Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/Iesācējiem/A deal will always wait and a fool will always rush in.
Lapas:12next
girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 21:16

Labs vakars visiem!

Tā kā te tāds klusums pēdējā laikā, tad padalīšos ar savu pieredzi saistībā ar investīcijām, kā arī ar personīgo finanšu sakārtošanu kā tādu.

Pirms gandrīz septiņiem gadiem, neilgi pēc savas 30. dzimšanas dienas, nāca apskaidrība, ka visos šos gadus strādājot neesmu nopelnījis īsti neko, un vēl kredītkartē ir parāds pusotra mēneša algas apmērā. Lai arī karjerā izaugsme bija salīdzinoši veiksmīga, tomēr tāpat nedēļu pirms algas dienas regulāri bija bail paskatīties konta atlikumu, un veikalā maksājot nebija pārliecības, ka maksājums netiks atteikts. Kā saka, dzīvošana no algas līdz algai, ar cerību, ka pēdējā nedēļā nepietrūks. Toreiz cieši apņēmos, ka tā tas nedrīkst turpināties un jānodrošina sev pamats zem kājām, ar to domājot finansiālas rezerves, vai kā tagad saka, drošības spilvenu.

Sāku ar savu finansiālo tēriņu inventarizāciju, pierakstot visu, ko iztērēju, kam iztērēju, līdz pēdējam centam. Tas deva priekšstatu par to, kur īsti paliek mana alga. Nākošais solis bija budžeta sastādīšana, skaidri nosakot, cik es drīkstu iztērēt katrā konkrētā izdevumu kategorijā. Tas prasīja diezgan dzelžainu disciplīnu, taču katru dienu reģistrējot savus izdevumus izveidojās paradums netērēt vairāk kā noteikts budžetā. Laikam jau “naudiņa mīl, ka to pačubina” jeb regulāri apskatās konta atlikumu un seko tai līdzi. Pirmais vērā ņemamais sasniegums bija tas, ka spēju visu kredītkartes parādu nomaksāt 4 – 5 mēnešu laikā. Beidzot jutos kā brīvs cilvēks.

Pēc parāda nomaksas atvēru krājkontu, kurā mērķtiecīgi novirzīju visus savus brīvos līdzekļus. Bija mēneši, kad spēju novirzīt uzkrājumos pat vairāk par pusi no savas algas. Tas aizrāva, tā bija kā atkarība, un pieaugošā naudas summa krājkontā tikai palielināja motivāciju. Kad uzkrājumi sasniedza aptuveni 5 mēnešalgu apjomu, sāku apsvērt iespēju sākt investēt, taču kur un kā nebija ne jausmas. Sāku meklēt informāciju par investīciju iespējām un viens no pirmajiem informācijas avotiem bija Toma Kreicberga blogs. Tas varēja būt aptuveni 2017. gada pirmajā ceturksnī. Toms rakstīja par to, ka investējot akcijās jāsacenšas ar Volstrītas vilkiem, ka ieguldījumu fondi apēd peļņu, ka brokeri noēd lielu daļu komisijās, tas īsti neradīja drosmi, ka jāiegulda akciju tirgū. Tai laikā arī sāku lasīt wallstreet.lv forumu un pēc kāda laika arī piereģistrējos. Atceros, ka reiz sapnī nosapņoju, ka jāinvestē Grindeks, taču tad akciju cena bija pieaugusi no ~4,50 EUR līdz 5 EUR, kas likās dārgi, tāpat arī bija pretrunīga informācija kā Lipmans apkrāpj mazākumakcionārus, un atturējos investēt. Reizēm tomēr der noticēt tam, ka sapnī kāds dod mājienu, jo dažu nākošo mēnešu laikā Grindeks akciju cena pārsniedza 8 EUR.

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 21:18

Saprotot, ka es neko nesaprotu, 2017. gada aprīlī pasūtīju “The Snowball” grāmatu, jo no kā gan cita mācīties, ja ne no veiksmīgākā investora pasaulē. Grāmatu gan lasīju ilgi un turpināju naudu krāt krājkontā. 2017. gads bija pēdējais, kad uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu varēja slēgt uz 5 gadiem un valsts atmaksās IIN. Nolēmu, ka tā būs mana pirmā investīcija, jo tomēr valsts atmaksā 20% no investētā. Noslēdzu līgumu uz 7 gadiem ar domu, ka, ja nu pēc 5 gadiem tirgus būs zemā punktā, tad man ir vēl iespēja nogaidīt ar slēgšanu, tāpat, ja nu laikā no 5 līdz 7 gadiem liksies, ka tirgus ir pārāk augstā punktā, varēšu slēgt polisi ātrāk un samaksāt 2% apdrošinātājam, taču valstij nekas nebūs jāatmaksā. Izvēlējos 5 fondus vienādās daļās, 2 no tiem augsta riska, 2 vidēja riska un 1 obligāciju fondu.

2018. gadā sāku lasīt Bendžamina Greiema “Inteleģents investors” par ko daudz bija atsauces Bafeta biogrāfijā, tāpat izlasīju Maikla Lūisa “Meļu pokeru”, turpināju lasīt wallstreet.lv forumu un Toma Kreicberga blogu. Jo vairāk lasīju, jo mazāka bija vēlēšanās investēt akcijās. Šajā gadā turpināju veikt iemaksas uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanas polisē, kā arī investēciju vēl piecos dažādos Nordea fondos. Gada beigās saņēmu piedāvājumu aizdot naudu ar procentiem privātpersonai, kas veic saimniecisko darbību. Noslēdzu aizdevuma līgumu par atmaksas grafiku, kam man vajadzēja nodrošināt 27,5% peļņu pēc 17 mēnešiem jeb aptuveni 19% gadā. Kā vēlāk izrādījās, aizdodot naudu, man nemaz nav tik morāli viegli paprasīt to arī atdot atpakaļ. Joprojām neesmu saņēmis visu summu par ko vienojāmies, tomēr ir nosegta aizdotā summa un nedaudz pa virsu. Protams, gaidītā procentuālā ienesīguma nebija, drīzāk vienk. par ļoti lētu cenu aizdevu naudu.

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 21:18

Arī 2019. gadā turpināju investēt uzkrājošajā apdrošināšanā, kā arī sāku interesēties par investīcijām pūļa finansēšanas platformās. Šajās platformās tika atspoguļots, ka investori pelna virs 10% gadā, kāpēc gan ne, viegla nauda. Pats piereģistrējos crowdestate.eu un pārskaitīju salīdzinoši nelielu naudas summu. Meklēju salīdzinoši “drošus” projektus, kurus plataformas veidotāji bija novērtējuši ar zemāku risku:

1) 60% investēju A1 (viszemākā) riska projektā;

Uzņēmums, kurā investēju, ilgāku laiku maksāja procentus, taču 2020. gada otrajā pusē bankrotēja. Viszemākā riska projekts izrādījās pārspīlēti “drošs”. Domās jau esmu norakstījis šo investīciju, maz ticams, ka investori kaut ko vērā ņemamu atgūs.

2) 40% investēju B2 (vidēja) riska projektā.

2020. gada sākumā parādījās pazīmes, ka B2 riska projektā notikusi kaut kāda kavēšanās celtniecības darbos, ātri pārdevu, atgūstot 70% no investētā. Šis projekts joprojām investoriem nav atmaksājis neko no investētajiem līdzekļiem.

Mana pūļa finansēšanas pieredze beidzās ar zaudētiem ~68% no sākotnēji investētajiem līdzekļiem. “Zelts bēg no tāda vīra, kas to iegulda darījumā, kuru pats nepārzina un kuru neatzīst tie, kas to pārzina” – citāts no grāmatas “Bagātākais vīrs Babilonijā”. Šo grāmatu vispār ieteiktu kā pirmo tiem, kas grib sakārtot savas finanses. Ļoti aizķēra tajā minētie principi. Pūļa finansēšanas platformās kopš tā laika vairs neko neesmu investējis.

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 21:18

2020. gada sākumā manu aktīvu sadalījums bija sekojošās proporcijās:

Cash – 49%

Uzkrājošā apdrošināšana + Nordea fondi – 42%

Privātais aizdevums un crowdestate – 9%

Gads iesākās ar Swedbank paziņojumu, ka no 2020. gada 1. marta nebūs vairs komisijas darījumiem ar akcijām Baltijas Nasdaq fondu biržā, kā arī nebūs turēšanas maksas vērtspapīriem vērtībā līdz 30 000 EUR. Biju nobriedis nopirkt pirmās akcijas, tāpēc atvēru vērtspapīru kontu Swedbank. Mans plāns bija mēģināt izvēlēties akcijas un skatīties, vai spēšu sev nodrošināt vismaz 12% ienesīgumu gadā. Tīri notestēt, vai man ir kādas spējas, vai tomēr labāk atstāt šo lietu profesionāļu ziņā un skatīties uz investīcijām fondos.

Uzreiz pēc šī notikuma martā notika lielā COVID-19 “korekcija”, un man bija skaidrs, ka šī ir lielā iespēja beidzot investēt, jo biju pārliecināts, ka korekcija būs V veida, un pandēmija būs tikai “liels tracis” uz neilgu laiku. No krājkonta izņēmu 40% no līdzekļiem un biju gatavs investēt Baltijas akcijās. Tikai kurās? Iespēja parādījās, taču es tai nebiju gatavs. Cenu kritums, ja pareizi atceros, bija gandrīz visām akcijām, un man nebija ne jausmas, kurās tieši investēt. Nebiju izpildījis mājas darbu. Kamēr domāju, marta beigās ieskaitīju pusi no gadā plānotās summas uzkrājošās apdrošināšanas polisē, ar domu, ka, ja nu tirgus vēl kritīs, tad vismaz IIN atmaksa būs neliela drošības rezerve.

Aprīļa sākumā vēl no pieredzējušiem foruma lietotājiem izskanēja padomi, ka iesācējiem šis nav labs laiks, lai investētu (sadaļā “Padomi iesācējiem” skatīt Kihota postu 03.04.2020 14:13 un Hermaņa postu 04.04.2020 17:02). Ņēmu vērā šos padomus un neko nedarīju, turpināju vērot, kā arī vēlreiz sāku pārlasīt grāmatu “Inteleģents Investors”.

Tirgus atguvās, akciju cenas kāpa. Kaut kādā mērā iedrošināts pēc postiem foruma Tallink sadaļā, 2020. gada 28. maijā veico pirmo pirkumu Baltijas Nasdaq biržā – 1313 Tallink akcijas par 0,746 EUR / gab. Nākošajā dienā vēl 113 Olainfarm akcijas par 7,54 EUR / gab. Par darījumiem ar Baltijas akcijām sīkāk vēl aprakstīšu pāris postos.

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 21:19

2020. gada otrajā pusē sapratu, ka manas spējas izvēlēties pareizās akcijas ir krietni apšaubāmas. Kolēģi investējot tikai Teslā vai Bitcoinā spēja pat vairāk nekā dubultot savus investētos līdzekļus, kamēr manu izvēlēto akciju vērtība bija dažus procentus zemāka par pirkuma cenu. Vienā brīdī ieslēdzās neliels FOMO, un Revolutā izdarīju tādus muļķīgus pirkumus, kā zeltu, kurš nokritās par 8% nākošajā dienā pēc pirkuma izdarīšanas brīža. Tāpat veicu investīcijas nelielā apmērā ASV akcijās: KO, K, PFE, ETSY. Gada beigās visu pārdevu. Baltijas akciju kopējā portfolio vērtība bija mīnus 3-4%. Taču saņēmu arī pirmās dividendes, kas kopumā 2020. gadu man atstāja pa nullēm. Baltijā biju veicis 25 pirkšanas un 4 pārdošanas darījumus.

No plusiem varu minēt to, ka 2020. gadā apguvu spēju ātri caurskatīt uzņēmumu finanšu rādītājus gada un ceturkšņa pārskatos, sapratu, ko nozīmē visi dažādie koeficienti utt. Man laikam jāpiekrīt tam, ka iemācās tikai darot, un neskatoties uz to, ka neieguvu tādu aktīvu pieaugumu, kā Teslas vai Bitcoin investori, savā ziņā jutos apmierināts ar iegūto pieredzi, un vismaz uzkrājošajā apdrošināšanas polisē un fondos investētie līdzekļi bija plusos. Turpināju arī izglītoties: Linča “Beating the Street”, “One up on Wall Street”, Greiema “Security Analysis”, kā arī “The Essays of Warrren Buffet. Lessons for Corporate America, Third Edition”, “The Black Swan”.

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 21:19

2021. gadā turpināju izglītoties. Izlasīju Praudes “Finanšu instrumenti” abas daļas, diezgan ko pārdomāt bija arī izlasot Taleba “Risks ar savu ādu”. Šajā gadā Baltijā veicu 13 akciju pirkšanas un 12 akciju pārdošanas darījumus. 2022. gada sākumā nācās nomaksāt pirmos nodokļus, kas saistīti ar kapitāla pieaugumu. 2021. gadā pārdošanas darījumu rezultātā sanāca 26,90% neto peļņa (pēc nodokļu nomaksas, salīdzinot ar akciju iegādes izmaksām), protams, gada griezumā tā jāvērtē katras konkrētās akcijas ietvaros, cik dienas esmu tās turējis no pirkšanas līdz pārdošanas darījumam.

2022. gadā līdz šim esmu veicis 7 akciju pirkšanas darījumus (viens no tiem Frankfurtes biržā), un neko neesmu pārdevis. Esošā akciju portfeļa kopējais ienesīgums ir 20% bruto vai 16% neto (pēc IIN nomaksas).

Šobrīd aktīvi sadalījušies šādās proporcijās:

Cash – 14 %

Uzkrājošā apdrošināšana + Nordea fondi – 41%

Investīcijas akcijās (lielākoties Baltijā) – 45%

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 21:20

Pēc nedēļas būs pagājuši 2 gadi kopš nopirku pirmās akcijas. Kopumā ņemot, mērķis sasniegt 12% atdevi gadā ir +/- īstenojies. Esmu sapratis, ka labi jūtos tad, ja pirms katra konkrētā pirkuma veikšanas esmu kārtīgi izvērtējis uzņēmumu, tas sevī ietver gan finanšu datu pārskatu, konkurentu un tirgus analīzi. Drošāk jūtos investējot akcijās ar zemu P/E rādītāju, kā arī pēdējā laikā vairāk domāju par to, ka jāizvērtē, vai uzņēmuma vadībai pieder akcijas (Skin in the game). Esmu veicis arī daudz emocionālus, nepārdomātus pirkumus, tāpēc saprotu, ka vēl daudz ir jāpiestrādā pie disciplīnas. Tāpat droši vien jāsāk lasīt arī grāmatas ne tikai par fundamentālo, bet arī tehnisko analīzi.

Pēc izglītības esmu grāmatvedis (koledža) un finanšu vadītājs (bakalaurs). Strādāju par loģistikas un iepirkumu nodaļas vadītāju industriālā ražošanas uzņēmumā (Industrial Automation). Kopš 2021. gada vidus, kad sākās kritiskās problēmas piegāžu ķēdēs, atlicis daudz mazāk laiks, ko veltīt uzņēmumu izvērtēšanai. No vienas puses, vajadzēja jau 2020. gadā vienkārši investēt Berkshire Hathaway un turpināt tur investēt katru mēnesi. Bet ir jau viegli skatīties atpakaļ un domāt, kā vajadzēja darīt. Kopumā ir iegūta lieliska pieredze, jāturpina mācīties, un vairāk jāstrādā pie investīciju startēģijas izstrādes, jo līdz šim brīdim liela daļa no akciju pirkšanas darījumiem ir bijuši diezgan spontāni.

Btw, tēmas nosaukums ir frāze no seriāla Boardwalk Empire, kas aizķēra. Es to saprotu tā, ka nav vērts uzturēt sevī Fear Of Missing Out sajūtu, vienmēr būs iespēja, kur investēt, tikai jātur acis vaļā un jārīkojas tad, kad uzskati par pareizu.

Foršu visiem vakaru, 

Ģirts.

Ziemeļnieks
Ziemeļnieks
Pievienots: 22.11.2007
Ziņojumi: 571
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 22:16

Gari, bet interesanti wink Kā jebkurā lietā - zināšanas un pieredze un vajag izdoties

Dustijs
Pievienots: 12.01.2021
Ziņojumi: 205
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 23:07

klanities klanities

Lauvinsh
Lauvinsh
Pievienots: 15.05.2006
Ziņojumi: 2827
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
21.05.2022 23:55

Jā, es arī visu izlasīju, lai gan it kā daudz ko lasīt, toties cilvēks ir detalizēti izklāstījis savu pieredzi applause

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 09:35

Kā jau iepriekš rakstīju, pirmās akcijas, ko nopirka bija Tallink Group. Zināju, ka uzņēmums ir liels, pats esmu izmantojis šī uzņēmuma pakalpojumus, attiecīgi paļāvos, ka viss jau būs labi, COVID-19 ātri beigsies un prāmju kustība tikpat ātri atjaunosies. Ilūzijas par to sāka blāvēt 2020. gada beigās / 2021. gada sākumā. Prāmji praktiski nekursēja, uzņēmums strādāja ar zaudējumiem, un nejutos vairs īsti labi, ka manā portfelī ir šīs akcijas. Sapratu, ka šīs akcijas novērtējums tirgū ir tieši saistīts ar jaunumiem COVID-19 sakarā, tāpēc gaidīju, kad cena kāps, lai tās pārdotu.

Pirkšanas darījumi (minēšu datumus, kuros vērtspapīri parādījās manā vērtspapīru kontā, reālais pirkšanas datums ir dažas dienas pirms šī):

28.05.2020 - 0,746 EUR / gab.

28.08.2020 - 0,654 EUR / gab.

01.09.2020 - 0,652 EUR / gab.

11.11.2020 - 0,642 EUR / gab.

Pārdošanas darījums:

14.04.2021 - 0,76 EUR / gab. (grafikā gan neizskatās, ka bija tāda cena, taču konkrētajā nedēļā tā bija maksimālā cena)

Kopumā uzskatu, ka izdevās pārdot par salīdzinoši labu cenu. Visi pēdējie 3 pirkšanas darījumi deva vairāk nekā 20% neto peļņu gadā, pirmais gan tikai 1,71%.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 10:15

Otrais uzņēmums, kurā investēju bija Olainfarm. Pēc finanšu rādītājiem man likās ļoti pieņemama un lēta investīcija, protams, bija blakus faktori - galveno akcionāru nesaskaņas un informācija par to, ka uzņēmuma līdzekļi tiek izsaimniekoti (greznie auto, augstās algas vadībai, izdevumi mārketingam). Nopirku par salīdzinoši augstu cenu, tāpat arī otrais pirkums bija par gandrīz augstāko cenu. Tomēr visu 2020. gadu vērojot, ka akcijas cena uz 2 EUR negrasās krist un stabili turas vismaz 7,20 EUR līmenī, piepirku vēl klāt, šoreiz jau par lētāku cenu. Kad bija skaidrs, ka Olainfarm akcijas tiks atpirktas, vēl nogaidīju ar pārdošanu, jo forumā izlasīju informāciju, ka iespējams atpirkšanas cena tiks noteikta augstāka par 9,26 EUR. Augstāka cena netika noteikta, un iespēja būt akcionāram ārpus biržas nevilināja, tāpēc visu pārdevu.

Pirkšanas darījumi:

29.05.2020 - 7,54 EUR / gab.

28.08.2020 - 7,50 EUR / gab.

31.12.2020 - 7,20 EUR / gab.

06.01.2021 - 7,20 EUR / gab.

Pārdošanas darījums:

08.11.2021 - 9,26 EUR / gab.

Pirmā pirkuma neto atdeve bija 12,62% gadā, pēdējam 27,3% gadā. Papildus vēl 2 reizes tika izmaksāts dividendes.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 10:45

2020. gada 11. jūnijā nopirku Tallinna Kaubamaja Grupp akcijas. Pirkuma lēmumu pieņēmu lielākoties balstoties uz foruma ierakstiem, ka ar šo uzņēmumu viss izskatās cerīgi. Jūlijā iznāca kārtējais ceturkšņa pārskats. Pārskatot finanšu rādītājus, secināju, ka tie ir pasliktinājušies un akcijas cenai vajadzētu krist. Par nelielu pārsteigumu, nākošajā rītā, kad birža uzsāka darbību, akcijas cena ne tikai nekritās, bet pat sākotnēji nedaudz pieauga. Daudz nedomājot, ātri pārdevu.

Pirkšanas darījums:

11.06.2020 - 7,78 EUR / gab.

Pārdošanas darījums:

14.07.2020 - 8,58 EUR / gab.

Kopumā sanāca diezgan ātra peļņa (neto peļņa sanāca 90,99% gadā, ņemot vērā, ka akcija turēta tikai aptuveni mēnesi). Gaidīju, ka akcijas cena nokritīs līdz 8 EUR / gab., tad plānoju nopirkt atpakaļ, tomēr šo cenas līmeni tā arī nesasniedza.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 11:31

2020. gada septembrī bija izteikta vēlēšanās investēt vēl kādā uzņēmumā, un es vairāk sāku skatīties uz cenu grafikiem, ne uz uzņēmumu fundamentālajiem rādītājiem. Meklēju uzņēmumus, kuru akciju cena bija vienā no pēdējā laikā zemākajiem punktiem, ar domu, ka maz ticams, ka kritīs vēl zemāk, un gan jau ir lielāka iespējamība, ka kāps uz augšu, kā tas notika ar lielāko daļu no akcijām pēc 2020. gada marta COVID-19 korekcijas. Manu uzmanību piesaistīja PR Foods, jo akcijas cena atkal bija nokritusies tādā līmenī, kāda tā bija 2020. gada martā, un es nedomāju, ka kritīs vēl zemāk.

Pirkšanas darījums:

23.09.2020 - 0,38 EUR / gab.

Dažas nedēļas pēc šī pirkuma, uznāca tāda kā vainas sajūta, bažas par to, ka pērku tādu uzņēmumu akcijas, kurus neesmu kārtīgi izpētījis. Nolēmu, ka padziļinātāk jāpārskata visi uzņēmumi, kas ir manā portfolio. Sāku tieši ar PR Foods. Vienu nedēļu katru dienu veltīju 3 stundas, lai pārskatītu PR Foods pēdējo gadu pārskatus. Pirmais, kas iekrita acīs, uzņēmuma vadītājs bija valdes loceklis 16 (ja pareizi atceros) uzņēmumos, no kuriem vairāki strādāja ar zaudējumiem (info no LHV foruma). Tas neraisīja uzticību. Tāpat pie katriem zaudējumiem tika pieminēta zivju cena tirgū (ka tā samazinās). Sāku salīdzināt Fish Pool minētās zivju cenas ar uzņēmuma darbības rādītājiem, meklēju korelāciju starp zivju cenu tirgū, uzņēmuma apgrozījumu, bruto un neto peļņu. Un atradu. Bija aptuveni tā, ka, ja zivju cena tirgū ir mazāka par 6,50 EUR / kg, uzņēmumam nebija peļņas. Tāpat atradu korelāciju (neatceros, cik bija ticamības procents), ka zivju cena tirgū ietekmē uzņēmuma rādītājus pēc pusgada jeb pēc 2 ceturkšņa pārskatiem.

Tā kā liela daļa no uzņēmuma produkcijas tika realizēta tieši HoReCa sektorā, kas smagi cieta no COVID-19, domāju, ka te tuvākajā laikā par peļņu būs jāaizmirst un jātiek no šīm akcijām vaļā. Pēc maniem aprēķiniem, tieši nākošajā ceturkšņa atskaitē varētu būt nedaudz labāki rezultāti (mazāki zaudējumi vai minimāla peļņa), kas paceltu akciju cenu, un es varētu pārdot. Tomēr ceturkšņa pārskatā zaudējumi atkal bija lieli. Zivju cenas pieaugums nespēja nosegt pieprasījuma kritumu. Gribēju tikt vaļā no akcijām tikko birža būs vaļā. Un tad ieslēdzās nedaudz panika. Pirmo reizi bija tā, ka vēlējos pārdot, bet piedāvātā cena tikai krita un krita (nebiju arī līdz tam neko daudz pārdevis no citām akcijām). Pārdevu panikā, piekrītot piedāvātajām cenām.

Pārdošanas darījumi:

30.11.2020 - 0,356 EUR / gab. (dažas akcijas)

30.11.2020 - 0,352 EUR / gab.

Zaudēju 7,36% no investētā.

Pēc mēneša akcijas cena jau atgriezās 0,38 EUR līmenī, un vēl ilgu laiku nenokrita līdz tai cenai, par kuru pārdevu. Laikam reizēm nav jācenšas par katru cenu būt pirmajam pārdevējam... Šobrīd gan zivju cena ir ļoti augsta, taču vai uzņēmums to spēs pārvērst peļņā? Varbūt redzēsim pēc pusgada. smile


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 11:51

Viens no uzņēmumiem, kura akcijas cena arī bija noslīdējusi atpakaļ uz tādu, kāda tā bija 2020. gada martā, bija Express Group. Šajā gadījumā gan neveicu impulsīvu pirkumu, bet gaidīju ceturkšņa atskaiti. 2020. gada oktobra beigās 3. ceturkšņa atskaite Express Group izskatījās ļoti cerīgi. Neatceros, ko tur īsti saskatīju, taču biju pārliecināts, ka akcijas cenai ir jāpieaug, tāpēc investēju šai uzņēmumā nākošajā darba dienā, kad atvērās birža.

Pirkšanas darījums:

03.11.2020 - 0,64 EUR / gab.

Kādu laiku cenas pieaugums bija minimāls, taču jau 2020. gada decembrī cena krietni pieauga. Turpināju lasīt nākošās ceturkšņa atskaites, lai nepalaistu garām brīdi, kad iziet no pozīcijas. 2021. gada oktobra beigās akcijas cena pieauga vēl straujāk, taču man jau tas likās par dārgu, tāpēc akcijas pārdeva.

Pārdošanas darījums:

29.10.2021 - 1,64 EUR / gab.

Gada neto peļņas procents sasniedza 126,74%.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 11:58

2021. gada novembrī bija diezgan liela ažiotāža par Hepsor AS akciju IPO. Ņemot vērā ažiotāžu un forumos rakstīto, pieteicos uz akcijām. Tā kā pieprasījums krietni pārsniedza piedāvājumu, saņēmu tikai aptuveni 1/4 no tā skaita, uz kuru pieteicos.

Pirkšanas darījums:

24.11.2021 - 11,70 EUR / gab.

Man nebija plāns šīs akcijas turēt ilgi, tāpat palasot igauņu forumu, attieksme pret šo NKĪ attīstītāju bija neviennozīmīga, tāpēc ļoti ātri arī pārdevu.

Pārdošanas darījums:

01.12.2021 - 16,01 EUR / gab.

Ņemot vērā, ka akcijas turēju tikai dažas dienas, procentuālā neto gada peļņa diezgan iespaidīga: 1536,65%


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 12:25

Vēl no noslēgtajiem darījumiem bija RKB pirkts 2020. gadā, ar domu ātru paspekulēt, bet kaut kā sanāca tā, ka dabūju nopirkt tikai 10 akcijas, kuras pārdevu pēc 2 nedēļām zaudējot 0,05 EUR.

Pārējās pirktās akcijas joprojām ir manā portfelī. Pēc Tallink un Olainfarm akcijām kā trešā investīcija bija Siauliu Bankas. Ņemot vērā Kaustina nemitīgo PR kampaņu, kā arī to, ka akcijai bija patiešam mazs P/E (zem 6, ja pareizi atceros), domāju, ka šis būs salīdzinoši zema riska ieguldījums.

Pirkšanas darījumi:

02.06.2020 - 0,384 EUR / gab.

27.01.2022 - 0,715 EUR / gab.

Vidējā pirkuma cena: 0,42487 EUR / gab. (44,98% potenciālais bruto ienesīgums)

Šī gada pirkumu veicu, jo tomēr cena no 0,80 EUR bija nokritusies jau līdz 0,70 EUR. Enlight Research regulāri publicēja, ka akciju cena ir zema salīdzinot ar LHV un Coop, nolēmu nedaudz papildināt pozīciju. Protams, pašam jāpielieto kritiskā domāšana un jāizvērtē, vai piekrīti tam, ko raksta analītiķi. Ņemot vērā, ka šobrīd cena ir nokritusies jau līdz 0,616 EUR, iespējams, ka pozīciju vēl papildināšu.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 12:51

Siauliu Bankas postā aizmirsu pieminēt, ka 2x tika izmaksātas arī dividendes, tiesa gan, procentuāli nelielas. Kā arī, manuprāt, nav diez ko laba zīme, ka insaideri pārdod akcijas, tomēr neesmu padziļinātāk pētījis.

Pēc fundamentāliem rādītājiem, 2020. gada jūnijā manu uzmanību piesaistīja Grigeo AB. Tikko ir kāds šokējošs notikums, tā visi cilvēki pērk tualetes papīru, kāpēc gan neinvestēt šajā uzņēmumā? boss Akcijas cenu gan ietekmēja notikums ar veikto piesārņojumu Klaipēdā un potenciālajiem draudiem par to, cik liela soda nauda būs jāmaksā uzņēmumam, ja to atzīs par vainīgu. Nolēmu, ka ir vērts tomēr riskēt, un iegādājos akcijas.

Pirkšanas darījums:

11.06.2020 - 0,595 EUR / gab. (Cena jau norādīta pēc sadalīšanas, pirkuma brīdī maksāja 1,19 EUR / gab.)

Tiesu darbi saistībā ar piesārņojumu ieilga. Akciju cena svārstījās atkarībā no tā, kādi jaunumi tika pieminēti presē. Īsti nereaģēju uz šiem jaunumiem, jo kamēr nav piespriests sods, tas viss ir "troksnis", kā tas bija arī Olainfarm akcionāru nesaskaņu gadījumā. 2021. gada maijā akcijas tika "splitotas uz 2", un uzreiz pēc tam akcijas cena pieauga virs 10%. Īsti nesapratu, kāpēc akcijas cenai jāpieaug tikai dēļ šī "splita", tomēr cena tāda arī palika ilgu laiku. Neatceros, kāpēc izgāju no pozīcijas, laikam bija neliela cenas virzība uz leju, un nolēmu fiksēt peļņu.

Pārdošanas darījums:

06.09.2021 - 0,976 EUR / gab.

06.09.2021 - 0,974 EUR / gab.

Neto peļņa gadā sanāca aptuveni 41%, kā arī 2021. gada maijā tika izmaksātas procentuāli diezgan labas dividendes (8,6% neto pret pirkuma cenu).

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 13:43

Mēnesi pēc tam, kad pārdevu Grigeo akcijas, to cena nokritās par aptuveni 10% atgriežoties tai līmenī, kāds tas bija pirms "splita". Tā kā šis uzņēmums man fundamentāli joprojām bija interesants, veicu pirkumu, tiesa gan pozīcija bija aptuveni uz pusi no tā, ko pārdevu. Vēl nesen, aprīļa sākumā, pozīciju nedaudz papildināju. Nākošnedēļ paredzēta ceturkšņa atskaite, centīšos iedziļināties, lai saprastu, ko darīt ar akcijām, un vai vēl papildināt pozīciju. Ņemot vērā loģistikas sūtījumu pieaugumu kopš 2020. gada, pieprasījumam pēc kartona būtu jābūt ļoti augstam. Taču jāskatās arī, vai uzņēmums spēj pārdot klientiem pieaugošās enerģijas, izejmateriālu un loģistikas izmaksas. Jautājums arī, kā karš Ukrainā ietekmējis uzņēmumu, jo 2021. gadā 7,3% no pārdošanas apjoma bija Ukrainā, 1,1% Krievijā, 2,2% Baltkrievijā. Tomēr pastāv iespēja, ka šajās valstīs bija arī kāds no konkurentiem, kas vairs nevar ražot kara dēļ (Ukraina), vai arī Eiropas uzņēmumi atteikušies no to produkcijas (Krievija, Baltkrievija). Tāpat arī izejmateriāli varēja tikt iepirkti no šīm valstīm, un iespējams bija jāmeklē citi avoti. Daudz nezināmo.

Pirkšanas darījumi:

17.11.2021 - 0,898 EUR / gab.

11.04.2022 - 0,858 EUR / gab.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 14:30

2020. gada augustā manu uzmanību piesaistīja INVL Baltic Real Estate. Uzņēmuma akcijas tika tirgotas pat nedaudz zem cenas, kā tika novērtēta to aktīvu vērtība (1,8678 EUR uz akciju 2020. gada 30. jūnijā). Redzēju iespēju, ka risks ir zems, tāpēc veicu divus pirkumus. 2020. gada 30. oktobrī uzņēmums paziņoja, ka aktīvu vērtība ir 2,22 EUR uz akciju(INVL Real Estate paziņojums). Taču akciju cena vairākas dienas joprojām turējās 1,90 EUR līmenī. Nedaudz papildināju pozīciju, bet nepirku daudz, jo domāju, ka tur ir kādi zemūdens akmeņi, ka akcijas cena neaug. 2,22 EUR vērtību akcija sasniedza pēc diviem mēnešiem, 2021. gada janvārī.

Pēdējā paziņojumā norādīts, ka aktīvu vērtība 2,52 EUR EUR uz akciju (INVL Baltic Real Estate), tas ir 13,5% vairāk nekā šobrīd esošā akcijas cena 2,22 EUR. Iespējams, ka nav pārliecības, ka aktīvi ir novērtēti atbilstošā vērtībā, tāpēc tirgus nereaģē. Citu iemeslu neredzu, ja kāds var šo pakomentēt, laipni lūdzu! interesanti

Pirkšanas darījumi:

25.08.2020 - 1,85 EUR / gab.

28.08.2020 - 1,85 EUR / gab.

03.11.2020 - 1,89 EUR / gab.

Vidējā pirkuma cena: 1,86868 EUR / gab. (18,80% potenciālais bruto ienesīgums).

Tāpat uzņēmums ir 2x izmaksājis dividendes, kopumā pēc nodokļu nomaksas saņemti 10,92% dividendēs.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 15:47

Vēl viens uzņēmums, kura akcijas iegādājos 2020. gada septembrī pēc principa, "zemāk jau nav kur krist", bija SAF Tehnika. Akcijas cena ilgstoši turējās aptuveni 3,60 EUR - 3,70 EUR / gab. robežās. Man patika tas, ka uzņēmumam bija maz parādu, zems P/E, vienīgais mīnuss, ka iepriekšējā gadā uzņēmums bija strādājis ar nelieliem zaudējumiem. Veicu divus pirkumus un gaidīju ceturkšņa atskaites. 2020. gada 3. ceturkšņa atskaitē bija neliela peļņa. Neilgi pēc tam uzņēmums vienojās izmaksāt dividendes (0,21 EUR / akcija). Sanāca 6% (pirms nodokļiem) ņemot vērā cenu, par kādu iegādājos akcijas.

Gaidot nākošo ceturkšņa atskaiti, paspēlējos ar Exceli, parēķinot varbūtības, kā izmainītos P/E līmenis pēdējo 12 mēnešu laikā pie dažādiem peļņas rādītājiem. Kā tas izskatās salīdzinot ar pēdējo gadu vidējo P/E šim uzņēmumam utml. Ceturkšņa atskaitē (2021. gada 10. februāris) peļņa bija negaidīti augsta, es novērtēju, ka uzņēmuma akcijām būtu jāmaksā 7 - 8 EUR / gab. Protams, bija jāņem vērā, ka tas ir tikai viena vai dažu ceturkšņu rezultāts. Tomēr es pirku, palielināju savu pozīciju par +150% akciju skaita ziņā. Tomēr, manis noteiktā mērķa cenas amplitūda netika sasniegta, akcijas cena pārsniedza tikai 6 EUR. Uzskatīju, ka neesmu ņēmis vērā kādu faktoru, tāpēc arī pēc nākošās ceturkšņa atskaites, kad peļņa bija vēl augstāka, pozīciju nepalielināju.

Pēc 2021. gada augustā publicētās 2. ceturkšņa atskaites, sev noteicu, ka mērķa cenai jābūt ir kā minimums 13 EUR par akciju, bet tā kā iepriekš biju jau kļūdījies, papildināju akciju skaitu tikai par aptuveni 20%. Manu noteikto cenu SAF akcijas sasniedza, bet tikai uz īsu brīdi. Skatoties tikai grafikā domātu, ka varbūt investori baidās, ka neatkārtojas scenārijs, kāds tas bija 2017. gadā. Iespējams, ka šī uzņēmuma peļņas rādītāji varētu būt cikliski arī nākotnē. Man pozitīvi liekas tas, ka uzņēmums joprojām meklē augsti kvalificētus darbiniekus, pārdošana ir dažādos tirgos, tirgū šobrīd ir liels deficīts dažādiem elektronikas izstrādājumiem, kā arī dzirdēju, ka tiek izstrādāts jauna iekārta telpas putekļainības (gan jau ir kāds labāks vārds) mērīšanai. Svarīgi gan būs tas, vai uzņēmums spēs arī turpmāk sevi nodrošināt ar pietiekošu krājumu līmeni.

Pirkšanas darījumi:

02.09.2020 - 3,68 EUR / gab.

24.09.2020 - 3,60 EUR / gab.

15.02.2021 - 5,75 EUR / gab.

15.02.2021 - 5,55 EUR / gab.

15.02.2021 - 5,50 EUR / gab.

11.08.2021 - 8,90 EUR / gab.

Vidējā pirkuma cena: 5,53385 EUR / gab. (116,85% potenciālais bruto ienesīgums). Kā arī 2x izmaksātas dividendes.


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 16:35

Ja SAF Tehnika šobrīd portfelī ir augstāko procentuālo pieaugumu, tad Ignitis Grupe tieši otrādi. Ignitis Grupe IPO bija pirmais IPO, kurā piedalījos. Uztvēru šo uzņēmumu kā analoģiju Latvenergo, un Latvenergo taču ir ļoti liela peļņa, arī Ignitis pieder Lietuvas valstij un gan jau būs līdzīgi. Tāpat aizķēra plānotā dividenžu politika. Piedalījos IPO ar salīdzinoši lielu kapitālu (salīdzinot ar jau esošajām investīcijām atsevišķās akcijās). Uzreiz pēc IPO sākās kritiens. Sākotnēji centos pirkt klāt pie katra cenu pieauguma, jo tomēr uzņēmums liels, gan jau tika pareizi noteikta tā cena, ja jau liela daļa no investoriem ir institucionālie investori. Pēc kārtējā akciju cenas kritiena 2021. gada februārī pozīciju vairs nepapildināju, gaidīju. Un laikam jau sagaidīju, vairākos analītiķu apskatos pēc kārtas parādījās novērtējums, ka akcijas cenai būtu jābūt 25 - 26 EUR robežās, un 25 EUR jau praktiski tika sasniegti. Varēju uzsist sev uz pleca, ka pacietība atmaksājas. Un tad sākās lielais kritiens, kura laikā vēl nedaudz piepirku klāt arī šogad.

Pirkšanas darījumi:

06.10.2020 - 22,50 EUR / gab.

19.11.2020 - 19,72 EUR / gab.

19.11.2020 - 19,80 EUR / gab.

06.01.2021 - 21,20 EUR / gab.

27.01.2022 - 20,45 EUR / gab.

27.01.2022 - 20,40 EUR / gab.

11.04.2022 - 19,56 EUR / gab.

13.04.2022 - 18,70 EUR / gab.

Kā redzams, akcijas cena šobrīd ir zemāka par to cenu, ko samaksāju pērkot (visos gadījumos). Vidējā akciju iegādes cena šobrīd ir 20,9374 EUR un -12,12% ienesīgums. Ja ierēķina arī saņemtās dividendes, tad ir -6,17% ienesīgums. It kā potenciālais zaudējums nav liels, tomēr šobrīd tāpat ir skaidrs, ka šie veiktie darījumi nebija veiksmīgi.

Saprotu riska faktorus - ģeopolitiskā situācija, situācija enerģijas tirgū, Lietuvas valdība. Uzņēmumam arī liels parāds. Tikko apturēja izstrādāto potenciālo atalgojumu paketi uzņēmuma vadībai par sasniegtajiem rezultātiem, vai būs vēl motivācija strādāt? No otras puses, tuvākajā laikā būs vēl lielāks fokuss uz alternatīvajiem energo resursiem, Eiropa plāno dot daudz līdzekļu, tikai šobrīd neesmu pētījis, kā tas potenciāli ietekmētu Ignitis Grupe, un vai tas dotu kādu labumu akcionāriem.


laborants
Pievienots: 03.11.2020
Ziņojumi: 238
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 19:44

Interesanti palasīt, kā citi sāka un kāda ir citu pieredze.

Pats par ieguldījumiem vērtspapīros uzzināju ~3 gadus atpakaļ tikai 31 gada vecumā no brokera reklāmām Youtubā, kas likās baigais lohatrons. Tomēr kaut kādas pasīvās peļņas iespējas lika parakties dziļāk un saprast, kas ir akcijas, kas ir birža, kā to dara un cik ''tīrs'' tas pasākums vispār ir. Līdz tam zināju tikai noguldījumus bankā un valsts krājobligācijas ar smieklīgiem procentiem.
Nav brīnums, kāpēc mūsu valstī nav attīstīta investēšana, birža ir varžu dīķis, jo cilvēki lielākoties par to neko nezin un skolā par to neko nemāca - vismaz manos laikos nemācīja.
Apmēram pusgadu periodiski kaut ko palasīju internetā, skatījos pasaulē zināmu uzņēmumu cenu grafikus un fantazēju, ka ja pirms gada būtu ieguldījis tādā un šitādā uzņēmumā, tad mans ieguldījums būtu divkāršojies...
Līdz 2020. gada jūnijā nobriedu atvērt ieguldījumu kontu savā Swedbankā - 0 komisijas un 0 par konta uzturēšanu iedeva drosmi, ka zaudējumus radīs tikai neveiksmīgi ieguldījumi, nevis komisijas brokerim. Pie tam darījumus var veikt kaut vai ar vienu Linas akciju 10 centu vērtībā - nav vajadzīgs ne tūkstošus vērts starta kapitāls un pat ne simts eiro, pietiek burtiski ar kapeikām.
Sākumā vienkārši pirku zināmus uzņēmumus: Olaifarm, Madara, Tallink, Grindeks (nemaz nezinot, ka drīz ies ārā no biržas siena )
Pēc vairākiem mēnešiem sapratu, ka aktīvi tirgoties negribu - tas prasa laiku un zināmu reakciju. Un sāku taisīt sarakstu/tabulu ar pēdējo gadu dividenžu maksātājiem, dividenžu ienesīgumu un izvēlējos sauju no tiem uzņēmumiem, kas tās maksā regulāri un ir ar salīdzinoši augstu ienesīgumu.
Esmu atradis savu ''tēmu'' un ikmēnesi veicu vairākus iegādes darījumu.

Kopējais portfeļa rezultāts uz pagājušā mēneša beigām bija +9% no paša sākuma.
Dividendēs kopā saņemts 5.5%
Visu peļņu reinvestēju.

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 20:04

Tai pašā dienā, kad pirku Ekspress Group, nopirku arī Apranga akcijas. Pirkumu sev biju pamatojis, jo tikko bija iznācis ceturkšņa pārskats, kurā rezultāti uzlabojās, attiecīgi gaidīju virzību uz augšu. Tieši tāpat kā ar Ekspress Group, virzība uz augšu nenotika uzreiz, bet pēc aptuveni diviem mēnešiem. Šogad arī bonusiņš, nākošnedēļ kontā jāienāk 0,50 EUR dividende uz akciju (pirms nodokļiem).

Pirkšanas darījums:

03.11.2020 - 1,55 EUR / gab. (Šobrīd +22,58% bruto ienesīgums, taču kopā ar dividendēm sanāks diezgan vairāk)


girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: A deal will always wait and a fool will always rush in.
22.05.2022 20:12

Meklējot lētas akcijas ar zemu P/E rādītāju, nolēmu, ka Klaipedos Nafta diez vai vajadzētu krist zemāk (atkal šīs iedomas, vienmēr var krist zemāk...  smile ), tāpēc dažus mēnešus pēc kārtas iepirku šīs akcijas. Tur gan bija tā, ka viens no lielākiem investoriem aktīvi pārdeva savu paketi, tāpēc gaidīju, ka cena pēc kāda laika celsies. Tomēr nebiju rēķinājies ar situāciju Baltkrievijā, kas samazināja uzņēmuma peļņas potenciālu. Šobrīd ir kaut kāda cerība, ka vismaz LNG ir pilnībā noslogots, tomēr kā man te forumā jau iekomentēja, tam nevajadzētu dot lielu pienesumu. Uzskatu, ka par šo uzņēmumu man jāpalasa padziļinātāk, lai saprastu, vai gribu to savā akciju portfolio.

Pirkšanas darījumi:

26.11.2020 - 0,316 EUR / gab.

28.01.2021 - 0,319 EUR / gab.

25.02.2021 - 0,316 EUR / gab.

Vidējā pirkuma cena: 0,31648 EUR / gab., šobrīd negatīvs -6,31% ienesīgums. 2021. gada maijā gan tika izmaksātas dividendes, un ņemot vērā tās, tad šobrīd zaudējumi būtu aptuveni 1%.


Lapas:12next
Forumu saraksts/Iesācējiem/A deal will always wait and a fool will always rush in.
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV