ienākumus pret izdevumiem. Bet izdevumi Valstij ir arī EUR, bet nodokļus saņemam Ls. Prātīgāk būtu nodokļus ļaut maksāt EUR, ko Šķēle jau sen ieteica. Es minu argumentus kā ražotājs praktiķis nevis teorētiķis finansists. Varbūt kļūdos. Bet D radīs sajukumu un nestabilitāti, uz kuras rēķina ne jau skolotāji un pensionāri vairos savu labklājību. Pie esošās situācijas man ir skaidri spēles noteikumi un es varu prognozēt cenu un tirgu. Ir stabilitāte. Pie D situācijas ražotājs ir neizpratnē, un neticu, ka gūs kādu labumu. Pa vidu iesaistīsies finansisti un spekulanti, kuri labāk orientējas šādā situācijā un pamanīsies (centīsies) gūt kādu labumu. Ražotājam vajag skaidrus spēles noteikumus, nevis neziņu. Ja Jūs finansisti nāksiet ar reāliem cipariem, ka es kā ražotājs spēšu pacelties un līdz ar to arī maksāt nodokļus, kas itkā jāpanāk, piekritīšu D. Bet ja man klāsta 1 kursa līmenī priekšvālēšanu populistiskas aģitācijas stilā no konteksta izrautas makroekonomiskās tēzes - tad ejiet skriet ar savu D, noteikti piečakarēsiet.  Labāk mirstu zināmā nāvē nevis nezināmā.

Nu apmēram šādi domā vidusmēra uzņēmējs, kurš nav sūdos līdz ausīm. Jo tie kas sūdos, domā savādāk, ka jukām pa vidu moška sanāk izspruk sveikā. Tamdēļ, jo lielāks haoss, jo lielāka cerība uz glābiņu.
Tauriņš
Pievienots: 15.10.2007
Ziņojumi: 220
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 14:12
Hermanim nav izejas, mēs piedāvājam izeju. Pirms 2 dienām Hermanis bija kategoriski pret D, tagad norāda, ka tā tiešām varētu būt pareiza lieta. Hermanis uztraucas par spekulantiem, kas D gadījumā nopelnīs kaut kādas kapeikas, nevis runā par lietas būtību.

Hermanis sūrojas, ka nevienam neesam vajadzīgi – vai nu ražosim un eksportēsim, vai mirsim, tik vienkārši.

Makroekonomika ir visa pamatā un palīdz saprast situāciju kopumā. Ja cilvēks to nav apguvis, tā viņam varētu būt mulsinoša, bet lai tā izskatītos pēc priekšvēlēšanu aģitācijas?laugh

Secinājums: Hermanis ir apjucis, ka ļaunajam Tauriņam varētu būt taisnība, tāpēc tomēr kaut kā viņam jāiedzeļ, piemēram, ka viņš izklausās pēc komunista un tāpēc vien D nedrīkst veikt laugh
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
18.06.2009 14:44
Hermani
Dzīvē dažreiz ir tāda situācija, ka labākais risinājums ir tas sākotnēji skarbākais risinājums (ārsti tev par to vairāk varētu pastāstīt). Tu runā par stabilitāti, bet tagadējā situācija ar fiksētu eurlvl, taču totālu kritienu aizā - tā taču arī nav stabilitāte, ne? Puse LB rezervju ir prom - tā taču arī nav stabilitāte, ne? Tad jau labāk ātrāk nokrītam, tiekam pie samērīgāka kursa, daļa vājāko uzņēmumu nobankrotē un atlikušie var uzsākt normālu darbību. Tev taču pašam, cik sapratu, arī nav nekādu vērā ņemamu kredītu, tad tu pie šāda scenārija būtu salīdzinoši labā situācijā.

PS. pret nodokļu maksāšanu eiro ir LB, tad pieprasījums pēc latiem samazināsies vēl vairāk un to viņi pilnīgi noteikti negrib.
Reinis
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 800
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
19.06.2009 00:17
Labi, devalvējam latu, iespējams, eksports pirmajā brīdī palielinās. Bet, teiksim, pēc kāda gada inflacijas ietekmē vietējo ražotāju cenas atgriežas pirmsdevalvācijas stāvoklī un konkurētspēja tāpat. Ko tālāk, atkal devalvēsim? Un tā katru gadu.
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
19.06.2009 00:40
Šķiet, ka neviens te nepierādīs taisnību, jo situācija ir pārāk sarežģīta, lai patiešām droši pateiktu, ko ir labāk darīt, devalvēt latu, vai devalvēt ienākumus, samazinot darbaspēka cenu. Ne viens, ne otrs nepadarīs mūs bagātākus, ne viens, ne otrs neatrisina pamatproblēmu, kas, manuprāt ir globāla pārprodukcija. Ar pārprodukciju neviens te netiks galā, izsniedzot kaut kādas valsts garantijas eksportētājiem, vai mākslīgi uzturot pie dzīvības ražotnes. Vajag pamosties - eksporta tirgi ir ciet! Visa kā ir par daudz.  Tā gadās, un zāles te ir tikai vienas - globālā mērogā jānovāc no skatuves (caur bankrotiem) liekās ražošanas jaudas, kas apkalpoja uz kredītiem balstītu pieprasījumu ( un pašas ražotnes bija uzbūvētas uz kredītiem). Mums ir darīšana ar klasisku kapitālisma pārpodukcijas krīzi. Devalvējam vai nedevalvējam latu, kāda starpība, ne vienā, ne otrā gadījumā Liepājas Metalurgs vienalga nespēs realizēt savu produkciju, jo saražotā metāla pasaulē ir pāri acīm un vēl mazliet.  Nissan rūpnīcā stāv simtiem saražotu automobiļu milzīgos lidlaukiem līdzīgos laukumos...  Tādu piemēru ir vairāk kā vajag. Nāksies vien iet cauri šai bankrotu ellei. Un nekādu brīnumzāļu caur D vai neD nebūs... Tā ir matu skaldīšana...
Tedis
Tedis
Pievienots: 12.07.2008
Ziņojumi: 1483
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
19.06.2009 00:44
Tauriņ,
es neko nesapratu no tiem palagiem, bet varbūt vari palīdzēt ar padomu.

Mazam telekomunikāciju operatoram ir daudz vietējā trafika, bet peļņa pamatā ir no diviem virzieniem: vietējo klientu zvani uz ārzemēm un ārzemju operatoru zvani uz Latviju.

Lūdzu, izskaidro man kā pēc D kompānijiai (pārrēķinot uz eiro) palielināsies eksports, samazināsies imports un galvenais - vai peļņa augs?
Tauriņš
Pievienots: 15.10.2007
Ziņojumi: 220
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
19.06.2009 08:56
Neesmu nekāds telekomunikāciju eksperts un neorientējos, kurā momentā klienta zvans uz ārzemēm vairs nav atkarīgs no vietējās kompānijas pūliņiem, bet tā šo pakalpojumu (par eiro) pērk no kāda starpnieka. Pieņemot, ka lielākais izmaksu īpatsvars ir tieši no minētā starpnieka, secinu, ka zvani paliks dārgāki latos, līdz ar to cilvēki mazāk zvanīs, jeb klasiskais piemēs par importa nogriešanu (ārvalstu pakalpojums) un viņu nauda neaizplūdīs no valsts. Lai lieto Skype, galu galā. Otrajā gadījumā tas izmaksu īpatasvars, ko sastāda Latvijas kompānijas pūliņi no ārzemēm ienākošā zvana novadīšanā līdz vietējam zvana saņēmējam, eiro izteiksmē paliks lētāki, līdz ar to ārzemju zvanītājam būs lētāk zvanīt un viņš būs motivēts to darīt vairāk.

Un jā Tedi – kompāniju, kas Latvijā nodarbojās ar importa plūsmas apkalpošanu (balstītu uz zviedru kredītiem, nevis par pašu nopelnīto naudu) ir par daudz un tās bankrotēs.
Tedis
Tedis
Pievienots: 12.07.2008
Ziņojumi: 1483
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
19.06.2009 11:33
Tauriņ,
telekomunikāciju pakalpojumu imports samazinās un samazināsies neatkarīgi no D, jo jebkurā gadījumā turpinās samazināties klientu pirktspēja eiro izteiksmē. Telekomunikāciju eksports samazināsies pēc D - dēļ konkurences peļņas marža ir tik maza, ka praktiski dažu dienu līdz mēneša laikā Latvijas trafika cena izlīdzinās ar pašizmaksu. Vietejo operatoru peļņa pēc D paliek nemainīga vai samazinās. Reāla bet maza peļņa no D būtu ārzemju operatoriem, jo klientu tarifi tiek parskatīti daudz retāk.
Eksportētāji gūtu peļņu no D, ja tiem ir nofiksētas piegāžu cenas eiro un garantēti apjomi uz pietiekami ilgu termiņu. Cik tādu ir Latvijā?
ilmars2000
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 1073
Re: Latvijas ekonomiskā situācija
20.06.2009 14:49
Tedi, ar Tauriņu nav vērts diskutēt. Es viņam jau sākumā teicu, lai apskatās pārtikas ražotāju pašizmaksas veidošanos. Bet nekā, tik raksta un raksta, cik labi pēc devalvācijas pārtiku varēs eksportēt. Bet to, ka bez visām devalvācijām, daudzi šogad graudus nesēja, jo minerālmēslu cenas audzēšanu padara nerentablu, negrib saprast.
Lapas:previous123...646566...157158159next
Forumu saraksts/Latvijas vērtspapīru tirgus/Latvijas ekonomiskā situācija
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV