Walstreet.lv
Stereotipi (2)
24.11.2004

Stereotipi

Cik pierasti ir dzirdēt šāda veida komentārus: „INTC ir laba akcija. Es zinu kādu tipu, kurš ar viņām ir uztaisījis kaudzi naudas. Es taisos ietaupīt naudu un ieiet INTC”, vai arī „Dell ir kaut kas briesmīgs. Es tur vairs nekad neieiešu”. Ja Jūs šūpojat galvu un nopūšaties, tad, iespējams, kaut arī Jūs pārsvarā esat pieredzējuši treideri, tomēr Jūs neesat apdrošināti pret tādām pat kļūdām.

Parasti daudzi cilvēki pret akcijām, fjūčeriem un cita veida investīciju instrumentiem izveido stereotipus, kuri ir balstīti tikai uz vienu gadījumu vai pieredzi.

Lēmumu balstīšana uz noteiktu vēsturisku gadījumu vai pieredzi treideros bieži izveido psiholoģiskus „blokus”, kuri tirdzniecības laikā var kaitēt viņu noskaņojumam. Bloki sašaurina treidera perspektīvas un aizsedz spriedumus, kuriem lēmumu pieņemšanā varētu būt ārkārtīgi svarīga nozīme. Šāda tipa darbība kopumā demonstrē to, ka treiderim nav laba izpratne pašam par savu individualitāti un viņš nav pārliecināts par sava tirdzniecības plāna pareizību.

Lēmumu bāzēšana uz neseniem notikumiem treidera darbā arī var radīt problēmas. Pieņemsim, ka noteikta akcija stabili auga un Jūs ar to uztaisījāt pieklājīgu peļņu. Šī iemesla dēļ Jūs domās to atzīmējat kā „labu”. Ir pilnīgi iespējams, ka akcija šādu stabilu augšanu nesaglabās. Visdrīzāk, ka tā ies uz „korekciju”. Balstoties uz domās izdarīto piezīmi Jums attiecībā pret akciju izveidojas personīga attieksme, kura Jūs piespiedīs palaist garām potenciālos pagriezienus un korekcijas, radīs grūtības stop-lossu noteikšanā un Jums nāksies atdot atpakaļ, ja ne visu, tad lielu daļu Jūsu iepriekšējās peļņas jau nu gan. Šādi zaudējumi var novest pie tālākām pašnovērtēšanas un pārliecības problēmām.

Stereotipi var būt arī pārāk lielas pārliecības rādītājs. Jebkurš veiksmīgs treideris pateiks, ka, ja Jūsu pārliecība balstās uz akcijas cenas modeļiem (kurus Jūs nekādi nespējat kontrolēt), nevis uz tirdzniecības plānu un individualitāti (kurus Jūs varat vadīt), tad Jūs esat ceļā uz zaudējumiem.

Lai izvairītos no stereotipiem ir nepieciešams saprast, ka tirdzniecības instruments pats par sevi nevar būt ne „labs”, ne „slikts”. Pats treideris var būt vai nu veiksmīgs, vai arī nevisai veiksmīgs. Izvairieties apspriest akcijas, fjūčerus vai ko citu, ar ko Jūs tirgojaties, bet visu uzmanību fokusējiet uz sava plāna efektivitātes un individualitātes objektīvu novērtēšanu. Centieties noslīpēt savu treidera psiholoģiju un izstrādāt pārbaudītu plānu komplektu. Vairāk neko noteikt nevajag. Un vispār jau arī nevar.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 2 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV