Walstreet.lv

Ievads

1. Sun Tzu teica: Kas ir karš? Karš ir viens no svarīgakajiem notikumiem cilvēka un jebkuras valsts eksitencē. Tā ir nāve un jauna dzīve gan karavīriem, gan ļaudīm, kuri ir karavīri. Karš ir iemesls, un atbilde, kas lemj, vai valsts vai tauta gtiek iznīcināta, vai tā dzīvo. Tāpēc karš un tā māksla ir jāstudē izcili rūpīgi.

2. Sun Tzu teica: Mums ir uzmanīgi jāpēta pieci faktori, kas ietekme mūsu un pretinieka spēkus, lai varētu prognozēt kara iznākumu, un tie ir sekojoši: mērķis, debesis, zeme, ģenerāļi jebv komandieri un likums, jeb kārtība.

Kas ir mērķis? Mērķis ir ticība un vadmotīvs, kas novieto karavīrus zem vienas mērauklas, un kas vieno tos zem šīs ticības visu kara laiku, un ļauj tiem būt vienotiem un bez bailēm;

Kas ir debesis? Debesis nozīmē dienu vai nakti, karstumu vai aukstumu, un gadalaiku secību;

Kas ir zeme? Zeme nozīmē, vai kara lauks ir tuvu vai tālu, vai lauks ir stratēģiski sarežģīts, plašs vai šaurs, un vai apstākļi ir labi vai slikti izdzīvošanai.

Kas ir komandieris? Komandieris ir armijas augstākais pavēlnieks, ar piecām īpašībām: inteliģents, uzticams, labsirdīgs, drosmīgs un stingrs.

Kas ir likums, jeb kārtība? Tā ir militārā kārtība, komandieru izkārtojums visos līmeņos, munīcijas izlietojums un kārtība.

31/10/04


Katram, kas uzdrošinās vest kaujā karavīrus ir jābūt dziļi pazīstamam ar augstāk minētajiem pieciem faktoriem. Tikai tas, kas pilnībā pazīst šos faktorus, var gūt uzvaru. Ja viņs nav labi pazīstams ar tiem - viņš gūs sakāvi. Tāpēc lai pirms kaujas, varētu izsvērt visus faktorus un pateikt - vai uzvarēs mūsu puse vai ne - ir jāuzdod šādi jautājumi:

- Kurš no valdniekiem ir populārs laužu vidu?

- Kurš no ģenerāļiem ir tas, kuram piemīt spējas?

- Kurai no pusēm ir vislabvēlīgākais klimats un pieņemamākā zeme?

- Kurā pusē disciplīna ir visefektivākā?

- Kurai pusei ir militārs pārsvars?

- Kurā pusē virsnieku un karavīru sastāvs ir labāk trenēts?

- Kuras puses apbalvojumu un sodu sistēma ir taisnīgāka un skaidrāka?

Mēs varam paredzēt kaujas iznākumu ja mēs rūpīgi izsveram visus šos faktorus.

Sun Tzu teica: Ģenerālis, kurš pieņem manas shēmas un stratēģijas, noteikti uzvarēs komandējot armijas priekšgalā un saglabās ģenerāļa pozīciju. Ja viņš nepieņem manus padomus, viņs tiks sakauts, un pazaudēs ģenerāļa pozīciju.

Sun Tzu teica: Ģenerālim, kas uzmanīgi izstudēs manas noderīgās shēmas un stratēģijas, ir jāizveido viņa spēki, kas viņam palīdzes realizēt plānu. Kas ir spēki?  Tas nozīmē, ka ģenerālim jāformulē sava taktika, tā lai tas būtu visizdevīgāk.

Sun Tzu teica: Jebkura militāra operācija savos pirmsākumos ir maldināšana. Komandierim, kurš pilnībā kompetents ir jāizliekas nekompetentam, ja viņš ir pilnībā gatavs pielietot militāru spēku, tad viņam ir jāiztur tas, ja viņa karavīri ir tuvu ienaidniekam, viņam jādara tā, lai ienaidniekam liktos, ka tie ir tālu, un ja viņa karavīri ir tālu, tad ir jādara tā lai ienaidnieks tic, ka tie ir tuvu. Komadierim ir jāpiedāva ienaidniekam ēsma, lai ienaidnieks iekāro šo mazo ieguvumu, jānoķer brīdis, kad ienaidnieks ir nekārtībā, jānodrošinās pret ienaidnieku kurš ir labi sagatavojies, izvairīties pēc iespējas ilgāk no spēcīga ienaidnieka, sadusmot karstasinīgu ienaidnieku, izlikties vājam, lai liktu ienaidniekam justies pārdroši, nogurdināt to, ja tas ir labi atpūties. Komandierim ir jāsaprot, kā uzbrukt tur, kur ienaidnieks ir vismazāk sagatavots un veikt triecienu tad, kad tas ir vismazāk sagatavots.

23. Maijs. 2005


© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV