Walstreet.lv
Microns: Valūtu svārstīgums (7)
12.11.2004

Microns: Kursu aktivitātes sadalījums pa stundām

Šajā dokumentā mēģināsim pētīt, kā kursa svārstības ir atkarīgas no pulksteņlaika. GBPUSDVispirms paskatīsimies, kuros laikos notiek vislielakās svārstības. Laiki visos grafikos ir GMT+2. Aplūkotais periods ir 2003. gada sākumus līdz 2004. gada beigas, pavisam 8000 stundas.

 
Bilde nr.1

Šeit ir salīdzinātas stundas high un low (zilā līnija) un open un close (oranžā līnija) cenas. Starpība ir izteikta kā procenti attiecībā pret open cenu. Piem., ja 19:00 uz zilās līnijas ir cipars 0,15%, tas nozīmē, ka vidēji laika posmā starp 19:00 un 19:59 atšķirība starp high un low cenām ir bijusi 0,15%. Procenti ir dabūti tādā veidā, ka tiek izdalīta šī starpība ar open cenu.

Citiem vārdiem – zilā līnija mēra vidējo bāru garumu ar ēnam, bet oranžā līnija mēra tikai bāru ķermeņu augstumu. Šajā gadījumā nav svarīgi, vai kustība ir uz augšu vai uz leju.

Ko var secināt – vislielākā aktivitāte, protams, ir dienas laikā. 12 stundas dienā dod aptuveni 65% no visām svārstībām. Eksistē trīs virsotnes – 2:00, 10:00 un starp 14:00 un 16:00.

Tagad varam pārbaudīt, vai šīs sadalījums mainās laika gaitā. Paņemsim un salīdzināsim 4 pēdejos kvartālus.

 
Bilde nr.2

Var skaidri redzēt, ka aktivitāte ir tajos pašos pulksteņlaikos visa gada garumā. Gada sākumā aktivitāte ir nobīdīta par vienu stundu vēlāk (tas laikam dēļ vasaras/ziemas laika atšķirībām), bet pati struktūra ir tāda pati. Var novērot, ka vislielākā aktivitāte ir pirmajā kvartālā, otrajā tā samazinās, trešā arī un pēdējā tā ir pavisam zema. Pārbaudot 2003.gadu arī bija tas pats novērojums, ka aktivitāte gada beigās samazinās. Kaut gan maksimumi un minimumi paliek tajās pašās vietās.

EUR/USD

Šeit varam salīdzināt tāda paša veida datus par valūtu pāri EURUSD.

 
Bilde nr.3

 
Bilde nr.4

Kā var redzēt, grafiki ir ļoti līdzīgi. Galvenā atšķirība no GBPUSD ir tā, ka EURUSD ir krietni svārstīgāks (apmēram par 10-15%). Citu būtisku atšķirību nav. Grafika struktūra gandrīz tāda pati, maksimumi gandrīz turpat. Vienīgi otrais maksimums ir pie 9:00 nevis pie 10:00.

 
Bilde nr.5

Ja salīdzina pa nedēļas dienām, tad var mēģināt noskaidrot, vai ir kādas atšķirības. Kā var redzēt, visvairāk izceļas pirmdiena (melnā līnija) un piektdiena (sarkanā līnija). Pirmdiena iesākas sparīgāk, tomēr turpinājumā tās uzrāviens ir mazāks nekā pārējās nedēļas dienās. Turpretī piektdiena visu laiku turas nedaudz zem citām dienām, bet tad 14:00-14:59 izdara spēju uzrāvienu – sasniedz gandrīz 0,40%. Bet, piektdienai beidzoties, aktivitāte nokrīt pavisam zemu.

USD/JPY

Tagad sekos viss tas pats priekš USDJPY.

 
Bilde nr.6

 
Bilde nr.7

Lai cik tas pārsteidzoši nebūtu, aktivitāte uz USDJPY notiek praktiski tanīs pat stundās, kad aktīvi ir EURSUD un GBPUSD tirgi. Sakrīt pat maksimuma stundas. Vienīgā atšķirība ir tā, ka nopietna aktivitāte ir arī Āzijas sesijas laikā (pat nedaudz lielāka nekā Eiropas sesijā).

Valūtas pāru salīdzinājumsŠajā nodaļā tiks salīdzināti visi augstākminētie pāri.

 
Bilde nr.8

Šajā bildē ir apvienoti visi trīs iepriekš redzētie H-L grafiki (zilās līnijas no bildēm 1, 3, 6). Pirmais secinājums – EURUSD ir svārstīgāks par GBPUSD un zināmā mērā apsteidz pat USDJPY. Vienīgais iemesls, kas ļauj USDJPY nosaukt par volatilāko pāri, ir Āzijas sesija, kas dod augstu svārstīgumu visu diennakti, kamēr EURUSD pa nakti atpūšas.

Tāpat var izdarīt secinājumu, ka EURUSD, GBPUSD pa nakti (plkst 2:00, kas ir 0:00 pēc GMT), visticamāk, iešūpojas dēļ krosu ietekmes vai arī dēļ dienu maiņas.

Ja ātrumā apskatās uz bildēm nr. 3 un nr. 6, tad rodas aizdomas, ka USDJPY bāru ķermeņi nemaz tik svārstīgi nav. Tāpēc tika nolemts samest kopā arī oranžās līnijas no visu trīs valūtas pāru grafikiem.

 
Bilde nr.9

Šeit rezultāti ir pavisam savādāki nekā iepriekšējā bildē. Pēkšņi USDJPY nemaz vairs neliekas volatils. Lieta tāda, ka stundas laikā grafiks svārstās pietiekoši daudz, tomēr beigās izmaiņas nav tik briesmīgas (vismaz salīdzinot ar EURUSD). Vienkārš jēnai ir garas ēnas.

SecinājumiPirmais jautājums - vai no šī visa ir kāds praktisks labums? Tiešā veidā, šķiet, nekādas lielās jēgas nav. Otrais jautājums - kur var izmantot šos datus netiešā veidā? Visticamāk, dažādās indikatoru sistēmās vai arī tajās, kas bāzējas uz pozīcijas atvēršanu pēc random principa. Nu un pēdējais sīkums - EURUSD pirmais maksimums ir 9:00, bet USDGBP pie 10:00. Iespējams, eksistē kaut kāda sakarība, ka no sākuma nosvārstās EURUSD un pēc tam USDGBP tajā pat virzienā, bet tas ir tikai minējums.
Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 7 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV