Walstreet.lv
Sarežģīti un vienmēr kustībā
14.11.2004

Alans Grinspens Federālo Rezervju atbalstītā simpozija Kanzassitijā atklāšanā 2003. gada 29. augustā teica: „Nenoteiktība ir ne tikai svarīga valūtas politikas ainavas īpašība, bet tā ir noteicošais raksturlielums”. Viņš stāstīja, ka makroekonomiskie modeļi ir lielā mērā novienkāršoti. Patiesībā ekonomika ir sarežģīta. Ir tik daudz spēku un mainīgo lielumu, zināmo un nezināmo, kuri ietekmē ekonomiku, ka visu ņemt vērā nav iespējams.

Ekonomika nav vienīgā sarežģītā sistēma. Sarežģītas sistēmas ir izplatītas arī dabā. Senie filozofi, tādi, kā Herakls un Efes, jau sen bija izdarījuši šādus novērojumus. Visi pasaules elementi, tādi, kā, piemēram, laiks, uguns, ūdens, zeme un gaiss, pastāvīgi atrodas nepārtrauktā mainīšanās procesā, un izsakoties figurāli, „nav iespējams divreiz ieiet vienā un tajā pašā upē”. Daba nepārtraukti dalās un atkalapvienojās. Un tirgus nav izņēmums. Jūs nekad neieiesiet tādā pat upē (tirgū), kurā tirgojāt agrāk. Tas var izskatīties tāpat, tomēr būs savādāks. Straume būs nedaudz stiprāka vai nedaudz vājāka (volatīlums), tas būs seklāks vai dziļāks (apjoms), ūdens būs nedaudz dzidrāks vai duļķaināks (redzamība). Ir tūkstoši mainīgo lielumu un gandrīz neviens no viņiem nav aptverams.

Bet kā Jūs domājiet, kurš no mainīgajiem lielumiem no visa, ko Jūs droši vien uzskatāt par pastāvīgu, ir vislielākais? Kā precīzi izteicās Pogo: „Mēs satikām ienaidnieku, un tas ir – mēs paši!” Arī Jūsu psiholoģija pastāvīgi atrodas nepārtrauktu izmaiņu stāvoklī. Šodien Jūs esat laimīgs, bet rīt melanholisks. Jūs nepārtraukti uzziniet jaunas lietas par tirgu un aizmirstat citas. Jūsu pārliecinātība ir līdzīga upei, tā ir svārstīga un mainīga. Tad, kad Jūs atnācāt uz savu tirdzniecības vietu, vai kaut kas nebija kā vajag, vai viss bija kārtībā? Kāds bija ceļš? Kāds bija Jūsu biedra treidera garastāvoklis tad, kad Jūs atnācāt? Kā pagāja Jūsu pirmais darījums?

Viss kustās neatkarīgi no tā, vai mēs to redzam un vai varam to izmērīt. To saprast ir ļoti svarīgi gan sistēmu veidotājiem, gan arī treideriem, kuri izmanto „melnās pastkastītes”. Tas palīdz izskaidrot kāpēc dažas programmas labi strādā neilgu laiku. Ir daudz citu iemeslu, kas izraisa šīs parādības, tomēr tirgus mainīgo spēku mijiedarbība, protams, spēlē galveno lomu.

Kā vispār var ielaisties darīšanās ar pastāvīgiem mainīgajiem? Vispirms – vienmēr esiet uzmanīgi! Gaidiet tos. Pieņemiet to kā normu. Otrkārt aizsargājiet savu peļņu no negaidītām graujošām darbībām. Risku pārvalde, piemēram, stop-losi, ir vitāli nepieciešama. Pastāvīga uzmanība var daudzko mainīt, bet veselīgs skepticisms var izglābt dzīvību. Treškārt nepārtraukti pētiet specifisko tirgu, kurā Jūs tirgojiet. Izveidojiet sevī kaisli tirgoties. Strādājiet pie sevis veidošanas tā, kā Dzen-treideris, kad Jūs kļūstat vienots ar tirgu un izjūtat tā kustību tā, it kā Jūs peldētu pa upi. Neviena no šīm pieejām nav viegla, bet bez tā par veiksmīgu treideri nekļūt.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV