Walstreet.lv
Viļņa, Lietuva
02.01.2005
...

plāksnīšu uz mājām protams nebija. to es konstatēju tikai pēc fakta, kad kārtējo reizi palaidis garām pagriezienu, lai reizi pa reizei nokļūtu no lidostas līdz reval hotel, nogiriezos ne tur. Vienvirziena ielu princips Viļņā ir vel viltīgāks par SP-500 fjūčeru tirgu. Iegriešana kārtējā ielā, ir ļoti vienkārša, kā pozīcijas atvēršana, tikai pēc tam kad esi iegriezis acs sāk meklēt jelkādu nosaukumu, double confirm, kur tad galu galā esi iepēries. Tad labākajās tradīcījās kad esi pa šo ielu jau aizbraucis līdz galam, uz pašas pēdējās mājas atrodi plāksnīti, kura tulkojot latviski nozīmē apmēram šādi: "šeit nevajadzēja iegriezt".
nedaudz sācis nervozēt, pievēršu uzmanību blakus sēdošajai Rose, kuru liekas tas viss tikai uzjautrina (Viļņa esot citāda, kā Taipeja, nu es nestrīdēšos, ir gan nedaudz), nomierinos, un sāku veikt DD. Tas palīdz, jo tālumā ieraugu Reval, tikai diemžēl kārtējo reizi zīme iesaka griezt diametrāli pretējā virzienā.
Ticis tomēr uz samēra skaistas maģistrāles, uz kuras milzīgiem burtiem iesaka, apēst pāris Makdonaldas, aizēnojot nedaudz  mazāku plakātu, kurš apelē pie lietuvieša pilsoņa sirdsapziņas tomēr iet un piedalīties vēlēšanās (paēst makdonaldas tomēr lielāks, vēders prasa savu arī šeit, konstatēju), piespiežu gāzi, un apdzenu pāris lēnāk braucošus leišus. Maģistrāle, sāk palikt šaurāka, acīmredzot vēstot  ka, centrs tuvojas, savu polārzvaigzni reval nezaudējot no acīm, gandrīz nogriežu degunu S70 Volvo, kurš nervozi pameties sāņus nozibsnī nīgru skatienu, laikam sakot kaut ko par latviešu zirgagalvu kas neskatās spoguļos. Nu sorry braļukai, gadās.
Pēc brītiņa gaida nepatīkams pārsteigums. Reval ir viss ir kārtībā, tikai pa vidu ir upe. Pieradis pēc Rīgas parauga, ka iela kas iet uz upi tā parasti nebeidzas bet pārtop tiltā, šeit diemžēl tiek piedāvāts griezt vai nu pa labi, vai pa kreisi.

- right, - nez kāpēc saka Rose>
- okay, man principā vienalga, un arī DD iesaka right, jo tur iet divas joslas. Plakāts šoreiz iesaka mest pie malas fišmakas, ķerties klāt taču beidzot pie jauna kompiuteriai iegādes. right izrādās pareizi, un sajuties jau labāk metos tilta virzienā.

...

šajā vietā sākas kas nelāgs. Pirmie iedegās signāli par airbag un bremžu šķidruma problēmām. tālāk, jau sāk zibsnīt ABS, līdz beidzot pārstāj strādāt arī spidometri. Izbraucis faktiski uz Ukmerges gatves, uz kuras jau ir Reval, izeju palūkot. nu ja. nedeg nekas. sirdij pārklājas sliktas nojausmas, jo attiecīgi noslāpējot dzinēju, šādu jau vairs neidarbināšu.
Ticis līdz viesnīcai zvanu kolēģiem. saruna hrestomātiska:

- sharunas, lazha s mashinov, service nepodskazhesh;
- a ja iz kaunasa ne znaju, gde.
- a che delatj?
- nu... schas sorganizujem.

izslēdzu dzinēju eju prom.
sorganizujem, pa lietuviski nozīmē, grāmatvedi kurš atbraucis u paskatījies uz mani teic tā:

- nu pojeedem v Tanagru.

Kāpju mašīnā, ar grūtībām iedarbojusies tomēr laime, sākam braukt. nedeg ne fāras, nekas. kļūst tumšs. pēc brītiņa, aiz muguras ieraugu zilu gaismu, kas spēji pietuvojusies, izrādās policijas passats, kurš apdzinis mani vēl apstāties. apstājos.

no priekšā esošās mašīnas diezgan hrestomātiski vicinot zizli, gluži kā padomju laikos, vieglāk pierunājamas dāmas pie viesnīcas tūrists atslēgu ap pirkstu, pienāk valščīga izskata leitis, kura viens no hobijiem (bez naudas protams) ir Svyturis alus.

- govorjat po litovski (jālasa ar aizspiestu degunu, kā tulkam, vecajās pirātiskajās videofilmās);
- izvinite, a mozhno po ruski... ja iz latvii... pazemīgi saku, es jo latvijas numurus policija var arī nepamanīt, tas principā nav viņu darbs, aplūkot kaut kādus ciparus.
- jaaaa, grju, paachemu bez far jedete?
- da vot generator zdoh, ili akumuljator, vot smotrite, - clikck, click, (demonstration);
- eto ponjatno. no nelzja bez far jehatj
- zlije vi ;)... znajete tovorisch miliocener, saku. A u menja litovskije dengi jest ;)

50 liti. nebija arī dārgi. nu passats spēji uzņem ātrumu, acīmeredzot uz fišmakas parduotuve.

vispār lietuvieši jauki cilvēki, kamēr lieta neaiziet līdz aktuālām pozīcijām, kuras ir sekojošas: kainas (cenas), nuolaidas (atlaides) un valodas jautājuma. Stāvot stendā ar Taivānas meiču, ar milzīgu uzrakstu virs galvas Taiwan, nepārstāju brīnīties par leituvišku domāšanas veidu. Izpaudās tas sekojoši: Pienākot ko pie stenda, pārlaižot acis produkcijas, kura protams ir domāta, distribūtoriem, pēc mirkļa seko jautājums Taivānas pārstāvei:

- keip kainas?, - pie tam vairāk kā skaidrs, pat bez sevišķa DD, ka šī lēdija diezvai tekoši varēs izstātīt pa lietuviski ne tikai par šo flash memory, bet arī par Marijampoles kūdras jūnija izstrādes raksturlielumiem arī.  Pienāku es.
- mogu pomoch?
- ja, keip kainas usb pen draivas?
- izvinite, ja iz latvii, mozhem na ruskom;

tālāk seko variācijas.

- 50 % godīgi, tiešām nerunā krieviski, tas mani pārsteidza, ja PSRS sabrukums nebija nemaz tik sen, pie tam es vēl varētu pieļaut domu par 20 g un jaunākiem, bet bija arī pusmūža gadagājuma cilveki, kas šo valodu nesaprata. Tālāk, saruna pajūk, jo arī angliski te runā retais. Parasti zināja abas valodas.
- mi konechno mozhem, šis bija raksturīgi dāmām ar tautiskām sagšām, no ņe budem :/
- ok, then we can switch to english; - tālāk sekoja naidpilns skatiens, un vai nu tomēr saruna ritēja kirilicā, vai dāma gāja prom;

Vecpilsēta

Pirmais kas krīt acīs ir mašīnu daudzums vecpilsēta, atšķirībā no Rīgas šeit iespējams braukt visiem kam nav slinkums, un dažviet var atrast totālu arhaismu, ka bezmaksas stāvietas. Rose grib nopirkt dzintaru suvenīriem, veca treidera jušana čukst šādu veikalu meklēt vecpilsētā, tāpēc droši griežu iekšā šaurajās ieliņās, un sākam nesteidzīgi lavierēt pa kalnainajam ieliņām. Līdzīgi kā vecrīgā, vēsturisko namu pirmajos stāvos sarindojošies krogi, kas atkarībā no saminieka gaumes sevi nosaukuši vai par itāļu, ķīniešu, lietuviešu tradicionālo vai spāņu virtuvi. aizskatījies uz izkārtnēm, gandrīz palaižu garām, pirmo dzintara veikalu, pēc desmit metriem ir maksas stāvvieta, kāpjam ārā, un ejam uz veikalu. Viļņas vecpilsēta tomēr neatstāj tādu šarmu, kādu to zinam vecrīgā. Jo skaista jūgendstila ēkā, liekas ar tā paša fišmakas plakāta īpašnieka ziņu ir sacūkota ar milzīgu coca-colas žorgas plakātu, taisni pāri vēsturiskajam ornamentam. Kur skatās pilsētas arhitekti, nospļaujos, un vēl vairāk pārsteigts ieraugu Svyturis alus logo, kas šoreiz jau uzkrāsots uz vēsturiskās ēkas.
Globalizācija skārusi Lietuvu līdz pašām saknēm. Izgājuši no dzintara veikala nolemjam pastaigāties pa ielu līdz galam. Ielas galā izveitojusies skaista balta ēkā, kuras nokārta no vienas vietas ar EU zilo zvaigžņu karogiem, atgriež ielaldījušos ceļienieku realitāte, kā jūgendstila coca-cola, nav pats sliktākais kas ar šo pilsētu jau ir paspēts izdarīt
Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV