Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/Iesācējiem/madaraz dienasgrāmata
Lapas:previous123456789next
madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
21.04.2021 23:18

@laborants - rēķinot plikas dividendes periodā X un esot absolūts gurķis, 2018. gada janvārī nopirku SAF. ev3 Lieki teikt, ka tas bija liels pliķis manā sejā ļoti īsā periodā. Var paskatīties 5 gadu cenas grafikā un papriecāties par manu talantu. Tad par stop loss vispār nedomāju. Lieki teikt, ka pirmās dividendes saņēmu tikai pagājušajā gadā - un tikai pagājušajā gadā no savām dzīlēm iznira SAFa akcijas cena. Neesi kā es. laugh

@Treks - šobrīd taustu savu ceļu, bet nedaudz mulsina šis pretnostatījums ieguldītāja profilā - lasot rodas sajūta, ka nevar būt, teiksim, 80% dividendēs un 20% izaugsmes akcijās/spekulatīvajās. Nerunāju par day trading, bet - mēģinājumiem atrast kaut ko mazāku, jā - riskantāku - bet ar būtiskas izaugsmes potenciālu vai nozarē ar nākotnes perspektīvu. 

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
21.04.2021 23:44

Par kādu ieguldītāja profilu runā?

Tev iedevu vienu saitu, ja domā US, paskaties tur idejas, es šķiroju savas akcijas div growth un div value. Bet sadalījums - kā pašai ērtāk un kā labāk jūties. Es kaut kur rakstīju, ka ierobežoju sevi ar 20% un ne vairāk vienā sektorā. Cits nekas nav, tomēr ar div akcijām jūtos labāk. Tajā pašā laikā AMZN (div nav) man izsauc interesi, bet visām manām iegribām naudas nepietiek. Un tāpat gaidītu minimums atkāpšanos no pašreizējajiem cenas līmeņiem

Es pašlaik atļaujos mazliet ko riskantāku - VIV, Brazīļu kompānija, valūtas riski, nekādas pārliecības, bet ok - 60 akcijas, skādi lielu nenodarīs, pat ja esmu smagi kļūdījies. Div ir, maniem priekšnosacījumiem atbilst, lai izskatītu. Bet noteikti šeit nerekomendēju mēģināt laimi, iespējams, pats neapzinos riskus.

Absolūti spekulatīvs darījums ir VIAC, ņemot vērā, ka nesen  hedžfonds VIAC akcijas nosvieda par 20 miljardiem, un akcija bez fundamentāla iemesla sabruka par 50%, tomēr div ir, pietiekoši drošas, man ar to pietiek, lai atvērtos.

Bet par Baltijas tirgiem - te kāds cits padomdevējs jāmeklē, nekādu ideju

Investors
Pievienots: 01.11.2004
Ziņojumi: 543
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 08:32

Treks, ja esi LV nodokļu rezidents, varbūt vari nokomentēt izvēli veidot ASV dividenžu akciju portfeli IB? Es IB cenšos izmantot dividendes nemaksājošu izaugsmes kompāniju piem. GOOG, FB un pagaidām maz maksājošu AAPL, MA turēšanai, jo ir viedoklis, ka papildus dividenžu 30% ASV ieturējumam pēc portfeļa likvidēšanas un pārskaitīšanas uz LV tērēšanai, nāksies nomaksāt vēl papildus 20% starpību starp iemaksāto un izmaksāto summu. Dividenžu maksātājus, kuri man arī ļoti patīk, cenšos turēt LV investīciju kontos, kur pēc ieturējuma pie dividendes izmaksas visa suma tiek uzskatīta par papildus iemaksu IK un to varēs izņemt TAX free.

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 08:44

Mani ieturējumi IB un arī Šveices bankā un arī tradestation standartā ir 15%. Jā, ir atsevišķi gadījumi, kad ietur pat 37%, bet par to ir zināms iepriekš, bet tur dividendes skaitās pajas un ir cita atskaite, sastopos EPD, kas div yield no sākotnējiems 10.54% noēd uz 6+%. Uz taviem nosauktajiem man būtu 15%. W-8BEN veidlapu IB aizpildi un viss sakārtosies, ja esi LV rezidents. Dubultās nodokļu neaplikšanas līgums. Kaut kā tā

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 08:47

Laikam ja kompānijai ir K1 tax forma, iestājas 37% nodoklis foreigneriem

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 09:24

@Treks - pardon, neprecīzi izteicos. Ar ieguldītāja profilu domāju - kas es esmu - dividenžu investors, spekulants, izvēlos tikerus, metot ar šautriņu papīra lapā, ieguldu tikai ETF utml. Šobrīd jūtu, ka vēl gadus 10-15 varu atļauties arī augstāku risku - ne tā glupi, kā sanāca šogad, bet ar plānu - cik lielu %, ar kādiem nosacījumiem eju ārā. Par "lasot rodas sajūta" - lasot diskusiju, jo cilvēki liekas sadalījušies divās lielās grupās, kuru stratēģijas un domugājieni ir pavisam atšķirīgi - un izskatās, ka vari būt vai nu 100% viens vai otrs. Bet paldies, saprati manu domu tāpat un atbildēji. 

@Investors - paldies, ka pievērsi uzmanību šim. Iepriekš tādas problēmas nebija, bet tagad būs jādomā, kā pareizi nodeklarēt 4 centus (jā, nepārlasījāties, uz šodienu no ASV T212 ETF pīrāgiem saņemti veseli 4 centi).

mahans
Pievienots: 03.03.2016
Ziņojumi: 689
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 09:48

Par lielo dividenžu nodokli man arī ir bijusi saskarsme un saņēmu atbildi:

''I kindly let you know that this is due to dividend taxation rules. 


It states that Limited partnerships are up to 40% taxation and Energy Transfer is Limited company. That`s why it was withheld 37% on tax.''

Tagad skatos vai watchlist kompānija ir L.P. un rēķinu pirms iegādes dividenžu neto ienesīgumu.

Pie dividenžu kompānijām iesaku paskatīties payout %, jo jo bieži augstu dividenžu kompānijas veic lielākas dividenžu izmaksas nekā ir nopelnīts un tas protams nav ilgtspējīgi. 

Piem: iepriekš pieminētais VIV payout 684%. Gadās, ka īstermiņā tam ir pamatots iemesls, bet kopumā tas ir brīdinājuma signāls.

GintsN
Pievienots: 04.02.2019
Ziņojumi: 440
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 09:55

Par ieguldījumiem, cenšos veikt regulāru ikmēnēša Investīciju konta papildināšanu ar ~ 20% no neto algas. 

Summas nav tik lielas kā gribētos , bet izdevumu sadaļa man paliela - ģimenes cilvēks , kam hipo jāmaksā, komunālie, dzīvoklis jāremontē - taupības nolūkos saviem spēkiem cīnos, kā arī tūdaļ būs otrs kinders.

Jāmin, ka sievas ienākumi pēc pirmā kindera piedzimšanas ir minimāli. 

Esmu viens vilcējs, bet ceru ka pēc 2 gadiem sieva beidzot varēs atgriezties darba turgū un apstakļi man vairs nebūs tik spiedīgi. Vairāk brīvu līdzekļu priekš investīcijām.

Ieguldos Baltijā, pārsvarā dividenžu maksājošos uzņēmumos. Lēnām audzeju kapitālu. Jo beidzot esmu atguvies pēc marta trakumiem iepriekšējā gada.

Papildus tam, man vēl iet uzkrājošā apdrošināšana, ko maksimalizeju katru gadu, nākamgad beigsies 5gades termiņš, būs labs papildinājums investīciju kontam.

Par mašīnām runājot - visu laiku iztiku ar darba auto, bet pirms gada iegādājos lietotu priekš sievas - lai nav tā ka bez manis nevar nekur no mājas izkustēt, izdevumi ar šo auto protams ir nepatīkami. bet sieva ir pelnījusi mobilitāti.

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 10:00

Standartā LV nekas nav jadeklarē - līdz 10K gadā, ja saņemts neapliekams ienākums, savukāt US, ja nepieciešams, pats brokeris ietur nodokli. Bet to konta izrakstā jau var redzēt - ieturēts nodoklis vai nē. LV un US dubultās nodokļu neaplikšanas līgums. Mahans gan rakstīja, ka vienu gadu LV puse neatzina konta izrakstu par attaisnojuma dokumentu, pieprasīja attiecīgās valsts nodokļu administrācijas izziņu, tomēr nākamajā gadā vid laikam piekrita, ka viss ok. Man ir tāds RDS-B; nevis RDS-A. Starpība, ka RDS-B neietur nodokli, līdz ar to - tur viss skaidrs, deklarēju div un nomaksāju nodokli kopā ar gada deklarāciju.

Skaidrā tekstā tā ir piesiešanās, kamēr nedabūsi US nodokļu maksātāja numuru, neviens tev izziņu nedos normālā veidā, vai arī lido uz štatiem, meklē nodokļu konsultantu, kas par pāris K tos papīrus sataisīs  Bulšits.

Es nezinu par sadalījumu, man lauvas tiesa ir mana pieeja ar div, bet tas nekādi netraucēs paņemt bezdiv akciju, un pārdot, cerams ar peļņu.

Viens otru īsti neizslēdz, vai arī manas smadzenes par šo jautājumu īsti necepas - labs ir viss, kas rada peļņu. Klasifikācija nāks ar laiku bet uz to nav baigi jāieciklējas, es pat gribot nespētu nomainīt visu portfeli nedēļas laikā ar pieņemamiem ieejas punktiem.

Diversificēta portfeļa pieeja dod labu miedziņu, nevis bakstīšanās šurpu-turpu

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 10:05

VIV tā ir tāda stipri agresīvi spekulatīva pieeja, bet riskēju ar 60 akcijām, kas pirktas zem 8. Brazīlijas riski daudzkārt lielāki kā US/Kanāda. Bankrots VIV pagaidām gan nedraud, kaut mahana skaitļi neko neliecina par kompāniju labu. Šis būs tas gadījums, kad pie mazākām izbailēm pozīciju slēgšu.

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 10:29

@GintsN - paldies par ieskatu! Uzreiz labāk ļauj saprast situāciju. Man šobrīd tajā ziņā vieglāk, jo ģimenē abi pelnām, turklāt vīra ienākumi ir stipri lielāki. Viņam padodas pelnīt, bet ne mazāk tērēt, man otrādi - kopā strādā labi, ja tiek sekots plānam. Gribētos, protams, pavilkt viņu vairāk uz ieguldīšanu, bet ar varu vilkt uz tādām lietām nevajag - uzkrājošo parādīju un noslēdza līgumu, 3. pensiju līmenis ir, kaut ko P2P ieliek, pāris dividenžu akcijas Baltijā nopirka, saprata, ka ar atsevišķām akcijām krāmēties negrib un turēt roku uz pulsa tajā ziņā nepatīk - kopā salikām bankā automātisko maksājumu indeksu fondos un miers. Tas laikam tomēr ir dzīvesveids - un vai nu esi tajā līdz ausīm vai labāk pirkt fondus un visu pārējo ignorēt. 

Es arī gaidu savu uzkrājošo, jācer, ka jauns pasaules gals līdz jūlijam nepienāks. Par auto - noteikti neskatos uz jaunu, līzingu arī negribu. Un salīdzinot ar savu iepriekšējo - gribas domāt par kaut ko lētāku uzturēšanā, mazāk ēdīgu, tādu, par kuru jāmaksā mazāk nodokļos. Izdevumi (un fakts, ka lietoju tik reti, ka ziemā aķis izlādējās pie mājas stāvot) iepriekšējā dzīvesvietā lika saprast, ka lai kā man tā mašīna patiktu, tie tomēr ir lieki izdevumi. Jaunajā dzīvesvietā un netālu no saviem laukiem - stāsts ir cits un vajadzība atgriezusies, negribas gan sastrēbt karstu. Turpinu domāt. 

@Treks - paldies par skaidrojumu. Labs miedziņš ir būtisks, bet kamēr nebūs ļoti daudz kapitāla, par ko stresot, laikam mēģināšu atrast savu zelta vidusceļu. Nodokļi šajā visā laikam vairāk tramda, ja LV viss ir vienkārši, tad ar ASV pieredzes nav. Praksē - kā tas izskatās, ja saņem, piemēram, 600 EUR dividendēs gadā no Vanguard FTSE All-World EUR (lai nebūtu jārēķina valūtu konvertācijas, izvēlējos EUR kā valūtu pie ASV brokera, tagad domāju, vai tā nebija milzu kļūda, jo sāka piemērot konvertācijas maksu - bet pērku 90% gadījumu ASV vai UK akcijas) - kā būtu pareizi to Latvijā noformēt un nomaksāt, ja kaut kas jāmaksā? Brokera konts deklarēts kā ieguldījumu konts VIDā, ja tas ko maina. 

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 10:42

@madaraz ko konta izraksts uzrāda? Tu zini summu, kas deklarēta div, tā izmaksāta 100% vai tomēr mazāk? Ja mazāk, tad varu tikai pieņemt, ka ieturēts nodoklis, parasti gan atskaitēs parādās tax aile, ja tās tiek ieturētas

Ja ieturētas, tad saglabā konta izrakstu attaisnojumam VID, ja nē - tad es deklarētos nākamā gada deklarācijā par šo gadu.

GintsN
Pievienots: 04.02.2019
Ziņojumi: 440
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 10:56

Par ETefiem.

Lai nebūtu problēmas ar nodokļiem , iesaku izvēlēties tos ar Accumulating dividenžu politiku. 

Piemēram:

Lyxor MSCI All Country World UCITS ETF - Acc (EUR), tickers LYY0.

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:15

@Treks - jautājums šobrīd ļoti teorētisks, jo pagaidām saņemti veseli 4 centi - 3 no ETF, 1 no uzņēmuma. Mēģināšu ielikt attēlu. 


Saprotu, ka nodoklis piemērots netiek. 

@GintsN - doma nav slikta, bet tieši tā pati problēma būs gadījumā, ja saņems dividendes no uzņēmumiem, tāpēc gribas noskaidrot pareizo variantu nodokļu rēķināšanai jau tagad. 

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:29

Šis būs vairāk par to, kā strādā dividenžu stratēģijas, pats neesmu to nekad skaitījis, tikai lasījis ar cipariem.

Akcija MMM - dividenžu kings, vairāk kā 60 gadu nepārtrauktas dividenžu palielināšanas vēstures. Uz papīra veiciet ieguldījumu kaut kādā 1998. gadā vai vienalga 2000, kad bija burbulis tirgos. Var vienkārši izvēlēties vidārgāko pirmā gada cenu. Intereses dēļ. Un tad vienkārši paskaitiet cik katru gadu ienāk dividendes, cik atceros šads eksperiments diezgan labi pierādīja, ka nekustoties un neko nedarot peļņa veidosies tik vai tā.

Var veikt vēl nākamo aprēķinu, reizi gadā reinvestējiet šis saņemtās div turpat MMM. Atskaitot 15% nodokli. Un tā ieguldījums 10 gadi, 20 gadi. Matemātika būs interesanta lieta.

Tas vairāk tiem, kas nesaprot dividenžu spēku. MMM nebūt nav ne labākā kompānija šajos gados, visai viduvēji rādītāji, bet pat pagājušo gad MMM palielināja div (smieklīgi maz, kad kompānija bija restrukturizācijas fāzē), te strādā vēsture - vienreiz nepalielini un tie 60+ gadi ir kaķim zem astes, lūk kāpēc korporatīvā kultūra un interese par saviem akcionāriem ir svarīga, pat ļoti.

Ļoti interesanti vai pēc 20 gadiem kāds, kas saskaitīs uzrausies uz mīnusu gala rezultātā.

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:30

@madaraz nodoklis nav ieturēts, tax 0%.

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:33

nezinu gan ko no 0.03 var ieturēt, tur var būt apaļojas uz 0.01, nav ideju; deklarēt droši vien vajadzētu, bet nākamā gadā par šo gadu. Var būt, ka tev vēl kas šogad ienāks, vai teiksim gada beigās būs 0.12 un tad nosoklis būs 0.02

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:42

Pievienoju arī otru gigantisko dividendi - šeit nodoklis 15%. Interesanti, ka piemēro dažādi, būs šim jāseko līdzi. Patiesībā - nebiju plānojusi, ka saņemšu kaut ko dividendēs no Q1 pirktā, šie abi bija pārsteigumi.


Gan jau līdz gada beigām kaut kas savāksies, vismaz tik, lai pāris centi nodokļos sanāktu. laugh 

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:51

kopā 0.04, cik reizes gadā šie maksā div?

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:52

šim starp citu ir ieturēts nodoklis, cik no 0.01 var ieturēt - nezinu

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 11:55

uzmanīgi nelasu confused Bet ex-div date gandrīz vienmēr ir zināms iepriekš, arī summa zināma; jābūt pozīcijā dienu pirms šī datuma, lai varētu pretendēt uz div saņemšanu)

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 12:04

Atkal labojums - vienīgais kuram iepriekš nezinu saņemamo summu no manā portfelī esošajiem ir SCHD (ETF, kuru ES bāzētie brokeri neļauj pirkt, ES idiotieskie noteikumi savu pilsoņu aizsardzībai, izeja - brokeris, kurš nebāzējās ES un kuram uz to ir uzspļaut)

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 12:08

Tiem, kuri brīnās, kas tie par 0,000X akciju skaitļiem - šis bija tests T212 pīrāgiem. Nav tā, ka ceru uz finansiāli drošu nākotni ar 4 centu dividendēm ceturksnī. laugh 

Izskatās, ka ETF maksā reizi ceturksnī, uzņēmums arī. Jāpierod pie ASV ceturkšņiem. 

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 12:30

Eh, tagad tik paskatījos MMM grafiku, mīnuss tur nesanāks nekādi, pat ja iepriekšējā reinvestēšanās reize būs uz 250-260 līmeņa.

Tomēr sarēķināt dividenžu ienākumus tiem, kas šaubās - der, un reinvestēšanas aprēķins arī būs labs. Un tad atbildiet sev uz jautājumu, kāpēc trīcēt par pozīcijām; slēgt tās, ja vienkārši ir jāseko kompānijas fundamentam, tātad jāizdara mājas darbs pirms atvēršanās. Mainās fundaments - tad jātin makšķeres. Spekulantu ārdīšanās nav svarīga, lai viņi vārās savā sulā. Pāslaik jautājums ir tiem, kas atvērās MMM pie 260$ - tomēr kamēr kompānija pieturēsies pie savas līdzšinējās politikas, laika gaitā arī tiem būs labi, garantēts tas nav - nejaukt, jāseko kompānijas rādītājiem noteikti.

Turu MMM divos portfeļos.

Lauvinsh
Lauvinsh
Pievienots: 15.05.2006
Ziņojumi: 2828
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 14:41

laborants: 

"Es - gandrīz gadu atpakaļ esmu sācis ieguldīties Baltijas akcijās.
Krāšanas paradums izstrādājās mēģinot sakasīt pirmajai iemaksai hipotekārajam kredītam.
Kad nepieciešamā summa tika sakrāta, nākamos mēnešus daļu no algas pārpalikumiem sāku stumt akcijās.
Žēl, ka nesāku to darīt ātrāk.
Jāsaka gan, ka esmu čaiņiks. Izglītība - man ir maģistra grāds, bet ķīmijā."

Esat sveicināti klubiņā, jo es esmu analogs gadījums ar 'laborantu' ap 2006.gadu. Arī tas pats stāsts - būvniecībā bija bums, labi maksāja, parādījās brīva nauda, sakrāju iemaksai kredītam un turpināju atlikt ieguldījumiem... Es arī esmu pieskaitāms pie 'čaiņikiem' ar maģistra/inženiera izglītību būvniecībā. 

Un stāsta turpinājums izskatās arī analogs - ap 2007.gadu viss vēl kāpa, bet tad pirmie kritumi un sēdēšana kokonos... Tas viss ir piedzīvots!

Lapas:previous123456789next
Forumu saraksts/Iesācējiem/madaraz dienasgrāmata
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV