Walstreet.lv
Jaunākais forumāPalīdzībaLietošanas noteikumiReģistrācijaAizmirsu paroliLogin
Forumu saraksts/Iesācējiem/madaraz dienasgrāmata
Lapas:previous123456789next
madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
22.04.2021 17:35

Ak, cik silti ap sirdi paliek, redzot, kā turpinās manu ASV akciju līšana ārā no bedres. Protams, daudz labāk būtu tādā nebūt, bet ja jau tur esmu - jāpriecājas par situācijas uzlabošanos. Domāju, kā turpmāk veiksmīgāk izvairīties no šī, lai pie liela, resna dollars atkal neaizmirstu par risku mazināšanu savos ne-dividenžu papīros. 

Vai kādu no pozīciju kalkulatoriem būtu vērts apsvērt - lai izvairītos no emocionālās puses, kad sit stunda X - vienkārši turēt pa rokai sarēķinātos stop loss un attiecīgi rīkoties, nevis "ticēt un cerēt", ka viss būs labi? Ar dividenžu/ETF pusi (un plānotajiem 80%) man virziens izskatās skaidrāks, es par tiem 20% riskantāko papīru. Jo tur gan var iebraukt auzās un no kokonēšanās nekādas jēgas. 

laborants
Pievienots: 03.11.2020
Ziņojumi: 240
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 17:46

Lauviņ, man laikam paveicās, ka iekāpu šajā pasākumā pēc krīzes (kad būs nākamais kritums?).
Kaut gan interese jau sāka parādīties ‘19. gada vasarā. Vairāk kā pusgadu vienkārši skatījos, kas notiek un smēlos informāciju. Līdz tam es par ieguldīšanu vērtspapīros nezināju vispār un neko. 

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 19:06

Jebkas kas palidz un ja to lieto ar prātu der, tas ir tāpat kā ar citātiem, kas ir kā esence, lietojot nesaprātīgi - apdedzina. Nekad neesmu lietojis, bet pamēģini

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 19:16

Šo man vajag ierāmēt un pielikt pie sienas. 


madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 21:03

Noskatījos Hermaņa lekciju par mājsaimniecību brīvo līdzekļu ieguldīšanu - iesaku arī citiem iesācējiem. Būtu laimīga, ja manā augstskolas pieredzē būtu bijuši tādi lektori, varbūt tēma ieinteresētu lielāku cilvēku skaitu. Tagad arī vairāk saprotu, kas bija domāts ar iepriekšējiem komentāriem (sk. šīs diskusijas 3. lapu). 

Uz šīs nots - gribētu teikt milzīgu paldies visiem, kuri publiski iesaistās un dalās ar savu pieredzi. Iepriekš likās, ka - ja jau neesmu kopumā mīnusos - viss ir okei, tagad saprotu, ka nav jau gluži okei, varētu un vajag labāk. 

girtsk
Pievienots: 26.04.2017
Ziņojumi: 179
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 21:43

Man laikam paveicies, ka nepārdzīvoju par potenciāli nenopelnīto naudu. Katra jaunā diena ir vienk. jauna diena. cool

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
22.04.2021 22:14

Es nepārdzīvoju par nenopelnīto naudu, no tā nav nekādas jēgas - bet es negribu katru jaunu dienu pavadīt tāpat kā iepriekšējo un brīnīties, kāpēc neiet/lēni iet uz priekšu, nemēģinot saprast, ko es varētu uzlabot.

Cepties un stresot nevajag, fakts, bet ja jau ar lielām kļūdām esmu izdzīvojusi, cik labi būtu dzīvot bez tādām. 

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
23.04.2021 07:24

Noklausījos Hermaņa lekciju, interesanti.

Brīdī, kad Hermanis jautā -  dodiet man produktu, kurš dod 4%, es saku - man jau IR iedots konstruktors, no kura es būvēju un kombinēju šādu produktu. Jā, viņš ne vienmēr būs likvīds (momentos, kad nav - atrodas mīnusos), bet mans portfelis dod man gandrīz 5% ar stabilu tendenci palielināties. Katru gadu. Bet tad atnāk kaut kādi tipiņi, kuriem tas acīmredzot skauž - un viņi pieprasa - nesēdi kokonā; pārdot savu portfeli, tāpēc, ka viņam jābūt likvīdam??? Beidziet, kamēr viņš man dod manus 5% - es viņu nepārdošu.

Visticamāk - Baltijā nepalielināšu ieguldījumus, jo šim tirgum ne pārāk uzticos. Redz, Eiropa pateica, Šauļi nobremzēja div - bet pričom te es? Kāds man kā investoram sakars ar C19? Jācieš? Man vajag manu naudu. Neko vairāk - kompānijām nav ciru uzdevumu kā vien ģenerēt šo naudu saviem akcionāriem. Un mans kā dividenžu investora pienākums ir uzbūvēt šādu mašīnu, kas nemitīgi man ražo šo naudu. Viss ir easy.

Es nestrādāju, jo man neviens nemaksā tik cik gribu saņemt, un par mazāk pirkstu nekustināšu, tāds apburtais loks sanāk.

Toties dividenžu portfelis - tas ir ļoti interesanti, aizraujoši, esmu spiests tik daudz jauna uzzināt, tā ka nekādiem menedžeriem savu naudu neatdošu

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
23.04.2021 09:21

Akcijās man ļoti patīk standarta pieeja, sākotnējā, izturies tā it kā tev piederētu tā kompānija, kuras akcijas esi paņēmis. Kāds tēvs vadāja pa pilsētu savu meitu ikdienas pastaigās - un rādija mazajai meitiņai uz izkārtnēm, lūk cocacola, tā mums pieder; lūk UPS arī tas mums pieder, lūk Mcdonalds un arī mums pieder. Un tā šo sarakstu var turpināt. Sākot jau no bērnu dienām meitiņai mācīt investīciju principus. Žēl, ka man nebija šāda tēva - izpaliktu nevajadzīgās akcijas, un nevajadzīgās noliešanās.

Kompānijām īsti nav vajadzīgi spekulanti, viņām vairāk vajadzīgi investori - ja vien neskatās uz Hermaņa tēzi, ka mazie spekulanti nodrošinalikviditāti. Tāpēc es skatos uz korporāciju kultūru attiecībā uz div, akciju atpirkšanu un kādēļ man visticamāk nekad nebūs Lipmana Grindeks. Gribu no visa sovjetiskā turēties pa lielu lielu gabalu.

laborants
Pievienots: 03.11.2020
Ziņojumi: 240
Re: madaraz dienasgrāmata
23.04.2021 10:03

Treks: ''...bet mans portfelis dod man gandrīz 5% ar stabilu tendenci palielināties. Katru gadu.''

Šis man patīk, jo piemēram man alga jau piekto gadu stāv uz vietas, pat par 0.1% nekāpj augšā.

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
23.04.2021 11:05

@laborants Mans portfelis, kuram pašlaik rit ceturtais gads, katru gadu palielina dividenžu izmaksas, var arī neko nedarīt; vienīgi kontrole pār to - kura kompānija sāk buksēt. To tad mainam un šī pieeja strādā ar jebkuru nauudas summu - gribi drupačiņas no lielo galda pats arī izturies kā lielais.

Tas neattiecas uz tiem, kuri māk uzspekulēt savu kontu, es nemāku, man šis ir vienkāršāk. Un galvenais var sākt ar jebkuru summu, rezultātu ātrums no tā izmainīsies. Ne princips

Hermanis
Pievienots: 27.08.2005
Ziņojumi: 5537
Re: madaraz dienasgrāmata
23.04.2021 11:22

Paskatījos, papētīju un parēķināju. Tik tiešām, dividenžu politika nav tā sliktākā, garantēti pārklāj inflāciju un nedaudz pat plusos. Kur saskatu riskus (neērtības)?? Deklarēšana, kā fiziskai personai. Palasot augstāk, turot kontu ārpus Latvijas un tur USA papīrus, ir nepieciešama zināma veiklība un zināšanas nodokļu deklarēšanā un pareizā nomaksā. Nav tas ienesīgums, kas spekulatīvi darbojoties, bet toties zināmas garantijas un krietni mazāki riski. Līdz ar to, nav vērts mums te mēģināt ko pierādīt diskutējot, bet gan ir jāuztver kā sava veida stratēģija, jāakceptē un visu čieņu. Respect no manas puses par šādu pieeju.

Ruksis
Pievienots: 19.04.2021
Ziņojumi: 12
Re: madaraz dienasgrāmata
23.04.2021 22:01

Ar nodokļiem no dividendēm ir vienkārši - 2018. gadā stājās spēkā nodokļu reforma, kas paredz, ka UIN jāmaksā dividenžu izmaksas brīdī. Kapitāla plūsmas brīvības princips paredz vienādu attieksmi, līdz ar to tas attiecas arī uz ārvalstu uzņēmumiem. Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11prim9 panta 12prim2 punkts nosaka, ka IIN jāmaksā par summu, kas rodas no ieguldījumu konta izmaksas starpības ar iemaksām un dividendēm. Tā paša likuma 9. panta 2prim1 punkts nosaka, ka dividendes ir neapliekamas, ja ārvalstīs par tām ir samaksāts UIN vai IIN vai pielīdzināms nodoklis.

Tā kā jebkurš normāls USA un citas civilizētās pasaules uzņēmums dividendes maksā no tīrās peļņas pēc UIN nomaksas, tad par USA vērtspapīru dividendēm, no kurām ieturēts 30/15% nodoklis, Latvijā vairs nekas nav jāmaksā. Verbālā caureja, kas sadzejota minētajā likumā par UIN/IIN nomaksas pierādīšanu, ir tikai un vienīgi dēļ vietējo bāleliņu paražām veidot holdingus Maltās/Kiprās, koncentrēt tur ienākumus no vietējām filiālēm aizdevumu veidā un izmaksāt "dividendes".

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
24.04.2021 07:46

Kādreiz, kad nolēmu, ka kaut ko daru kardināli nepareizi sāku skatīties - kā tas ir - Bafets var, bet es nevaru ne tikai izvilkt plusus bet pat saglabāt naudu - tad sāku mazliet pētīt, mazliet rēķināt, skatīties Bafeta portfeli, tur reti, kad kaut kas mainās. Esmu pieminējis arī, ka uz 2018 manas veiksmīgākās investīcijas bija bankas ieguldījumu fondos, kur arī standartā nekas nemainas gadiem.- atšķirībā no akcijām un ETF bankas ieguldījumu fondi netiek kotēti biržā, vien izziņo savu papīru cenu nākamajā dienā. Internets mazliet palīgā un tad jau saliekot kopā visu - dividenžu stratēģija bija rokā. Plusi - patiešām nav jāpieņem zaudējumi (te es domāju fiksēšanu), tas varbūt ir lēni, bet arī ne tik lēni. Bet pats galvenais sāc samazināt zaudējumus reālos, arī nervi veselāki, pašlaik neko citu pat iedomāties vairs nespēju.

Zinu zviedru investoru, kurš 7-8 gadu laikā no 75K pašlaik jau pārsniedzis miljona robežu (7-8 gadi) un pašlaik apcer jautājumu cik ilgs laiks būs vajadzīgs 10 miljonu sasniegšanai. Un šinī gadījumā ne nauda ir galvenais - tas jau paliek par dzīves veidu, sportu. Piedevām pašlaik, kad viņš sasniedzis to robežu, kad dividendes sedz viņa ikdienas izdevumus viņš skatās uz visai konservatīviem ieguldījumiem (Div yield ap 3%) Protams, arī veiksme, bet galvenais noslēpums zaudējumu nepieņemžanā, kas nozīmē gan, ka bez žēlastības ir jāravē ārā pozīcijas, kas ir kļūdainas.

Pagājušo gad es ar/bez šaubīšanās esmu slēdzis pozīcijas ar zaudējumiem ap 6K (A portfelis, kura lielums uz doto brīdi ir mazliet virs 150; startēju es ar rupji ar 55K 201eek, mazliet situāciju glābj tas, ka dividendes mazliet samazina zaudējumus. Nu un pēdējā pusgada laikā esmu saviem rīkiem pievienojis opciju kontraktus - nevis pērku, bet izsniedzu, kas uzreiz ieskaita manā kontā naudu. Šis tādam atsvaram visumā garlaicīgajā investēšanas procesā.

Un protams, pozīciju skaistums kontā - agrāk 3-6-9 simti šķita labi, pašlaik raugos kā pozīcijas ienes jau tūkstošus - un nav jautājums pie slēgšanas - paņemt 100 vairāk vai ir ok - jautājums paliek salīdzinoši mazsvarīgs. Esmu publicējis arī skrīnus, un zinu, ka arī no šī foruma cilvēki skatās. Man dividenžu stratēģijas dzīvi ir padarījušas vieglu. Patiešam take it easy.

Apzināti sēdēt kokonā un pelnīt naudu ar šo ir skaisti.

Man nav nekas pret spekulācijas pieeju, varat nopelnīt - lietojiet. Es esmu divideng growth investors, vai div value investors - šī ir vairāk angļu valodīgās pasaules problēma - kurā pusē šeit nostāties, kas labāk...

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
24.04.2021 09:52

@Ruksis - paldies par skaidrojumu. Tad gan tāpat būs jāseko līdzi, kurām dividendēm nodoklis 15% apmērā piemērots nav un par šo gadu jādeklarē.

Treka pieeja dividenžu akcijām vēl aizvien patīk, bet saprotu, ka šībrīža apstākļos un ar šībrīža iemaksām sasniegt lielos K ir aiz trejdeviņiem kalniem. Risinājums - pelnīt vairāk un ieguldīt vairāk (un teikšu kā ir - nemainot nozari, šobrīd tādas iespējas nav, bet ņemties pa vairākiem darbiem vairs negribu). Vai mēģināt ar tiem 20% spekulatīvo iegūt peļņu, no kuras papildināt tos 80% stabilo. Riski atšķiras vairākkārt, viennozīmīgi. Nervi - pagaidām nesūdzos, bet ja jutīs, ka ir auzas, metīs to nodarbi pie malas. 

Vakar pārskatīju savu ASV akciju kaudzīti, paņēmu peļņu - no tām, kuras tāpat bija kaut kādā mērā veiksmes spēle (nopirku pirms sākās hype vai uzņēmums pēkšņi paziņoja, ka viņu apēdis lielāks - un akcijas tiks mainītas uz lielākā uzņēmuma akcijām ar piemaksu, bet es gribu mazināt sava portfeļa % šajā sektorā). Neizņēmu visu, tikai tik, lai varētu testēt - kā ir, ja plāno arī uz papīra/excelī, nevis tikai galvā un ir kaut kāda stratēģija - nevis vienkārši buy low, sell high (...un nekad peļņa nav gana liela). Sazīmēju PT un SL jaunam pirkumam, jāsaka, ka tie aprēķini uzreiz nomierina - pat ja nofeiloju, normāla SL izmantošana ļaus iziet ar maziem zaudējumiem, bet - ja mana analīze un domugājiens ir pareizs - nevajadzētu līdz tam nonākt. Ziņošu, kā ar šo veicas. Laika ziņā tās visdrīzāk varētu būt maija beigas/jūnija sākums, vēlākais - vasaras vidus.

Pati sev gan uzreiz piefiksēju šo: ja šādā veidā hroniski zaudēšu naudu un mani domugājieni būs hroniski nepareizi - metīšu mieru spekulatīvajiem. Ja būtu šogad ar SL sākusi savās ASV akcijās, situācija būtu bijusi daudz labāka - vai vismaz stipri mazāk slikta. Ienesīgums ir pavisam cits, fakts, bet man laikam vairāk jādomā par riska ierobežošanu kā tādu. Vēl nejūtos gana aplauzusies (vispārēja muļķība spekulatīvajos neizmantot SL neskaitās), bet ja tā notiks - ziņošu. 

Ziemeļnieks
Ziemeļnieks
Pievienots: 22.11.2007
Ziņojumi: 571
Re: madaraz dienasgrāmata
24.04.2021 21:27

Treka stratēģijas mīnuss (?) ir tas, ka pieejai ar dividenžu akcijām ir jābūt lielam kapitālam. Ok – tas nav mīnuss Trekam, bet tiem, kuri nevar atļauties uzreiz startēt ar xxK bez iepriekšējām zināšanām. Nosacītie iesācēji sāk ar nelielām summām un viņiem parasti ir vēlme ātri uzaudzēt kapitālu, Ir grūti uzaudzēt kapitālu turot kaut ko (piem., mūsu Gāzi), kurai ir tikai dividendes 1x gadā, bet cena īpaši var nepieaugt. Ir morāli grūti turēt papīru, kurš īpaši neaug cenā, ja apkārt var atrast citus augošus. Bet nu patiesību jau katrs redz, ja salīdzina sava konta stāvokli ar gadu iepriekš. Ja ir +, tad kārtībā. Vienmēr var vairāk, bet visu pasaules naudu nenopelnīsi grin

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
24.04.2021 22:27

Tu neticēsi, tomēr kapitāls nosaka tikai to, ka ilgāku laiku būs nepieciešams laiks lai izietu uz lielu kapitālu, nekas vairāk. Pie maza kapitāla es rekomendētu US un/vai Kanādas tirgu, kur div standartā izmaksā reizi ceturksnī, vai retā katru mēnesi.

Šī shēma strādā arī uz mazākām summām. Paskaties kaut vai KO, papīra aprēķinus neviens neliedz taisīt... Paskaties par cik % KO parasti palielina div - veic aprēķinu, cik naudas ieguldīsi akcijās. Cik ilgā laikā kapitāls pieaugs, ja visu saņemto reinvestēsi atpakaļ.

Neviens nezin, kad atkal notiks kāds crash, kad div akcijām būs spēcīgas atlaides, un tā lieta piepeši aizies ātrāk. Maniem konkrētajiem portfeļiem pašlaik sāk ritēt 4 gads, kad summas arī sāk kļūt pieklajīgākas.

Neviens nezin, vai šis konkrētais veids ir piemērots tev - tieši tāpat psiholoģiskā slodze smagu kritumu gadījumā ir liela. Esmu rakstījis, ka pagājušā gada martā aprilī es skaidri zināju, ka negribu būt pozīcijās tirgū, kaut gan no jauna atvērtās tā brīža pozīcijas nes labu profitu. Bet tas prasīja saņemšanos un ticību, ka tas strādā. Mierinājums ir tāds, ka kapitālisms pagaidām neatceļas un visticamāk neatcelsies, dividenžu akcijām ir vērtība (Value) un kompānijas kas izmaksā naudu vienmēr kau ko maksās, kamēr vien spēj nopelnīt maksājumiem.

Visa spekulantu problēma, ka gribas - vēl vakar, bet šeit ir jāiegulda visdārgākais resurss - Laiks.

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
28.04.2021 11:21

Vakar atbrīvojos no daļas akciju, kas tika nopirktas pirmā ceturkšņa aizrautībā - bez saprašanas, mazās porcijās un vairāk balstoties uz vispārējo small caps lidojumu augšup nekā jebkādiem rādītājiem vai ilgtermiņa izaugsmes perspektīvām. Jāatzīst, ka nebija nemaz tik grūti, droši vien gan tāpēc, ka visas pozīcijas bija mazas - ja arī % ziņā zaudējums bija liels (kam -20%, kam -40%), naudas izteiksmē nebija tik traki. Tā, ka pirmais solis - apzināties savas kļūdas un tikt no viņām vaļā - bijis veiksmīgs. 

Izrevidēju savus T212 pīrāgus - atstāju vienu ar ETFiem (SPDR MSCI World EUR ar 70%, iShares Core MSCI Emerging Markets IMI EUR ar 20% un Vanguard FTSE All-World EUR ar 10% - pēdējo atstāju tāpēc, ka tajā ieguldījumi bija veikti jau iepriekš, tā droši vien paliktu ar pirmajiem diviem). Visus biotech, "zaļos" u.c. specifiskos nozaru ETFus izmetu ārā. Gribas, lai ETF būtu tā stabilākā portfeļa daļa arī krīzēs, pagaidām varu spriest, ka nozaru ETF pirmajā ceturksnī nokrešoja tāpat kā atsevišķās akcijas un atgūstas ļoti lēni. Otrā pīrāgā palika dividenžu akcijas.

Šobrīd man gribas izplānot un sakārtot visu tā, lai par ETF varu aizmirst - veikt regulāras iemaksas un nedomāt par to vispār, dividenžu akcijas - neuzpasēt ikdienā, neuztraukties par īstermiņa svārstībām, pārskatīt tad, ja kaut kas mainās būtiski - vai uzņēmums pēkšņi sāk slinkot ar dividendēm. Par spekulatīvajiem - septiņreiz nomērīt un arī tad turēt SL pa rokai. Mana kļūda bija tā, ka pēc pirmajiem veiksmīgajiem darījumiem pārāk izplūdu lielā uzņēmumu skaitā - kuri atsevišķi pat ar lielu peļņu būtiski neko neietekmētu, toties tirgus krituma brīdī viens otram ir brīnišķīga kompānija mīnusos.  

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
28.04.2021 15:08

Domāju, ka esi uz pareiza ceļa, reizēm "lēni" ir pat ātri, kā saka - "Lēnāk brauksi tālāk tiksi" smile

Zaudējumi gadīsies arī div akcijās, jo riski jau nekur nepazūd - var mazliet savādāk raudzīties uz to visu. Piem. VIAC - kāds gan fundamentāls pamats bija dažu dienu laikā zaudēt vairāk kā 50% no cenas? Iespējams, ka VIAC arī ļoti ilgi neatgūs to, kas bija; es saskatīju savu iespēju un atvēros. Piedevām put opcijas iedeva šādos ekstremālos apstākļos labu prēmiju, kur varbūt varēja būt konkurence, man to izdevās izmantot.

No ETF varu rekomendēt SCHD, plusi - satur sevī tikai 100 div kompāniju akcijas, kas ir diezgan koncentrēti.Saraksts ir atrodams. Protams - meklē labāku ieejas punktu kā pašlaik. Man ir SCHD B. un C. portfeļos, gan jāsaka  - ieeja ir zem 50$.

Filozofija mainās, agrāk es trīcēju par peļņu, pašlaik, kam jānotiek ar SAB, lai es viņu pārdotu, 3 iemesli:

1) kompānijai fundamentālas izmaiņas, kas liks man viņu pārdot

2) spekulanti uzdzen cenu tā augšā, ka es sāku domāt, ka šāda cena nekādi neatbilst fundamentam, nav paraktiski pamatojuma, nākamos dažus gadus šāda cena normāli nav sasniedzama - protams, pārdošana

3) SAB atrodas portfelī, kas man ir ērti sasniedzams, likvidēšu pozīciju, kad kārtējo reizi nepietiks naudas nodokļu nomaksai, ar nožēlu, bet neko darīt

3 iemesls tātad ir mana nabadzība, nevis kaut kas globāls

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
28.04.2021 18:47

Tencinu. Nu jāsāk atkal sevi turēt grožos, sāk parādīties zaļie cipari vairāk - ka pie kopējiem portfeļa plusiem atkal nesākas "protu, protu". cool

SCHD T212 nav pieejams. Ar tiem ieejas punktiem gan arī ir kā ir, jāaudzina raksturs un jākļūst pacietīgākai. 

Par manu spekulatīvo testu (galu galā, kaut kad jāpiefiksē atskaites punkts) - DGLY 100@1,75 USD. PT 4,00, SL 1,32. Domāju, vai skaitu dubultot, bet redzēs, kas notiks tuvākajās dienās. 

Citās ziņās: pārdevu daļu sava SAF kokona no 2018. gada ar peļņu. Lai veicas visiem tiem, kas ilgtermiņā sevi tajā redz, bet manai Baltijas listei tās svārstības ir par traku - kā dividenžu pārāk neparedzami, kā spekulācija (man) ir pārāk neskaidrs. Tā kā šobrīd cena pie mums visam skrien uz augšu, atbrīvošos no pāris šādiem uzņēmumiem - un pat rūgti neraudāšu, ja nepaņemšu lielāku peļņu.

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
28.04.2021 18:50

SCHD droši vien nav pieejams, jo ES pilsoņiem ir aizlieggts investēt US necaurskatāmajos ETF; man arī viņš izgāja cauri tikai pie US brokera un Šveicē, savā A portfelī nevaru viņu nopirkt, diemžēl

Treks
Pievienots: 15.11.2004
Ziņojumi: 616
Re: madaraz dienasgrāmata
29.04.2021 08:45

Kā es daru, kad nav ieejas punkti un cena jau ir aizskrējusi...

Šim nolūkam izmantoju opciju kontraktus - putus.

Piem, PFG, labprāt nopirktu PFG@55 (ne dārgāk), tomēr pašreiz cena ir virs 63. Pārdodu  (tipa šortoju putu kontraktu @55 - nauda kontā ieripo uzreiz, prēmija), ja uz kontrakta iztecēšanas brīdi akcija būs >55, kontrakts realizēsies un es saņemšu savas akcijas par 55. Problēma, ja akcija maksās 50, tad joprojām es nopirkšu šo akciju par 55. Variantu nebūs.

Tā man realizējušies vairāki darījumi - piem. CC, ko nopirku caur kontraktu par 14 brīdī, kad akcija bija zemākā pozīcijā. BMY, nopirku par 62, kaut varēju nopirkt par 60,xx ... Ja akcijas cena ir virs atrunātās kontrakta cenas - prēmija paliek man. Kontrakts iztecējis. Pozīcija slēgusies.

Šī ir mana spekulācija, tikai ar vienu nosacījumu, ja to daru - esmu pārliecināts, ka vēlos šo akciju portfelī un neraudāšu, kad tas notiks. Call opcijas es teiktu var pārdot šortā tikai, ja tev portfelī ir 100 akcijas, tas sauksies covered calls. Ja put kontraktiem nosacītais zaudējums ir kontraktā minētā akcijas cena, tad cal kontraktiem (ja nav savu akciju) zaudējumu apjoms ir neierobežots.

Bet internetā ir ļoti daudz infas par šīm stratēģijām. Man personīgi šī nodarbe ceturksnī stabili ienes līdz 1000, jo lielāka volatilāte  - jo lielākas prēmijas. Pšreiz jau ir diezgan spēcīgi jāseko, lai darījumus noķertu. Tomēr pirms mēģināt - 100x pārliecināties, ka saproti šo darījumu būtību.

Kaustins
Pievienots: 14.10.2019
Ziņojumi: 2669
Re: madaraz dienasgrāmata
29.04.2021 15:35

MadaraZ, pasteidzāties pārdot SAF, jo šai biznesā pelna tas, kas pārdod par visaugstāko cenu, nevis tas kas pērk un pārod 1 akciju. Hermanis taču solīja cenu SAFam pa 9- 10EUR( tātad informācija ir sen zināma) un pat vēlamo 12-13, tā ka labi, ka vismaz daļu atstājāt. Redzat, taču ka tirgus virza Hermaņa ideju 11.02.2021 : „ Kaustins, Tu tāds pieticīgs. Es kad zem četri sāku iepirkt, man bija skaidrs, ka pārdošu virs 10. Nebūs ilgi jāgaida. Tomēr vēlamā cena 12-13”. Tāpēc arī es arī tam pielikšu roku, jo man tas patiks un uzskatu, ka SAF ir nenovērtēts. Bet vispār labi, ka Hermanis mani atrunāja nomesties.

madaraz
madaraz
Pievienots: 31.01.2021
Ziņojumi: 61
Re: madaraz dienasgrāmata
29.04.2021 22:05

@Kaustins - kā jau iepriekš minēju - veiksmi visiem, kuri tur un lai izdodas labi izbraukt augšupceļu. Tomēr domāju, ka šiem līdzekļiem citur drīzumā atradīšu labāku pielietojumu. Ja man SAFā būtu tūkstoši akciju, stāsts (iespējams) būtu cits. 

Nezinu, kur tā 1 akcijas pārdošana parādījās, tik traki arī gluži nav. Bet paldies par komentāru, saprotams un loģisks viedoklis. Tomēr ir vairāki iemesli, kāpēc atbrīvojos no šī - vēl aizvien uzskatu šo papīru iegādi par savu mācību un iesācēja kļūdu, tāpat spriežu, ka citur no šiem līdzekļiem atdeve varētu būt lielāka. Protams, var gadīties, ka kļūdos - tāds risks vienmēr pastāv, tomēr nemainīs to, ka šo nopirku "uz dullo" un manam mērķim galīgi neatbilda. Nekādā veidā neapšaubu citu veikto analīzi par šo tēmu. Pateicos par kritiku. 

@Treks - šī stratēģija sāk izklausīties aizvien valdzinošāk. Paldies par tik detalizētiem aprakstiem. Jāpamācās un jāpieaudzē kapitāls, lai nav tā, ka brīva nauda rodas tikai kaut ko pārdodot. 

Citās ziņās: DGLY testu dubultoju, tagad 200@1,78 USD. Bez žēlastības tīru ārā savas kļūdas, realizētā peļņa/zaudējumi ASV akcijās gan joprojām pietiekami lielos plusos uz kopējā fona. Virtuāli joprojām mīnusos, bet nu jau tie pamatīgi sarukuši. 

Kaustins
Pievienots: 14.10.2019
Ziņojumi: 2669
Re: madaraz dienasgrāmata
29.04.2021 22:29

par 1 akcijas tirgotājiem iet runa Biržā, kuri tur reizes 10 pērk un pārdod 1 akciju. Protams piekrītu viedoklim, ka ja Tu( kāds) pārdod kaut tikai 1 akciju, bet nopelni teiksim 10 vai 5 centi. Tā tomēr priekš kāda arī ir peļņa.

Lapas:previous123456789next
Forumu saraksts/Iesācējiem/madaraz dienasgrāmata
© 2004-2024 wallstreet.lv
e-mail: 
Pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz wallstreet.lv obligāta!
Top.LV