Walstreet.lv
Bezzaudējumu punkts
14.11.2004

Tiklīdz darījums uzsākts, eksistē divi iespējamie rezultāti. Labākajā gadījumā tas var uztaisīt naudu, sliktākajā gadījumā – var zaudēt. Starp labāko un sliktāko iznākumu atrodas bezzaudējumu punkts un par cik punkts atrodas starp abiem iznākumiem, tad tam ir psiholoģiska nozīme, jo. Tas sadala bailes un cerības, no vienas puses, un alkatību un mantkārību, no otras. Puse, kurā Jūs atrodaties, nosaka, kā jūs redzat šo atbalsta punktu.

Kad mēs atrodamies tuvāk sliktākajam iznākumam, bezzaudējumu punkts – gaismas stars, kas iedveš cerību. Cilvēkiem ir dabiska tieksme izvairīties no riska un zaudējumiem. Kad darījums rāda zaudējumus, daudzi cenšas to saglabāt, to noturēt, cerot, ka tas vismaz atgriezīsies pie bezzaudējumu punkta, kur nebūs ienākumu, bet, vismaz nav arī zaudējumu. Bet cerības bieži noved pie zaudējumiem. Cerības un tirdzniecības lēmumu pieņemšana nav savienojamas lietas. Uzsākot darījumu, ieejas punkts un aizsardzības stop ir jāaprēķina iepriekš. Ja tas ir izdarīts pienācīgā veidā, tad nav iemeslu ļaut cerībai vai jebkurām citām emocijām ietekmēt Jūsu tirdzniecības lēmumus. Jums ir jātirgojas gandrīz mehāniski. Ja darījums iet pret Jums, vienkārši, tiklīdz ir sasniegta stop cena izejiet. Neļaujiet cerībai spēlēt lomu Jūsu tirdzniecības plānā.

Ir daudz vairāk nopietnu pamatojumu Jūsu zaudējumu samazināšanai, nekā cerība uz to, ka zaudējumus nesošs, nerentabls darījums sāks dot ienākumus. Kad Jūs atrodaties ar zaudējumiem saistītā darījumā, Jūs reti tur esat viens. Arī daudzi citi treideri, piemēram, mēģina iziet no garās pozīcijas bez zaudējumiem. Un ir šorti, kas aizsargā šo sfēru, lai nosargātu peļņu. Maz ticams, ka jūs varat uzvarēt šajā sacensībā, tāpēc labāk samazināt savus zaudējumus un pāriet pie nākamā darījuma.

No peļņas puses skats uz bezzaudējumu punktu ir pilnīgi savādāks. Kad darījums nes peļņu, treideriem ir tendence saņemt peļņu pārāk ātri, un atkal tāpēc, ka viņiem nav tieksme riskēt un pieņemt pat potenciālus zaudējumus. Tomēr izstājoties agri, viņi neļauj peļņai augt. Tas ierobežo veiksmīgu darījumu apjomu un kopējā peļņa būs mazāka. Bet ir veids kā fiksēt profitu, kas ļauj darījumam strādāt ilgāku laiku un dot lielāku peļņu. Tikko kā peļņa pārsniedz sākotnējo likmi, stopu var pārnest uz bezzaudējumu punktu. Šī stratēģija ļaus Jums fiksēt zināmu daudzumu sākuma peļņas pie faktiski novērsta riska. Viss, ko jūs varat zaudēt, ir komisijas nauda. Vienlaikus ar finansu riska samazināšanos, tiek novērsts arī emocionālais sasprindzinājums Bet samazināts sasprindzinājums nozīmē, ka Jūs kopējo ainu varat novērtēt daudz objektīvāk.

Diemžēl daudzi treideri iesācēji ir tā ieklemmējušies uz peļņas saņemšanu un rožainu atskaišu demonstrēšanu par peļņu un zaudējumiem, ka viņi nav spējīgi piespiest sevi stopu pārvietot uz bezzaudējumu punktu. Viņi jūt, ka stratēģija viņus ierobežo un var ierobežot arī potenciālo peļņu. Viņi cīnās ar vēlmi aizbīdīt stopu pēc iespējas tālāk no sākuma līmeņa vai to atcelt pavisam. Tas var slikti atsaukties uz kontu. Stopus nekad nedrīkst pārbīdīt uz lielo pusi vai pavisam atcelt. Tādas metodes izsauks emocijas, kas nelabvēlīgi atsauksies uz tirdznieciskiem lēmumiem un gala rezultātā novedīs pie kraha. Labākā stratēģija ir disciplīna.

Ir lietderīgi saprast bezzaudējumu punkta psiholoģisko nozīmi neatkarīgi no tā, kurā pusē no tās atrodaties. Vienā pusē jums māksies virsū bailes un cerības, otrā – alkatība. Vitāli svarīgi ir atzīt šīs emocionālās tendences un darīt visu iespējamo, lai tām pretotos.

 www.innerworth.com

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV