Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/Ofšori, nodokļi, juridiskie jautājumi/Nodokļi no USA akciju dividendēm
Lapas:12next
Kreicis
Pievienots: 23.11.2005
Ziņojumi: 2943
Nodokļi no USA akciju dividendēm
06.12.2010 13:14
Atļaušos atvērt jaunu topiku diezgan specifiskam jautājumam!

Ja LV ar IIN no kapitāla pieauguma nodokli un dividenžu nodokli viss ir vairāk vai mazāk skaidrs, tad tiem, kuri tirgojas amerikā var rasties līdzīgas problēmas. Vienvārdsakot varbūt kādam noder mana esošā un turpmākā pieredze - sanāks man nedaudz īedziļināties.

Tātad lieta tāda un apstākļi sekojoši - ja pērkam amerikas akcijas un šie emitenti izmaksā dividendes, tad neskatoties ne uz kādām aqizpildītām W8 formām, mums amerikas valdība iekasēs 15% no saņemto dividenžu apjoma. Pamats ir 1998.gada 27. maija likums par "LR un ASV konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem". http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=10&id=659&hl=1

Kur 10 pantā skaidri un gaiši ir teikts, ka (neiedziļinoties terminos) USA var uzreiz iekasēt 15% nodokli no saņemto dividenžu apjoma. Ko  USA valdība (brokeris) arī godprātīgi dara laugh

Tālāk sanāk, ka godprātīgajam investoram jāiet uz mūsu VID un jāsniedz deklarācija par saņemtajām dividendēm no kurām mīlotā valdība arī grib dabūt savu desmito tiesu (10%) laugh

Ja negribam, lai ņo mums velreiz noplēš nodokli par saņemtajām dividendēm, tad mums ir jāpiestāda papīrs, ka mēs jau amerikā esam nomaksājuši nodokli laugh Kā vienmēr varam piestādīt tikai brokera konta izdruku! laugh

Pagaidām esmu nolēmis iet likumisko ceļu un "mēģināt" kaut ko pierādītlaugh Cerību jau maz... bet ko darīt, ja esam likumpaklausīgi laugh

Varbūt kādam jau ir bijusi "pieredze"?

 

 
Tedis
Tedis
Pievienots: 12.07.2008
Ziņojumi: 1483
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
06.12.2010 15:24
Bigbrother bija gadījums ar spāņu dividendēm.
Viņam ne tikai spāņi, bet arī vietējais brokeris (banka) paņēma 10% IIN.
Pēc idejas vajadzētu varēt Latvijā iekasēto atprasīt no VID caur ši gada ienākumu deklarāciju.
martin
martin
Pievienots: 18.08.2004
Ziņojumi: 4638
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
06.12.2010 15:53
Labāk pa ASV neņemties nu vismaz ar tiem dividenžu maksātājiem, lai nav pēctam nav galvassāpes. LV un kaimiņos gana labas perspektīvas.
Investors
Pievienots: 01.11.2004
Ziņojumi: 545
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
07.12.2010 09:38
Kreici, nesaprotu kapec tu VIDam varesi uzradit tikai konta izdruku. Vismaz man brokeris (TD Ameritrade) regulari katra gada sakuma suta papira dokumentu par ASV iekasetajiem nodokljiem kuru noteikti var izmantot gada deklaracijai.
Seller of Smiles
Seller of Smiles
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 9511
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.04.2011 17:38
Kreicis

nu kā Tev izdevās šo pierādīt?
Kreicis
Pievienots: 23.11.2005
Ziņojumi: 2943
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.04.2011 18:35
SoS, izlikos par beigtu zivi un negāju pierādīt, ka neēsmu ēzelis!

NO IBKR nekādu papīra dokumentu par saņemtajām dividendēm un nomaksātajiem nodokļiem nesaņēmu confused, gada deklarācija man nebija jāiesniedz, jo gads (no akciju tirdzniecības) noslēgts plusos (visi paredzētie nodokļi nomaksāti) un nekādus pārmaksātos nodokļus atpakaļ nevarēju saņemt.
(Principā to gada deklarāciju nepieciešams iesniegt tikai tad, ja grib iesniegt arī D7 pielikumu (D7 ir pielikums, lai saņemtu pārmaksāto IIN no kapitāla pieauguma)).

kas attiecas uz saņemtajām dividendēm, tad nodoklis par tām (dividendēm) saskaņā ar starpvalstu konvencijām ir nomaksāts. Nevienu apkrāpis nēesmu - uzskatīsim, ka aizmirsu uzrādīt... kam negadās...

P.S. SoS, a Tev IBKR sūta tādu papīru par saņemtajām dividendēm? Varbūt tāds ir kaut kā speciāli jāpasūta? Kā citiem IBKR lietotājiem?
Seller of Smiles
Seller of Smiles
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 9511
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.04.2011 18:37
Kreicis

nav papīra tur tā lieta.
es gan neesmu rezidents, man it ka vieglāk, bet vienalga es gatavojos atbildēm
Kreicis
Pievienots: 23.11.2005
Ziņojumi: 2943
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.04.2011 18:40
Nuja, tā papīra neēsamība ir baigi štruntīgāconfused
Bet no otras puses visi nodokļi ir nomaksāti...
Varbūt vari uzsist viņiem meiliņu? Tava angļu valoda ir daudzreiz labāka par manējo?!taa
Seller of Smiles
Seller of Smiles
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 9511
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.04.2011 18:42
laikam nekas cits neatliek ka rakstīt
es esmu reti garlaicīgs palicis ar savām dividend growth strateegjijaam pēdējos gados, tā ka man tas svarīgi
nekādu swingu smile to lai jaunēēēkļi dara
Kreicis
Pievienots: 23.11.2005
Ziņojumi: 2943
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.04.2011 18:44
SoS, ja Tu uzraksti un viņi atsūta atbildi... lūdzu, lūdzu padalies ar info - pietiekami svarīgs jautājums! grin

Parādā nepaliksim beer beer beer
Investors
Pievienots: 01.11.2004
Ziņojumi: 545
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
21.04.2011 12:39
Sos "es gan neesmu rezidents, man it ka vieglāk, bet vienalga es gatavojos atbildēm"

LV VIDam vai rezidences valsts iestadem? Ja VIDam, nevari ludzu nedaudz izverst, lai zinat ko gaidit? Vai pavicinat vinju pashu izsniegto izzinju par nerezidenta statusu un pateikt atshujies nepietiek?
Seller of Smiles
Seller of Smiles
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 9511
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
21.04.2011 14:51
Investors,

pagaidām pietika. bet esmu pietiekami padzīvojis lai ticētu ka uzreiz atsiesies. tāpēc jo vairāk atbilžu un papīru jo labāk
Te zini kas ir galvenais - lai tev deklarēta dzīvesvieta ir TUR. Tobiš, jā ir likums, ka tur 6 mēn ārpus LV, un tu it ka automātiski es nerezidents, BET, ja tu neesi izdeklarējies no "dzīvokļa Bolderājā" vot tad ir sū..
Mario
Pievienots: 13.10.2004
Ziņojumi: 3487
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
29.04.2011 21:49
cool
Šodien finanšu ministram iesniedzu sekojošu vēstuli, kura tapa sadarbībā ar Nasdaq OMX Riga:

Finanšu ministram Andrim Vilkam

Latvijas Republikas Finanšu ministrija

Smilšu iela 1, Rīga, LV-1919, Latvija

 

Nodokļu politikas departamenta vadītājai Dainai Robežniecei

 Latvijas Republikas Finanšu ministrija

Smilšu iela 1, Rīga, LV-1919, Latvija

 

 

2011. gada 29. aprīlī

 

A.god. Vilka k-gs!

Ļ. cien. Robežnieces kundze!

 

Par Kapitāla pieauguma nodokļa aprēķināšanas un deklarēšanas kārtību

 

Būdams privāts investors, kurš maksā nodokļus no kapitāla pieauguma, daru Jums zināmu, ka gan „Likuma par Iedzīvotāju ienākumu nodokli” un Ministru kabineta normās par kapitāla pieauguma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtību, gan VID darbā pastāv vairāki būtiski un nepamatoti radīti šķēršļi, kas kavē iedzīvotāju ekonomisko aktivitāti, kapitāla pieauguma veidošanos un attiecīgi nodokļu ieņēmumu gūšanu. Mana nodokļu maksātāja pieredze arī liecina, ka VID nespēj administrēt tik sarežģītu nodokļu aprēķināšanas kārtību, kādu likums pašlaik nosaka.

Šo nepilnību rezultātā valsts nesasniedz iecerētos mērķus attiecībā uz kapitāla pieauguma nodokļa iekasēšanu no vērtspapīru darījumiem. Tāpat šīs nepilnības kavē kapitāla tirgus attīstību Latvijā un uzkrājumu veidošanu ar vērtspapīru palīdzību. 

Lūdzu Finanšu ministriju ņemt vērā šajā vēstulē sniegtos priekšlikumus un veikt atbilstošas izmaiņas likumā.

Par sekojošām likuma normām: <><>kuras nosaka, ka deklarācija par kapitāla pieaugumu no vērtspapīru darījumiem, kad gūtā peļņa pārsniedz 100 Ls, jāsniedz nevis vienu reizi gadā, bet uzreiz 15 dienu laikā pēc ceturkšņa beigām;<>kuras nosaka, ka deklarācija par kapitāla pieaugumu no vērtspapīru darījumiem, kad gūtā peļņa pārsniedz 500 Ls, jāsniedz nevis vienu reizi gadā, bet uzreiz līdz nākamā mēneša 15. datumam;<>kuras nosaka, ka veikt nodokļu pārrēķinu, aprēķinā iekļaujot zaudējumus nesošos darījumus citos periodos, ir iespējams veikt tikai pēc ievērojama laika - reizē ar gada deklarācijas iesniegšanu.  

Nav dzirdēts, ka šāda prasība nekavējoties maksāt nodokli un sniegt deklarācijas biežāk kā reizi gadā pastāvētu kādā citā Eiropas Savienības valstī.  Lūdzu sniegt man ministrijas rīcībā esošo sarakstu ar Eiropas Savienības valstīm, kurās pastāv šāda prasība.

Vēlos vērst Jūsu uzmanību, ka minētajai likuma normai ir sekojošas negatīvas sekas.

a)      Biežāka pelnošu darījumu veikšana attiecīgi palielina deklarāciju iesniegšanas biežumu. Savukārt visus darījumus uzskaitošas deklarācijas detalizēta aizpildīšana, to skaitā visu darījumu summu pārrēķināšana pēc Latvijas bankas nevis faktiskās darījumu summas kursa ir sarežģīts process jebkuram investoram, kas ar savu kapitālu regulāri veic nelielus darījumus ar publiskā apgrozībā esošiem vērtspapīriem. Pienākums sniegt deklarāciju nevis reizi gadā, bet īsā laika posmā pēc darījumu veikšanas nav uzskatāms par pamatotu un samērīgu prasību, jo rada nesamērīgu birokrātisko un administratīvo slogu nodokļu maksātājiem un attur ieguldītājus veikt ekonomiski pamatotus darījumus savās interesēs ar mērķi gūt kapitāla pieaugumu. Lieki piebilst, ka šādas likuma normas nekādi neveicina uzkrājumu un investēšanas kultūras veidošanos Latvijā, it īpaši, ja likumā nav paredzēta iespēja fiziskām personām segt iepriekšējo gadu zaudējumus nākamajos periodos. Tāpat šādai normai ir negatīvas sekas, ka privātpersonas (īpaši tās, kuru rīcībā ir lielāks kapitāls un no kurām valsts varētu gūt lielākus nodokļu ieņēmumus) investīciju veikšanai dibina uzņēmumus, to skaitā ārpus Latvijas un tādejādi atbrīvojas no pienākuma maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli līdz dividenžu izmaksas brīdim. Likuma norma diemžēl ir nepārdomāta un nesasniedz savu mērķi.

b)      Prasība nomaksāt nodokli par pelņu nesošajiem darījumiem īsā periodā, bet tiesības zaudējumus nesošos darījumus citos mēnešos iekļaut tikai gada deklarācijā rada situāciju, kurā ieguldītājam, kurš ir maksājis kapitāla pieauguma nodokli par gūto kapitāla pieaugumu, izveidojas un ilgstoši pastāv nodokļa pārmaksa. Kapitāla iesaldēšana kavē ieguldītājus no saprātīgas darījumu veikšanas tādos periodos un apmēros, kādi būtu viņu pašu ekonomiskajās interesēs un attur no darījumiem ar kapitālu.

Piemērs. Darbojoties ar finanšu instrumentiem nav iespējams iepriekš prognozēt gala rezultātu. Piemēram, 2011.g. janvārī kapitāla pieaugums ir bijis 1500 LVL, februārī - 0 LVL, bet martā zaudējumi - 2000 LVL, tad 2011.g. I. ceturkšņa rezultāts ir -500 LVL zaudējumi. Tomēr saskaņā ar pašlaik spēkā esošo likumu līdz 2011.g. 15. februārim ir jādeklarē kapitāla pieaugums 1500 LVL un līdz mēneša beigām jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis 225 LVL apmērā. Gala rezultātā fiziska persona finanšu tirgos zaudējusi ne tikai 500 LVL, bet vairāk kā gadu tai ir jāgaida 225 LVL nodokļu pārmaksas atgriešana.

Kā redzams, viens mēnesis un pat viens ceturksnis ir pārāk īss un nepamatots atskaites periods kapitāla pieauguma deklarēšanai.

c)      VID nespēj kvalitatīvi apstrādāt deklarācijas par kapitāla pieaugumu un nodrošināt normālu klientu servisu un nepamatoti draud nodokļu maksātājiem.

Piemērs. 2011.g. 10. martā saņēmu no VID brīdinājumu par piespiedu izpildi sakarā ar to, ka esot nokavēts nodokļa samaksas termiņš.  Ņemot vērā, ka 2010.g. regulāri biju rēķinājis un deklarējis ikmēneša vai ceturkšņa kapitāla pieaugumu, un 2010.gads bija noslēdzies ar nodokļa pārmaksu, lūdzu galveno nodokļu inspektori vēl reiz rūpīgi pārbaudīt iesniegtās deklarācijas, jo dažos ceturkšņos tika deklarēts negatīvs kapitāla pieaugums. Pēc vairākkārtīgiem VID apmeklējumiem un ilgstoša laika patēriņa izrādījās, ka brīdinājums bijis nepamatots un VID deklarēšanas sistēma neatpazīst negatīvus skaitļus un uzdod tos par nulli. Līdz ar to būtu nepieciešama VID EDS koriģēšana, jo darījumi finanšu tirgos saistīti arī ar zaudējumiem, ne tikai ar kapitāla pieaugumu. Minētā situācija pierāda, ka likuma norma attiecībā uz kapitāla pieauguma nodokļa deklarēšanas biežumu prasa neadekvātu resursu patēriņu nodokļu administrācijai un kavē sniegt kvalitatīvu servisu.

Lūdzu Finanšu ministriju virzīt izmaiņas likumā, kuras paredzētu kapitāla pieauguma deklarāciju iesniegt vienu reizi gadā kopā ar formu D7.

Lūdzu Finanšu ministriju sniegt man informāciju, kāda ir kopējā valsts budžetā ieskaitīto nodokļu ieņēmumu summa no kapitāla pieauguma par darījumiem ar vērtspapīriem 2010. gadā; kāds ir veikto iemaksu skaits, kāda ir vidējā iemaksas summa.

Vēstules nobeigumā par VID EDS. Mēģinot piekļūt VID EDS (Elektroniskās deklarēšanās sistēmai) dators izdod paziņojumu, ka savienojums nav uzticams, lapas identitāti nevar pārbaudīt, jo kā uzrādīts tehniskajā informācijā, vidis.vid.gov.lv izmanto nederīgu drošības sertifikātu.

 

Atbildes vēstuli lūdzu sniegt ieskenētā veidā nosūtot uz manu elektroniskā e-pasta adresi: maris-d@apollo.lv

 

Ar cieņu,

 
Mario
Pievienots: 13.10.2004
Ziņojumi: 3487
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
29.04.2011 21:51
confused
Atvainojos, ne tajā apakšnodaļā iepostoju, bet. ko tur vairs.
Muks
Muks
Pievienots: 19.10.2004
Ziņojumi: 1526
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
29.04.2011 22:32
Mario.

Bet Hermanis, taču jau pirms gada brīdināja, ka vids neatpazīst negatīvus skaitļus, ja gribi deklarēt zaudējumus, tad tas velk uz saimniecisku darbību, ja nē, tad deklarē tikai pozitīvos, bet negatīvos aizmirsti.

Veiksmi!
Mario
Pievienots: 13.10.2004
Ziņojumi: 3487
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
29.04.2011 23:05
tongue
Zaudējumu deklarēšanai nav nekāda sakara ar saimniecisko darbību.

Manā gadījumā viss ir atrisinājies pozitīvi.

Rakstīju vēstuli Vilkam, lai Jums vieglāk dzīvot  un treidot būtu. smile
Investors
Pievienots: 01.11.2004
Ziņojumi: 545
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
29.04.2011 23:15
Mario, visas tevis minetas problemas ir lieliski atrisinatas gadijuma ja izmanto bankas portfela parvaldi. Tatad valdiba doma strategiski un attista finansu pakalpojumu industriju - Riga ka finansu citadele! Nodroshina labi apmaksatas darba vietas. A tu ar saviem sikumiem. Un kada jega rakstit Vilkam? Ta jefina priekshnieks jefins Dombroskis tiekas ar Vilka padotas Jezdakovas padotajiem bez abu pedejo klatbutnes un atcelj vinju lemumus.
Mario
Pievienots: 13.10.2004
Ziņojumi: 3487
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
30.04.2011 00:53
Skatos, sāk parādīties Delfu cienīgi komentāri.
A nafig vispār ko darīt?

Gribu un, rakstu Vilkam. Atšķirībā no dažiem, man kompleksu nav.

Ar banku portfeļa pārvaldi ātri vien var zaudēt visus 50%, toties manis minētās sīkās problēmiņas tiks atrisinātas.
Artis
Pievienots: 21.10.2009
Ziņojumi: 53
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
30.04.2011 05:17
Paldies par pūlēm. Būs interesanti, ko šie atbildēs.
Investors
Pievienots: 01.11.2004
Ziņojumi: 545
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
02.05.2011 15:57
Mario, atvainojos ja tevi ka aizskaru, biju nedaudz iereibis un parlasijies avizes. Protams, pilsoniska staja un aktivitate ir tikai apsveicama un ja vel tas rezultata kas mainisies bus pavisam skaisti. Par portfelparvaldi - tas ir piemers ka var panakt izmainjas ja ir kads konsolidets speks kam to vajag. Jautajums - vai var atrast kadu pietiekami organizetu speku kas var virzit uzlabojumus privatai investeshanai? Rigas Birza IMHO ta nav sava 3kapeiku apgrozijuma delj. Bankas - ?
Lauvinsh
Lauvinsh
Pievienots: 15.05.2006
Ziņojumi: 2829
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
02.05.2011 19:03
Es savukārt mazliet apbrīnoju Mario, par rosību un ticību labākai nākotnei un tam, ka kaut kas tiks darīts viņa problēmas labā. Teikšu kā ir - man jau sen rokas nolaidušās dēļ situācijām "kā pret sienu".

Tas katrā gadījumā ir apsveicami, ka kāds kaut ko dara arī citu vārdā!! klanities Es būtu gatavs arī parakstīties zem šāda tipa vēstulēm. Iespējams reiz būs tā diena, kad forumieši atsauksies un varēsim vienu vēstuli ar 50 parakstiem iesniegt (lielākai bijībai)...
cafe
cafe
Pievienots: 08.03.2005
Ziņojumi: 959
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
21.10.2011 00:43
Klau, a kā no Latvijas nodokļu viedokļa ir izdevīgāk atvērt tradeacocuntu un tirgoties ASV - ka privātpersonai vai kā SIA?

Un kuru platformu ieteiksiet izmantot?
Tedis
Tedis
Pievienots: 12.07.2008
Ziņojumi: 1483
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
21.10.2011 10:51
Kā privātpersonai ir lētāk, jo firmas konts ASV skaitās kā profesionālais un tam attiecīgi ir ievērojami augstākas apkalpošanas maksas.
martin
martin
Pievienots: 18.08.2004
Ziņojumi: 4638
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.06.2013 11:09
Ar dividendēm puslīdz skaidrs, bet par peļņu no tirgošanās?

Par peļņu no akciju tirgošanās ASV nodoklis jāmaksā Latvijā vai ASV, vai vispār nav jāmaksā?
Lauvinsh
Lauvinsh
Pievienots: 15.05.2006
Ziņojumi: 2829
Re: Nodokļi no USA akciju dividendēm
20.06.2013 12:57
martin, pēc loģikas - jāmaksā ir un turklāt Latvijā. Domāju, ka pārējie to apstiprinās victory
Lapas:12next
Forumu saraksts/Ofšori, nodokļi, juridiskie jautājumi/Nodokļi no USA akciju dividendēm
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV