Walstreet.lv
Šanhaja, Ķīnas Tautas Republika (12)
02.01.2005


Vecās Šanhajas vairs nav. Vismaz to, ar netīro mazo ieliņu, apvīto ar ēdiena gatavotāju radīto smārdu un pārdevēju kliedzieniem piesātināto āzijas tirdziņu, jaunā Ķīnas valdība ir sākusi plānveidīgi iznīcināt. Nu Šanhaja kļuvusi par finansu metropoli. McDonalds, neskaitāmie stikla milzeņi, modernie highways un milzīgi ekrāni - šī ir jaunā Šanhajas seja. Vēl lidmašīnā sēžot, atvēris Shanghai Daily izdevumu, pirmais raksts, ko izlasu ir par "booming new Shanghai City". Tikai 2004. gadā šajā pilsētā uz dzīvi esot pārcēlušies vairāk par 36,000 ārzemnieku, un nākamajā gadā šis skaitlis varētu trīskāršoties.



Šanhaja, 2004. gada nogale. Jaunā gadsimta Ķīna. Skats no TV torņa.

Izkāpjot no lidmašīnas, pārkāpjot slieksni, un nonākot metāla piedurknē, caur kuru var nonākt lidostā, apņem aukstums, pilnīgi pretējs savulaik pārņēmušajam mitrajam karstumam Taipejā. Jā, tomēr ir ziema, par ko uzreiz atgādina arī Finnair pakļaušanās masu subkultūrai ar uzlīmi kas vēsta par komercializēto savulaik, skaisto ziemassvētku laiku. Nu, šie svētki kļuvuši par veikalu, makdonaldu un komerciālizētu brendu novalkātu simbolu, ko mūsdienu kompjuterizētais bērns uztver tikai un vienīgi kā jaunu iespēju gūt dāvānas vai jaunu datorspēli, un sievas priecājas par vēl vienu uzmanības mirkli no mūžam aizņemtajiem vīriem, kas saņēmuši ziemassvētku konvertus steidz iepirkt spīdošos nieciņus atdodot godu decembra beigu 10. tiesai veikalu ģildei.

Ieraugot šo uzlīmi metāla trubā apstājos kā iemiets, izsaucot nepatiku aiz muguras steidzošajos cilvēkos. Finnair - official airlines of Santa. Pretīgi. Arī Tu Brut... Saviebies paceļu uzvalka somu, un dodos pa trubu uz priekšu. Šī diena man turpināsies vēl ilgi, neskatoties uz ilgo pārlidojumu, vēl sešas stundas lidostā būs jāgaida Taivānas kolēģi, jo viesnīca atlaides dēļ nav reģistrēta uz mana vārda. Bez problēmām izgājis pases pārbaudi, dodos meklēt līniju Nr. 7, kur spriežot pēc uzrakstiem varētu būt mana soma.

Arī pēc 20 min, neparādās neviena jauna soma, izņemot divus koferus, viens ir sarkans, otrs dzeltens. McDonnel Douglas 12 lainera ietilpība tiešām ir liela, un nu šis laika sprīdis ir bijis tik liels, ka visi paspējuši savākties pie lentas, un nervozi bakstīdamies vēro vientuļi braucošos sarkano un dzelteno koferi. Vēl parādās pāris somu, tomēr tas arī ir viss. Vēroju sejas. Uztrauktas, saviebtas, nervozi raustīgas, tās cenšas noteikt, kāpēc nav tieši MANAS somas, kāpēc tikai šis dzeltenais koferis. Mani šī situācija sāk uzjautrināt, un vēršos pie blakus stāvošajām eiropeiska izskata sievietēm, un saku, ka somas visdrīzāk, šķiro pēc krāsas kritērijiem. Dzeltenā pēc rases - bet sarkanā pēc karoga. Really!?? Jaunākā izbīstas. But my bag is black!! Maggiee!!!!
- Madam, I am just kidding :(, nosaku.
- Oh, my god...

Stul... nē, uz sievietēm tā nesaki SoS. Ap šo laiku sāk parādīties aizvien  vairāk somu, un cilvēki izmantojot fantastiskus trikus, steidz grābt savu īpašumu, un ar plēsoņas cienīgu spēku atlecot sānis pārliecināties, vai pagrābtais tiešām ar savs. Daži neiziet šo pārbaudi, un nervozu vēl gaidošo smieklu pavadīti, nes koferi atpakaļ uz lentu. Ieraugu savu somu. Savācis to dodos uz izeju, taču gandrīz tieku nonests no kājām ar trauslu ķīniešu meiteni, kas ar žestiem pieprasa atvērt somu. Pasmīnējis atvēru. OK OK OK, meitene nozūd. Panika.

Tā kā pavadīt man šeit nāksies vēl sešas stundas, izejot ārā sāku meklēt kafejnīcas. Te nu tās, ir oficiantēm, komercializētais globāli domājošais ķīnieties piespiedis uzvlikt sarkanās santa cepures, tās smaidot sauc, merry cristmas sir, un aicina doties iekšā. Iekšā redzams vēl viens tipāžs, jau ar mākslīgo bārdu un ķīnieša acīm, kas škindinot zvaniņu pienācis pie mana galdiņa sauc šo pašu frāzi.

- Happy Octoberfest, pal :/, - nosaku.

Gan jau arī Helovīns un Octoberfests nonāks līdz jums. Vēlāk, ziemassvētku vakarā nonācis kādā no rajoniem es bija ārkārtīgi pārsteigts par notiekošo. Milzu egle, izrotātā līdzīgī Loras Bušas monstram ASV, mirdzēja uguņos. Pilnās ielas ar ķīniešiem izvērtušās par milzīgām svinībām. Jautāju Alanam, vai šamiem ir ideja, ko vispār svin, un ka šie svētki vispār ir kluss ģimenē pasēdēšanas vakars.

- seems no, - atsaka Alans.

Kronis visam tiek uzlikts 12:00, kad ķīnieši uzsāk atskaiti (!!), angļu valodā 9-8-7-6.... AIIIII JOUUUUUUUUU!!!!!!

Kas pierādā tikai to, ka nesen ievazātā Eiropas un ASV nesaprasta, sajaukta ar New Year, kļuvusi tikai un vienīgi par modes lietu un vēl vienu iemeslu paēst un nosvinēt īpaši neuzraucoties par ideju. Par to nevadzētu brīnīties, pietiek palūkoties uz mūsu tīņiem, kas pateicoties veikalniekiem nu ākstās ar Helovīnu īpaši neizprotot tā jēgu.
Ziemassvētki ir ienākuši mūsdienu Ķīnā, un nu, pateicoties vispārējai globalizācijai, mēs drīz redzēsim arī Pateicības dienu un Izgerbto Ķirbju trakumu oktobrī.

....

No lidostas izejot nolemjam paņemt taksomteru līdz Marriota viesnīcai. To tiešām ir daudz, un nu man ir tas gods iepazīstināt jūs ar Šanhajas auto pasaules unikumu - Wolksvagen Santana. Ticiet vai ne, bet visā manā uzturēšanās laikā man neizdevās ieraudzīt citu taksometra modeli, kā tikai šo. Jauni, veci, dzelteni un balti, tie nēsājas pa ielām nepārtraukti taurējot vienmēr un visur radot neticamu taurēšanas signālu kakofonijas kokteili, kas ir raksturīga iezīme Ķīnas pilsētām, gan Šenženai, gan arī Šanhajai. Šeit, signāls tiek lietots praktiski nepārtraukti, vēlāk noguris no šīs taurēšanas, kādā no reizēm saskatīju, cik reizes taksists lietoja signālu, aizvedot mani līdz viesnīcai. 26. 10 minūšu brauciena laikā. Skaidrs, ka nekas sevišķs nenotika nevienā no šīm reizēm, un vēlāk jau mēģinot analītiski izprast signāla pielietojumu sapratu, kad un kā tam jābūt pielietotam.

Un tā:

Ja jūsu auto, ir dārgākas markas par WV, tad jūs varat lietot signālu lai signalizētu:

- WV markas auto;
- Mopēdiem;
- Velosipēdiem;
- Gājējiem, kas uzdrošinājušies uzkāpt uz gājēju pārejas;

Tālāk ņemat rangu zemāk, ar noteikumu, ka apakšējais NEPĪPINA augšējam. Izņemums šeit ir liele reisu autobusi, kas var notriekt jūs no gājēju pārējas pat nelietojot signālus. Tie uzvedas pavisam pretīgi, reiz redzot ka šāds autobuss nesas pa kreiso joslu, sāku iet pāri ielai ieejot labajā joslā, autobusa vadītājs ieraugot mani uz pārejas, spēji parauj stūri pa labi, liekot burtiski atlekt atpakaļ uz trotuāra, pec tam atgriežoties atpakaļ kreisajā joslā. Bīstami. Rose nosaka, ka tas ir līdzīgi kā Šenženā, un nozīmē, ka autobuss ir mēģinājis pateikt, ka šis mans ceļš, un nav mums uz tā ko darīt.

turpmāk vēl.... un daudz :)

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 12 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV