Walstreet.lv
Tirdzniecība uz ziņām (6)
20.12.2004

Neviens neatteiktos uzspēlēt uz jaunumiem, tomēr visbiežāk tā ir bezjēdzīga nodarbošanās. Vairumā gadījumu uz to brīdi, kad Jūs izdzirdējāt vai izlasījāt šo jauno ziņu, lielās summas jau ir izgājušas caur tirgu. Sakiet, vai vienkāršs ierindas treideris var no šī fakta, no šo jaunumu iziešanas ēterā, var gūt kādu labumu?

Vairumā gadījumu visas ziņas var iedalīt trīs kategorijās: ekonomiskās, korporatīvās un institucionālās. Ekonomisko ziņu iziešana ēterā jau iepriekš ir ieplānota. Lielākā daļa no tām ēterā parādās jau 6:30 a.m., 9:45 .a.m., vai 10.a.m. EST. Savukārt korporatīvās ziņas ēterā var iziet jebkurā brīdī, tomēr viņu skaits, vienlaikus ar tuvojošos kvartāla beigām, ļoti ātri pieaug. Savukārt institucionālās zinās bieži iznāk pirmdienas rītos, bet bieži gadās tā, ka tās iznāk arī nedēļas vidū.

Ekonomiskās ziņas līdz treideriem nonāk ar vismazāko aizkavēšanos. Informācija par kompānijas ienākumiem visiem pieejama kļūst nedaudz vēlāk, jo saskaņā ar izziņošanas noteikumiem kompānijām šī jaunā ziņa ir vienlaikus jāiesniedz daudziem informācijas avotiem, bet tam ir nepieciešams laiks. Dažādu iemeslu dēļ institucionālie jaunumi klajā nāk ar vislielāko nokavēšanos. Ir jāņem vērā tas apstāklis, ka VIP klienti par kompāniju reitingu izmaiņām, ko ir izdarījuši analītiķi, uzzina nedaudz agrāk par visiem citiem.

Neaizmirstiet, ka jaunumi ne vienmēr līdz mums nonāk reālajā laikā. Pat tad, kad tiek izziņoti valdības lēmumi, institūti un fondi par to uzzina agrāk par Jums. Un viņi balstoties uz iegūto informāciju, lai izvairītos no nevēlamām cenu kustībām, tad arī ir tirdzniecības iniciatori.

Vēl lielāka problēma treideri sagaida tad, kad viņš cenšas noskaidrot iemeslu – seku saistību starp jaunumiem un cenu. Pastāv viedoklis, ka labas ziņas – tas ir labi, un treideris pērk akcijas, kuras jau tāpat vairākas dienas aug. Tomēr tie, kam vajag, jau ir uz to ir nopelnījuši un cena sāk kustēties uz leju. Treideris cieš tādus zaudējumus, kurus reizēm nevar atgūt pat vairākos mēnešos.

Tirgošanās balstoties uz ziņojumiem par uzņēmumu ienākumiem no treidera prasa disciplīnu un pacietību. Nosākuma, kad parādās jaunumi, pamēģiniet palikt vienkārši malā un nedariet neko, vai arī aizveriet pozīciju dažas minūtes pirms tā parādās. Vislabāk ir taisīt naudu uz paziņojumiem par akciju ienākumiem un prognozēm par perspektīvajām peļņām, kuras diezgan stipri atšķiras no iepriekš publicētajām prognozēm. Bet izvairīties vajadzētu no pozīcijas atvēršanas balstoties uz daudz agrākām kustībām, jo šīs kustības nevienmēr atspoguļo lietu reālo stāvokli.

Lai spēlētu uz jaunumiem, ir nepieciešams samazināt darījuma izmēru un noteikt limitorderi (parasti pāris centus augstāk par pretestības pamatlīmeni vai zemāk par atbalsta pamatlīmeni) un arī tikai pēc tam, kad Jūs būsiet izpētījuši vispārējo situāciju un būsiet skaidri apzinājušies kādu rezultātu no šī darījuma Jūs vēlētos iegūt. Īsās pozīcijas aizvēršana pagarinājuma stundās var dot labus rezultātus, tā kā, piemēram, Nasdaq šajā laikā nepakļaujas noteikumam „plus tik”.

Labākais laiks pozīcijas atvēršanai parasti iestājas pēcpusdienas stundās pēc tam, kad parādās ziņojums par ienākumiem, vai arī 2 – 3 dienas vēlāk. Jēga šeit ir šāda: visi, kas gribēja nopirkt vai pārdot uz informācijas viļņa, to ir izdarījuši dažās pirmajās stundās. Pēc tam viņi atiet malā, bet tirgus nezin kurp doties, jo to neviens nekur nebīda. Tam seko liels satricinājums un tāpēc tagad ir laiks iesaistīties spēlē.

Paņemsim 60 minūšu grafiku un atzīmēsim izteiktos pretestības un atbalsta līmeņus. Pieņemsim, ka pārdošanas stimulēs cenas atgriešanos pie eksponenciālā vidējā slīdošā līmeņa ar periodu 50 vēl pirms tam, kad sāksies atjaunošanās. Esiet gatavi turēt zaudējumus nesošu pozīciju līdz tam brīdim, līdz cena sāks kustēties prognozētajā virzienā, vai arī līdz cena sasniegs stopa līmeni. Novietojiet limitorderi un atveriet, pēc apjoma nelielas, pozīcijas. Šajā gadījumā Jūs būsiet apdrošināti pret tirgus negaidītiem pagriezieniem.

Ja pēc sākotnējā pieauguma tirgū ir vērojama strauja atplūde, tad konservatīvi noskaņotiem treideriem labāk būs pāris dienas spēlē neiesaistīties. Šāda cenas kustība nozīmē to, ka kāds, kuram ir liela ietekme uz tirgu, mēģina spēlēt uz jaunumiem un iesmērēt publikai akcijas, kura par to arī sapņo. Šāds apgrieziens parasti ilgst 2 – 3 dienas līdz iestājas peļņas saņemšanas laiks un cenai izdodas atgriezties pie sākotnējā līmeņa. Esiet uzmanīgi tad, kad tiek pārdotas šādas akcijas, un sagaidiet iespēju atvērt pozīciju ar mazāku risku.

Pārdošanas parasti pārstāj izdarīt spiedienu uz cenu tad, kad cenas caursit paternu, kurš ir radies cenai atplūstot, piemēram, kā buļļa karogs. Kaut arī Jūs darījumu veiksiet dažas dienas pēc ziņojuma parādīšanās, dienas grafikā vienalga var būt paterni, kuri būs spējīgi Jums palīdzēt. Tā, ja Jūs pēc pozīcijas atvēršanas izpētījāt tās dienas, kad parādījās jaunums, maksimumus un pamanījāt, ka sāk veidoties dubultā virsotne, nekavējoties pozīciju aizveriet.

Šis veids Jums palīdzēs bez bailēm atvērt pozīcijas tad, kad Jūsu mīļākās kompānijas rādītāji nesakritīs ar prognozētajiem. Bet kā būs ar kopējiem nacionālajiem rādītājiem, kuri katru dienu ietekmē tirgu? Vai arī no tiem var gūt labumus? Tajā pat laikā taču arī tirgus giganti grasās gūt peļņu. Paskatīsimies uz tirgus darba laiku.

Daudzi rādītāji, tajā skaitā arī ikmēneša dati par bezdarba līmeni, parādās vienas stundas laikā pirms tirdzniecības atvēršanas 9:30 a.m. ET. Ir ļoti svarīgi, lai Jūs jau būtu pamodies un sakoncentrējies. Vēl labāk būtu uz indeksiem paskatīties vismaz stundu pirms jaunumu parādīšanās. Cenas kustības pirms tirgus atvēršanās atspoguļo tās tirgus tendences, kuras atkarībā no jaunumu satura vai nu apstiprināsies, vai nu arī ne.

Pozīciju neatveriet uzreiz. Tieši pretēji, paskatieties kādās robežās svārstīsies indeksa fjučers pēc jaunumu iznākšanas, bet līdz tirgus atvēršanai. Pats galvenais ir noteikt vai cena atrodas pretestības – atbalsta robežās, vai arī tā šo kanālu caursitīs. Tirdzniecība robežu ietvaros liecina par trenda drīzu apgriešanās iespējamību pēc tam, kad tiks atvērts tirgus. Pēc kanāla caursišanas pirmajās 45 minūtēs var gaidīt tirdzniecības sesijas strauju kustību.

Pats spēcīgākais trends ir novērojams tajās dienās, kad tendence, kura tika prognozēta pirms jaunumu iznākšanas, sakrīt ar tendencēm, kuras tiek novērotas pēc jaunumu iznākšanas. Šādā situācijā atveroties tirgum nereti ir novērojama hepa klātbūtne. Tomēr ir jāņem vērā, ka reizēm dati par bezdarba līmeni nevienai no pusēm nedod nekādas priekšrocības.

Šādas choppy sessions sniedz labu iespēju tuvākajās nedēļās atvērt svinga pozīcijas. Tieciet skaidrībā ar cenu, bet pēc tam, kad tirgus sāks kustēties vajadzīgajā virzienā, pamazām atveriet pozīciju. Lai pozīcijas izejā paliek atvērtas, bet pirmdien vai otrdien rūpīgi pārskatiet situāciju.

Necentieties jaunumus interpretēt no fundamentālās analīzes viedokļa, bet vienkārši skatieties uz grafiku un tirgojaties atbilstoši reālajiem skaitļiem. Mūsu spēkos nav noteikt konkrētā jaunuma ietekmi uz ekonomikas kopējo stāvokli, tomēr mēs varam iepazīties ar to, kāda šī ietekme ir skatoties no citu cilvēku skatu punkta un tad darboties atbilstoši apstākļiem.

Atcerieties, ka Jūs esat treideris, nevis spēlmanis. Nepērciet un nepārdodiet tieši pirms jaunumu iznākšanas. Tas vairāk līdzinās loterijai, kura galīgi ir nevietā, ja tirdzniecībai pieiet prātīgi. Šajā gadījumā lietā tiek likts azarts, kas bieži noved pie pilnīga kraha.

Mazāk svarīgi ekonomikas notikumi bieži ir novērojami 6:30 a.m., 9:45 a.m. и 10 a.m. ET. Daži jaunumi iznāk pat pusdienu pārtraukuma laikā. Atcerieties, ka daudzi no šiem jaunumiem uz tirgu nekādu iespaidu neatstāj un tirdzniecība pēc to parādīšanās bieži ir nevis atbildes reakcija, bet tirdzniecība pēc inerces. Citiem vārdiem sakot, jaunumu iznākšanas laikā esiet modri, tomēr nepieķerieties tai kā iespējai gūt peļņu.

Šī stratēģija ir laba tad, ja jaunumi parādās pirmajās 15 – 30 minūtēs pēc tirgus atvēršanās. Bieži pēc jaunumu iznākšanas sākas kustība noteiktā virzienā, kas pēc tam apstājas. Tirgus gigantiem jaunumu iznākšana bieži ir iemesls, lai aizvērtu īsās pozīcijas, vai arī, lai piespiestu citus spēlētājus aizvērt garās. Arī jūs paši ar konverģences – diverģences analīzes palīdzību varēsiet prognozēt šos apgriezienu. Pasekojiet tam, kādā līmenī vakar tika slēgts tirgus un kāda tajā brīdī bija tā jūtība. Parasti priekšvakarā ir novērojams liels pārdošanas apjoms, bet slēgšanas cena pietuvojas minimālajai. Nākošajā dienā Jūs mostaties cerot, ka trends un heps būs lejupejošs. Tomēr Jums par pārsteigumu indekss ir izaudzis par pāris tikšķiem un šķiet, ka ir gatavs augt vēl.

Pēc tam Jūs atceraties, ka 10 no rīta ir jāparādās jaunai ekonomiskajai ziņai. Pieaugums turpinās līdz pat jaunumu iznākšanai, bet pēc tam, pie nosacīti laba jaunumu rādītāja, ir vērojams pārdošanas periods. Izrādās, ka vienkārši atbilstošā līmenī ir bijis izvietots bids, lai tie, kas patiešām spēj ietekmēt tirgu, varētu aizvērt īsās pozīcijas par augstāku cenu.

Ļoti bieži šādu situāciju var novērot tad, kad iznāk paziņojums, no kura tiek gaidīta liela ietekme uz tirgu. Tomēr virkne iestāžu šādus paziņojumus uzskata, ka tie ir novecojuši un tie neatspoguļo lietu reālo stāvokli. Kā piemēru var minēt datus par kopproduktu. Tajā pat kategorijā ietilpst arī ražotāju cenu indekss, patērētāju cenu indekss, dati par ilgtermiņa lietošanas precēm, kā arī reģionālie ražošanas līmeņa rādītāji. Vienreiz bija iespējams novērot diezgan nopietnu kustību uz Empire State Manufacturing pētījumu rezultātu fona, kuri tik lielā mērā atšķīrās no prognozētajiem, ka tam nepievērst uzmanību vienkārši nebija iespējams.

Notikumiem iegūstot negaidītu pavērsienu Jūsu iespējas nolīdzsvarojas ar to cilvēku iespējām, kuriem ir ietekme uz tirgu, jo viņu pārsteigums ir pielīdzināms Jūsējam. Tā kā lieki neprātojot ir vērts tikai vienkārši tirgoties atbilstoši trendam.

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 6 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV