Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/Fleims/dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
Lapas:previous123456789101112next
VanK
VanK
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 1394
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
27.06.2009 13:14
Nu var jau būt, ka mans prātiņš ir par īsu šiem oriģināli intelektuālajiem vārsmojumiem. Vienkārši mani īsti nepiesaistīja vairāku nedēļu nemitīgas diezgan bezmērķīgas pļēgurošanas apraksts 72 dažādos veidos lai arī cik daudz 'dzīves gudrības' tajos būtu apslēpts. Arī man atradās daži spoži fragmenti, tomēr ne tik daudz, lai sauktu šo darbu manai gaumei par izdevušos. Katram savs.
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
27.06.2009 17:35
VanK -
Neviens nepretendē uz vispārēju tautas mīlestību. Tas ir tikai normāli, ka vieniem patīk, citiem nepatīk. Tev nepatīk un punkts.  Pat Bībele nav uzrakstīta visiem pa prātam.
Bet tagad par citu.  Džons Gardners (John Gardner)  kādā no saviem darbiem norāda, ka proza ir "nepārtraukts nomoda sapnis", kurā tiek iegremdēts lasītājs. Tad lūk, rakstnieki, kas raksta "atkāpes" no sižeta, kā te pieminētais Viktors Igo ar saviem lappusēm garajiem iestarpinājumiem,  arī Odu laika autori, riskē ar to, ka sakaitina lasītāju, kura nomoda sapnis tiek pārtraukts, novirzot uzmanību no sižeta uz atkāpēm. 19. gadsimtā lasītāji bija daudz pacietīgāki un ar prieku lasīja Igo aprakstus un atkāpes, jo tādas atkāpes un garum garie apraksti bija norma tā laika literatūrā. Diemžēl, šie lasītāji ir miruši, līdz ar to "Odu laika" autori ar savām daudzajām atkāpēm riskē palikt bez lasītājiem, jo mūsdienu lasītājs, ar retiem izņēmumiem, necieš nekādas atkāpes no "momoda sapņa". Tam par iemeslu ir milzīgā kino ietekme uz mūsdienu romānu. Vai tas ir labi, vai slikti, tas ir cits jautājums. Kad rakstīju "Odu laiku", es skaidri apzinājos šo problēmu, zināju, ka darbs adresēts izteikti šauram lasītāju lokam. Var, protams, uzdot jautājumu, a kāpēc neatstājāt tikai sižetu un neizmetāt ārā visas pārējās "gudrības"? Laikam tāpēc, ka savā sirdī esmu iepriekšējā gadsimta cilvēks, kuram  patīk lasīt tekstus ar garām atkāpēm un kurš vēl arvien rakstu ar rakstāmmašīnu vai tintes pildspalvu. Un es zinu, ka neesmu viens tāds.  "Odu laikam" ir lasītāji, to nav daudz, bet tie ir.
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
29.06.2009 12:21
Man jau liekas, ka sižeta loma literatūrā vispār ar gadiem ir ievērojami mazinājusies, jo šajā ziņā ir gaužām grūti konkurēt ar tām pašām Holivudas filmām, seriāliem utt. Līdz ar to manā izpratnē labā grāmatā ir svarīgākas tieši tās atkāpes - filozofiskas pārdomas vai vienkārši sulīga valoda - nekā sižets.
Pats gan es vairāk esmu aizrāvies ar pusprofesionālās literatūras lasīšanu un grāmatām ar vēsturisku ievirzi (biogrāfijas utm). 'Fiction' kaut kā īpaši neprasās, tās jau tāpat dzīvē ir pietiekami.

PS 'Odu laiks' ir nopirkts un gaida savu kārtu.  
Seller of Smiles
Seller of Smiles
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 9511
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
06.07.2009 19:55
es esmu bez absolūtas liekuļošanas stāvā sajūsmā par šo grāmatu, un pagaidām atlicis vairs jau nedaudz tik - jau tagad esmu gatavs ierakstīties fanos.
Grāmata ir neticami uzjautrinošana, un manuprāt šis brīžiem patoloģiski traģikomiskais humors, kurš, kā uz skeitborda kalna mētā no vienas galējības otrā, man lika gandrīz bez apstājas zviegt 12 stundas, - tā arī nespēju atrauties.
Angliski šādām grāmatām ir teicines - pages turn themselves - šis ir tas gadījums. Te nav jāmeklē slēptā jēga, te ir neticami vigli lasāms gabals, kurš uzrakstīts tā, ka vēsturisko personu iestiprinājumi un dialogi un frāzes viena pēc otras raisa neviltotus smieklus, jo tas patiešām ir bezgala oriģināli.
Es nemāku neko teikt par stiliem un klasiķiem, bet gandrīz katrā otrajā lapā ir pērle.
Fanu stūrītī varētu pat šīs pērles postēt, bet to es nedarīšu tikai tāpēc, lai tas nesanāktu izrauts no konteksta, kā ar Mātes Barotājas tēlu Taškentā - kad to aizvāca no koncertzāles un nolika kaut kur pie robežas - i tēls sūdīgi izskatās, i koncertzāle neiespaido.
Я плакалъ, rezumēsim.
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
27.03.2012 17:54
Klusas šausmas! Birža tā ievelk, ka ne atrauties! Jāķeras pie romāna otrās daļas, bet es vēl arvien te pie e-brokera ekrāna karājos un forumā ar Kimmu diskutēju. Nē, ar pirmdienu atslēdzu internetu, mobilo telefonu un pazūdu uz mēnesi. /jācer, ka šoreiz izdosies/.
Ar to pašdisciplīnu tā ir, kā ir...
Hermanis
Pievienots: 27.08.2005
Ziņojumi: 5537
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
27.03.2012 17:59
DF, Tu pamēģini asociāciju dibināt, pastaigā pie iespējamiem sadarbības partneriem, tirdzniecība aizmirsīsies. Atbrauksi kā es, ap sešiem, e-brokeri nav vērts palaist, tāpat nokavēts, bet amerikai vēl laiks, jāpadzer tēja.
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
27.03.2012 18:21
Hermani -

Gribu dibināt mehānisko rakstāmmašīnu lietotāju klubu, kas vienreiz mēnesī kādā kafejnīcā satiekas ar savām rakstāmmašīnām un sarīko ātrdrukāšanas sacensības - kas ātrāk un ar mazāk kļūdām nodrukā attiecīgu tekstu. Uzvarētājam zaļā tējas paka.
p.s. Bet man ir aizdomas, ka esmu vienīgais metālists  savā kvartālā... Pēdējais mohikānis savā ziņā.

Pirku mašīnrakstīšanas lentes kādā mazā kancelejas preču veikaliņā.
Tur meitenes - pārdevējas, viena man vaicā:
   -  Kāpēc nerakstāt ar datoru?
 Es prasu:
   -  A vai tad to var?
   - Protams, ka var! Jūs rakstīsiet visu uz ekrāna! Tas ir ļoti ērti!
   Es ilgi kasu pakausi, tad jautāju:
   - Bet, kad es pierakstīšu pilnu vienu ekrānu, vai man būs nākamais ekrāns pie jums jāpērk?
Meitenes saskatās, tad viena pastumj uz manu pusi pirkumu :
  - Nu labi, ņemiet savas lentes!
  
alien
Pievienots: 30.03.2006
Ziņojumi: 37
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
27.03.2012 23:57
Atzīšos, ka arī es nopirku Odu Laiku, bet galvenā motivācija bija vaigā skatīt slaveno treideri, saņemt viņa autogrāfu un pārmīt dažus vārdus. No tāda viedokļa pirkums izdevās.Par grāmatu - izlasīju pirmās 50 lpp, bet tad noliku malā. Man palika iespaids, ka lasītājam jābūt dzīvojušam Padomju Savienības laikos, lai varētu uztvert visas sociālās nianses un mājienus. Man kā knapi tos laikus apostījušam nelikās saistoši lasīt par alkoholu mīlošu cilvēku piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem. Manuprāt, ideja rakstīt turpinājumu pirms padsmit gadiem paša sarakstītai grāmatai ir interesanta, bet Latvijā šajā laikā ir tik daudz kas noticis, ka jaunajai paaudzei tā nešķiet saistoša padomju laiku pieredzes trūkuma dēļ, savukārt vecākā paaudze turas pie klasiskajām vērtībām (mans pieņēmums), kas ievērojami sašaurina potenciālo lasītāju loku.  Naudu ar to pelnīt diez vai izdosies, bet, ja raksta savam priekam - nav ne vainas.Par citām DF grāmatām - esmu dzirdējis labas atsauksmes par grāmatu "Mēs atradīsim", bet pašam nav izdevies to atrast bibliotēkās (diezgan ironiskismile ). Vai kāds varētu dalīties ar noslēpumu, kur to varētu atrast?  
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 00:49
alien - izlasīju pirmās 50 lpp

Tu neesi pirmais, kurš nespēj tikt pāri pirmajām 50 lappusēm. Bet nevajadzētu tad nākt klajā ar vispārinājumiem par visu romānu kā tādu, jo, būsim objektīvi, faktiski to nemaz neesi izlasījis.

Romāns iesākas ļoti lēnā tempā, pamazām uzņemot apgriezienus. Līdz ar to daudzi nepacietīgāki lasītāji vienkārši atkrīt. Ir pat tādi lasītāji, kas tiešā tekstā saka - "man grūti gāja ar to grāmatu, ļoti grūti, sevišķi ar pirmo daļu, bet, kā tiku tai pāri, tā vairs nevarēju atrauties, lasīju cauru nakti" /no lasītājas vēstules autoriem/

Mēs iesākām lēni tīšām, lai radītu sajūtu, ka "vilciens pamazām uzņem gaitu", tēlaini izsakoties. Iespējams, ka tā bija kļūda. Varbūt tā nebūtu kļūda 19. un 20.  gadsimta lasītājam, bet tas pacietīgais un pie garām atkāpēm pieradušais lasītājs šodien guļ kapos. Mūsdienās pacietīgu lasītāju ir ļoti maz, jo kino arvien pieaugošā dinamika tos iznīcinājusi kā šķiru. Ja būtu jāraksta vēlreiz, es varbūt, negribīgi pakļaujoties dominējošai tendencei, arī iesāktu dinamiskāk, bet es tomēr stipri šaubos /jo esmu spītīgs/, un galu galā, kā nu uzrakstīts, tā uzrakstīts. Ir lasītāji, kam patīk tieši tas, ka viss sākas nesteidzīgi, viņi mīl iedziļināties un izbaudīt nianses. Katram savs. Galu galā, literatūru lasām savam priekam, ja Tu netiec tālāk par 50 lappusi, tad neko darīt, tā nav grāmata Tev. Gaumes ir dažādas, un labi, ka tā. Bet par jaunatni Tu kļūdies - šim romānam ir fani arī jaunu cilvēku vidū, to, kuri nav pieredzējuši nekādus padomju laikus. Jo cilvēki ir ļoti dažādi, un dažādas ir viņu uztveres.

p.s. Stāstu krājumu "Mēs atradīsim" nekur nevar dabūt. To uzrakstīju 24 gadu vecumā, ļoti, ļoti sen. Man pašam viens grāmatas eksemplārs saglabājies.
Hermanis
Pievienots: 27.08.2005
Ziņojumi: 5537
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 09:35
Esmu savus iespaidus jau Valdim īsumā pastāstījis. Cik atceros, sākums bija bezjēdzīgi stulbs, kā jau viss tais laikos. Bet dzīve tais laikos ritēja arī pēc 50 lappuses. Tas kurš tika tikai līdz piecdesmitajai, tais laikos tur arī palika, tie kas tika pāri, tie arī izjuta, ka arī šajā marazmā ir sava dzīve, sava filosofija kura ir dzīvošanas vērta. Kurš no Jums, kas netiek pāri par 50 lappusi ir izlasījis līdz galam kaut vienu Dostojevska darbu? Droši teikšu - neviens. Dostojevski Jūs jau pēc 20 lpp aizvērtu. DF, nesafanojies, Dostojevski pieminu nevis lai tevi ar viņu salīdzinātu, bet gan palielītos, ka esmu lasījis.smile
termoss
Pievienots: 26.08.2004
Ziņojumi: 1706
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 10:24
es ari paliku pie 50 lpp, bet pēc paša pieredzes katrai grāmatai ir savs laiks, labāk nemocīt sevi..skolas laikā obligāto literatūru lasīju gariem zobiem, bet pēc gadiem to pašu izlasīju ar sajūsmu. ir bijis arī otrādi, grāmata kas kādreiz sajūsmināja tagad liekas tāda naiva un pliekana!
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 15:08
Ar  pirmdienu beidzot tiešām pazūdu rakstu darbos. Ja mani te kāds te redz, lūgums pieklājīgi dzīt promsmile
Romāna pirmā daļa pabeigta. Tagad jāraksta otrā. Kādu laiku tas aizņems.

p.s. Romāna "Vējš no nekurienes" fragments lasāms literārā žūrnāla "Latvju Teksti" otrajā numurā. tur nopublicēta Pirmā nodaļa, kā parasti, tā ir lēna un nesteidzīga. Patiesībā man krīt uz nerviem un pat riebj Holivudas uzspiestais action  kults. Kā saka, katram savs.
termoss
Pievienots: 26.08.2004
Ziņojumi: 1706
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 15:13
Df, kādai jābūt tirāžai lai grāmata būtu rentabla!?

 
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 15:26
termoss - Df, kādai jābūt tirāžai lai grāmata būtu rentabla!?


Tas atkarīgs no pārāk daudziem faktoriem, bet, rupji rēķinot, 1,5 - 2k tirāžu var uzskatīt par minimumu, lai izietu pa nullēm. /ar simbolisku honorāru autoram/
termoss
Pievienots: 26.08.2004
Ziņojumi: 1706
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 15:32
paldies par precīzu atbildi uz neprecīzu jautājumu!
erx
erx
Pievienots: 14.12.2009
Ziņojumi: 864
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 18:32
DF
Starp citu Dimā "Grāfs Monte-Kristo" arī sākumā grūti lasāms, a pēc tam un neatrauties grin laugh, aizčāpošu līdz grāmatnīcai iegādāšos arī  Odu laiku, man kā bijušam izklaižu cienītājam būs laikam interesanti palasīties par Brežņeva-Gorbija laikmetu(ehhh. jautri laiki bija). 
erx
erx
Pievienots: 14.12.2009
Ziņojumi: 864
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 18:37
Hermani
Tu ko "Brāļus Karamazovus" visas četras daļas lasījis esi? Oi pļin, tad tu esi izglītots cilvēks
Atzīšos pirmo daļu izlasīju, un tālāk vienkārši prāts atslēdzās pieņemt.blush
erx
erx
Pievienots: 14.12.2009
Ziņojumi: 864
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 18:39
Starp citu Dostojevski, tāpat kā Pasternaku ir oriģinālvalodā labāk lasīt, mūsdienu paaudze diez vai vai to spētu. 
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
28.03.2012 20:41
erx - Starp citu Dimā "Grāfs Monte-Kristo" arī sākumā grūti lasāms


Tas ir sarežģīts jautājums - par temporitmu, ko lasītājs vai nu pieņem vai nepieņem. Piemēram Kafka savā slavenajā "Procesā" panāk šizoidāli palēninātu laika izjūtu ar to, ka Josifs K kāpēlē pa daudzstāvu mājas kāpnēm augšā lejā, apstaigājos tiesnešus,  kas beigās rada savādu iestrēguša laika izjūtu.
erx
erx
Pievienots: 14.12.2009
Ziņojumi: 864
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
30.03.2012 18:13
DF klau a tīri tehnisks dabas jautājums Tev, vai sarežģīti ir piemēram pārtulkot ārzemju literatūru uz Latv.val, to pašu ''Biržas spekulantu atmiņas'', zinu, zinu, kad dārgs business utml. Bet ok ja izveidosim asociāciju, es pat būtu gatavs ieguldīties lai izdotu kādu grāmatu Latviski, proti jo vairāk būs literatūras par šo tēmu, jo domāju vairāk cilvēku būtu ar mieru un izmantojot literatūru sākt tirdzniecību vērtspapīru tirgū. Varbūt kad ir vērts padomāt par šādu variantu. Saprotu kad sava grāmata ir SUPER, bet varbūt tavas zināšanas filoloģijā varētu izmantot šajā sfērā.
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
30.03.2012 18:26
erx -

Personīgi neko tulkot nevēlos. Bet doma laba. Profesionālu literatūras tulkotāju Latvijā netrūkst. Ja kādam ir nauda plus vēlme ieguldīties, tad tik jānopērk autortiesības un uz priekšu.
dragonfly
Pievienots: 17.08.2004
Ziņojumi: 2022
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
27.07.2012 12:12
Kā vienmēr viss notiek ar nokavēšanos!  Tuvojas termiņš, kad saskaņā ar noslēgto līgumu man jānodod romāna manuskripts izdevējam, bet uzrakstītas tikai 2/3 romāna. Tāpēc 1. augustā beidzot rauju laukā no sienas e-brokera termināļa štepseli un patiešām pazūdu līdz Ziemassvētkiem literatūras džungļos.

Visiem veiksmi spekulācijās! Lai jūs nebiedē sīkas īstermiņa svārstības, jo kā teica Džese Livermors, "lielu naudu nes tikai liela kustība".
janiso
Pievienots: 06.03.2009
Ziņojumi: 284
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
02.08.2012 12:51
Redz kur temats nākamajai Dragonfly grāmatai - Algoritmu sacelšanās...  http://www.zerohedge.com/news/what-happens-when-hft-algo-goes-totally-berserk-and-serves-knight-capital-bill  
swordfish
Pievienots: 16.08.2004
Ziņojumi: 6390
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
02.08.2012 15:12
erx: esmu iztulkojis vienu bestselleru par investīciju psiholoģiju personīgai lietošanai. Neredzu problēmu turpināt iesākto, ja mani sadomās barot kāds investors. Taču ja atmet jauniešus, kuri var bez problēmām lasīt angliski un tos, kuri vēl elementārāk lasa krieviski (un vēl tos, kuri haļāvas literatūru meklē tīklā), tad kāds paliks tas tirgus, lai būtu izdevīgi iztulkot, izdot un notirgot pabiezas grāmatas par treidingu latviešu valodā?
erx
erx
Pievienots: 14.12.2009
Ziņojumi: 864
Re: dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
12.08.2012 23:32
swordfishPiekrītu, tirdzniecība nokauj entuziasmu laugh, bet patiesībā, tu piemet uz cik tu novērtē savu darbu, un uztaisi datorversiju, un ieliec kādā kolektīvās iepirkšanas portālā. Kas zin maybe atsitīsi darbu un vēl nopelnīt izdosies. laugh 
Lapas:previous123456789101112next
Forumu saraksts/Fleims/dragonfly, Tev ari miegs nenak? :)
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV