Walstreet.lv
Izvairieties no pretrunām: noraidiet nepieņemamas idejas. (1)
16.12.2004

Daudzi cilvēki domā, ka labākais veids kā tikt galā ar nepieņemamām idejām, ir izlikties, ka tās te ir nevietā un viņām nav nekādas nozīmes. Šķiet, ka nepatīkamo un nepieņemamo ir vieglāk nepamanīt, nekā to atzīt. Tomēr likteņa ironija ir tāda, ka noliegšana patērē dārgos psiholoģiskos resursus. Tirdzniecība ir grūta un tāpēc ir nepieciešams pilnībā mobilizēt visu ierobežoto psiholoģisko enerģiju, kāda vien ir, un to sakoncentrēt uz tirdzniecību. Apzināta vai neapzināta to domu un ideju, kuras ir grūti pieņemt, atgrūšana traucē Jūsu koncentrācijas spējām un brīvai tirgus uztverei no objektīvā skatu punkta. Viens no labākajiem veidiem kā atbrīvot psiholoģisko enerģiju ir vienkārši atzīt visas tās iespējamās idejas, kuras Jums ir grūti pieņemt. Dažiem ar to arī pietiks: Atzīstiet nepatīkamo ideju, apziniet tās iespējamo patiesīgumu, pieņemiet to un ejiet tālāk. Citiem tas būs nedaudz grūtāk. Tiem ideja ir jāpieraksta, ir jāpieraksta piemēri, ar kuru palīdzību ideja var pierādīt savu patiesību un iemeslus, lai neskatoties uz idejas pravietiskumu, virzītos tālāk. Tomēr, lai kā arī Jūs neuzsvērtu to, ka Jums ir spējas atzīt nepieņemamo un iet tālāk, process sāks kustēties tikai pēc tam, kad Jūs būsiet pārskatījuši tās idejas, kuras Jums šķiet pašas nepieņemtākās. Apskatīsim dažus iespējamos piemērus.

Treideris iesācējs domā: „Iespējams, ka pagaidām es esmu ne pārāk kvalificēts treideris. Tomēr es jau esmu ceļā pretī veiksmei ... ” Treideriem iesācējiem agrīna veiksme var ar sevi aizstāt nepieciešamību pēc nopietnām mācībām. Visticamākais, ka veiksme būs īslaicīga, bet pieredzes trūkums beigu beigās ar viņu izspēlēs ļaunu joku. Ja Jūs jūtat, ka šāds apgalvojums, kaut nedaudz, bet arī attiecībā pret jums, ir patiess, tad to vajag atzīt. Kāpēc nepieļaut savu iespēju ierobežojuma pastāvēšanu? Izliekoties, ka Jums ir pieredze, kuras patiesībā nav, Jūs, pievēruši acis uz ierobežojumiem, savu psiholoģisko enerģiju izšķērdēsiet veltīgi. Šī ir vispasīvākā pieeja, kura tikai pastiprina treidinga stresus. Jūs, mēģinot novērst nevēlamā iespējamību, tā vietā, lai efektīvi izmantotu savu ierobežoto enerģiju, centīsieties arvien vairāk savu psiholoģisko enerģiju tērēt nelietderīgi. Un, ja Jūs tirgojat bez nepieciešamajām iemaņām, tad Jūs, iespējams, arī tērējat daudz naudas. Būtu labāk savu laiku izmantot prātīgi, uzkrāt pieredzi un savas tirdzniecības iemaņas noslīpēt tādā veidā, lai tirgotos bez pretrunām. Pareiza doma būs: „Es varētu sagatavoties dažu stundu laikā, bet es varu arī kļūdīties.” To pieņemt ir grūti. Daudzi treideri treidinga izpētē iegulda milzu pūles un tomēr kļūdās. To pieņemt ir grūti, jo, spriežot loģiski, nākamajai domai ir jābūt: „Ja tirdzniecība ir tik grūta, tad priekš kam man to vajag?” Ir vitāli svarīgi šo domu atzīt un tai piekrītot, iet pašam pa savu ceļu.

„Iespējams, ka kādreiz es biju labs treideris, bet tirgus apstākļi izmainījās un liekas, ka es vairs nespēju uzturēt savu reputāciju.” Pastāv viedoklis, ka katram treiderim ir jāuztur sava reputācija. Tad, kad kāds veic ļoti ienesīgu darījumu, tad viņu aicina draugiem un kaimiņiem pastāstīt, cik labi viņš strādā. Ir lieliski, ja Jūs vairākkārt gūstat lielu peļņu, tomēr bieži tieši ar šādu uzvedību sākas pat vissvērīgākā treidera kritiens. Tomēr arī neatzīstot savu nepieciešamību pēc slavas, vai arī izliekoties, ka Jūs spējat uzturēt nereālu reputāciju, Jūs tērējat savu psiholoģisko enerģiju un radiet traucējumus pats savām koncentrēšanās spējām. Lieliem ienākumiem patīk kautrīgie, tāpēc pacentieties par savu reputāciju rūpēties ne pārāk aktīvi.

Eksistē kāds apstāklis, ar kuru treideriem notiek nepārtraukta cīņa. Tas ir viedoklis, ka „Treidings – tas ir īsts darbs!” Daudzi treideri cīnās par tirdzniecības leģitimitāti. Dažiem vienkārši pietiek sev atgādināt: „Treidings nodrošina likviditāti un palīdz kontrolēt cenas”. Tomēr citi domā, ka ar to ir nepietiekami un ir nepieciešams savos ikdienas darbos atrast lielāku nozīmīgumu. Piemēram, viņi var sakoncentrēties uz to, ka treidings viņiem palīdz uzturēt ģimeni, vai, iespējams, plānot daļu no saviem ienākumiem ziedot labdarībai. Neatraidiet šādu domu iespējamo patiesību. Labāk ir tās atzīt un ar tām padarboties un tikai pēc tam iet tālāk. No otras puses, atteikšanās no to eksistēšanas prasīs laiku un enerģiju.

Nepieņemamie uzskati slēpjas Jūsu apziņas tumšajā pusē. Tie tur paliek neredzami, tomēr, sagaidījuši piemērotu momentu, tie var ļoti lielā mērā ietekmēt Jūsu uzskatus. Tā kā atzīstiet nepatīkamās idejas un tiklīdz Jūs pieļausiet tādu domu iespējamo svarīgumu, Jūs neitralizēsiet to potenciālo ietekmi. Tas atbrīvos ierobežotos psiholoģiskos resursus un ļaus Jums pareizi sakoncentrēt visu savu enerģiju uz tirdzniecību.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 1 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV