Walstreet.lv
BMS: FOMC 20. septembra sēde (10)
20.09.2005

          Iepriekšējā nedēļa bija ļoti informatīva. Interese par makroekonomiskajiem datiem tika pastiprināta ar šodien (20.09) paredzēto FOMC sēdi. Pēdējās divas trīs nedēļas ļoti aktīvi tika apspriests tas vai FOMC izdarīs pauzi vai arī turpinās palielināt procentu likmes arī turpmāk. Intriga slēpjas tanī faktorā, ka ekspertiem joprojām nav konkrētu datu par Katrīnas nodarīto postu ASV ekonomikai.

          Pašlaik pašu populārāko tirgū valdošo uzskatu snieguši stratēģi no Bank of America. Atgādināšu, ka banku analītiķi paredz procentu likmes palielināšanu par 25 bāzes punktiem šodien un vēl vienu līdz gada beigām. Arī palielinot likmi divas reizes par 25p nākamā gada pirmajos mēnešos, likme jau var sasniegt 4.50%. Pašlaik FOMC jāatrisina sarežģīta problēma. No vienas puses FOMC nevar parādīt tirgum savu vienaldzību pret pašlaik notiekošajiem notikumiem – viesuļvētras Katrīna nodarītajam postam, jo turpinot paaugstinot likmi tādā pašā tempā tas var nodarīt ekonomikai tikai vēl lielāku postu. Bet no otras puses pēc ekonomistu domām, viesulis, samazinot ekonomikas izaugsmes tempus 2 kvartālā, spēs stimulēt attīstību 2006. gadā, kā arī augstās energoresursu cenas palielina inflācijas draudus.

          Pie tam, FRS pašlaik tirgu nav sagatavojusi pauzei, kas var izsaukt negatīvu reakciju. Tiek paredzēts, ka šodienas lēmums parādīs tirgum īsto situāciju. Tā piemēram, pauze procentu likmju palielināšanā, nozīmēs to, ka FRS nav ieinteresēta turpmākā dolāra kāpumā vai ne tik straujā kāpumā. ASV finansu ministrs Džons Snovs nedēļu iepriekš jau izteicās, ka vētra rādīs postījumus tikai atsevišķai ASV teritorijas daļai un kopumā ekonomikai tas būs īslaicīgs trieciens. Runājot par augstajām energoresursu cenām tad, viņš izteicās par tām, diezgan skaidri – tās vēl ilgi būs „diezgan augstas”.

          Līdzīgā gaisotnē tika aizvadīta Sanfrancisko FRB vadītājas Džanetas Ileinas uzstāšanās. Viņas vārdi vēl vairāk pastiprināja viedokli par to, ka likmes tiks atkal paceltas.

          Daudz konkrētāk attiecībā uz FOMC turpmāko rīcību izteicās Čikāgas FRB vadītājs Maiks Moskovs, paziņojot, ka Katrīna nenovedīs FRS no sava ceļa un tai ir jāturpina realizēt uzsāktā monetārā politikai, lai noturētu inflāciju normas robežās.

          Tātad vairums tomēr paredz, ka procentu likmes tiks palielinātas arī šoreiz un par to mēs varēsim pārliecināties šodien īsi pēc 21.00.       

Citas publikācijas
Komentāri
Vārds: E-pasts:
Jau saņemtas 10 atsauksmes

Wallstreet.lv neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina saita lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Wallstreet.lv patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju.

© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV